Ένα φεστιβάλ, 25 ξεχωριστές εκδηλώσεις!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί», το οποίο διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου μεταξύ 24ης Αυγούστου και 19ης Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ ξεκινά με ομιλία για την σχέση των Ελληνόφωνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση στις 24 Αυγούστου και μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη στις 25 Αυγούστου. Περιλαμβάνει, ωστόσο, ποικίλες εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του φεστιβαλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί» 2017 διαμορφώνεται ως εξής:

* Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, Πολύκεντρο Νεολαίας, 20:00 μ.μ.

Ομιλία με θέμα: "Η σχέση των Ελληνοφώνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση".

O επισκέπτης του Reggio, της πρωτεύουσας της Καλαβρίας, θα εκπλαγεί διαβάζοντας την επιγραφή που δεσπόζει στον επιβλητικό, καθεδρικό ναό της πόλης: Περιελθόντες, κατηντήσαμεν εις Ρήγιον... Πίσω από τις λέξεις αυτές, τις γραμμένες στην ελληνική, κρύβεται μια συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων. Ο Pasquale Cesile, αρχαιολόγος των λέξεων, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, θα μας μιλήσει, όχι μόνον γι’ αυτήν την ιστορία, αλλά και για τη σχέση που έχουν τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας με την Κρήτη. Οι τόποι της, που έχουν την ίδια αδρή ομορφιά με το νησί μας, οι άνθρωποι, μα και η γλώσσα που χάνεται σιγά-σιγά -καλώς ήρτετε-, αναδύουν άρωμα που θυμίζει Ελλάδα. Οι Greci της Καλαβρίας, με τα γλωσσικά ιδιώματα που διατηρούν έντονα τα στοιχεία της κοινής δωρικής, κάτι έχουν ασφαλώς να πουν και για μας.

* Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο.

Εμφανίζεται η ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Στίχοι και μουσικές που όλοι έχουμε τραγουδήσει, άλλοτε κρυφά, άλλοτε φανερά. Τραγούδια-σύμβολα, σε εποχές δύσκολες για τον τόπο, τραγούδια που σημάδεψαν τη νιότη πολλών γενεών και μένουν στην ιστορία με την ίδια ζωντάνια που είχαν όταν πρωτογράφτηκαν. Μα και σκηνές από ταινίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου που όλοι αγαπήσαμε. Και πίσω από όλα αυτά, η μορφή που έγραψε ιστορία, η φυσιογνωμία που δεν έλειψε από καμιά περίοδο της νεότερης ελληνικής περιόδου.

* Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Mouthed - Ευαγγελία VS.

Μια performance διαφορετική, εμπνευσμένη από τους αρχαίους κόσμους. Η κρητικής καταγωγής Ευαγγελία VS, με πτυχίο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδές στο UCLA, απόφοιτος του Central St. Martins του Λονδίνου, ευρέως γνωστή από τις διεθνώς καταξιωμένες δισκογραφικές της δουλειές με το ψευδώνυμο Abyss X, προσεγγίζει τον Μινωικό Πολιτισμό με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό. Ο διεθνής τύπος την τοποθέτησε στους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του mini δίσκου της Mouthed. Η Ευαγγελία καταφέρνει να συνταιριάσει άριστα σύγχρονα και παραδοσιακά ακούσματα, δίνοντας έτσι μια εμπνευσμένη, σύγχρονη απόδοση του Μινωικού ήχου. Παρακινούμενη από τη Μινωική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία η γυναικεία μορφή λατρεύεται άλλοτε ως Πότνια Θηρών και άλλοτε ως Ορεία Μήτηρ, η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί ως κεντρική μορφή τη Μινωίτισα, μεταφέροντάς την ως σύμβολο στη σύγχρονη εποχή. Σε μια παράσταση πρωτότυπη, η performance Mouthed, δένει τη μουσική του δίσκου με έντονη κίνηση και συμβολισμό. Κοντά της δύο ακόμα αξιόλογες καλλιτέχνιδες , η Aisha Eisa, η Dana Faltusova και η δική μας Μαρία Σκουλά, στη λύρα.

* Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Stringless

Η διττή σημασία της ονομασίας του συγκροτήματος επιτρέπει στη φαντασία να καλπάσει, να διακινδυνεύσει συμπεράσματα ή και να αυθαιρετήσει ενδεχομένως. String-less: χωρίς χορδές (οργάνων), μα και στρίγγλες: κακές, στριμμένες γυναίκες. Φανταστείτε λοιπόν έξη γυναίκες που σηκώνουν στην πλάτη τους μια ολόκληρη παράσταση, χωρίς όργανα, με μοναδικά όπλα τη φωνή τους, τις κινήσεις του σώματος τους, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους. Πόσο γυναίκες και πόσο στρίγγλες πρέπει να είναι για να καταφέρουν, όχι μόνον να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας επί ένα δίωρο σχεδόν, μα και να μας ταξιδέψουν, ανταμείβοντάς μας με ένα πρόγραμμα πλούσιο, όσο και πρωτότυπο. Η Αλεξία Χρυσομάλλη, η Αλμπένα Κούτοβα, η Βασιλική Αλεξίου, η Ελιόνα Σινιάρι η Ελσα Μουρατίδου και η Κατερίνα Μαυροφρύδου και η Δωροθέα Μιχαήλ, πετούν κυριολεκτικά από τα παράλια της Μικρασίας στον Καύκασο, από τους Κελτικούς μύθους στα βουνά της Ηπείρου και όπου αλλού βάζει ο νους σας και ο δικός τους.

* Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:00 μ.μ.

Εκθεση: "Με όχημα ένα μουσικό όργανο".

Εγκαίνια έκθεσης μουσικών οργάνων από τη συλλογή του Ross Daly. Διάρκεια έκθεσης από 28/08 έως 30/9/2017.

Ογδόντα αυθεντικά μουσικά όργανα, υψηλής ποιότητας και αντίστοιχης αξίας, από τη σημαντική συλλογή του Ross Daly, εκτίθενται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Βαλκάνια, Αφρική, Κεντρική Ασία, Καύκασος, Ινδία, Μέση Ανατολή, θα μας συστηθούν δια των μουσικών τους οργάνων. Η έκπληξη έγκειται στην αποκάλυψη διαφορών, αλλά και ομοιοτήτων ανάμεσα σε κουλτούρες που τις θεωρούμε «ξένες», αν και συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπόγειων και ανυποψίαστων ρευμάτων. Όπως γράφει ο ίδιος ο συλλέκτης: "Η Κρήτη είναι ένα από τα πλέον γόνιμα μέρη για να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ανταλλαγές, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών, που από την αρχαιότητα ανταλλάσσουν στοιχεία και αναπτύσσονται αρμονικά".

* Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, Στοά Μακάσι, 20.00 μ.μ.

Έκθεση: «Metamorphosen» ή ...σαν τους «ανθούς που πέφτουν απ’ τα δένδρα», του Deborah Jeromin.

Διάρκεια έκθεσης από 29.08 έως 15.09 – Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 13.00

Εκείνη, τη σιδερένια Άνοιξη του 1941, η επιχείρηση Ερμής έκρυβε μιαν ακόμη οδυνηρή έκπληξη για την άοπλη Κρήτη. Οι Κρητικοί εξεπλάγησαν, όχι μόνον από την εξ ουρανού επίθεση, αλλά και από εκείνες τις φονικές μέδουσες που ξερνούσαν τα αεροπλάνα. Σαν τους ανθούς που πέφτουν από τα δένδρα, τα περίεργα εκείνα αντικείμενα γέμισαν τον ουρανό της Κρήτης το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941.Οι επίλεκτοι, πάνοπλοι στρατιώτες του Γ΄ Ράιχ που έφεραν είχαν στόχο την από αέρος κατάληψη του νησιού. Η ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμαχικών στρατευμάτων εναντίον τους, προσέθεσε μιαν ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Κρήτης.

Τι γνωρίζουμε όμως για τα αλεξίπτωτα και την ιστορία τους; Μια ιστορία που ξεκινά από την παραγωγή μεταξιού, για να καταλήξει σε φονικό πολεμικό μέσο. Το πολύ-πολύ να θυμόμαστε κάποια γιαγιά να μας μιλά για το φόρεμα που έφτιαξε η ίδια και η αδελφή της, από το εξαιρετικής ποιότητας μετάξι του υφάσματος. Και όμως! Τα αλεξίπτωτα που χρησιμοποιήθηκαν στη Μάχη της Κρήτης κρύβουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μέρος σημαντικό της πολεμικής μηχανής του Τρίτου Ράιχ.

Στον μαρτυρικό χώρο της στοάς Μακάσι, στον ενετικό περίβολο της πόλης, φιλοξενείται η έκθεση της Deborah Jeromin, με θέμα το αλεξίπτωτο ως μέσον πολέμου. Παράλληλα, η προβολή στον χώρο ενός ενδιαφέροντος video, με μαρτυρίες γυναικών της Κρήτης που έζησαν εκείνον τον Μάη του 1941, ή άκουσαν γι΄ αυτόν, διασώζει τη μεταφορά της ιστορίας από γενιά σε γενιά. Εκτός από το εικαστικό μέρος, ενδιαφέρον έχει και η παράλληλη έκθεση ντοκουμέντων, τα οποία η καλλιτέχνις συνέλεξε μετά από επιμελή έρευνα. Μέσα από φυλλάδια και άλλα έγγραφα, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η μεθοδική χιτλερική προπαγάνδα, που ξεκινά από την παιδική ηλικία, για να καταλήξει στην οργανωμένη οικοτεχνία. Παιδιά, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου, ωθούνται να καλλιεργούν μεταξοσκώληκες και γυναίκες σε οργανωμένες μικρές ομάδες, να επεξεργάζονται το μετάξι και να υφαίνουν το ύφασμα. Μοιάζει ρομαντικό, αλλά δεν είναι. Είναι απλώς η αφετηρία της κατασκευής του καινοφανούς φονικού μέσου, που η Βέρμαχτ χρησιμοποίησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το 2016, στη Λειψία και το Κασσέλ. Στο Ηράκλειο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του οργανισμού Aund Ve. V. και την υποστήριξη του Ιδρύματος Erinnerung, Verantwortung Zukunft.

* Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις

Αλίκη Καγιαλόγλου: “Η θαλασσινή ωδή» του Fernando Pessoa και τα Fados της εφηβείας μου”.

Ένα ποίημα του μυστηριώδους, περίπλοκου και ανεξερεύνητου Πορτογάλου ποιητή Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μιας «εξαιρέσιμης ερμηνεύτριας-αναθεωρήτριας», όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζηδάκις, της Αλίκης Καγιαλόγλου, σε μια μοναδική μουσικο-θεατρική παράσταση, απ’ αυτές που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ηράκλειο. Αναφερόμενη σ’ αυτήν, η ίδια η ερμηνεύτρια έγραψε: «Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa, η μεγαλειώδης αυτή ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή [υπογεγραμμένη από τον Alvarode Campos, την πλέον επιβλητική μορφή «των ετερώνυμων», όπως αποκαλούσε ο ποιητής τα διάφορα πρόσωπα που επινοούσε ως υπογραφείς του έργου του] παρουσιάζεται απόψε σφιχτοπλεγμένη με αγαπημένα παλιά φάδος της Λισσαβώνας, αυτά που γνώρισα την εποχή που όλοι άκουγαν Σκαθάρια, αλλά σε μένα η μαγική φωνή της Amalia Rodrigues άνοιγε καινούργιους δρόμους.

Αυτή η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει, ωριμάζει, πλουτίζει: Μέχρι την ολοκλήρωσή της, έχει αλλάξει πολλές μορφές. Ξεκίνησε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ρεσιτάλ τραγουδιού μαζί με μικρά αποσπάσματα του ποιήματος, το 2007 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε cd, αργότερα ανέβηκε με άλλη μορφή και στη σκηνή. Τώρα με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Αβδελιώδη ευελπιστεί ότι πετυχαίνει τον κύριο στόχο της: Ένα μεγάλο κείμενο, προορισμένο να διαβαστεί μόνο, ακούγεται πλέον και σαν ένα μεγάλο τραγούδι. Ένα τραγούδι απέραντο - όπως η θάλασσα - που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις, αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας». Pessoa και Fados, λοιπόν - τα λυπημένα τραγούδια της μοίρας, ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων, όπως λένε πολλοί, με πορτογαλέζικες και αραβικές επιρροές, πλεγμένα με τους στίχους του μεγάλου ποιητή. Διαβάζει και τραγουδά, με την αισθαντική και εύθραυστη φωνή της, η Αλίκη Καγιαλόγλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2014 στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.

* Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Aria Corte"

Με ταραντέλες, μπαλάντες, γκρεκάνικα, με δικές τους μουσικές εμπνευσμένες από έναν πλούσιο και σημαντικό πολιτισμό, με τραγούδια και χορούς, οι καλλιτέχνες του Aria Corte, μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό περιβάλλον. Στα είκοσι χρόνια ζωής του [ιδρύθηκε το 1996] το συγκρότημα από το Σαλέντο είχε και έχει μόνον έναν στόχο. Να υπηρετήσει την παράδοση, ώστε τίποτα να μη χαθεί, να μην ξεχαστεί. “Προγονικές μουσικές, ρυθμοί, αρμονίες και μελωδίες, κληρονομιά ενός λαμπρού παρελθόντος, μας δίνουν το κίνητρο για τη μουσική μας», ομολογούν οι ίδιοι. Και συνεχίζουν : «Παρουσιάζουμε μια συναυλία που κάνει τις καρδιές μας να χτυπούν και τα χέρια μας να δίνουν ζωή στα όργανα, σαν μια πεταλούδα που πετά στον ουρανό». Η Μεγάλη Ελλάδα λοιπόν έρχεται στο Ηράκλειο, με μουσικές και τραγούδια, με όργανα και πάθος μεσογειακό. Ας την απολαύσουμε!

* Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, Δημοτική πλαζ Καρτερού, 20:30 μ.μ.

"Παρά θιν’ αλός" - Χειμερινοί Κολυμβητές.

Το ιστορικό συγκρότημα, με τις πολλές δισκογραφικές επιτυχίες, συνεχίζει να συχνάζει στα μικρά καφέ όλης της Ελλάδας και να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Δεκαετίες τώρα τους γνωρίζουμε και τους ακολουθούμε, από το πάρκο στη Μυροβόλο και όπου αλλού μας ταξιδεύουν, με τις φωνές, τη μουσική και τους πρωτότυπους στίχους τους. Τραγούδια ερωτικά, όπως η Αρζεντίνα, σατιρικά, όπως Οι Δακοκτόνοι, μελοποιημένος Σαίξπηρ σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, μα και τραγούδια νοσταλγικά περιλαμβάνονται σε ένα ρεπερτόριο που, όσο κι΄ αν προσπαθήσει κανείς, δεν θα καταφέρει να το κατατάξει στις συνηθισμένες νόρμες. Σήμερα, το “περίεργο” αυτό συγκρότημα έρχεται και στη Δημοτική πλάζ του Καρτερού, για ...Βουτιές με το κεφάλι.

* Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Παράσταση "Καπετάν Μιχάλης"

Αγκουσεμένος, με τα κορακάτα κατσαρωτά γένια του, με τα τσόχινα σαλβάρια του, με τα μαύρα στιβάνια του, αργός, αλαφροπάτης, ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη ζωντανεύει σκηνές και πρόσωπα από το Μεγάλο Κάστρο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη θρυλική μορφή του ήρωα, ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας περιγράφει το ήθος και την περίπλοκη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού που ζει σε συνθήκες σκλαβιάς και που μόνον μια σκέψη έχει στο μυαλό του. Άμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω, λέει, και κουβαλάει με πλήρη συνείδηση το βαρύ πένθος του, σαν ένα φορτίο που του επιβάλλεται από έναν ισχυρό, άγραφο κώδικα τιμής.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον Καπετάν Μιχάλη το 1950. Την ίδια χρονιά, γράφει στον Πρεβελάκη: [] Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή. Το ‘χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ‘θελα κι εγώ, ο καλαμαράς ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι’ απάνω απ΄όλα, τέτοια είναι η Κρήτη... και τέτοια τα πάθη της... Ένα θεατρικό αναλόγιο λοιπόν, βασισμένο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και τον ξεσηκωμό του 1889, είκοσι τρία χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μαζί με τα αυθεντικά κείμενα από το βιβλίο, θα ακούσουμε και τραγούδια ηρωικά και πένθιμα, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου και τραγουδιούνται ακόμα στην Κρήτη.

Στον ρόλο του αφηγητή - συγγραφέα ο Τάκης Χρυσικάκος.

* Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Ala Turka Ala Greka".

Από τις μουσικές και θεατρικές σκηνές της Πόλης έρχεται στο Ηράκλειο μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Τραγούδια με κοινή αφετηρία τη μακροχρόνια συνύπαρξη Τούρκων, Ελλήνων, Βαλκάνιων, θα μας τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή της η Zekiye Yrekli. Η ίδια και οι εξαίρετοι μουσικοί που τη συνοδεύουν, έχουν βάλει στοίχημα να κατακτήσουν ένα κοινό πολυεθνικό, μα και απαιτητικό. Η παράσταση μάς μεταφέρει στη μαγεία ενός Καφέ Σαντάν, με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Θα απολαύσουμε τραγούδια γνωστά, σε μελωδίες οικείες και στίχους που έχουμε σιγομουρμουρίσει. Σήμερα όμως θα τα ακούσουμε και σε μια άλλη γλώσσα, ξένη, από τόπους άλλους, οι κάτοικοι των οποίων νοιώθουν την ίδια έκπληξη, ακούγοντας την ίδια μελωδία, να τραγουδιέται στα ελληνικά. Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής. Δεν έχει πατρίδα, ή καλύτερα, πατρίδα της είναι όλη η γη.

* Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Sole Voyage".

Η Μαρία Μανουσάκη βιολίστρια με διεθνή παρουσία στον χώρο της τζαζ και world μουσικής θα μας παρουσιάσει κομμάτια από το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο "Sole voyage" –ένα αμάλγαμα Κρητικών ακουσμάτων και στοιχείων της αμερικάνικης τζαζ–, που ηχογραφήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο απο τους Ελληνες μετανάστες που μετοίκισαν στο Νέο Κόσμο την δεκαετία του 1920.Με καταγωγή από τα Χανιά, γεννημένη στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και εγκατεστημένη πλέον στη Νέα Υόρκη, η Μαρία εμπνέεται απο τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει δικές της συνθέσεις, μια μίξη jazz με Κρητικούς ρυθμούς και μελωδίες. Tη συνοδεύουν επί σκηνής μουσικοί διεθνούς επίσης φήμης: Ο Γιάννης Κυριμκιρίδης στο πιάνο, ο Μιχάλης Ευδαίμων στο μπάσο, ο Κώστας Αναστασιάδης στα ντραμς και ως Special Guest ο Tigran Sargsyan, από την Αρμενία, με παραδοσιακή φλογέρα και φωνητικά.

* Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Συναυλία Τροπικής Μουσικής με τον Ross Daly

Αυτή την ανοίκεια στο δυτικό αυτί μουσική με τα πολλά ονόματα, τη μουσική που ο κόσμος της εκτείνεται από τη δυτική Αφρική έως την Δυτική Κίνα, τη μουσική με τις διαφορετικές παραδόσεις που μοιάζουν μεταξύ τους αλληλένδετες, θα απολαύσουμε απόψε. Στην Αραβική και Τουρκική παράδοση την αποκαλούν Μακάμ, στην Ινδία Ράγκα, οι Αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν Τρόπους και οι Βυζαντινοί Ήχους. Αλλιώτικα ακούσματα, που μας εκπλήσσουν γιατί μέσα από υπόγειες και αόρατες διαδρομές μοιάζουν να επιστρέφουν σε μας, σαν να ήταν πάντοτε δικά μας.

Η Κρήτη, με πολιτιστικούς συνδέσμους και καλές σχέσεις με Ανατολή και Δύση, Βορά και Νότο, είναι η ιδανική τοποθεσία να φιλοξενεί με ευγένεια, διακριτικότητα και σεμνότητα, έναν τέτοιο πολύπλευρο [μουσικό] διάλογο, που είναι τόσο απαραίτητος για τη συνέχιση της πολιτιστικής ακεραιότητας και βιωσιμότητας όλων, λέει ο Ross Daly. Δέκα πέντε μουσικοί προερχόμενοι από τους κύκλους των σεμιναρίων του εργαστηρίου Τροπικής Σύνθεσης, του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly, θα είναι το όχημα γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι, που θα μας πάει να γνωρίσουμε τόπους, μουσικές και όργανα αλλιώτικα, μα και δικά μας. Νέα παιδιά με ανοιχτούς ορίζοντες, με μουσική παιδεία, υπό την καθοδήγηση ενός σπεσιαλίστα στο είδος, σε μια βραδιά με ήχους δικούς μας και «ξένους».

H εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Coca – Cola

* Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: "Ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα έως σήμερα".

Ο Σείκιλος από τις Τράλλεις, έγραψε περί το 200 π.Χ. ένα επίγραμμα και έναν επιτάφιο θρήνο, για τον θάνατο της αγαπημένης του. Το 1883 ανακαλύφθηκαν οι στήλες με το επίγραμμα και τους στίχους, και ω! του θαύματος, με την αρχαιοελληνική μουσική σημειογραφία. Σήμερα, ο επιτάφιος θρήνος του Σείκιλου θεωρείται η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μουσική παγκοσμίως. Ο Θανάσης Κλεώπας και ο Παναγιώτης Αλεπίδης, με τραγούδι, αρχαιοελληνική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα και κρουστά, θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς τόπους, από την εποχή του Σείκιλου, έως σήμερα.

Θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσικές και τραγούδια περασμένα από το φίλτρο της εμπειρίας του Θανάση Κλεώπα και της αγάπης του για τις μουσικές όλων των πολιτισμών. Η ιδιαίτερη αναφορά στην Λύρα του Απόλλωνα και στο πως οι Αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν τη μουσική, αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον μέρος της παράστασης.

Μια συναυλία σημαντική, ακριβώς λόγω της πρωτοτυπίας της, ρηξικέλευθη ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της, που φιλοδοξεί να αποδείξει τη διαχρονικότητα της μουσικής. Στο πρώτο μέρος το μουσικό ταξίδι ξεκινά με τον Επιτάφιο του Σείκιλου και συνεχίζει με σταθμούς στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου και των νησιών. Στο δεύτερο μέρος, σταθμοί του ταξιδιού είναι τα ρεμπέτικα, συνθέσεις του Θανάση Κλεώπα και σύγχρονων συνθετών, όπως ο Ξαρχάκος, ο Ζαμπέτας κ.ά.

* Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: "Lyrae Cantus".

Η σταδιακή μετάβαση από τη μονοφωνική μουσική του Γρηγοριανού Μέλους στην πολυφωνική εκκλησιαστική και κοσμική μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ξεκίνησε τον 9ο αιώνα και εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα. Δειλά στην αρχή, η πολυφωνική μουσική επικράτησε οριστικά στα σημαντικά μοναστικά κέντρα, τους καθεδρικούς ναούς και τα αυλικά παρεκκλήσια όλων των χωρών της Ευρώπης. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίστηκε μια συστηματική καλλιέργεια λόγιας, έντεχνης μουσικής, που έμελλε να προσδιορίσει το νέο «ύφος» στην ιστορία της μουσικής.

Το μουσικό σχήμα Lyrae Cantus θα μας παρουσιάσει θρησκευτικά και κοσμικά τραγούδια, καθώς και χορούς του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής.

* Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"O Tζουάνες του Μεγάλου Κάστρου" – Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

(Βασισμένο στο βιβλίο του Τζουάνες Παπαδόπουλου: Στον καιρό της σχόλης).

Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας αρχικά στα Εφτάνησα και κατόπιν στην Ιταλία, μετά την παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669, κατέγραψε στα Ιταλικά τις αναμνήσεις του από την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έζησε τις ειρηνικές στιγμές της, τα γλέντια και τις διασκεδάσεις της, την καθημερινή της ζωή, μα και τη φρίκη της πολιορκίας και της συνθηκολόγησης. Όλα αυτά περιγράφονται στις αναμνήσεις του με έναν τρόπο άμεσο και γλαφυρό, που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων, περιγραφών, πολύτιμων πληροφοριών, οι οποίες καταλήγουν εν τέλει στον αναγνώστη ως ένα συναρπαστικό κείμενο. Οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης μας χάρισαν το κείμενο αυτό, γραμμένο στην Πάδοβα το 1696, σε μιαν όμορφη έκδοση, με την ρέουσα γλώσσα του ιταλικού κειμένου αποδιδόμενη εξαιρετικά στα ελληνικά, από τη φιλόλογο Ναταλία Δεληγιαννάκη.

Η ιδέα της γνωστής σκηνοθέτιδος Έρσης Βασιλικιώτη να μεταφέρει στη σκηνή το κείμενο του Τζουάνες, με δρώμενα και ζωντανή μουσική, βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Με υπέροχα αναγεννησιακά κοστούμια, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεραπέτρας, με τον Αργύρη Μπακιρτζή ως Τζουάνες Παπαδόπουλο, θα νοιώσουμε προσκεκλημένοι στα τραπέζια των ευγενών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αδρία, θα τραγουδήσουμε με τους ποπολάρους στις ρούγες του Χάνδακα και θα βιώσουμε την απελπισία της παράδοσης της Κάντιας, της πόλης που αποκαλούσαν άλλοτε «Βενετία της Ανατολής».

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΗΚΕΗ

* Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Μουσικό θέαμα με φωνή, σαξόφωνο, βιολί και πιάνο".

Ένα σαξόφωνο, ένα πιάνο, ένα βιολί και η φωνή ενός δυστυχισμένου κλόουν που διηγείται τη θλιβερή ιστορία του. Η μπαλάντα για σαξόφωνο και ορχήστρα, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 19η Μαΐου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ηχογραφημένη με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, βραβεύτηκε από το Fono Forum, ως ο δίσκος της χρονιάς για σαξόφωνο.

Το έργο του Henri Tomasi βασίζεται στο ποίημα της συζύγου του, της Suzanne Mallard. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για το έργο με τις ωραιότερες μελωδίες για σαξόφωνο. Η ιστορία, διασκευασμένη από τον Θεόδωρο Κερκέζο, καθ΄υπόδειξιν του καθηγητή του, αλλά και φίλου του συνθέτη, JeanMarie Londeix, γοητεύει και συγκινεί. Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε στην οθόνη, αλλά και η εξαίρετη παντομίμα του κλόουν επί σκηνής, ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας πικρής μουσικοθεατρικής παράστασης, την οποία γλυκαίνει η συμμετοχή της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλές εναλλαγές, ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγία.

* Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Γιώργος Μαστοράκης: Ρεσιτάλ Κιθάρας.

Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας και διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Γιώργος Μαστοράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1957. Αριστούχος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη γναθοχειρουργική με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Αγγλία και τις Η.Π.Α. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών, στο Ηράκλειο, με καθηγητή τον Νίκο Φρουδαράκη και συνέχισε στην Αθήνα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, αποφοιτώντας με «άριστα παμψηφεί». Παιδί του Μάνου Χατζιδάκι και του Μουσικού Αυγούστου, δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγάπη του για την κιθάρα. Παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη Μπαρόκ και τη μουσική της Αναγέννησης, ιδιαίτερα μάλιστα με την κατασκευή των μουσικών οργάνων της εποχής. Σημαντικά άρθρα του για τη διαμόρφωση των νυχιών του δεξιού χεριού, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό TAR.

* Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Ο Νίκος Καζαντζάκης και η μουσική".

Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει τόσο απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να γνωρίζουμε πλέον περίπου τα πάντα για τη ζωή και την προσωπικότητα του. Πανεπιστημιακές έδρες σε όλον τον κόσμο, διδακτορικές διατριβές, άρθρα και μελέτες, βιβλία από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, που αναφέρονται στη ζωή του, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τον βίο του ανεξάντλητου, μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Και όμως ! Κάτι που δεν είναι γνωστό, στο ευρύ κοινό τουλάχιστον, είναι η σχέση του με τη μουσική. Πόσο την αγαπούσε; Τι του άρεσε να ακούει;

Η έρευνα της μουσικολόγου Μαρίας Χναράκη, μας δίνει τις απαντήσεις. Ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε τη μουσική και τα τραγούδια. Μα και η μουσική αγάπησε το έργο του. Καλομοίρης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρτινού, Κουναλάκης, έντυσαν τον λόγο του με εξαίσιες μελωδίες. Όσο δε για τις μουσικές του προτιμήσεις, εκπλήσσεται κανείς, όταν διαπιστώσει την τεράστια γκάμα των επιλογών του. Αμανέδες, ριζίτικα και βυζαντινοί ήχοι, Μότσαρτ, Μοντεβέρντι, Κώστας Σφακιανάκης και ασφαλώς Λευτέρης Αλεξίου.

Η συναυλία που θα παρακολουθήσουμε περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο θα ακούσουμε τον μελοποιημένο λόγο του Καζαντζάκη, ενώ στο δεύτερο θα απολαύσουμε τις μουσικές του προτιμήσεις. Η έκπληξη όμως της βραδιάς, βρίσκεται αλλού. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, το Ηράκλειο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη σύνθεση Τραγουδάκι χωρίς λόγια για σόλο πιάνο, του Λευτέρη Αλεξίου. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του -homo universalis τον χαρακτηρίζει ο γιός του Στυλιανός Αλεξίου-, άφησε στην περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και πριν, ανεξίτηλο το στίγμα της στην πόλη. Τον Φεβρουάριο του 1926, ο Δημήτρης Μητρόπουλος κατέβηκε στο Ηράκλειο και έπαιξε τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο. Μουσικός, άνθρωπος της διανόησης, συγκέντρωνε στο Πατάρι του, το γνωστό Studio, όλη την αφρόκρεμα του πνεύματος. Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άρθουρ Μίλερ, όπως γράφει στο βιβλίο του Ο Κολοσσός του Μαρουσίου, κατέβηκε στο Ηράκλειο και ζήτησε να τον συναντήσει. Δυστυχώς το μουσικό του έργο δεν σώζεται. Ευχαριστούμε θερμά τον γυναικάδελφο του Στυλιανού Αλεξίου, κ. Γιώργο Χατζάκη, χάρις στην επιμέλεια του οποίου βρήκαμε την παρτιτούρα του τραγουδιού που θα ακούσουμε απόψε.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, καθώς και στην κ. Βαρβάρα Τσάκα, για τη διάθεση του υλικού και την αμέριστη συμπαράσταση.

* Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη: Tι σε μέλλει εσένανε"...

Μια βόλτα στο Κουμ Καπί στα Χανιά, στη Νέα Αλικαρνασσό και στην Κ. Φορτέτσα του Ηρακλείου, στον Φάρο, στην Παναγίτσα... Μαντινάδες από Τουρκοκρητικούς! Στην προβλήτα της Σμύρνης, δίπλα στο τραμ... Μουσικές και τραγούδια από εστουδιαντίνες της πόλης! Μια στιγμή της ιστορίας έρχεται να αλλάξει τα πάντα... Τα πάντα; Όχι! Γιατί πατρίδα είναι η μνήμη! Κι ας ακούγεται ο «Ερωτόκριτος» τώρα στο Κορδελιό και το «Σμυρνέικο Μινόρε» στην Κρήτη ! Ο τόπος άλλαξε, μα η μουσική πάντα θα ενώνει! Κρήτη και Σμύρνη – δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης: «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά». Το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video «Σμύρνη, Μούσα της Ιωνίας», με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, γίνονται παράσταση, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό. Μαζί μας αγαπημένοι ερμηνευτές και σολίστες που μας μεταφέρουν νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη, τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καταδεικνύοντας τις βαθιές σχέσεις της μουσικής και των ανθρώπων. Μια διαπολιτισμική μουσική παράσταση που αντιτάσσει στις σύγχρονες μεταναστευτικές ροές, τις θύμισες της δικής μας ιστορίας...

* Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Mediterranean Meetings": Ακουστικές Παραδοσιακές και αυθεντικές μελωδίες της Μεσογείου, με αφιέρωμα στο Ιταλικό και στο Κρητικό ρεπερτόριο.

Και πάλι η Μεσόγειος, που εύστοχα έλαβε αυτήν την ονομασία, αφού περίκλειστη από τρείς ηπείρους αποτελεί επί αιώνες έναν θαλάσσιο πολυταξιδεμένο δρόμο. Κλίμα και μορφολογία εδάφους περίπου ίδια, από τις ακτές της Προβηγκίας, έως τα βόρεια της Αφρικανικής ηπείρου και από το Γιβραλτάρ, έως τις ακτές της Μικρασίας. Ελιά και αμπέλι, απέραντο γαλάζιο, δίχτυα ψαράδων και κρασί, λαοί με διαφορετικό ταμπεραμέντο –Μεσογειακό το αποκαλούν οι βόρειοι. Και μουσική με λύρες και λαούτα, σάζι, κρουστά και μαντολίνα, με κιθάρες, μα και χοροί κυκλικοί, περιστρεφόμενοι, πυρρίχιοι, ταραντέλες, φλαμέγκο. Όλα έχουν προκύψει μέσα από υπόγειες διαδρομές που καλά κρατούν, από την προϊστορία μέχρι σήμερα και αποτελούν τις γέφυρες ανάμεσα σε κουλτούρες και λαούς.

Αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες, με επίκεντρο την Κρήτη και την Ιταλία, από MD’s Quartet, με τον Massimo Devitor, τον Francesco Zanin, τον Giulio Scaramella και τον Gian Andrea Garancini. Παράλληλα, ιταλικά και αγγλικά τραγούδια άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονα ελληνικά, φτιάχνουν ένα ψηφιδωτό πρωτότυπο και ευχάριστο.

* Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 19.00 μ.μ.

Ημερίδα, με τίτλο: Ηράκλειο, η πόλη των 5+1 πολιτισμών.

Νένα Γαλανίδου, Μαρία Καλογεράκη, Γεώργιος Τζωράκης, Λιάνα Σταρίδα, Αντώνης Καρτσάκης, Τανζού Ιζμπέκ

* Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 20:30 μ.μ.

"Σχήμα ΔίςΤροπον": Μουσικό πρόγραμμα με σκοπούς και τραγούδια του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

Τι να κρύβει, άραγε, ένα λιμάνι που κουβαλά 7.000 χρόνια ιστορίας; Τι έχει να διηγηθεί μια πόλη που την ξεκίνησαν στους Νεολιθικούς χρόνους ταπεινοί γεωργοί, την έφτασαν στα πέρατα της Μεσογείου Μινωίτες ταξιδευτές, τη δήωσαν πειρατές και κουρσάροι, την εποίκησαν δόγηδες ευγενείς και για την κατάληψή της στοιχημάτισαν υπερφίαλοι κατακτητές από την Ανατολή; Μια πόλη που είχε την τύχη να είναι δίπλα στο λίκνο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, να γεννήσει την Κρητική Αναγέννηση και να υποστεί τη μακρότερη πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία; Μια πόλη που αλλαξοπίστησε και ανένηψε, που έλαμψε και σκοτείνιασε πολλές φορές στα τόσα χρόνια ζωής της; Κάτω από την όψη των σύγχρονων πολυκατοικιών της, οι σελίδες της ιστορίας της καλά κρυμμένες, αναζητούν τρόπο να φανερώσουν την ύπαρξη τους, να φωνάξουν ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν. Σπαράγματα της ιστορίας της, νησίδες αδόμητου τοπίου, κρήνες, τείχη, επιγραφές –μικρά δείγματα του παρελθόντος της- επιθυμούν να δηλώσουν μια μακρά και σημαντική διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.

Στην πόλη αυτή, στο Ηράκλειο των 5+1 πολιτισμών, είναι αφιερωμένη αυτή η ημερίδα. Ειδικοί επιστήμονες θα γυρίσουν πίσω τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του Ηρακλείου, του Rabdh el Khandak, του Χάνδακα, της Κάντια, του Μεγάλου Κάστρου και θα διώξουν τη σκόνη του χρόνου από πάνω τους, για να θυμηθούμε αυτό που κάποτε υπήρξε η πόλη μας. Η εκδήλωση θα κλείσει με το μουσικό σχήμα ΔίςΤροπον. Ο Μιχάλης Σταυρακάκης-τραγούδι, μαντολίνο, πολίτικο λαούτο, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης-λύρες και τραγούδι, ο Νίκος Μαστοράκης-κλασικό μπάσο και κιθάρα και ο Αλέξης Νόνης-κρουστά, θα μας χαρίσουν μουσικές και τραγούδια γεμάτα Ελλάδα.

* Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"Όλα αρχίζουν ξανά" με τη Μαρία Φαραντούρη και τους αδελφούς Καλογεράκη

Η Μαρία Φαραντούρη η δική μας, η Φαραντούρη του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, η Φαραντούρη των τόσων διεθνών επιτυχιών και του πλούσιου ρεπερτορίου και πάλι κοντά μας. Ποιήματα του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Αναγνωστάκη, έτσι όπως εκείνη μόνον ξέρει να τα τραγουδά με τη μαγική φωνή της, σε μουσική καταξιωμένων συνθετών, προσφέρουν στον ακροατή την πλήρη ικανοποίηση, την κάθαρση που αναζητούσαν οι θεατές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Κοντά της, δυο νέοι με ταλέντο, ευαισθησία και ανησυχίες. Οι αδελφοί Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, είκοσι τεσσάρων μόνον ετών, θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο: Προσωπικό. Έναν δίσκο με μελοποιημένη ποίηση δικών μας και ξένων ποιητών. Τα Πατώματα του Μπρέχτ, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, την Αγάπη του Πεσσόα, σε μετάφραση Γιάννη Σουλιώτη, Το όλο παίζεις εσύ, του Πάμπλο Νερούντα, σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή, και άλλα, πολλά και όμορφα.

Από την υπέροχη αυτή συναυλία, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα τραγούδια συνθετών που καλά γνωρίζουμε και αγαπούμε. Bob Dylan, Leonard Cohen και Nino Rota, με το Θυμωμένο τραγούδι, σε στίχους Lina Wertmuller.

* Τρίτη, 19/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στην Κρήτη, τον τραγουδούν ακόμα και σήμερα στις παρέες και στα γλέντια. Νέα παιδιά, της γενιάς της rock και της techno μουσικής, γνωρίζουν ολόκληρα αποσπάσματα του ποιήματος απ’ έξω. Γέροι και νέοι χρησιμοποιούν στίχους από τον υπέροχο δεκαπεντασύλλαβό του, ως ρητά και παροιμίες :

«Απού κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο,

κάνει και κλαίσι και γελού, τα μάθια των αθρώπω».

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε μια «αιρετική», αλλά και εντυπωσιακή παράσταση. Ο Δημήτρης Μαραμής, με μουσικές αναφορές από blues, jazz, rock, αλλά και από την κρητική μουσική παράδοση, μας παρουσιάζει έναν «Ερωτόκριτο in blues», που μπορεί να ξενίσει τους Κρητικούς ή και να περιποιήσει αμηχανία, αλλά αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εναλλακτική Σκηνή της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής επέλεξε το έργο για την πρεμιέρα στο νέο της κτήριο, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάιο του 2017. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παραστάσεις ήσαν sold out και ότι τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν εμφανισθεί στην Κρήτη, θα ανέβη στο Ηρώδειο.

Τα αφηγηματικά μέρη της παράστασης μεταδίδουν με αμεσότητα τον εξαίρετο λόγο του Κορνάρου, για τον οποίο ο Γ. Σεφέρης έγραψε : “Η γλώσσα του Ερωτόκριτου είναι η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα, που άκουσε ο μεσαιωνικός και ο νεότερος ελληνισμός”. Γ. Σεφέρης, Δοκιμές, 1946. Αλλά η έκπληξη είναι η μουσική του ίδιου του Δημήτρη Μαραμή. Οι αξίες του Ερωτόκριτου άλλωστε, είναι διαχρονικές : Η αμάλαγη αγάπη, η μπιστική φιλιά, η αντριοσύνη, ισχύουν και σήμερα ως κώδικας τιμής. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτήν την ενδιαφέρουσα μεταφορά του έργου της Κρητικής Αναγέννησης, την όπερα που με πολύ έμπνευση και μεράκι «τόλμησε» ο Δημήτρης Μαραμής, σε μια σύγχρονη εκδοχή του.

Στο Ηράκλειο θα φιλοξενήσουμε το συναυλιακό μέρος της Όπερας.

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

18-03-2024

Δωρεάν παράσταση του Τενεσί Ουίλιαμς

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει το έργο του Tennessee Williams «Ξαφνικά...

18-03-2024

Παράσταση: "Για πάντα" στο Ρέθυμνο

Το θεατρικό έργο του Μάνου Λιουδάκη "Για Πάντα" παρουσιάζεται στο "The Garage...

17-03-2024

Οι "Αρμός" με το juke box στο Ηράκλειο

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στις 9:30 το βράδυ, οι "Αρμός" εμφανίζονται...

17-03-2024

Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέξανδρου Βασιλάκη

Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέξανδρου Βασιλάκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024...

17-03-2024

"Να σου πω μια ιστορία" σε Χανιά και Ηράκλειο

Η παράσταση: "Να σου πω μια ιστορία" του Χόρχε Μπουκάι παρουσιάζεται στο...

16-03-2024

"Το ημερολόγιο ενός τρελού" στο Ηράκλειο

Το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελλού», παρουσιάζει στις 22...

15-03-2024

Τα Υπόγεια Ρεύματα στο Cine Studio

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ, στο Cine...

15-03-2024

Παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου στην Κρήτη

Η θεατρική παράσταση: "Το μπουφάν του της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» με...

15-03-2024

Stand up comedy: "Ανάδρομος Ερμής"

Ένα stand up comedy με ζώδια και πολλή μουσική παρουσιάζουν στην Κρήτη...

14-03-2024

Κρητικοί καλλιτέχνες στο Πολιτιστικό Κέντρο

"Η μουσική ιστορία της Κρήτης" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου την Παρασκευή...

13-03-2024

Παράσταση: "Το χελιδόνι" στο Ηράκλειο

Η παράσταση: "Το χελιδόνι" του Γκιλιέμ Κλουά παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης "Χωρομορφές...

13-03-2024

Ρεσιτάλ πιάνου Ελένης Παπασπύρου

Ρεσιτάλ πιάνου της Ελένης Παπασπύρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το...

12-03-2024

Συναυλίες Βαρδή και Βαρθακούρη στην Κρήτη

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 ο Γιάννης Βαρδής...

12-03-2024

"Το μυστικό του δέντρου" ξανά στο Μουσείο

"Το μυστικό του δέντρου", μια παράσταση για ανθρώπους από 5 ετών και...

11-03-2024

Θέατρο για παιδιά: "Μια ημέρα με το Μπετόβεν"

Παράσταση για παιδιά και εφήβους με τίτλο: «Μία μέρα με τον Μπετόβεν»...

11-03-2024

Ρεσιτάλ πιάνου της Κωνσταντίνας Βιδαλάκη

Ρεσιτάλ πιάνου της Κωνσταντίνας Βιδαλάκη με τίτλο: "Ενθύμια αντιθέσεων: Μπετόβεν και Ντεμπυσύ...

11-03-2024

Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμουτζή

Μουσική παράσταση με τίτλο: "Ελεύθεροι κι ωραίοι" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13...

10-03-2024

"Σκηνές από ένα γάμο" σε Ηράκλειο και Χανιά

H θεατρική παράσταση: "Σκηνές από ένα γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τους...

09-03-2024

Συναυλία Μαρίας Κώτη & Αλέξη Αλεβιζάκη

Μία ακόμη μουσική Τετάρτη οργανώνει  το Μουσείο "Θύραθεν" (στον χώρο του στην...

09-03-2024

Stand up comedy "Ροκσταριλίκια" στην Κρήτη

"Ροκσταριλίκια" είναι ο τίτλος της stand up comedy των Θοδωρή Αδαμάκου και...

08-03-2024

Ο Τόνι Σφήνος στην πλατεία Αγίου Τίτου

O Toni Sfinos θα βρίσκεται την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στην πλατεία...

07-03-2024

Φωνητικό σύνολο Apollo Ensemble στο Πολιτιστικό

Το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble του μουσικού συλλόγου «Απόλλων» μας ταξιδεύει...

05-03-2024

Παράσταση: "Το φιλί" στο Ηράκλειο

Η Θεατρική ομάδα Ιυττός παρουσιάζει την παράσταση: "Το Φιλί", που είναι βασισμένη...

05-03-2024

Μια βραδιά με την Άννα Ψυχογιού

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 10 το βράδυ η Άννα...

05-03-2024

Ρεσιτάλ κιθάρας του Μανώλη Βροντινού

O καταξιωμένος κιθαριστής Μανώλης Βροντινός θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το...

04-03-2024

Μουσικές βραδιές στο αρχαιολογικό μουσείο

Νεότερη ενημέρωση: Η σημερινή προγραμματισμένη εκδήλωση 9/3 στο Καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων...

03-03-2024

Βούλα Στρατάκη & Μπάμπης Στόκας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ η Βούλα...

03-03-2024

Γιώργης Μανωλάκης & Γιάννης Παπατζανής στο "Αντίβαρο"

Με τους Γιώργη Μανωλάκη και Γιάννη Παπατζανή συνεχίζεται το 9ο Φεστιβάλ "Αντίβαρο...

03-03-2024

Εκδήλωση για τη γυναίκα με το σύνολο "Θυραθέν"

Εκδήλωση του Σοροπτομιστικού Ομίλου Ηρακλείου "Αρετούσα" με τίτλο: «Γυναίκα η όψη της...

01-03-2024

Stand up comedy με Jeremy και Μιχάλη Σεβαστέρη

Ο Jeremy και ο Μιχάλης Σεβαστέρης περιοδεύουν στην Κρήτη με τη stand...

29-02-2024

Κωμωδία "Παρασκευή και 13" στο Ηράκλειο

Η κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη "Παρασκευή και 13" παρουσιάζεται από τη Θεατρική...

28-02-2024

Ζήσης Ρούμπος και "σούπερ δύναμη" στην Κρήτη

Ο κωμικός Ζήσης Ρούμπος περιοδεύει στην Κρήτη με τη stand up comedy...

28-02-2024

Συναυλία - αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή

Συναυλία - αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή με το έργο «Φυλάττειν Θερμοπύλας» παρουσιάζεται...

27-02-2024

Μουσικό ποιητικό αναλόγιο με επίκεντρο το Λόρκα

Μουσικό ποιητικό αναλόγιο με τίτλο: «F. G. Lorca: "...θα ταράζω τη μνήμη...

27-02-2024

Η μαύρη κωμωδία "ΕΛέΦΑΣ" στο Ηράκλειο

Η μαύρη κωμωδία "ΕΛέΦΑΣ" του Κώστα Μποσταντζόγλου με τη Μπέσση Μάλφα έρχεται...

26-02-2024

Κωμωδία: "Ελεύθερο ζευγάρι" στο Ηράκλειο

Η κωμωδία των Dario Fo - Franca Rame με τίτλο: "Ελεύθερο ζευγάρι...

26-02-2024

Ο Νέγρος του Μοριά σε Ηράκλειο και Χανιά

Ο Νέγρος του Μοριά, κατά κόσμον Kevin Zans Ansong, είναι ένας από...

25-02-2024

Ο Σπύρος Γραμμένος στην Κρήτη

Ο Σπύρος Γραμμένος παίρνει ό, τι χωράει σε μια μικρή βαλίτσα, όσους...

25-02-2024

O Πάνος Βλάχος σε Ηράκλειο και Χανιά

O Πάνος Βλάχος δίνει συναυλία στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και...

25-02-2024

Stand up comedy Σαμαράς: "Πως τολμάτε";

Ο Θανάσης Σαμαράς παρουσιάζει τη stand up comedy παράστασή του: "Πως τολμάτε";...

24-02-2024

Η Μαρίνα Σπανού στο Cine Studio

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ η Μαρίνα...

23-02-2024

Συναυλία του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ έχει συναυλία...

23-02-2024

Ο Γιάννης Διονυσίου σε Ηράκλειο και Χανιά

Ο Γιάννης Διονυσίου και το συγκρότημά του δίνουν δύο συναυλίες στην Κρήτη...

23-02-2024

Συμφωνική συναυλία με έργα του Μπετόβεν

Συμφωνική συναυλία με έργα του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν δίδεται το Σάββατο 2...

23-02-2024

Stand up comedy με τίτλο: "Πιάστηκα"

Stand up comedy παραστάσεις με τίτλο: "Πιάστηκα" παρουσιάζει ο Κώστας Μαλιάτσης στην...

21-02-2024

Μουσική εκδήλωση: "Κεντώ στη θάλασσα φεγγάρια"

Βραδιά έντεχνης μουσικής με την Μαρία Σουλτάτου και τίτλο: "Κεντώ στη θάλασσα...

20-02-2024

Μια ωραία μουσική βραδιά στο Πολύκεντρο

"Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου" μπορούμε να κάνουμε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου...

20-02-2024

"Η ψυχή της Ηπείρου" στην Κρήτη

Ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς και ο διακεκριμένος λαουτίστας Βασίλης...

20-02-2024

"Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό": Παράταση παραστάσεων

Παράταση παραστάσεων για το θεατρικό έργο «Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό» - Ο αληθινός...

18-02-2024

Stand up comedy: "Η αποκάλυψη του Ιωάννη"

Ο Γιάννης Ρούσσος με την πρώτη του σόλο stand up comedy παράσταση...

17-02-2024

Θεατρικός μονόλογος επί σκηνής

Νέος κύκλος παραστάσεων του "Sentimental Journey - Αναμνήσεις Φωτογραφίας" θα δοθεί στο...

16-02-2024

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ "Αντίβαρο"

Ξεκινά την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 το 9ο Φεστιβάλ "Αντίβαρο" με συναυλία...

16-02-2024

"Η τάξη": Δωρεάν θεατρική παράσταση

Δωρεάν παράσταση του έργου «Τάξη» των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν παρουσιάζει...

16-02-2024

Ρος Ντέιλι και Κέλυ Θωμά στο Πολιτιστικό

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:30 το βράδυ στο Πολιτιστικό...

16-02-2024

"Η Τουρκομερίτισσα" έρχεται στο Ηράκλειο

Η παράσταση με τίτλο: "Η Τουρκομερίτισσα", που είναι βασισμένη στη ζωή της...

13-02-2024

Τσακνής & Κίτρινα Ποδήλατα στο "Αστόρια"

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 9 το βράδυ στο κινηματοθέατρο...

13-02-2024

"Το ημερολόγιο ενός τρελλού" στα Χανιά

Το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελλού», παρουσιάζει το Σάββατο...

12-02-2024

Μουσική βραδιά στο Πολύκεντρο

Η Ειρήνη Χαλκιαδάκη (φωνή) και ο Άρης Σφακιανάκης (πιάνο - φωνή) έρχονται...

10-02-2024

Παράσταση: "Χαμηλές προσδοκίες" στο Ηράκλειο

Στις 11 και 25 Φεβρουαρίου, 10 και 31 Μαρτίου, 14 και 28...

09-02-2024

Μουσική βραδιά στο μουσείο "Θυραθέν"

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:30 το βράδυ πραγματοποιείται μουσική...

09-02-2024

Μπαλέτο: "Η Ωραία Κοιμωμένη" στο Πολιτιστικό

Έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της, όμως...

09-02-2024

Θέατρο για παιδιά στο "Τεχνόπολις"

Η Παιδική Σκηνή "Τόπι" κλείνει τα 10 της χρόνια και το γιορτάζει...

09-02-2024

Ο Σπήλιος Φλώρος "Ακάλεστος στο πάρτυ"

Ο Σπήλιος Φλώρος παρουσιάζει τη δεύτερη σόλο stand up comedy παράστασή του...

09-02-2024

Παράσταση παιδικού θεάτρου:"Τα τρία παραμύθια"

Παιδική θεατρική παράσταση με τρία κλασικά παραμύθια (Ο Παπουτσωμένος Γάτος, Τα Τρία...

07-02-2024

Στιγμές όπερας στο κέντρο του Ηρακλείου

Το Λυρικό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα...

06-02-2024

Stand up comedy με τίτλο: "Αυτά από μένα"

Stand up comedy παράσταση με τίτλο "Αυτά από μένα" παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος...

06-02-2024

"Η περιπέτεια της Πλαστικούρας" στο Ηράκλειο

Η ομάδα θεάτρου Σιντορέ και Ντορεμί παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Καριωτάκη:...

05-02-2024

Ρος Ντέιλι & Κέλυ Θωμά στο καφέ του μουσείου

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων δίνουν συναυλία...

05-02-2024

Το 5ο φεστιβάλ πιάνου στο Πολιτιστικό!

Το 5ο Φεστιβάλ Πιάνου πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου την Παρασκευή 9...

04-02-2024

Θεατρική κωμωδία: "Το κιόσκι"

Την Τετάρτη 7, την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024...

04-02-2024

Νέα παράσταση Ζαραλίκου στην Κρήτη

O Xριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά! Έρχεται το Φεβρουάριο στην Κρήτη με τη νέα...

03-02-2024

Ο Στέλιος Σταματογιαννάκης στο καφέ του Μουσείου

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 9:15 το βράδυ στο καφέ...

02-02-2024

Παράσταση: "Ο καθρέπτης" στο Ηράκλειο

Το αστυνομικό θρίλερ με τίτλο: "Ο καθρέπτης" της Μαρίας Αμανάκη παρουσιάζει η...

02-02-2024

Μουσική βραδιά στο μουσείο "Θυραθέν"

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:30 το βράδυ πραγματοποιείται μουσική...

02-02-2024

Μουσικό θέατρο: "Η Ιστορία του Στρατιώτη"

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στις 21:00, παρουσιάζεται...

02-02-2024

Παραστάσεις: "Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό"

Στο Ηράκλειο παρουσιάζεται το θεατρικό έργο του Γιάννη Φαρσάρη: «Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό»...

01-02-2024

Υπερθέαμα πιάνου στο Πολιτιστικό Κέντρο

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:30 στην αίθουσα «Ανδρέας και...

01-02-2024

Θηβαίος και Μάργαρης, μαζί στο Ηράκλειο

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης συναντιούνται στη σκηνή του κινηματοθεάτρου...

31-01-2024

"Το ημερολόγιο ενός τρελού" στην Ιεράπετρα

Η Ομάδα Εκτός των Τειχών παρουσιάζει το μοναδικής ψυχολογικής ακριβείας έργο του...

30-01-2024

"Το κανόνι της Ειρήνης" στο Ηράκλειο

Το ποιοτικό Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει στο Ηράκλειο την τελευταία του παραγωγή με...

29-01-2024

"Το μυστικό του δέντρου" στο Μουσείο

Η Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών "Βehold" παρουσιάζει και πάλι την παράσταση:...

28-01-2024

Μάνος Πυροβολάκης και όχι μόνο στο καφέ του Μουσείου

Οι μουσικές εκδηλώσεις στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων συνεχίζονται με ακόμα...

28-01-2024

Οι "Πλανήτες" του Gustav Holst στο Πολιτιστικό!

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ στη μεγάλη...

27-01-2024

Έρχεται ξανά: "Με δύναμη από την Κηφισιά"!

Η παράσταση: "Με δύναμη από την Κηφισιά" παρουσιάζεται και πάλι στο Ηράκλειο...

27-01-2024

Κωμική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου

"Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι" είναι μια κωμική διασκευή από το "Όνειρο...

25-01-2024

Παρουσίαση δίσκου: "Μάθε να πετάς"

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 8:30 το βράδυ πραγματοποιείται η...

24-01-2024

"Να μιλήσω; Να σωπάσω"; Aναφορά στo Μανώλη Καλομοίρη

To Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ στην αίθουσα...

22-01-2024

Φλάουτα και πιάνο στο Πολιτιστικό Κέντρο

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ στην αίθουσα...

21-01-2024

Ο Λάμπρος Φισφής στη Σητεία

Η stand up comedy παράσταση του Λάμπρου Φισφή περιοδεύει σ' όλη την...

20-01-2024

Η κωμωδία "Βότκα Μολότοφ" στην Κρήτη

Η κωμωδία της Ελένης Ράντου "Βότκα μολότοφ" που είναι βασισμένη στη διασκευή...

20-01-2024

Ρεσιτάλ κορυφαίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ηράκλειο

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ έχει μια...

19-01-2024

"Με δύναμη από την Κηφισιά" στο Ρέθυμνο

Το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης...

18-01-2024

Τριλογία του Μίκη με το Vamos Orchestra!

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο...

17-01-2024

Συναυλία Εμμανουέλας Νινιράκη στο Ηράκλειο

Στο Μουσείο Παραδοσιακής Μουσικής "Θύραθεν" (πλατεία Ρήγα Φεραίου 9) στο Ηράκλειο έχει...

17-01-2024

"Ο μικρός πρίγκιπας" επιστρέφει στο Ηράκλειο

Η παράσταση "Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν Ντε Σαιν Εξυπερύ παρουσιάζεται εκ...

17-01-2024

"Θα φτιάξουν τυρί" στην Κρήτη

Η 4η κοινή stand up comedy παράσταση του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και του...

15-01-2024

Ξεχωριστή βραδιά στο καφέ του Μουσείου

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ έχει μια...

15-01-2024

"Η Αφροδίτη με τη γούνα" στην Κρήτη

Η παράσταση: "Η Αφροδίτη με τη γούνα" επιστρέφει τον Ιανουάριο στην Κρήτη...

14-01-2024

Βραδιές με την Ιουλία Καραπατάκη στην Κρήτη

Η χαμογελαστή και γεμάτη ενέργεια Ιουλία Καραπατάκη δίνει συναυλίες στην Κρήτη. Στα...

13-11-2023

"Σημειώσεις από το υπόγειο" στο Ηράκλειο

Το έργο του Ντοστογιέφσκι "Σημειώσεις από το υπόγειο" παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Commet...

13-01-2024

"Η Λαίδη Λάζαρος" στο Ρέθυμνο

H «Λαίδη Λάζαρος» ταξιδεύει στο Ρέθυμνο, στο The Garage (Δημοκρατίας 53) το...

12-01-2024

Η ιστορία της Ελένης από το Κωσταλέξι έγινε παράσταση

Η παράσταση "Κωσταλέξι" δίδεται στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" στο Ηράκλειο, την Κυριακή 28...

12-01-2024

"Δύο γάμοι και τέσσερις κηδείες" στο Ηράκλειο

Το "The Garage" παρουσιάζει στο Ηράκλειο το θεατρικό έργο με τίτλο: "2...

11-01-2024

Παράσταση: "Οδός Αγάπης" στο Ρέθυμνο

Συνεχίζονται στο θέατρο "Θεατρικός Περίπλους" (οδός Φρυγανάκη 46) στο Ρέθυμνο παραστάσεις με...

11-01-2024

Η Ήρα Κατσούδα κάνει μίνιμαλ περιοδεία στην Κρήτη

H Ήρα Κατσούδα περιοδεύει στην Κρήτη με τη stand up comedy παράστασή...

11-01-2024

"Ιστορίες να σκεφτείς": Παραστάσεις στην Κρήτη

Το best seller του Χόρχε Μπουκάι: «Ιστορίες να σκεφτείς», σε διασκευή και...

09-01-2024

"Η Μικρασιάτισσα" παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο

Το θεατρικό έργο «Η Μικρασιάτισσα» παρουσιάζεται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 και...

07-01-2024

Παράσταση: "Η τάξη" στο θέατρο "Κυδωνία"

Στα Χανιά, στο θέατρο Κυδωνία, παρουσιάζεται β' κύλος της παράστασης: "Τάξη", που...

06-01-2024

Stand up comedy από το Δημήτρη Δημόπουλο

Ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει στην Κρήτη τη stand up comedy παράσταση με...

05-01-2024

"Η Συνωμοσία της Κατσίκας" στο Ηράκλειο

Το ποιοτικό Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 την τελευταία...

04-01-2024

Μουσική δωματίου με έργα συνθετών του 20ου αιώνα

Μουσική δωματίου με έργα συνθετών του 20ου αιώνα θα απολαύσουμε την Πέμπτη...

03-01-2024

Μονόλογος για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεοπούλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη...

01-01-2024

"Ο Γουΐνι και η παρέα του" στην Κρήτη

Η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση: "Ο Γουίνι και η...

25-12-2023

Συναυλίες του σχήματος του Cretan Winds

Οι συναυλίες των Cretan Winds συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του Νομού Ηρακλείου...

25-12-2023

"Η μπουγάδα του Άη Βασίλη"

Παράσταση παιδικού θεάτρου με τίτλο: "Η μπουγάδα του Άη Βασίλη" παρουσιάζεται το...

24-12-2023

Ρεσιτάλ πιάνου με ελεύθερη είσοδο

Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, με έργα κλασικής μουσικής Ελλήνων συνθετών, πραγματοποιείται...

23-12-2023

Η παιδική παράσταση "Φλου" επιστρέφει

Η παιδική μουσική - αφηγηματική παράσταση "Φλου" επιστρέφει για τις γιορτές στο...

23-12-2023

Συναυλία για παιδιά από τους Κουλτούρ Μουλτούρ

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δυστυχώς η συναυλία στο Πολύκεντρο για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης...

22-12-2023

Δωρεάν παράσταση: "Το κανόνι της Ειρήνης"

Το ποιοτικό Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" στα Χανιά τη...

22-12-2023

Stand up comedy με τον Blink Mike

Βραδιές με το Blink Mike σε μια παράσταση stand-up comedy που αναφέρεται...

Τα πιο δημοφιλή

Επαγγέλματα που έγιναν... επίθετα!

Γνωρίζουμε πως πολλά από τα επίθετα φίλων μας, ίσως και το δικό μας, προέρχονται από το επάγγελμα που έκαναν οι πρόγονοι μας; Το διαπιστώσαμε, ενώ κάναμε ένα βολταράκι νοερό στις εμπορικές...

28-02-2024

Περισσότερα

Τα πανέμορφα μανουσάκια που μοσχοβολούν!

Ένα από τα πράγματα που μας αρέσουν το χειμώνα στην Κρήτη είναι τα μανουσάκια. Ένα λουλούδι πανέμορφο με μυρωδιά που μας μεθάει και μας γεμίζει το μυαλό με αναμνήσεις... Το...

21-02-2024

Περισσότερα

Τα βούγια, τα μουσκάρια κι οι αϊλιές

Πριν εξαπλωθεί η χρήση των τρακτέρ και των σκαφτικών στην Κρήτη, η άρωση του εδάφους γινόταν από αγελάδες. Κάθε νοικοκυριό που στόχευε στην αυτάρκεια φρόντιζε να έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο...

17-02-2024

Περισσότερα

Καλό σεμινάριο για να γίνουμε εκπαιδευτές ενηλίκων

Όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σεμινάρια και εργαστήρια ενηλίκων, όσοι θέλουν διδάξουν σε ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.α., χρειάζεται να έχουν πτυχίο στην εκπαίδευση ενηλίκων.   Πρόκειται για ένα χρήσιμο...

23-02-2024

Περισσότερα

Για να φτιάξουν τις φωλιές τους τα χελιδόνια...

Κάθε 1η Μαρτίου, στα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της χώρας φτιάχνονται τα "Μαρτάκια", τα οποία και φορούν στον καρπό τους τα παιδάκια. Πρόκειται για τα γνωστά...

01-03-2024

Περισσότερα

Δεν είναι τασάκι, φέρνει καλοτυχία!

Αν μας αρέσει να έχουμε στο σπίτι μας πράσινο, αλλά δεν έχουμε χρόνο να το περιποιηθούμε, τότε η Ζάμια είναι το φυτό που μας ταιριάζει. Λίγο νεράκι 1-2 φορές το...

22-02-2024

Περισσότερα

Απόκριες στο Ηράκλειο: Πέντε ωραίες εκδηλώσεις!

Σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο: «Ημέρες χαράς» διοργανώνει κατά τις φετινές Απόκριες η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ θέλοντας να χαρίσει όμορφες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους.  Το "Ημέρες Χαράς" δεν είναι τυχαία ονοματοδοσία...

01-03-2024

Περισσότερα

Τα μακαρόνια των γιαγιάδων μας!

Τα συσκευασμένα μακαρόνια που καταλαμβάνουν ράφια πολλά στα σύγχρονα σούπερ μάρκετ δεν υπήρχαν πάντα... Υπήρχαν εποχές κατά τις οποίες το μόνο ζυμαρικό που γνώριζε το παραδοσιακό κρητικό νοικοκυριό ήταν τα...

13-03-2024

Περισσότερα

Παλαιϊνό φαί με αβρωνιές!

  Οι αβρωνιές είναι ένα πολύ πικρό βρώσιμο χόρτο που εκτιμούν πολύ οι άνθρωποι στην Κρήτη... Τις κάνουν συνήθως ομελέτα, αλλά τις καταναλώνουν και βραστές σαν σαλάτα με λαδολέμονο ή λαδόξυδο.   Μια...

24-02-2024

Περισσότερα

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε κεραλοιφή

Η κεραλοιφή είναι μια κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές της. Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες. Πως...

21-02-2024

Περισσότερα

Σαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης...

Μια ημέρα σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 γεννιέται στο Ηράκλειο, ενώ αυτό τελούσε υπό Οθωμανική κυριαρχία, ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης. Ο πατέρας του Μιχάλης (1856-1932) καταγόταν από το...

18-02-2024

Περισσότερα

Ο Τόνι Σφήνος στην πλατεία Αγίου Τίτου

O Toni Sfinos θα βρίσκεται την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στην πλατεία Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. Αμέσως μετά το καρναβάλι της "Καστρινής Αποκριάς", περί τις 3 το μεσημέρι, λαμβάνει χώρα ένα...

08-03-2024

Περισσότερα

Πτυχίο υπολογιστών που αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ, με μόλις 180€

Για την εύρεση εργασίας στο Δημόσιο απαιτείται κατά κανόνα η πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αποκτήστε τώρα την πιστοποίηση που αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ και το Ελληνικό Δημόσιο στις 3 βασικές ενότητες (word-excel-internet)...

02-03-2024

Περισσότερα

Εφημερίς των κυριών, με κρητικιά ψυχή!

Το πρώτο φύλλο της πρώτης γυναικείας εφημερίδας κυκλοφόρησε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 8 Μαρτίου 1887, από μια Κρητικιά. Τη Ρεθεμνιώτισσα Καλλιρόη Παρέν, το γένος Σιγανού, που υπήρξε η πρώτη...

08-03-2024

Περισσότερα

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σαπούνι!

Έχουμε σκεφτεί πόσο ωραία θα ήταν αν ξέραμε να φτιάξουμε μόνοι μας, στο σπίτι μας, το σαπούνι που χρειάζεται η οικογένειά μας; Να έχουμε ένα αγνό καθαριστικό για το πρόσωπο και...

20-02-2024

Περισσότερα

Ποιος φτιάχνει ακόμα την κυρά Σαρακοστή;

Όταν ζύμωναν οι γυναίκες τη λαγάνα τους παλιά, έφτιαχναν και την κυρά Σαρακοστή. Κάθε ένα από τα 7 πόδια αυτής της ζυμαρένιας φιγούρας συμβόλιζε τις επτά εβδομάδες ως το Πάσχα. Καθε...

18-03-2024

Περισσότερα

Πάρτυ και Φερεντίνος για το Μαλιώτικο Καρναβάλι

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8 το βράδυ, στο Εργαστήρι του Μαλιώτικου Καρναβαλιού στον Κόμβο για Κράσι, στην εθνική οδό θα γίνει αποκριάτικο πάρτι, που θα έχει από...

17-02-2024

Περισσότερα

Θέλετε να μάθετε εύκολα γαλλικά; Βουαλά!

Θέλετε να μάθετε εύκολα γαλλικά; Βουαλά! Το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου διοργανώνει άλλο ένα από τα ταχύρθυμα και πετυχημένα του σεμινάρια γαλλικών για εργαζόμενους στον τουρισμό!   Το νέο σεμινάριο ξεκινά...

24-02-2024

Περισσότερα

Ένα διαφορετικό, γευστικό, απόγευμα!

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 μπορούμε να ζήσουμε ένα διαφορετικό, γευστικό απόγευμα στο Ηράκλειο. Για την ακρίβεια λίγο έξω από το Ηράκλειο, στη Νέα Αλικαρνασσό, όπου θα διεξαχθεί μια εκδήλωση...

11-03-2024

Περισσότερα

"Μελετημένο" σεμινάριο Γαλλικών: Πτυχίο Β1 ή Β2 σε 68 ώρες!

Περισσότερα από 160 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη μιλούν ως επίσημη γλώσσα τη γαλλική, ενώ περισσότεροι επιλέγουν να μάθουν γαλλικά εξαιτίας επαγγελματικών ή προσωπικών λόγων. Η Γαλλική είναι η μοναδική ίσως γλώσσα...

11-03-2024

Περισσότερα

Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν φασολάδα στο Σίσι!

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Σισίου διοργανώνει την εθιμική εκδήλωση με τίτλο: "Φασολάδα στο λιμάνι, που ο νους σου δεν το...

10-03-2024

Περισσότερα

Κούλουμα, φασολάδα και μουζώματα στη Δαμάστα!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας μας προσκαλεί την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 για παραδοσιακά κούλουμα στη Δαμάστα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα έχει προβλέψει για όλο τον κόσμο τραπέζια & καρέκλες και...

14-03-2024

Περισσότερα

Σαν σήμερα γεννήθηκαν Ρόρυ Γκάλαχερ & Μπον Τζόβι

Ο John Bon Jovi αναμφισβητητα γερνάει επιτυχέστερα όλων των συναδέλφων του της διεθνούς ροκ σκηνής! Ο Rory Gallagher δεν πρόλαβε να γεράσει... Ο John είναι Αμερικανός. Ο Rory ήταν Ιρλανδός...

02-03-2024

Περισσότερα

Καρναβάλι με το Circus Camino

Το 9ο Κρουσανιώτικο Καρναβάλι είναι γεγονός!  Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 και ώρα 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίας Τριαδος στον Κρουσώνα.   Στην πλατεία θα βρίσκεται ο ένας και...

09-03-2024

Περισσότερα

Ο Σοβιετικός που έδωσε το όνομά του σε πάρκο του Ηρακλείου!

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, 9 Μαρτίου 1934, όταν η Άννα Γκαγκάρινα έφερνε στη ζωή ένα αγοράκι, σε ένα μικρό χωριό της Ρωσίας, το χωριό Klushino, 160 χιλιόμετρα δυτικά της...

09-03-2024

Περισσότερα

Τα 13 καρναβάλια της Κρήτης...

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 13 καρναβάλια γίνονται την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 στην Κρήτη! Άλλα μεγαλύτερα, κι άλλα μικρότερα, όλα με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα μας προσκαλούν να...

16-03-2024

Περισσότερα

Αιτήσεις για το Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Το 4ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης, θα λάβει χώρα διαδικτυακά από τις 9 Μαρτίου έως τις 27 Απριλίου 2024.  Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην Α’ ή στη...

19-02-2024

Περισσότερα

Γαϊτανάκι, το παλιό έθιμο της Αποκριάς...

Οι Απόκριες (πρέπει να) είναι πολύχρωμες και διασκεδαστικές. Το ίδιο και το γαϊτανάκι, ένα από τα λίγα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις ημέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε...

16-03-2024

Περισσότερα

Πως διασκέδαζαν τις Απόκριες παλιά;

Τον παλιό καλό καιρό οι άνθρωποι έσμιγαν με κάθε αφορμή. Τις Απόκριες, όμως, ένα παραπάνω... Γινόταν βεγγέρες σε σπίτια, μπαλνταφάν για παιδάκια στα ξενοδοχεία και αποκριάτικοι χοροί στο Ντορέ... Μικρότερες ή...

07-03-2024

Περισσότερα

Εις μνήμην μιας μορφής... σχεδόν ιερής!

Ήταν Φεβρουάριος του 2017 όταν έφυγε σε ηλικία 88 χρόνων η Ευαγγελία Χουστουλάκη από το χωριό Γαλιά του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Λίγο καιρό νωρίτερα, ο ανιψιός της, ο γνωστός λαογράφος...

25-02-2024

Περισσότερα

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon και στο instagram icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017-2020. voltarakia.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by Logo sm