Τα κρυμμένα μυστικά της παλιάς πόλης...

Άλλο ένα συναρπαστικό βολταράκι από εκείνα που μας κάνουν να βλέπουμε την πόλη μας με άλλο μάτι, πήγαμε το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου με οδηγό την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα. Είχε έρθει η ώρα να ξεναγηθούμε στις συνοικίες Φιντίκ και Σοφού Μεχμέτ, στη Βίγλα και στην Πύλη Ιησού... Στο ραντεβού που είχε δοθεί στην πλατεία της Βίγλας ο κόσμος ήταν πιο πολύς από ποτέ...

Όλος αυτός ο κόσμος είδε από κοντά και έμαθε πράγματα που δε μπορούσε ποτέ να φανταστεί για το Ηράκλειο. Πράγματα που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για σας μεταφέρουμε... Περιοριζόμαστε, λοιπόν, σ' αυτά που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση:

* Η περιοχή της Βίγλας παλιά λεγόταν και Καλλιθέα. Η πλατεία της Βίγλας είναι ουσιαστικά το ισόπεδο του προμαχώνα Βιτούρι. Ο προμαχώνας Βιτούρι σε αντίθεση με τον προμαχώνα του Μαρτινέγκο δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από την πολιορκία των Τούρκων, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί εύκολα.

* Τα σπιτάκια που βρίσκονται "σκαρφαλωμένα" στο λοφάκι της Βίγλας, πολλά από τα οποία κρύβουν με το πίσω μέρος τους το ενετικό τείχος, είχαν κατοικηθεί πρώτη φορά από πρόσφυγες. Τους είχε παραχωρηθεί λίγη γη για να χτίσουν εκεί, όπως έγινε και σε ομάδα σεισμόπληκτων. Στο παρελθόν υπήρξε πρόταση να κατεδαφιστούν τα σπιτάκια της Βίγλας, ώστε να φανεί το τείχος, τελικά όμως επικράτησε η σκέψη να διατηρηθούν ως ένας από τους ελάχιστους προσφυγικούς πυρήνες του Ηρακλείου.

* Σ' ένα σημείο της πλατείας της Βίγλας (λίγο πιο πάνω και δεξιά από την είσοδο της Πύλης Βιτούρι) δέσποζε ένας οθωμανικός τεκές (δηλαδή οθωμανικό μοναστήρι) ο οποίος σήμερα δε σώζεται. Ερωτήθηκε η κ. Σταρίδα, γιατί ο όρος "τεκές" έχει πάρει άλλο νόημα στις μέρες μας, ενώ σημαίνει μοναστήρι. Και εξήγησε πως οι δερβίσιδες για να έρθουν σε έκσταση και να κάνουν όσα προβλέπονται από το ρόλο τους, συχνά κάπνιζαν χασίς. Οι πυκνοί καπνοί, που μερικές φορές έβγαιναν και έξω, από τα μοναστήρια, έκαναν τους χριστιανούς να προσδώσουν στη λέξη τεκές τη σημερινή της έννοια.

* Ο προμαχώνας Βιτούρι κατασκευάστηκε επί προβλεπτού Βιτούρι και έχει μια ιδιαίτερη μορφή (όχι το καρδιόσχημο των λοιπών ενετικών προμαχώνων) εξαιτίας της θέσεώς του. Ολοκληρώθηκε επί προβλεπτού Τζώρτζη. Στη γωνία του λοβού του προμαχώνα υπάρχει ένα από τα ελάχιστα ενετικά οικόσημα που διασώθηκαν και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορούμε να το δούμε αν μπούμε στο πάρκο Γεωργιάδη από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη και κοιτάξουμε τα τείχη στα αριστερά μας...

* Απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, μέσα στο παλιό λούνα παρκ και το σημερινό πάρκινγκ, βρίσκεται το Ηρώο που κατασκευάστηκε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Το Ηρώο χτίστηκε μετά από πρόταση του Μαρινάτου, σε μινωικό ρυθμό, μετά από εράνους και δωρεές. Οι αρχηγοί των κρητικών επαναστάσεων πρόσφεραν τα όπλα τους, τα οποία φιλοξενήθηκαν στο μνημείο. Γύρω του είχε διαμορφωθεί ένας εκπληκτικός κήπος, ο οποίος σχεδόν ενωνόταν με την πλατεία Ελευθερίας.

* Τα εγκαίνια του Ηρώου έγιναν το 1930 με την επισημότητα και τη λαμπρότητα που απαιτούσε η περίσταση. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε δόσει το παρόν, ενώ τάγμα ευζώνων είχε έρθει στην Κρήτη από την Αθήνα. Μαθητές και οπλαρχηγοί έκαναν πορείες μέσα στην πόλη, που ξεκινούσαν άλλες από τη Χανιώπορτα, άλλες από το λιμάνι και που όλες κατέληγαν στο Ηρώο...

* Αργότερα, το μνημείο κατασχέθηκε και τα κειμήλια λεηλατήθηκαν στην κατοχή. Κάποια από τα κλεμμένα όπλα που είχαν προσφερθεί αγοράστηκαν στη συνέχεια και εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

* Ακόμα πιο μετά το Ηρώο πουλήθηκε ως ανταλλάξιμο, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται πως βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική περιουσία. Υπάρχει άδεια κατεδάφισης και σχέδια για την ανέγερση πενταόροφης οικοδομής, ωστόσο, όπως είπε η κ. Σταρίδα, ο αγώνας για τη διάσωση του Ηρώου και την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου, συνεχίζεται...

* Η συνοικία του Φιντίκ: Από την αρχή της οδού Πεδιάδος ξεκινούσε επί Τουρκοκρατίας η συνοικία του Φιντίκ, η οποία έφτανε σχεδόν ως τη σημερινή καινούργια πόρτα. Είχε πάρει το όνομά της από το τέμενος του Φιντίκ Πασά που βρισκόταν περίπου εκεί που σήμερα βρίσκεται το κατάστημα με τα μουσικά όργανα Πιταροκοίλη. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το Τέμενος πουλήθηκε ως ανταλλάξιμο σε κάποιον Πλεύρη. Αυτός έχτισε ένα σπίτι που δεν υπάρχει πιά και το οποίο επί Κατοχής είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα της η Γκεσπάμπο.

* Δίπλα στο Τέμενος του Φιντίκ Πασά υπήρχε μια κρήνη, η οποία σήμερα έχει εντοιχιστεί στο σημείο των τειχών που βρισκόταν κάποτε ο ζωολογικός κήπος της Όασης...

* Μέχρι το 1970 η τάφρος των τειχών κατά μήκος της Χαριλάου Τρικούπη ήταν κατειλημμένη ολόκληρη από τρωγλοδύτες που είχαν εκεί τα παραγκόσπιτά τους. Η απόφαση του τότε Νομάρχη για αποκατάσταση των τειχών είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά και τη στέγασή τους στις εργατικές κατοικίες στα Δειλινά.

* Η Πύλη του Ιησού (φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση του Καζαντζάκη και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Έβανς και Πλαστήρα) με την καθαρά αναγεννησιακή μορφή ήταν η τελευταία πύλη που κατασκευάστηκε στο Ηράκλειο από τους Ενετούς. Ονομάστηκε, λοιπόν, από τότε Καινούργια Πόρτα. Εμείς σήμερα Καινούργια Πόρτα λέμε και τις καμάρες που έχουν διαμορφωθεί (πάνω σε ρήγμα των τειχών για να περνάνε τα αυτοκίνητα) ακριβώς δίπλα από την Πύλη του Ιησού, εκεί που είναι το μαγαζάκι με τις μπανάνες.

* Σε αντίθεση με τη μεγαλοπρέπεια της εισόδου της Πύλης του Ιησού, η έξοδός της είναι εξαιρετικά λιτή. Η Πύλη αυτή (όπως και οι άλλες δύο του Ηρακλείου) έκλεινε κάθε βράδυ και άνοιγε κάθε πρωί, επιτρέποντας είσοδο και έξοδο από τον ενετικό Χάνδακα μόνο στο φως της ημέρας. Στις διαμορφωμένες αίθουσες της Πύλης διέμεναν τις νύχτες Ενετοί στρατιώτες σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Επί Οθωμανικής κυριαρχίας οι συγκεκριμένες αίθουσες χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες για όπλα και πυρομαχικά.

* Ακριβώς μπροστά από την είσοδο της Πύλης Ιησού λειτουργούσε επί Τουρκοκρατίας ένα καφενείο. Ως Οθωμανική περιουσία που ήταν πουλήθηκε κι αυτό ως ανταλλάξιμο και συνέχισε να λειτουργεί ως καφενείο μέχρι πρόσφατα. Όταν απομακρύνθηκε το καφενείο αποκαλύφθηκε και ο ένας από τους δύο πτερυγότοιχους της Πύλης που ήταν ως τότε καλυμμένος από μπάζα. Ο δεύτερο πτερυγότοιχος της Πύλης Ιησού δεν σώζεται...

* Ένα τεράστιο αδόμητο περιβόλι υπήρχε στο τετράγωνο που δημιουργείται από την αρχή της οδού Έβανς ως την οδό Βιάννου και από τα τείχη περίπου τη σημερινή πλατεία Κορνάρου. Σε σημερινό στενάκι της οδού Βιαννου υπήρχε παλιά το Τζαμί του Σοφού Μεχμέτ απ' όπου και πήρε το όνομά της όλη η περιοχή. Από εκεί που βρίσκεται περίπου το κατάστημα του Ομηρόλη, να πάει κάτω αριστερά ως την πλατεία Κορνάρου υπήρχε ο μεγαλοπρεπής ναός του Σωτήρος που κατεδαφίστηκε κατόπιν πιέσεως ιδιωτικών συμφερόντων με πολιτική απόφαση...

Χάρτες, μικροφωνικές και προϊόντα χαρουπιού!

Την ξενάγηση διοργάνωσαν οι Ομάδες Κυνηγιού Κρυμμένου Θησαυρού Ηρακλείου, στο πλαίσιο του κύκλου των ξεναγήσεων "Το Κάστρο και οι Μύθοι του". Το βολταράκι μας στην ιστορία του Ηρακλείου ήταν για άλλη μια φορά καλά οργανωμένο, με χάρτες για να παρακολουθούμε ευκολότερα τα σημεία της ξενάγησης και μικροφωνική για να ακούμε όλοι!

Στο μέσον της ξενάγησης έγινε ένα ευχάριστο διάλλειμα στην Πύλη Ιησού. Εκεί δόθηκαν συμβουλές διατροφής, απο την Νικολέτα Καψωριτάκη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, ενώ προσφέρθηκε κέρασμα της Εταιρείας Euphorie, που εμπορεύεται προϊόντα από Χαρούπι. Το χαρούπι επειδή οι παλιοί Κρητικοί το είχαν συνδέσει με εποχές στερήσεων και πείνας, όταν τα πράγματα έφτιαξαν το έβγαλαν από τη διατροφή τους. Σήμερα, όμως, το χαρούπι επιστρέφει δυναμικά, καθώς έχει θεωρηθεί σούπερ τροφή. Και όχι άδικα...

Το χαρούπι και τα προϊόντα του, όχι μόνο διαθέτουν ασβέστιο σε ποσότητες τέτοιες που τις... ζηλεύουν τα γαλακτοκομικά! Αλλά και τις διαθέτουν στην πλέον απορροφήσιμη μορφή για τον ανθρώπινο οργανισμό! Ψάξτε το, δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery

18-05-2018

Μαλλιαρή για μελλόνυμφες, πρηξίματα, κακογλωσσιά και όχι μόνο!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων αναβίωσε την ημέρα της Ανάληψης, το έθιμο της...

18-05-2018

Τα δεκάχρονα των δημοσιογράφων και τα γενέθλια επί της σκηνής!

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε ο πρώτος κύκλος παρουσιάσεων της νέας παράστασης...

15-05-2018

Χαμός στην Αλικαρνασσό, παίρνει σειρά η Βιάννος!

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίστηκε στην Ν. Αλικαρνασσό η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών...

04-05-2018

Ποιος θέλει να ξεμπλοκάρει τον εγκέφαλό του; Πρακτικές συμβουλές...

Όταν η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούμε να αντέξουμε...

22-04-2018

Βολταράκι με το Γιάννη Γιοκαρίνη στα ωραία μας νιάτα!

Είχαμε να βγούμε πολύ καιρό... Αλλά αυτός δεν ήταν ο λόγος για...

17-04-2018

Η πυρά των παλιών προσκόπων του Ηρακλείου...

Την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η...

31-03-2018

Οι νέοι ψηφίζουν "κυκλική οικονομία"!

Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε νέους ανθρώπους σε συνέδρια. Γι' αυτό και...

20-03-2018

Έλλειψη βιταμίνης προκαλεί άνοια!

Σημαντικές πληροφορίες για την νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, από την οποία...

13-03-2018

Πλημμύρισε ασκομαντούρες ο Κούλες!

Με ασκομαντούρες, θιαμπόλια και νταούλια πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα...

11-03-2018

Τα 45 γνωστά και άγνωστα φαγητά του Φεστιβάλ...

Το πιο νόστιμο βολταράκι σε γνωστές και άγνωστες κρητικές γεύσεις πήγαμε όσοι...

08-03-2018

Έχουμε ένα υπερ-όπλο και δεν το ξέρουμε!

Οι άνθρωποι είμαστε καλοί στο να... ανησυχούμε! Ανησυχούμε για τα πάντα... Ανησυχούμε...

06-03-2018

"Μη σκοτώνεις τη μαμά": Μεγάλη προσέλευση, παράταση παραστάσεων

Ήταν πραγματικά μεγάλη η προσέλευση στην παράσταση «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της...

25-02-2018

"Το καρναβάλι των ζώων"...

Μια βραδιά που άγγιξε το είναι μας είχαμε την χαρά να βιώσουμε...

23-02-2018

Βενετία θα ήμασταν!

Αν είχαν σωθεί τα ενετικά κτήρια του 1640 στο κέντρο του Ηρακλείου...

22-02-2018

Ολλανδοί καρναβαλιστές στην Κρήτη!

Πολυπληθής ομάδα Ολλανδών με τ' όνομα "Πορτοκαλί" και με άρμα δικό της...

18-02-2018

Τρελό κέφι και λουλουδοπόλεμος στα Μάλια (φωτορεπορτάζ)

Ένα πραγματικά αλλιώτικο καρναβάλι, ήταν το Μμμ...αλλιώτικο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18...

11-02-2018

Η επιτυχία της Καστρινής Αποκριάς (Φωτορεπορτάζ)

Πλημμύρισε το Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης το μεσημέρι...

11-02-2018

"Βούλιαξε" η πλατεία του Μοχού (φωτορεπορτάζ)

Πάνω από 10.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν και φέτος στο Μοχό για να βιώσουν...

29-01-2018

Τα παιδιά χρειάζονται παραδείγματα, όχι λόγια

Με ομιλία του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή κ. Κώστα Μπατσαλιά και της Παιδοψυχιάτρου...

04-01-2018

Βολταράκι στις πρωτοχρονιές των μικρασιατών προσφύγων

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τις «Πρωτοχρονιές των προσφύγων» που πραγματοποιήθηκε...

31-12-2017

Η βαρέλα του χθες και του σήμερα...

Το Ηράκλειο περασμένων δεκαετιών θυμήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι κάτοικοι και...

30-12-2017

Έπαιξαν μπίνγκο με εξοπλισμό των Αμερικανών!

Χρόνια και χρόνια έχουν φύγει οι Αμερικανοί από την πρώην βάση στις...

23-12-2017

Ζευγάρι απολαυστικό... ορθάνοιχτο!

Μια ωραία παράσταση με δύο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς απολαύσαμε την Παρασκευή 22...

23-12-2017

Κάθε φορά και πιο καλά!

Πολύ ωραίο ήταν για άλλη μια φορά το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής...

21-12-2017

Πάντα θυμούνται το Μανώλη Σταυρουλάκη

Όσο ζούσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Εργοτέλη Μανώλης Σταυρουλάκης είχε αναπτύξει...

10-12-2017

Παραμύθια μαγικά από αφηγήτρια φοβερή!

Η Ελένη Μπετεινάκη πραγματικά είναι γεννημένη για να λέει παραμύθια! Την ευκαιρία...

10-12-2017

Φωτογράφισαν "Από γενιά σε γενιά"...

Σούπερ επιτυχημένη ήταν η έκθεση φωτογραφίας που ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου...

07-12-2017

Καλές γιορτές με ρακόμελο και μηλόπιτες!

Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου "Ρέα" βρέθηκε το απόγευμα της 7ης...

07-12-2017

Ψάρι... αντικριστό στου Τερζάκη!

Χρόνια τώρα το αρνί το αντικριστό το τιμούσαμε δεόντως! Για ψάρι αντικριστό...

03-12-2017

Άναψαν τα φώτα της μεγάλης γιορτής!

Το πρωί του Σαββάτου τα πράγματα δεν έδειχναν και πολύ καλά. Οι...

24-11-2017

Οδοιπορικό σ' ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους (φωτορεπορτάζ)...

Ανάμικτα συναισθήματα μας πλημμύρισαν φτάνοντας στους Γουργούθους, ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους...

17-11-2017

Επιτυχημένα εγκαίνια, επιτυχημένη συνέχεια!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

16-11-2017

Σε τρεις αίθουσες ταυτόχρονα, για να χωρέσουν όλοι!

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή "Καζαντζάκης" έγινε το βράδυ...

13-11-2017

Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν...

Με μια ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν έκαναν την Κυριακή τους ν' αξίζει...

13-11-2017

Κάποιοι θα κάνουν τώρα καλά Χριστούγεννα...

Την ευκαιρία να συνδυάσουμε διασκέδαση, ωραίο φαγητό και βοήθεια προς το πλησίον...

05-11-2017

Καζανίσαμε σε χωριό με ένα μόνιμο κάτοικο!

Η πρόσκληση είχε φτάσει μερικές ημέρες πριν από τη φίλη μας την...

03-10-2017

Η εποχή των φρέσκων καρυδιών!

Στα ορεινά του Δήμου Αμαρίου της Κρήτης, αυτή την εποχή, οι άνθρωποι...

25-09-2017

Ό,τι "εμπόδιζε" το κατεδαφίζαμε...

Ούτε που μας περνούσαν από το μυαλό τα φοβερά και τρομερά που...

24-09-2017

Οι μικροί θησαυροί των αγγέλων μας περιμένουν...

Χειροποίητα εργόχειρα, σπάνια βιβλία και κρυστάλλινα σταχτοδοχεία... Ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, καλής ποιότητας φο...

17-09-2017

Κούλες, αυτός ο... άγνωστος!

Κι εκεί που νομίζαμε πως γνωρίζαμε το φρούριο Κούλε, τελικά αποδείχτηκε πως...

09-09-2017

Η μοιρολογίστρα... στο καρότσι!

Έσπασε το πόδι της πέφτοντας από τις σκάλες, όμως, αυτό δεν εμπόδισε...

26-08-2017

Συναυλία με μεγάλη επιτυχία!

Λίγες φορές στη ζωή μας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο ωραίες...

25-08-2017

Απόλαυση, διασκέδαση και προσφορά μαζί!

Λαχταριστά ψητά στο φούρνο με πατάτες, τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια, σαλάτες, φρούτα και ποτά...

18-08-2017

Η έκθεση που βοηθά τους φυλακισμένους...

Ξυλόγλυπτα, αγιογραφίες, πήλινα σκεύη, ξύλινες κατασκευές, κομπολόγια, κοσμήματα, σαπούνια και όχι μόνο...

15-08-2017

Οι βουτιές του Δεκαπενταύγουστου

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού... Δεκαπενταύγουστος με τις εκκλησιές του, τα τάματα...

14-08-2017

Γλέντι από τα παλιά στην αυλή του σχολείου

Ήταν πολύ μεγάλο το φετινό γλέντι στη Βασιλική Λασιθίου, με πρωταγωνιστή τον...

09-08-2017

Κοσμοσυρροή στο ανάκτορο για το Μάριο!

Μια εμπειρία από εκείνες που μια φορά στη ζωή βιώνει κανείς έζησε...

08-08-2017

Μια μαγική βραδιά στο πάρκο της Κνωσού

Το παρκάκι της Κνωσου στο Ηράκλειο, "παίζει" να μην έχει ξαναδεί τόσο...

06-08-2017

Επιτυχημένο Cosplay Party!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Cosplay Party στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο...

04-08-2017

Η "βιομηχανική" αρχαία πόλη της Κρήτης...

Τα Γουρνιά, η αρχαία πόλη που συναντάμε, πηγαίνοντας από Ηράκλειο προς Ιεράπετρα...

22-07-2017

"Ψαγμένα" προϊόντα στο πάρκο Γεωργιάδη...

Εμείς πήγαμε στο "Εν Οίκω", το φεστιβάλ που πραγματοποιείται μέχρι και την...

21-07-2017

Γελάσαμε με ιστορίες από τις δικαστικές αίθουσες...

Τελικά δεν είναι ανάγκη να ακριβοπληρώσει κάποιος μια θεατρική παράσταση με λαμπερούς...

08-07-2017

"Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις"...

Ούτε κανάκεμα, ούτε κριτική χρειάζονται τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό...

25-06-2017

Το υπέροχο Καστέλλι Φουρνής (φωτορεπορτάζ)

Επισκεφτήκαμε το Καστέλλι Φουρνής πριν από μερικές ημέρες, μετά από προτροπή της...

22-06-2017

Το ζιζάνιο που επουλώνει τις πληγές!

Στα χωράφια της Κρήτης συναντάμε συχνά το βότανο της φωτογραφίας, ένα κοινό...

06-06-2017

Καθηγητής του Πρίνστον μίλησε για το Ηράκλειο

Ο καθηγητής του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης, το περασμένο Σάββατο 27 Μαΐου 2017...

01-06-2017

Η πορνεία στο Κάστρο, μέρος δεύτερο...

Την Παρασκευή 12 Μαΐου είχαμε κάνει μια απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους...

31-05-2017

Σφουγγάρια από τον... κήπο μας!

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σφουγγάρια του εμπορίου με φυσικά...

28-05-2017

Ο γιος του Πάλμε χορεύει στην Κρήτη, όπως ο πατέρας του...

Ιστορικές στιγμές έζησε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017 ο Μοχός:...

25-05-2017

Έπιασαν τη μαλλιαρή στον Καράβολα

Μνήμες από παλιές, πιο αγνές εποχές, ξύπνησαν ανήμερα της Αναλήψεως στην παραλία...

20-05-2017

Ελίφια, μαμάδες και "κουκιά" σε μια διαφορετική λαϊκή αγορά

Το βολταράκι μας στην αυτόνομη λαϊκή αγορά στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου...

15-05-2017

Χορός, τραγούδια, σοκολάτες και λουλούδια

Με την λαμπρότητα που αξίζει στις μανούλες γιόρτασαν τα Μάλια τη γιορτή...

15-05-2017

Μια αποκάλυψη στην Ανδρόγεω...

Μια αποκάλυψη έκανε ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος κατά την πρόσφατη ομιλία του...

13-05-2017

Η πορνεία στο Κάστρο...

Μία απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους" κάναμε με τη βοήθεια της αρχαιολόγου...

11-05-2017

Αντίκα του 1925 κάνει το γύρο του θριάμβου στο Ηράκλειο!

Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν όσοι βρίσκονταν στο κέντρο του Ηρακλείου το...

11-05-2017

Τι έκανες στο Opus Μάνο Πολιτάκη;

Έπιασε για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή στα χέρια του, σε ηλικία 15...

08-05-2017

Η εκκλησία που έγινε ουρητήριο και η πρώτη λαϊκή...

Που λειτούργησε η πρώτη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου στις αρχές του 20ού...

03-05-2017

Ζωγράφισαν πάλι οι γυναίκες στα Μάλια...

Πολύ κόσμο και εγκωμιαστικά σχόλια συγκέντρωσε η έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε στα...

29-04-2017

Καζανίσαμε χαρουπόμελο στο Μελιδοχώρι

Καζάνια υπάρχουν πολλά, σαν το καζάνι του Κωστή Καράτζη στο Μελιδοχώρι της...

29-04-2017

Σκασιαρχείο από την καθημερινότητα μια Πέμπτη...

Ήταν ένα απόγευμα καθημερινής... Από εκείνα τα απογεύματα που είναι γεμάτα, άγχος...

24-04-2017

Ευλογήθηκαν τα αιγοπρόβατα και μοιράστηκε το γάλα στους πιστούς!

Εικόνες που ξεπηδούν μέσα από την κρητική παράδοση και συνδέονται με ένα...

22-04-2017

Επώνυμοι και μη, όλοι συγκινημένοι στην εκδήλωση για τον Ξυλούρη

Το καλοκαίρι του 1978, ο Νίκος Ξυλούρης είχε βρεθεί στην Κρήτη, όπου...

20-04-2017

Καταχειροκροτήθηκε η πρεμιέρα στο Βενεράτο

Την αξιόλογη προσπάθεια της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου παρακολουθήσαμε το...

19-04-2017

Ένα γλέντι από τα παλιά...

Ένα υπαίθριο γλέντι με πολύ κέφι, που ξεκίνησε το μεσημεράκι και διήρκησε...

12-04-2017

Η απώλεια και το πένθος στην Κρητική κοινωνία πριν από πολλά-πολλά χρόνια...

Ιστορίες από την Kρητική κοινωνία την πρώτη χιλιετία έμαθαν χθες οι Ηρακλειώτες...

10-04-2017

Ζωντάνεψαν εικόνες από άλλη εποχή στην Κρήτη...

Εικόνες από μια άλλη εποχή ζωντάνεψαν το Σάββατο 8 Απριλίου σε διάφορες...

07-04-2017

Τα μυστικά της επιτυχημένης κομποστοποίησης: Κανόνας 1ος, όχι άγχος!

Όταν κινήσαμε για το Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, προκειμένου να λάβουμε μέρος στην...

04-04-2017

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος!

Αρχικά η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ήρθε στους Σαρπιδονίστας. Στους δραστήριους εθελοντές...

01-04-2017

Μοναδικό live και μοναδική εξομολόγηση από το Νίκο Ζιώγαλα

Ένα μοναδικό live μας χάρισαν ο Νίκος Ζιώγαλας και οι On The...

26-03-2017

Όταν το Ηράκλειο ανησυχούσε για την έκλυση των ηθών...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως διασκέδαζαν οι Ηρακλειώτες κατά την περίοδο της αυτονομίας...

24-03-2017

Γνωρίσαμε το Ηράκλειο... αδόμητο!

Αν ζούσαμε ως ενήλικες γύρω στο 1950 στο Ηράκλειο θα μπορούσαμε σήμερα...

20-03-2017

Χορτάσαμε ήλιο και... γνώση!

Η Λότζια... Η λέσχη των ευγενών της Ενετοκρατίας... Το σημερινό Δημαρχείο Ηρακλείου...

19-03-2017

Μ' αυτοκίνητα και πούλμαν στη γιορτή πορτοκαλιού!

Πάνω από 3.000 άτομα συνέρευσαν στο Φόδελε την Κυριακή 19 Μαρτίου για...

10-03-2017

Τα μοντέλα των Μαλίων...

Για σχεδόν δύο μήνες 50 γυναίκες όλων ηλικιών πόζαραν στο φακό της...

06-03-2017

Το κουνέλι που κέρδισε το βραβείο!

Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαράθου Μαλεβυζίου που μας μαγείρεψε φύλλα αγκινάρας με κουνέλι...

06-03-2017

Οι μουσαφίρηδες επέμεναν να κεράσουν!

Στην Κρήτη συνηθίζουμε τους μουσαφίρηδες να τους φιλεύουμε εμείς. Οι μουσαφίρηδες που...

02-03-2017

Άφησαν τα νυστέρια, έπιασαν τα πινέλα!

Ένα πρόσωπο που δεν θα φανταζόμαστε εύκολα ότι έχουν μας δείχνουν 32...

26-02-2017

Πιο Ρίο; Μάλια!

Χαμός έγινε στα Μάλια από το μεσημέρι της Κυριακής οπότε και πραγματοποιήθηκε...

24-02-2017

Βολταράκι για αγριαγκινάρες στην Αγκάραθο...

Ξεκινήσαμε για αγκιναράκια... Όμως επιστρέψαμε στο σπίτι μας με τα κοφίνια γεμάτα...

19-02-2017

Φέτος καταλάβαμε γιατί όλοι πάνε στο Μοχό...

Προσέγγισαν τους 10.000 οι άνθρωποι που απόλαυσαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017...

18-02-2017

"Βούλιαξε" το Ηράκλειο κατά τη μεγάλη παρέλαση!

Χαμός σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση...

12-02-2017

Μετατρέπουμε κάτι άχρηστο σε κάτι χρήσιμο...

Ένα δημιουργικό απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε στις 11 Φεβρουαρίου 2017...

05-02-2017

Ξεφάντωμα μετά τον αγώνα!

Το όνομα Μάνος Μαλαξιανάκης το ακούσαμε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι...

04-02-2017

Μοσχοβόλησε το Ηράκλειο χάρη στη Γιασεμιά!

Στέφθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ευδοκίας Σκορδαλά-...

01-02-2017

Το λάχανο project!

Σήμερα πήγαμε βολταράκι στις Αρχάνες, όπου στο φιλόξενο συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο...

28-01-2017

Μας ζώσανε τα φίδια στο Μελιδόνι...

Απίστευτο και όμως αληθινό: Το μέρος όπου μπορείτε να δούμε και να...

26-01-2017

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας!

Μάθαμε να κάνουμε ανθόνερο... Βάμμα, βοτανόλαδο, αιθέρια έλαια... Μάθαμε πως η ρίγανη δεν...

21-01-2017

Σεργιάνι στα μνημεία του Ηρακλείου

Γνωρίζατε ότι κατάστημα στα λιοντάρια διαθέτει αυθεντικό τμήμα του Δούκικου Ανάκτορου της...

15-01-2017

"Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ"!

Το αποτέλεσμα μιας αξιόλογης προσπάθειας της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm