Σαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης...

Μια ημέρα σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 γεννιέται στο Ηράκλειο, ενώ αυτό τελούσε υπό Οθωμανική κυριαρχία, ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης. Ο πατέρας του Μιχάλης (1856-1932) καταγόταν από το χωριό Βαρβάροι, μετέπειτα Μυρτιά, όπου βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ήταν έμπορος γεωργικών προϊόντων. Το 1882 παντρεύτηκε τη Μαρία Χριστοδουλάκη (1862-1932) που καταγόταν από το χωριό Ασυρώτοι (το σημερινό Κρυονέρι του Δήμου Κουλούκωνα, στο Νομό Ρεθύμνου).

Ακολουθούν με χρονολογική σειρά οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του:

1884 Γέννηση της αδελφής του Αναστασίας (μετέπειτα συζύγου του Μιχάλη Σακλαμπάνη).

1887 Γέννηση της δεύτερης αδελφής του Ελένης (μετέπειτα συζύγου του Αριστείδη Θεοδοσιάδη).

1889 Η οικογένεια καταφεύγει για έξι μήνες στον Πειραιά, για να γλιτώσει από το διωγμό των Οθωμανών.

1897-1898 Κατά την τελευταία μεγάλη Κρητική Επανάσταση, καταφεύγει με την οικογένειά του στη Νάξο. Εγγράφεται στη Ρωμαιοκαθολική Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού, όπου μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά και ανακαλύπτει το δυτικό πολιτισμό.

1899-1902 Επιστρέφει στο Ηράκλειο και συνεχίζει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Ηρακλείου, από όπου παίρνει το απολυτήριο με άριστα.

1902-1906 Φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1906 Παίρνει με άριστα το δίπλωμα του Διδάκτορος της Νομικής. Πρωτοεμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα με το δοκίμιο «Η αρρώστια του αιώνος» που δημοσιεύεται στο περιοδικό Πινακοθήκη με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Γράφει το δράμα Ξημερώνει που επαινείται στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα και παίζεται σε ένα αθηναϊκό θέατρο τον επόμενο χρόνο. Δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα, Όφις και Κρίνο, το οποίο υπογράφει και πάλι με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή.

1907 Εγγράφεται στην Τεκτονική Στοά Αθηνών.

1907-1909 Βρίσκεται στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές. Παρακολουθεί τη διδασκαλία του Γάλλου φιλόσοφου Henri Bergson και ανακαλύπτει το έργο του Γερμανού φιλόσοφου Friedrich Nietzsche. Γράφει το μυθιστόρημα Σπασμένες ψυχές που δημοσιεύεται στο περιοδικό Νουμάς με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης και σχεδιάζει τα μυθιστορήματα Ζωή η αυτοκρατόρισσα και Θεάνθρωπος. Γράφει επίσης την τραγωδία Ο Πρωτομάστορας (ή Θυσία), τη διατριβή Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας που εκδίδεται στο Ηράκλειο, καθώς και τη μονόπρακτη τραγωδία, Κωμωδία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Κρητική Στοά του Hρακλείου και πάλι με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης.

1910 Εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου βραβεύεται η τραγωδία του Ο Πρωτομάστορας (ή Θυσία), η οποία δημοσιεύεται με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Επαιδευτικού Ομίλου (μαζί με τον Αλέξανδρο Δελμούζο, τον Δημήτρη Γληνό κ.ά.).

1911 Παντρεύεται στο Ηράκλειο τη Γαλάτεια Αλεξίου (την οποία θα διαζευχτεί το 1926).

1911-1915 Μεταφράζει μια σειρά από σπουδαιότατα φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα (μεταξύ αυτών έργα των: Nietzsche, Darwin, Bergson, διάλογοι του Πλάτωνα, κλπ). Οι μεταφράσεις του δημοσιεύονται στην Αθήνα από τις εκδόσεις Φέξη.

1912 Πρωτοπαρουσιάζει στην Ελλάδα τον Bergson με ένα πολυσέλιδο δοκίμιο που δημοσιεύεται στην Αθήνα, στο Δελτίο του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

1912-1913 Στους Βαλκανικούς Πολέμους στρατεύεται ως εθελοντής και περιέρχεται τη Βόρεια Ελλάδα.

1914 Περιήγηση στο Άγιον Όρος με τον φίλο του ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Γράφει τις τραγωδίες Χριστός και Οδυσσέας.

1915 Ο Καζαντζάκης και ο Σικελιανός ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας τη «συνείδηση της γης και της φυλής» τους. Το ίδιο χρόνο, ο Καζαντζάκης περιηγείται και πάλι το Άγιον Όρος. Γνωρίζεται με τον Γιώργη Ζορμπά. Εκμεταλλεύονται μια επιχείρηση ξυλείας. Η γνωριμία τους θα του εμπνεύσει το μυθιστόρημα που έγινε διάσημο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

1916 Παρουσιάζεται στην Αθήνα το έργο Ο Πρωτομάστορας, διασκευασμένο σε «μουσική τραγωδία» από το συνθέτη Μανόλη Καλομοίρη.

1917 Μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά, τον περίφημο «Αλέξη Ζορμπά» του μυθιστορήματος, οργανώνει την εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά της Μεσσηνιακής Μάνης.

1918 Με ορμητήριο τη Ζυρίχη, περιηγείται την κεντρική και ανατολική Ελβετία, συντροφιά με το στενό του φίλο και διπλωμάτη Γιάννη Σταυριδάκη και την Ελληνίδα φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη. Επισκέπτεται συστηματικά τους τόπους από τους οποίους είχε περάσει ο Nietzsche.

1919 Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τον διορίζει Διευθυντή και στη συνέχεια Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως. Αναχωρεί για τον Καύκασο, ως επικεφαλής ειδικής αποστολής, στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σταυριδάκης, που πεθαίνει στην Τιφλίδα κατά τη διάρκεια της αποστολής, καθώς και ο Γιώργης Ζορμπάς, με σκοπό τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που διώκονται από τους Μπολσεβίκους και τους Κούρδους. Επαναπατρίζονται έτσι 150.000 πρόσφυγες που εγκαθίστανται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

1920 Συνεχίζει τη συγγραφή της έμμετρης τραγωδίας Ηρακλής. Παραιτείται από το Υπουργείο και φεύγει για το Βερολίνο.

1921 Επισκέπτεται πολλές γερμανικές πόλεις. Φτάνει στη Βιέννη και κατόπιν επιστρέφει στην Αθήνα.

1922 Διαμένει στη Βιέννη και μετά στο Βερολίνο. Κατά τη διαμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, προσβάλλεται από μια παράξενη δερματοπάθεια, πράγμα που τον ωθεί να μελετήσει τον Φρόιντ και να μυηθεί στην ψυχανάλυση. Στο Βερολίνο, συγκλονίζεται από την είδηση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Γίνεται μάρτυρας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία και της δυστυχίας του λαού της, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνωρίζεται με έναν κύκλο Πολωνοεβραίων επαναστατριών (τον αποκαλούμενο «πύρινο κύκλο»), που τον επηρεάζει βαθιά. Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για αναμόρφωση της παιδείας. Αρχίζει να γράφει την τραγωδία Βούδας. Σχεδιάζει το σημαντικότερο δοκίμιό του, την Ασκητική.

1923 Βρίσκεται ακόμη στο Βερολίνο. Τελειώνει το δοκίμιο Ασκητική-Salvatores Dei. Ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και επισκέπτεται δύο φορές το Νάουμπουργκ, μια πόλη στενά συνδεδεμένη με τη ζωή του Friedrich Nietzsche.

1924 Σύντομη διαμονή στην Ιταλία. Στην Ασίζη, τελειώνει την τραγωδία Βούδας. Επιστρέφει στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με την Ελένη Σαμίου, την οποία θα παντρευτεί το 1945 σε δεύτερο γάμο. Αναλαμβάνει πολιτική δράση στο Ηράκλειο, στο πλευρό των απομάχων που ανήκαν στην Πανελλήνια Ένωση Παλαιών Πολεμιστών της Ελλάδος, μια ανατρεπτική-επαναστατική οργάνωση. Αρχίζει να συγγράφει το μεγάλο επικό του ποίημα Οδύσεια. Γράφει το δοκίμιο Συμπόσιο.

1925 Διώκεται δικαστικά για την πολιτική του δράση στο Ηράκλειο. Υποβάλλει στον ανακριτή ένα βαρυσήμαντο πολιτικό κείμενο με τίτλο Ομολογία Πίστεως, όπου διακηρύσσει με παρρησία τις προοδευτικές του αντιλήψεις. Κάνει διακοπές στις Κυκλάδες. Συνεχίζει τη συγγραφή της Οδύσειας (ραψωδίες Α-Ζ). Επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση ως απεσταλμένος της αθηναϊκής εφημερίδας Ελεύθερος Λόγος, που δημοσιεύει και τις εντυπώσεις του. Στο ταξίδι αυτό έρχεται σε επαφή με ποικίλες όψεις του σοβιετικού καθεστώτος, θεσμικές και άλλες.

1926 Γνωρίζεται στην Αθήνα με τον Παντελή Πρεβελάκη. Η φιλία τους θα διαρκέσει 31 χρόνια. Ταξιδεύει σε Παλαιστίνη, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία. Οι εντυπώσεις του από την Ισπανία και την Ιταλία δημοσιεύονται στην αθηναϊκή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Στο τέλος του έτους φεύγει για την Αίγυπτο. Συναντά στην Αλεξάνδρεια τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Στη συνέχεια, επισκέπτεται το Σινά.

1927 Οι εντυπώσεις του από την Αίγυπτο και το Σινά δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος. Εγκαθίσταται στην Αίγινα και ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή της Οδύσειας, την οποία τελειώνει (ραψωδίες Η-Ω). Η Ασκητική δημοσιεύεται στο περιοδικό Αναγέννηση του Δημήτρη Γληνού. Εκδίδεται στην Αθήνα η τραγωδία Νικηφόρος Φωκάς. Γράφει πάνω από διακόσια άρθρα για το Μεγάλο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη. Προσκεκλημένος από τη Σοβιετική Κυβέρνηση για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, επισκέπτεται και πάλι τη Ρωσία. Στη Μόσχα γνωρίζεται με πλήθος διανοουμένων από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα με τον Ελληνορουμάνο συγγραφέα Panaït Istrati. Επισκέπτονται από κοινού τον Καύκασο (Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) και την Ουκρανία. Επιστρέφουν μαζί στην Ελλάδα.

1928 Η εφημερίδα Πρωία δημοσιεύει τις εντυπώσεις του Καζαντζάκη από τη Σοβιετική Ένωση. Εκείνος και ο Istrati μιλούν για τα επιτεύγματα του σοβιετικού καθεστώτος σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στο θέατρο «Αλάμπρα». Διώκονται δικαστικά. Ταξιδεύει για τρίτη φορά στην Ουκρανία και στη Ρωσία (από το Μουρμάνσκ έως το Βλαδιβοστόκ) και στη συνέχεια φεύγει για τον Καύκασο. Γράφει σενάρια για τον ρωσικό κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων ένα για τον Λένιν. Συνοδευόμενος από τον Panaït Istrati, συναντά στη Μόσχα τον Maksim Gorky. Εκδίδονται στην Αθήνα οι τραγωδίες Οδυσσέας και Χριστός, καθώς και το ταξιδιωτικό Τι είδα στη Ρουσία.

1929 Ταξιδεύει στην Κεντρική Ασία (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν). Εγκαθίσταται με την Ελένη Σαμίου στο Γκόττεσγκαμπ, στην Τσεχοσλοβακία. Γράφει στα γαλλικά το μυθιστόρημα Toda-Raba, Moscou a crié (Τόντα-Ράμπα, Η Μόσχα φώναξε), εμπνευσμένο από τις εντυπώσεις του από τη Σοβιετική Ένωση. Δεύτερη γραφή της Οδύσειας.

1930 Γράφει την Ιστορία της Ρωσικής Λογοτεχνίας, που εκδίδεται στην Αθήνα την ίδια χρονιά. Διαμένει στο Παρίσι και κατόπιν στη Νίκαια. Εκεί μεταφράζει ή διασκευάζει παιδικά βιβλία για λογαριασμό δύο Αθηναίων εκδοτών.

1931 Κατοικεί στην Αίγινα. Αφιερώνεται στη συγγραφή ενός Γαλλοελληνικού λεξικού. Φεύγει για το Παρίσι, όπου επισκέπτεται την Αποικιακή Έκθεση. Διαμονή στο Γκόττεσγκαμπ, όπου φιλοξενεί τον Παντελή Πρεβελάκη. Προγραμματίζει μαζί του μια πενταετή συνεργασία. Ο Τόντα-Ράμπα δημοσιεύεται σε μια παρισινή επιθεώρηση και μεταφράζεται στα ολλανδικά.

1932 Στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Πρεβελάκη, γράφει νέα σενάρια. Επίσης, ολοκληρώνει την τρίτη γραφή της Οδύσειας. Εγκαθίσταται για ένα διάστημα στο Παρίσι, όπου συνεργάζεται και πάλι με τον Πρεβελάκη. Μεταφράζει τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Συνθέτει ένα κάντο σε «τέρτσα ρίμα» προς τιμήν του. Από το Παρίσι, φεύγει για τη Μαδρίτη, όπου έρχεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθησης, που χαρακτηρίζει τη δημοκρατική Ισπανία εκείνη την εποχή. Μεταφράζει μια σειρά από τα καλύτερα ποιήματα της νεότερης ισπανικής λυρικής ποίησης (Juan Ramón Jiménez, Federico García Lorca, Rafael Alberti, Miguel de Unamuno κ.ά.).

1933 Μετά την επιστροφή του στην Αίγινα, δημοσιεύει τις εντυπώσεις του από την Ισπανία στην εφημερίδα Καθημερινή και τις μεταφράσεις έργων της ισπανικής λυρικής ποίησης στο περιοδικό Ο Κύκλος. Γράφει μια σειρά από «κάντα» (Τερτσίνες), για να τιμήσει τους «αρχηγούς των ψυχών»: Γκρέκο, Τσιγκισχάνος, Ψυχάρης, Αγία Τερέζα. Ασχολείται με την τέταρτη γραφή της Οδύσειας.

1934 Συνθέτει νέα «κάντα»: Λένιν, Δον Κιχώτης, Μωάμεθ, Νίτσε, Βούδας, Μωυσής, Εις εαυτόν, Τερτσίνα, Ελένη. Συγκατοικεί επί έξι μήνες με τον Πρεβελάκη στην Αίγινα. Γράφει σχολικά βιβλία, για να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας. Δημοσιεύεται στην Αθήνα η μετάφραση της Θείας Κωμωδίας. Ο Τόντα-Ράμπα επανεκδίδεται στο Παρίσι.

1935 Αγοράζει ένα οικόπεδο στην Αίγινα και ετοιμάζεται να χτίσει σπίτι. Επιβιβάζεται σε ένα φορτηγό πλοίο με προορισμό την Ιαπωνία και την Κίνα, τις οποίες περιηγείται επί τρεις περίπου μήνες. Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του από την Άπω Ανατολή δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ακρόπολις. Τελειώνει την πέμπτη γραφή της Οδύσειας και μεταφράζει το δράμα του Gerhart Hauptmann Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα.

1936 Γράφει στα γαλλικά το μυθιστόρημα Le Jardin des rochers (Ο Βραχόκηπος), εμπνευσμένο από το ταξίδι του στην Ιαπωνία και την Κίνα. Γράφει νέα «κάντα» (Σαίξπηρ, Λεονάρδος, Τόντα-Ράμπα, Χιντεγιόση). Μεταφράζει το έργο του Luigi Pirandello Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, από το οποίο εμπνέεται για την κωμωδία του "Ο Οθέλος ξαναγυρίζει". Μεταφράζει, επίσης, τον πρώτο Φάουστ του Johann Wolfgang Goethe, καθώς και τον Οθέλλο του William Shakespeare. Ταξιδεύει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία.

1937 Ολοκληρώνει την έκτη γραφή της Οδύσειας. Το Ταξιδεύοντας-Ισπανία εκδίδεται στην Αθήνα. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο «Viva la muerte!», είναι αφιερωμένο στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Η μετάφραση του Φάουστ δημοσιεύεται στην Καθημερινή. Τελειώνει το χτίσιμο του σπιτιού του στην Αίγινα. Περιηγείται την Πελοπόννησο. Γράφει την τραγωδία Μέλισσα. Ο Τόντα-Ράμπα δημοσιεύεται στα ισπανικά στη Χιλή.

1938 Επεξεργάζεται την έβδομη (και τελευταία) γραφή της Οδύσειας και στη συνέχεια ασχολείται στην Αθήνα με την εκτύπωσή της. Η Οδύσεια εκδίδεται στην Αθήνα, στο τέλος του έτους. Δημοσιεύεται το Ταξιδεύοντας-Ιαπωνία και Κίνα. Μεταφράζει το θεατρικό έργο Σεμέλη της Inge Westfal.

1939 Η τραγωδία Μέλισσα δημοσιεύεται στο περιοδικό Νέα Εστία. Ο Βραχόκηπος δημοσιεύεται στο Άμστερνταμ. Προσκεκλημένος από το Βρετανικό Συμβούλιο επισκέπτεται την Αγγλία. Γράφει εκεί την τραγωδία Ιουλιανός ο Παραβάτης. Επιστρέφει στην Αίγινα.

1940 Γράφει ένα νέο ταξιδιωτικό, Ταξιδεύοντας-Αγγλία. Περιηγείται την Κρήτη. Ανώνυμα ή με ψευδώνυμο δημοσιεύει σε περιοδικά και εφημερίδες μυθιστορηματικές βιογραφίες, καθώς και τα παιδικά μυθιστορήματα: Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Στα παλάτια της Κνωσσού.

1941 Κατοικεί στην Αίγινα. Εκδίδεται στην Αθήνα το Ταξιδεύοντας-Αγγλία. Τελειώνει την τραγωδία Βούδας και αρχίζει το μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Το μυθιστόρημα Le jardin des rochers δημοσιεύεται στα ισπανικά στη Χιλή.

1942 Έρχεται για λίγο στην Αθήνα, όπου συναντά τον καθηγητή Ι. Θ. Κακριδή και θέτουν τη βάση της συνεργασίας τους για τη μετάφραση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου. Συναντά ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια χωρισμού, τον Άγγελο Σικελιανό. Επιστρέφει στην Αίγινα και τελειώνει μόνος την πρώτη γραφή της μετάφρασης της Ιλιάδας.

1943 Τελειώνει το μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και αρχίζει την τριλογία του Προμηθέα.

1944 Γράφει τα θεατρικά έργα Καποδίστριας και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

1945 Διαμένει στην Αθήνα και εργάζεται για την ενοποίηση διαφόρων σοσιαλιστικών ομάδων. Οι προσπάθειές του καταλήγουν στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ένωσης. Παντρεύεται την Ελένη Σαμίου (με κουμπάρους τον Άγγελο και την Άννα Σικελιανού). Διορίζεται Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην Κυβέρνηση Σοφούλη. Εκδίδονται στην Αθήνα η τραγωδία Ιουλιανός ο Παραβάτης και η οριστική εκδοχή της Ασκητικής. Εκλέγεται Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πηγαίνει στην Κρήτη ως μέλος μιας αποστολής της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν και οι καθηγητές Ι. Καλιτσουνάκης και Ι. Θ. Κακριδής, για τη διαπίστωση των ωμοτήτων των ναζιστών.

1946 Παραιτείται από το υπουργικό αξίωμα. Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών προτείνει την υποψηφιότητά του, μαζί με εκείνη του Άγγελου Σικελιανού, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Δεν του απονέμεται ούτε τότε, ούτε και αργότερα εξαιτίας της σκληρής πολεμικής των ελληνικών αρχών (πολιτικών, ακαδημαϊκών, θρησκευτικών). Εκδίδεται το μυθιστόρημά του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά από τον εκδοτικό οίκο Δ. Δημητράκου. Φεύγει για την Αγγλία, προσκεκλημένος από το Βρετανικό Συμβούλιο. Από το BBC, απευθύνει έκκληση στους διανοούμενους όλου του κόσμου να ιδρύσουν μια «Διεθνή του Πνεύματος», που δημοσιεύεται στη συνέχεια στο περιοδικό Life and Letters. Επειδή θεωρήθηκε από τις βρετανικές αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο λόγω της αντίθεσής του προς την κρατούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την παλινόρθωση της μοναρχίας, φεύγει για το Παρίσι, προσκεκλημένος από τη γαλλική κυβέρνηση. Εκδίδεται στην Αθήνα το θεατρικό του έργο Καποδίστριας.

1947 Διορίζεται στην Ουνέσκο ως σύμβουλος για τη λογοτεχνία. Ο Ζορμπάς εκδίδεται στο Παρίσι σε γαλλική μετάφραση.

1948 Παραιτείται από τη θέση του στην Ουνέσκο για να αφιερωθεί στο δημιουργικό του έργο. Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης παρουσιάζεται στο Παρίσι από ένα θίασο νέων ηθοποιών (μεταξύ των οποίων και ο Michel Piccoli). Στο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας, στο Παρίσι, μιλάει για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Εγκαθίσταται στην Αντίμπ (στη Νότια Γαλλία), την αρχαία Αντίπολη, που είχαν ιδρύσει οι Έλληνες από την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Γράφει την τραγωδία Σόδομα και Γόμορρα (που δημοσιεύεται τον επόμενο χρόνο στο περιοδικό Νέα Εστία), καθώς και το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

1949 Γράφει ένα νέο μυθιστόρημα, Οι αδερφοφάδες, καθώς και τις τραγωδίες Κούρος (ή Θησέας) και Χριστόφορος Κολόμβος (ή Το Χρυσό μήλο). Αρχίζει το μυθιστόρημα Ο Καπετάν Μιχάλης (όπου προσπαθεί ν’ αναστήσει το Ηράκλειο της παιδικής του ηλικίας). Ξαναγράφει τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

1950 Τελειώνει την πρώτη γραφή του Καπετάν Μιχάλη. Σύντομη διαμονή στις γαλλικές Άλπεις, ταξίδι στην Ισπανία. Αρχίζει τη συγγραφή του μυθιστορήματος Ο τελευταίος πειρασμός. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται εκδίδεται στα σουηδικά στη Στοκχόλμη

1951 Τελειώνει τον Τελευταίο πειρασμό. Ταξιδεύει στην Ιταλία. Η βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου από τον Jens Johannes Jorgensen εκδίδεται στην Αθήνα, σε μετάφραση και με πρόλογο του Καζαντζάκη. Ο Ζορμπάς εκδίδεται στα πορτογαλικά και ο Χριστός ξανασταυρώνεται στα νορβηγικά, με τίτλο Τα ελληνικά πάθη. Η Ασκητική εκδίδεται στην Αθήνα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε γαλλική μετάφραση.

1952 Αναπαύεται στο αυστριακό Τυρόλο. Επισκέπτεται την Ιταλία και επιστρέφει στην Αντίμπ. Υποφέροντας από σοβαρή μόλυνση στο δεξί του μάτι, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Άμστερνταμ. Τα μυθιστορήματά του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Ο Ζορμπάς εκδίδεται στα γερμανικά και στα αγγλικά, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στα ολλανδικά, στα δανικά και στα φινλανδικά, Ο τελευταίος πειρασμός στα νορβηγικά και στα σουηδικά.

1953 Υποφέροντας πάντα από το μάτι του, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού. Διαπιστώνεται σοβαρή ανωμαλία της λέμφου που τον ταλαιπωρεί από χρόνια. Επιστρέφει στην Αντίμπ όπου έρχεται να τον επισκεφτεί ο καθηγητής Ι. Θ. Κακριδής. Εργάζονται μαζί για την οριστική μορφή της μετάφρασης της Ιλιάδας του Ομήρου. Γράφει το μυθιστόρημα Ο φτωχούλης του Θεού. Ο Καπετάν Μιχάλης εκδίδεται στην Αθήνα. Ορισμένες σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, καθώς και Ο τελευταίος πειρασμός επισύρουν την εχθρότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αθηνών, που απειλεί να τον αφορίσει (δεν πραγματοποιήθηκε η απειλή). Ο Καζαντζάκης υποστηρίζεται από πολλούς εκπροσώπους της κοινής γνώμης. Μεταφράσεις του Ζορμπά δημοσιεύονται στη Ζυρίχη, τη Νέα Υόρκη και το Όσλο. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται εκδίδεται στα γερμανικά και στα αγγλικά, στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Τα θεατρικά έργα Μέλισσα και Κούρος (Θησέας) εκδίδονται σε έναν τόμο στο Μονακό, σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη.

1954 Συνεργάζεται με τον Τσέχο συνθέτη Bohuslav Martinù για μια όπερα πάνω σε λιμπρέτο παρμένο από το έργο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Το 1961, η Όπερα της Ζυρίχης παρουσιάζει την όπερα του Martinù με τίτλο Τα ελληνικά πάθη. Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία αναγράφει στον Ίνδικα τον Τελευταίο πειρασμό. Συνεργάζεται στενά με τον Ελληνοαμερικανό λόγιο Kimon Friar για τη μετάφραση της Οδύσειας στα αγγλικά. Η αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθερία αρχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες το Φτωχούλη του Θεού. Ο νεοσύστατος έκδοτικός οίκος «Δίφρος» αναλαμβάνει την έκδοση των Απάντων του Καζαντζάκη, με πρώτα εκδιδόμενα έργα το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και τη μετάφραση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται εκδίδεται στην Οξφόρδη και το Μπουένος Άιρες και ο Φτωχούλης στο Όσλο. Νοσηλεύεται για πρώτη φορά στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στην Πανεπιστημιακή Κλινική, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από «καλοήθη λεμφοειδή λευχαιμία». Στο Παρίσι, ο Ζορμπάς παίρνει το βραβείο για το καλύτερο ξένο βιβλίο εκείνης της χρονιάς. Μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Ο Χριστός ξανασταυρώνεται παίζεται στο Όσλο και στο Ελσίνκι. Μετοικεί με τη σύζυγό του Ελένη στο ιδιόκτητο σπίτι τους στην Αντίμπ.

1955 Ταξιδεύει στην Ιταλία και την Ελβετία (Καντεμάριο, Λουγκάνο). Αρχίζει να γράφει την πνευματική του αυτοβιογραφία, Αναφορά στον Γκρέκο. Επισκέπτεται την Αλσατία, όπου συναντά τον Albert Schweitzer, «το Φτωχούλη του Θεού του καιρού μας». Εκδίδεται στην Αθήνα η μετάφραση της Ιλιάδας του Ομήρου από τους Καζαντζάκη-Κακριδή. Ο «Δίφρος» εκδίδει στην Αθήνα τον πρώτο τόμο του Θεάτρου (τριλογία του Προμηθέα, Κούρος, Οδυσσέας και Μέλισσα), καθώς και τον Τελευταίο πειρασμό. Μεταφράσεις του Ζορμπά εκδίδονται στο Μιλάνο και στο Ζάγκρεμπ. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται εκδίδεται στο Παρίσι και στη Βερόνα, ο Καπετάν Μιχάλης σε: Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Όσλο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Ελσίνκι.

1956 Πηγαίνει στο Φράιμπουργκ για την ετήσια θεραπεία του. Επιστρέφει στην Αντίμπ και ξαναφεύγει για τη Βιέννη, όπου του απονέμεται το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Εκεί γνωρίζει τον Κολομβιανό ποιητή Jorge Salamea, του οποίου μεταφράζει μερικά ποιήματα και προλογίζει το αφήγημα Ο μέγας Μπουρουντούν Μπουρουντά πέθανε (μετάφραση Σ. Σκιαδαρέση, Δίφρος, Αθήνα 1957). Τελειώνει την Αναφορά στον Γκρέκο. Παίρνει μέρος στις Διεθνείς Συναντήσεις στη Γενεύη. Ο «Δίφρος» εκδίδει στην Αθήνα το δεύτερο και τον τρίτο τόμο του Θεάτρου (Χριστός, Ιουλιανός, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Καποδίστριας, Χριστόφορος Κολόμβος, Σόδομα και Γόμορρα, Βούδας), καθώς και το Ταξιδεύοντας-Ρουσία, το Ταξιδεύοντας-Ιαπωνία & Κίνα, τον Τόντα-Ράμπα και το Φτωχούλη του Θεού. Του απονέμεται στην Αθήνα το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Ο Καπετάν Μιχάλης εκδίδεται σε: Παρίσι, Οξφόρδη, Λισαβώνα, Λιουμπλιάνα, Ρέικιαβικ και Ο φτωχούλης του Θεού σε: Αμβούργο, Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη. Συναντά στην Αντίμπ τη Μαρία Βοναπάρτη, επιφανή μαθήτρια του Sigmund Freud, στην οποία είχε αφιερώσει τον Τελευταίο πειρασμό.

1957 Επεξεργάζεται τη μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου. Πηγαίνει και πάλι στο Φράιμπουργκ για την ετήσια θεραπεία του. Δίνει στο Παρίσι μια μακρά συνέντευξη για το έργο του, που μεταδίδεται από τη γαλλική ραδιοφωνία. Στο φεστιβάλ Κανών προβάλλεται η κινηματογραφική ταινία του Jules Dassin Celui qui doit mourir (Αυτός που πρέπει να πεθάνει) βασισμένη στο μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη. Κυκλοφορεί στην Αθήνα η δεύτερη και οριστική έκδοση της Οδύσσειας. Προσκεκλημένος από την Κινεζική Κυβέρνηση, αναχωρεί μέσω Μόσχας για την Κίνα. Περιήγηση στην Κίνα και συνάντηση με τον Τσου Εν-Λάι. Μετά την Κίνα, επισκέπτεται την Ιαπωνία. Στο ταξίδι του γυρισμού, αρρωσταίνει βαριά. Νοσηλεύεται για λίγο στην Κοπεγχάγη και έπειτα μεταφέρεται στο Φράιμπουργκ.

Εκεί, στην Πανεπιστημιακή Κλινική, θα φύγει από τη ζωή στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρεται στην Αθήνα. Η Αρχιεπισκοπή αρνείται να εναποθέσει τη σορό του σε ναό. Παραμένει στο νεκρικό θάλαμο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Κατόπιν τούτου, η σορός μεταφέρεται στο Ηράκλειο, τη γενέτειρά του, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, στη μητρόπολη του Αγίου Μηνά. Στις 6 Νοεμβρίου 1957, κηδεύεται στο Ηράκλειο δημοσία δαπάνη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κρήτης Ευγενίου και παρουσία πολιτικών αντρών, του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αχιλλέα Γεροκωστόπουλου, τοπικών αρχών, του πρυτάνεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι.Θ. Κακριδή και πλήθους κόσμου. Ενταφιάζεται στο οχυρό Μαρτινέγκο, ψηλά πάνω στα ενετικά τείχη, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου. Ο τάφος του, σύμφωνα με την επιθυμία του, φέρει την ακόλουθη επιγραφή:

"Δεν ελπίζω τίποτα,
δε φοβάμαι τίποτα,
είμαι ελεύθερος"!

ΠΗΓΗ: Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (http://amis-kazantzaki.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1/)

www.voltarakia.gr

 

 

27-04-2024

Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο έρχεται στο Πολιτιστικό

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά το μάθαμε και σας το μεταφέρουμε. Το καλλιτεχνικό...

26-04-2024

Διαδικτυακή διάλεξη Αθηνάς Σφακάκη

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές ομιλίες του αναδιαμορφωμένου κύκλου σπουδών του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού...

26-04-2024

Εκδήλωση φίλων ΙΤΕ στο Επιμελητήριο

Ο Σύλλογος Φίλων ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας) πραγματοποιεί την πρώτη, για εφέτος...

26-04-2024

Ανοιχτή εκδήλωση για την "Κοκκινοσταλίτσα"

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Μαρίνος Ιδομενέως» του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη προσκαλεί μικρούς...

26-04-2024

"Τα τραγούδια της Πασχαλιάς" για παιδιά

Διαδραστική μουσική αφήγηση για παιδιά παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου στο...

25-04-2024

Συναυλία μουσικού σχολείου στο ΕΛΜΕΠΑ

Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, διοργανώνει την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα...

25-04-2024

Θυμούνται την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων για μία ακόμη χρονιά θα τιμήσει την μνήμη...

25-04-2024

Λουλουδοπόλεμος για την Πρωτομαγιά στις Πατσίδες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων και φέτος γιορτάζει την Πρωτομαγιά με λαϊκό γλέντι...

24-04-2024

Egg-ρυθμες καταστάσεις στο Μουσείο!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καλεί τους φίλους του σε μια διαφορετική...

24-04-2024

"Η νεκρή νύφη" στο Βενιζέλειο Ωδείο...

Θεατρική παράσταση που είναι βασισμένη στην ταινία του Τim Burton "Η νεκρή...

24-04-2024

"Ιστορίες της Άνοιξης" για μικρούς και μεγάλους

Μια βραδιά με "Πλουμιστά Παραμύθια" στο Μουσείο "Θύραθεν" στην οδό Ρήγα Φεραίου...

24-04-2024

Παιδικό θέατρο: "Ο Μικρός πρίγκηπας"

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» έρχεται στην Κρήτη, με αφηγητή το Σπύρο Μπιμπίλα και...

23-04-2024

Πασχαλινό παζάρι ανακουφιστικής φροντίδας

Ο Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» πραγματοποιεί το πασχαλινό του...

23-04-2024

Περίπατοι του "Κάνε μια ευχή" στην Κρήτη

Το "Κάνε μια ευχή" Ελλάδος (Make a wish) διοργανώνει (και) φέτος τον...

22-04-2024

Παράσταση: "Γιοι και κόρες" στη Σητεία

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας παρουσιάζει την παράσταση: "Γιοι και κόρες" του...

21-04-2024

Εκδηλώσεις για παιδιά στο Maestro Greco

Εκδήλωση για παιδιά με τίτλο: "Μια φορά και έναν καιρο" διοργανώνεται το...

21-04-2024

Φράουλες στην κορυφή της "βρώμικης δωδεκάδας"

Άσχημα νέα για τις φράουλες, το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, περιλαμβάνει...

21-04-2024

Έκθεση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έκθεση με τίτλο «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μνήμες και...

20-04-2024

Πρωτομαγιά στον κάμπο του Στρούμπουλα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου μας καλεί να κάνουμε Πρωτομαγιά στον κάμπο του...

20-04-2024

Ανδρόγεω: Έκθεση και καλλιτεχνικά δρώμενα

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 8 το βράδυ γίνονται τα...

20-04-2024

Αφηγηματικός περίπατος στο Ηράκλειο

Μια διαφορετική VOΛΤΑ με τη χρήση ακουστικών κεφαλής, εμπνευσμένη από την σύγχρονη...

20-04-2024

"Και του Πουλιού ο εσπρέσο" στο Ρέθυμνο

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 8 το βράδυ θα παρουσιαστεί...

20-04-2024

4 δωρεάν παραστάσεις: "Ένα καράβι αρμένιζε"...

Η μουσικοθεατρική παράσταση: «Ένα καράβι αρμένιζε» παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο για το...

19-04-2024

Πασχαλινό παζάρι της "Ηλιαχτίδας"

Το πασχαλινό παζάρι του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία...

19-04-2024

Το μονοπώλιο της τράπουλας...

Τα τραπουλόχαρτα και τα σπίρτα ήταν προϊόντα που άνηκαν μέχρι και πριν...

18-04-2024

Εργαστήριο λαμπάδας για παιδιά και ενήλικες

Το τμήμα "Γυναίκα και Παιδί" του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου διοργανώνει εργαστήριο κατασκευής...

18-04-2024

Παρουσίαση του έργου της Λίας Ναλμπαντίδου

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του έργου...

18-04-2024

Ένα διαφορετικό μάθημα τοπικής ιστορίας...

Μουσικοαφηγηματική παράσταση για τον Κρητικό Πόλεμο. Για την 22χρονη πολιορκία του Ηρακλείου...

17-04-2024

Έκθεση μορφολογίας Γερμανικού Ποιμενικού

Έκθεση μορφολογίας Γερμανικού Ποιμενικού διοργανώνει το Τοπικό Παράρτημα 06 Ηρακλείου Κρήτης του...

17-04-2024

Η συναυλία των Stones που δεν τέλειωσε ποτέ...

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, μια ημέρα σαν σήμερα...

16-04-2024

Πασχαλινό παζάρι στη Λότζια

Πασχαλινό παζάρι του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Ηρακλείου πραγματοποιείται την...

16-04-2024

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Βιωματικό σεμινάριο: «Εισαγωγή στον προγραμματισμό και στην εκπαιδευτική ρομποτική» πραγματοποιείται το Σάββατο...

16-04-2024

Διαδικτυακή δράση: "Καζαντζάκης & αθλητισμός"

Η Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Εργων του Νίκου Καζαντζάκη, που λειτουργεί στο πλαίσιο...

15-04-2024

Παρουσίαση photobook στο Ηράκλειο

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου και η πρωτοβουλία L.LAB παρουσιάζουν το φωτογραφικό...

15-04-2024

"Γυναίκα και στρες" στο Πολύκεντρο

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας...

14-04-2024

"Το ψυχρότερο σημείο του σύμπαντος" σε διεθνές φεστιβάλ 

Η παράσταση της καλλιτεχνικής ομάδας Memento mortis με τίτλο: "Το Ψυχρότερο Σημείο...

14-04-2024

Θυμούνται τον πρωτοπόρο Γιώργη Κλάδο

Διαδικτυακή συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργη Κλάδου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα...

13-04-2024

Χέρι βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

 Η ΟΙΚΑΝΟΣ Κοιν.Σ.Επ. μας προσκαλεί σε ημερίδα την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024...

13-04-2024

Παράσταση βρεφικού θεάτρου

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 παρουσιάζεται στο Ηράκλειο η παράσταση βρεφικού θεάτρου:...

12-04-2024

Το Ηράκλειο ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα  

Το Ηράκλειο ετοιμάζεται να υποδεχτεί με κάθε επισημότητα την Ολυμπιακή Φλόγα, ένα...

12-04-2024

Αγιασμός, απινιδωτής και κεράσματα στο Σκινιά

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα θα τελεστεί...

11-04-2024

Ανοιξιάτικες Τετάρτες υγείας

Ο Σύλλογος Γυναικών "Ίριδα" διοργανώνει στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών κύκλο βιωματικών...

11-04-2024

Εκδήλωση για το άγχος των εξετάσεων

Ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, η Περιφέρεια Κρήτης  οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κοινωνικές...

11-04-2024

Ποιητικό απόγευμα στο Πολύκεντρο

Οι εκδόσεις "Mystis" μας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Εμμανουήλ...

11-04-2024

Ετοιμάζουν εκδήλωση για το Γιώργο Γραμματικάκη

Εκδήλωση – φιλολογικό μνημόσυνο, για τον καθηγητή Φυσικής και πρώην πρύτανη του...

11-04-2024

Ομιλίες για να ζήσουμε καλύτερα

Το βιβλίο της "Εσωκεντρισμός" παρουσιάζει στην Κρήτη η δρ. Νάνσυ Μαλλέρου. Οι...

10-04-2024

Αναβολή εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο

Η θεατρική παραγωγή του έργου «Ένα Όνειρο» Από τη Μεταμόρφωση και τα...

10-04-2024

Σεμινάριο κυκλοφοριακής αγωγής στο Χουδέτσι

Σεμινάριο κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί στο Χουδέτσι Νομού Ηρακλείου...

10-04-2024

Πως μας ξεκολλάει ένα τραγούδι απ' το μυαλό;

Από καιρό σε καιρό το παθαίνουμε όλοι! Ένα τραγούδι που δεν μας...

09-04-2024

Εκδήλωση για το Λευτέρη Ηλιάκη

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οργανώνουν εκδήλωση...

08-04-2024

Έφτιαξε τα Lego για να ξεχάσουν τα παιδιά το θάνατο της μαμάς τους

Το 1932, η σύζυγος του Δανού, Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πέθανε και τον...

07-04-2024

Χρήσιμες εκδηλώσεις για γονείς

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας...

07-04-2024

"Μπαμπαροκάδες" για μικρούς και μεγάλους

Ροκ συναυλία για παιδιά και μεγάλους με τους ΜπΑΜπΑροκάδες πραγματοποιείται το Σάββατο...

07-04-2024

Εκδήλωση για τις διαφορές στις αποδοχές

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται συχνά λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους...

06-04-2024

Εκλογές στο Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου,  που εδρεύει στα Νέα...

06-04-2024

Βιβλίο για παιδιά παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα γίνεται στο...

06-04-2024

Ελεύθερο εργαστήρι για ενήλικες στη Λότζια

Εργαστήριο & δράση αλληλεγγύης στο Freedom Theatre της Παλαιστίνης διοργανώνει το 6ο...

06-04-2024

Δωρεάν ταινία του Κούλογλου σε Ηράκλειο & Χανιά

Προβολή της νέας ταινίας του Στέλιου Κούλογλου θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης...

05-04-2024

Έκθεση: "Όταν πέφτει το σκοτάδι"...

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.), φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του μέλους...

05-04-2024

Δωρεάν τεστ Παπ στις Άνω Ασίτες

Πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου (τεστ Παπανικολάου) διενεργεί...

04-04-2024

"Μπουζούκια στην πίστα" ξανά στο Ηράκλειο

Μουσική παράσταση με τίτλο: «Μπουζούκια στην Πίστα» με τη Βαγγελιώ Φασουλάκη παρουσιάζεται...

03-04-2024

Εκδήλωση για τα οχυρά Ρούπελ

Μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας αποτελεί η υπεράσπιση...

03-04-2024

Έκθεση καλλιτεχνών με αυτισμό

Έκθεση έργων νέων καλλιτεχνών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού πραγματοποιείται από...

03-04-2024

Τσίρκο από την Ιταλία στα Χανιά

Το Ιταλικό Circo "Acquatico Bonaccini" θα βρίσκεται στα Χανιά, επί της Λεωφόρου...

03-04-2024

Σχολείο κινηματογράφου για εφήβους

Tο 3ο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου θα υλοποιηθεί από 30 Ιουνίου έως 7...

02-04-2024

Εκδήλωση για βιβλίο Αντώνη Κουκλινού

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα γίνεται στο...

02-04-2024

Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός Ηρακλής Κοκκινίδης;

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Κεραμουτσίου, τιμώντας τη μνήμη του...

02-04-2024

Θερινό ωράριο στο Ιστορικό Μουσείου

Ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδας είναι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης κατά...

02-04-2024

Ο συγγραφέας που είδε κι έπαθε να τελειώσει το σχολείο...

Ποιος δεν έχει διαβάσει «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», τη «Μικρή γοργόνα»...

01-04-2024

Εκδήλωση για τα παιδιά και το διάστημα!

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 και ώρα 11 το πρωί το Μουσείο...

01-04-2024

Φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας στα Χανιά

Στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και στο ΚΑΜ θα διεξαχθεί από τις 2...

01-04-2024

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Καρυωτάκη και της Πολυδούρη

Ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη, ήταν δύο ποιητές της γενιάς...

31-03-2024

Προκήρυξη βραβείου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκηρύσσει το βραβείο William Stanley Moss...

31-03-2024

"Έγινε ένα μπέρδεμα" σε Γάζι και Ιεράπετρα

Stand up comedy παράσταση του Στέλιου Ανδρεαδάκη με τον τίτλο: "Έγινε ένα...

30-03-2024

Η αγαπημένη μας ιστορία για τον Έρικ Κλάπτον

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, 30 Μαρτίου του 1945, όταν γεννήθηκε ο...

30-03-2024

Διαδικτυακή συζήτηση για την ανακύκλωση

Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο περίπου 5,4 εκατ. τόνοι αστικών απορριμμάτων, ενώ...

29-03-2024

Έκθεση ζωγραφικής για καλό σκοπό

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου "Αρετούσα", μας προσκαλεί σε ένα όμορφο "Ταξίδι στο...

29-03-2024

Ωραία έκθεση ζωγραφικής στην παλιά ηλεκτρική

Το εργαστήριο ζωγραφικής "Λόγω Τέχνης" διοργανώνει έκθεση στις Αρχάνες, στην αίθουσα της...

29-03-2024

Τι συμβούλευε τους νέους ο Ιάκωβος Καμπανέλλης;

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα 29 Μαρτίου 2011 όταν έφυγε από τη...

28-03-2024

"Πάρε μια ανάσα" στο Ηράκλειο

Σεμινάριο με τίτλο: «Η σωστή αναπνοή φέρνει υγεία» και παρουσίαση βιβλίου «Πάρε...

28-03-2024

Εκδήλωση για το ελαιόλαδο στο Ασήμι

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το...

28-03-2024

Ο Έλληνας βοσκός που έγινε παράγοντας του Hollywood

Τελικά παντού υπάρχει κάποιος Έλληνας! Ακόμα κι αν πρόκειται για την κινηματογραφική...

27-03-2024

Διήμερη δωρεάν εκδήλωση στο Πολιτιστικό

Το 1ο και 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνουν την Πέμπτη 28 και...

27-03-2024

Δίνουν ραντεβού για την Υγεία στο Σεληνάρι

Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο πραγματοποιείται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και ώρα 12 το...

27-03-2024

Διήμερες εκδηλώσεις για το Βενιζέλο στα Χανιά

Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά με αφορμή την επέτειο θανάτου του...

26-03-2024

Εκδήλωση στο Επιμελητήριο για γυναίκες και εργασία

Eκδήλωση με θέμα: «Γυναίκα στην Αγορά Εργασίας και στο Επιχειρείν» πραγματοποιείται την...

26-03-2024

Θεατρική παράσταση του Ντάριο Φο για όλους

Η θεατρική παραγωγή «Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» των Ντάριο Φο και...

26-03-2024

Η μέρα που στήθηκε το άγαλμα του Ποπάυ: Που και γιατί;

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου 1937, όταν οι καλλιεργητές...

25-03-2024

Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Πολύκεντρο

Η κλιματική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί ευθέως τις ισορροπίες...

25-03-2024

Προβλήματα μετακίνησης; Πείτε τα παράπονά σας!

Νοιώθετε πως η μετακίνηση στην πόλη του Ηρακλείου είναι εφιάλτης; Εγκλωβίζεστε μέσα...

25-03-2024

Έκθεση της Αγγέλας Βορεάδου στη Βασιλική

Έκθεση ζωγραφικής της Αγγέλας Βορεάδου με τίτλο: «Ιχνογραφίες» πραγματοποιείται στη Βασιλική Αγίου...

24-03-2024

Προετοιμάζουν το παιδικό φεστιβάλ στον Άγιο Νικόλαο

Για 13η χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγίου Νικολάου το Παιδικό Φεστιβάλ, από...

24-03-2024

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κορνάρο

Το Μάρτιο του 1553 γεννήθηκε στη Σητεία ο μεγάλος ποιητής της Αναγέννησης...

24-03-2024

Παρουσίαση βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Χατζηπαναγιώτη με τίτλο: "Αμάλθεια: Το κορίτσι με τα...

23-03-2024

Παρουσίαση νέων εκδόσεων της Βικελαίας

Τις νέες εκδόσεις της παρουσιάζει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο εκδήλωσης...

23-03-2024

Μάκης Δελαπόρτας: "Η χρυσή δεκαετία του '60"

Ο Μάκης Δελαπόρτας θα βρεθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα...

23-03-2024

Είναι το ΟΚ ελληνικό;

Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 185 χρόνια... Στις 23 Μαρτίου...

22-03-2024

Πως θα εορταστεί η 25η Μαρτίου στη Νέα Αλικαρνασσό;

 Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην περίσταση θα εορταστεί την ερχόμενη Δευτέρα...

22-03-2024

"Ένα ταξίδι" του Μανώλη Σαριδάκη στον Πειραιά

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 8 το βράδυ γίνονται τα εγκαίνια...

21-03-2024

"Φιλοσοφική διαχείριση του στρες" στο κήπο Σάρχου

Στην καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο χωριό Σάρχος, έχει δημιουργηθει...

21-03-2024

Εκδήλωση για παιδιά στο Ηράκλειο το Σάββατο

Ο Ασίντ είναι ένα παιδί πρόσφυγας. Όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα του...

21-03-2024

Το φυτό που ανθίζει πριν κι απ' την αμυγδαλιά!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχαμε μάθει όταν είμαστε μικρά ήταν...

20-03-2024

Διήμερο φεστιβάλ στο Ηράκλειο  

Στις 20 και 21 Μαρτίου 2024 πραγματοποιείται στο Ηράκλειο ένα φεστιβάλ που...

20-03-2024

Τα χαμοκάρυδα των παλιών...

Τα χαμοκάρυδα σήμερα είναι για τους περισσότερους από εμάς κάτι το άγνωστο...

19-03-2024

Εκδήλωση για τον εγκέφαλο στο Ρέθυμνο

Εκδήλωση με τίτλο: «Εγκέφαλος, Ψυχική Υγεία και Ψυχική Νόσος: Από τον Εργαστηριακό...

19-03-2024

Το σαρακοστιανό που έρχεται από το παρελθόν!

Τη Σαρακοστή παλιά στην Κρήτη οι άνθρωποι δεν είχαν τις επιλογές που...

19-03-2024

Εκδήλωση Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Εκδήλωση από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας: "Συνομιλία με την ποίηση τεσσάρων Κρητών...

19-03-2024

Εκδήλωση για την Παναγία Σουμελά στο Ηράκλειο

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και ώρα 8 το βράδυ θα γίνει...

18-03-2024

Ομαδική έκθεση: "Μία σκέψη για το Γιάννη"...

Μια μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στον Γιάννη Δημητράκη, παρουσιάζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών...

17-03-2024

Κούλουμα στον Δ. Χερσονήσου: 9 δωρεάν εκδηλώσεις

Με σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού και γλέντια σε Ανάληψη, Γούβες, Κόξαρη, Σταλίδα...

17-03-2024

Ο Βασιλάκης Kαΐλας στο Ηράκλειο το 1966!

Ήταν κάποια στιγμή το 1966... Το παιδί θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου, ο...

16-03-2024

Κούλουμα με όργανα και φασολάδα στο άλσος

Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Χανίων γιορτάζει τα κούλουμα στο άλσος των...

16-03-2024

Αποκριάτικο τριήμερο και καρναβάλι στην Παλιόχωρα

Το Παλιοχωριτικό Καρναβάλι επιστρέφει δυναμικά για 32η χρονιά. Ένα τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων...

15-03-2024

Δωρεάν αποκριάτικη αφήγηση για παιδιά

Ο "Πρίγκιπας Χαρταετός" ζωντανεύει το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, στις 12 το...

15-03-2024

Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους

Ημέρα αφήγησης παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους στο Ρέθυμνο! Την Τετάρτη 20 Μαρτίου...

14-03-2024

Αποκριάτικο διήμερο στο Σκινιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιάς μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει για...

13-03-2024

Αθλήματα και παίγνια στη Μινωική Κρήτη

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: "Αθλήματα και παίγνια στη Μινωική Κρήτη" πραγματοποιεί την...

13-03-2024

Εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Γεωργουδή

Μια νέα σημαντική έκδοση, καρπό πολύχρονης και εμπεριστατωμένης μελέτης μ’ ένα μοναδικό...

12-03-2024

Ευκαιρία προώθησης κρητικών προϊόντων στην Αθήνα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Παγκρήτιο Forum στην Αθήνα για την...

12-03-2024

Κούλουμα με κρητικά στο Αβδού

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αβδού...

Τα πιο δημοφιλή

Το ξεχασμένο γλυκό της Κρήτης...

Το γλυκάκι που βλέπουμε στη φωτογραφία μοιάζει με μουσταλευριά, αλλά μουσταλευριά δεν είναι! Είναι ένα παραδοσιακό, αλλά ξεχασμένο γλυκό της Κρήτης, το οποίο λέγεται μελαλευριά και ήταν συνηθισμένο τρατάρισμα στα...

14-04-2024

Περισσότερα

Μαραθανθός: Το άγνωστο, πανάκριβο μυρωδικό!

Σε ένα από τα βολταράκια μας στην Ιταλία είχαμε δοκιμάσει, κατόπιν παρότρυνσης ντόπιου, μια λιχουδιά λαχταριστή: Επρόκειτο για την πορκέτα, ένα φαγητό που όμοιό του δεν υπάρχει στην Κρητική διατροφική...

07-04-2024

Περισσότερα

Το άνθος προδίδει το μεζέ!

Αν κατά τα ανοιξιάτικα βολταράκια σας στην ύπαιθρο της Κρήτης, συναντήσετε το φυτό της φωτογραφίας να ξέρετε πως ταυτόχρονα έχετε συναντήσει και μεζέ! Και τι μεζέ! Από τους πιο μπελαλίδικους...

06-04-2024

Περισσότερα

Το λουλούδι που... τρώγεται!

Γνωρίζετε τους... πηγουνίτες ή σκούλους; Το λουλούδι που φύεται στην Κρητική γη και... τρώγεται; Η γεύση του, μάλιστα, είναι γλυκιά, γεγονός που το έκανε ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους πείνας... Ερωτηθείς για...

10-04-2024

Περισσότερα

Στις 7 Απριλίου η διάσημη γιορτή πορτοκαλιού!

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο όμορφο Φόδελε η διάσημη γιορτή πορτοκαλιού. Πρόκειται για μια ολοήμερη γιορτή, με ζωντανή μουσική, υπαίθριο γλέντι, ξυλοπόδαρους και πολλά - πολλά...

03-04-2024

Περισσότερα

Το σαρανταβότανο της Κρήτης...

Σε εποχές που τα αντισηπτικά, η απολύμανση και η καλή υγεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι εξαιρετικά επίκαιρη μια ανάρτηση για το σαρανταβότανο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης...

10-04-2024

Περισσότερα

AirBNB:Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε εισόδημα!

Έχετε κάποιο ακίνητο και θέλετε να το αξιοποίησετε για να αποκτήσετε ένα συμπληρωματικό εισόδημα; Τώρα μπορείτε! Μάθετε πως γίνεται η ενοικίαση κατοικιών ή δωματίων σε τουρίστες, μέσω της πλατφόρμας της AirBΝΒ...

03-04-2024

Περισσότερα

"Όποιος λέει ψέματα πέφτει μες τα αίματα"

Γενιές και γενιές παιδιών στην Κρήτη μεγάλωσανε με το στιχάκι: "Όποιος λέει ψέμματα πέφτει μες τα αίματα. Όποιος λέει αλήθεια έχει του Θεού βοήθεια". Κι εμείς μεγαλώσαμε με αυτό το στιχάκι...

06-04-2024

Περισσότερα

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε κεραλοιφή

Η κεραλοιφή είναι μια κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές της. Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες. Πως...

19-04-2024

Περισσότερα

Το ψάρι της... Σαρακοστής!

Αγογλώσσοι... Πρόκειται για ένα νόστιμο, αυτοφυές χόρτο της Κρήτης, εξαιρετικά δημοφιλές στο νησί, ειδικά την περίοδο που διανύουμε. Γιατί; Διότι οι αγόγλωσσοι λέγονται αλλιώς και "ψάρι της Σαρακοστής". Πως μπορεί ένα...

31-03-2024

Περισσότερα

Πίστεψαν ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα!

Πρωταπριλιά είναι σήμερα κι σ' όλο τον κόσμο γίνονται πλάκες και φάρσες. Ψέμματα αθώα και ψέμματα πιο χοντροκομμένα κάποιες φορές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Των άλλων... Από μας εδώ ψέμματα...

01-04-2024

Περισσότερα

Ένα φαγητό που δεν ξέραμε ότι υπάρχει!

Ακόμα και όσοι δεν είναι φανατικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα πράγμα τους το αναγνωρίζουν. Όταν έχεις τους "κατάλληλους φίλους" μπορείς να μάθεις μέσα από τις αναρτήσεις τους πολλά ενδιαφέροντα...

23-04-2024

Περισσότερα

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Καρυωτάκη και της Πολυδούρη

Ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη, ήταν δύο ποιητές της γενιάς του 1920, που ερωτεύθηκαν και αγαπήθηκαν πολύ, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν την ευτυχία μέσα από τον έρωτά...

01-04-2024

Περισσότερα

Το μονοπώλιο της τράπουλας...

Τα τραπουλόχαρτα και τα σπίρτα ήταν προϊόντα που άνηκαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες στο κρατικό μονοπώλιο. Το κράτος τα μονοπωλούσε στην ελληνική αγορά, όπου κανένας άλλος δεν είχε το...

19-04-2024

Περισσότερα

Ο συγγραφέας που είδε κι έπαθε να τελειώσει το σχολείο...

Ποιος δεν έχει διαβάσει «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», τη «Μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» ή την «Τοσοδούλα»; Και πόσοι γνωρίζουμε ότι τα...

02-04-2024

Περισσότερα

Πως οι ροζ μας ορτανσίες θα γίνουν μπλε;

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Ωστόσο, ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό...

12-04-2024

Περισσότερα

Σεμινάριο υπολογιστών ΑΣΕΠ με εγγυημένη επιτυχία!

Από τις 20 Μαΐου 2024 έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε στο Ηράκλειο το πτυχίο υπολογιστών που αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ και το Ελληνικό Δημόσιο, με εγγυημένη επιτυχία που αγγίζει το 100%.    Αποκτήστε...

17-04-2024

Περισσότερα

Από τα πιο νόστιμα και λιτά πιάτα: Μαργαρίτες σαλάτα!

Η Άνοιξη στην Κρήτη είναι πολύ όμορφη. Η ύπαιθρος γεμίζει χρώματα και αρώματα. Το κόκκινο της παπαρούνας και το κίτρινο της μαργαρίτας. Κάποιες φορές, τις μαργαρίτες, που λέγονται και μαντηλίδες, τις...

30-03-2024

Περισσότερα

Φράουλες στην κορυφή της "βρώμικης δωδεκάδας"

Άσχημα νέα για τις φράουλες, το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Environmental Working Group (EWG).  Για ακόμα μια χρονιά το φρούτο με την υπέροχη γεύση βρίσκεται...

21-04-2024

Περισσότερα

Τα πεντανόστιμα χνουδωτά σφαιρίδια!

Γνωρίζουμε τα στρογγυλά χνουδωτά σφαιρίδια της φωτογραφίας μας, που όχι μόνο τρώγονται, μα είναι και πεντανόστιμα; Δεν είναι, βέβαια, νόστιμα όλο το χρόνο, γιατί από ένα σημείο και μετά μεστώνουν και...

24-04-2024

Περισσότερα

Έφτιαξε τα Lego για να ξεχάσουν τα παιδιά το θάνατο της μαμάς τους

Το 1932, η σύζυγος του Δανού, Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πέθανε και τον άφησε μόνο του με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Κρίστιανσεν αφιερώθηκε στα παιδιά του και προσπάθησε να αναπληρώσει...

08-04-2024

Περισσότερα

Η αγαπημένη μας ιστορία για τον Έρικ Κλάπτον

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, 30 Μαρτίου του 1945, όταν γεννήθηκε ο Άγγλος μουσικός Έρικ Κλάπτον. Πολλά έχουμε να πούμε για τον δημοφιλή καλλιτέχνη, όμως, η αγαπημένη μας ιστορία αφορά...

30-03-2024

Περισσότερα

Σεμινάριο για τα social εξαιρετικό: Γρήγορο και απλό!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πλέον απαραίτητα για την επιβίωση μιας επιχείρησης. Μέσω αυτών είναι δυνατή η προσέγγιση πελατών με τρόπο αποτελεσματικό και φθηνό ανά πάσα στιγμή. Δεν θα ήταν...

14-04-2024

Περισσότερα

Αρισμαρί, η παλιά οδοντογλυφίδα!

Πριν από μερικές ημέρες απολαύσαμε σε μια παραλία της Κρήτης ένα ωραίο κολατσάκι. Φάγαμε ελίτσες, παξιμάδι, αγγούρι, ντομάτα, τυρί φέτα, κι ένα ζαμπονάκι σβαν! Ήπιαμε κι ένα ουζάκι, υπέροχα περάσαμε...

25-04-2024

Περισσότερα

Υποτροφίες ως 10.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές

Το Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» χορηγεί κατ' έτος έως 20 υποτροφίες, οι οποίες απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να εκπονήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ενδιαφερόμενων πρέπει να...

31-03-2024

Περισσότερα

Γλύκαιναν τους ανθρώπους στην Κατοχή...

Η ζάχαρη, που καταναλώνουμε σήμερα σε τεράστιες ποσότητες, ήταν κάποτε είδος σπάνιο. Για παράδειγμα, στην περίοδο της Κατοχής, υπήρχε στέρηση σε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και στη ζάχαρη. Χρησιμοποιούνταν, λοιπόν, στην...

23-04-2024

Περισσότερα

Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός Ηρακλής Κοκκινίδης;

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Κεραμουτσίου, τιμώντας τη μνήμη του οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη, πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 11:30 π.μ. στο Κεραμούτσι. Ο Ηρακλής Κοκκινίδης...

02-04-2024

Περισσότερα

"Το ημερολόγιο ενός τρελού" στο Ρέθυμνο

Η Ομάδα Εκτός των Τειχών παρουσιάζει το μοναδικής ψυχολογικής ακριβείας έργο του Νικολάι Γκόγκολ: "Το ημερολόγιο ενός τρελού" στο Ρέθυμνο. Το "Ημερολόγιο", γραμμένο το 1835, αποτελεί ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό κείμενο του...

12-04-2024

Περισσότερα

Η συναυλία των Stones που δεν τέλειωσε ποτέ...

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, μια ημέρα σαν σήμερα στις 17 Απριλίου του 1967, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία...

17-04-2024

Περισσότερα

Πως μας ξεκολλάει ένα τραγούδι απ' το μυαλό;

Από καιρό σε καιρό το παθαίνουμε όλοι! Ένα τραγούδι που δεν μας αρέσει μας κολλάει και δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε παρά τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργεί... Κάτι τέτοιο συνέβει...

10-04-2024

Περισσότερα

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon και στο instagram icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017-2024. voltarakia.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by Logo sm