Ένα φεστιβάλ, 25 ξεχωριστές εκδηλώσεις!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί», το οποίο διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου μεταξύ 24ης Αυγούστου και 19ης Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ ξεκινά με ομιλία για την σχέση των Ελληνόφωνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση στις 24 Αυγούστου και μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη στις 25 Αυγούστου. Περιλαμβάνει, ωστόσο, ποικίλες εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του φεστιβαλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί» 2017 διαμορφώνεται ως εξής:

* Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, Πολύκεντρο Νεολαίας, 20:00 μ.μ.

Ομιλία με θέμα: "Η σχέση των Ελληνοφώνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση".

O επισκέπτης του Reggio, της πρωτεύουσας της Καλαβρίας, θα εκπλαγεί διαβάζοντας την επιγραφή που δεσπόζει στον επιβλητικό, καθεδρικό ναό της πόλης: Περιελθόντες, κατηντήσαμεν εις Ρήγιον... Πίσω από τις λέξεις αυτές, τις γραμμένες στην ελληνική, κρύβεται μια συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων. Ο Pasquale Cesile, αρχαιολόγος των λέξεων, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, θα μας μιλήσει, όχι μόνον γι’ αυτήν την ιστορία, αλλά και για τη σχέση που έχουν τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας με την Κρήτη. Οι τόποι της, που έχουν την ίδια αδρή ομορφιά με το νησί μας, οι άνθρωποι, μα και η γλώσσα που χάνεται σιγά-σιγά -καλώς ήρτετε-, αναδύουν άρωμα που θυμίζει Ελλάδα. Οι Greci της Καλαβρίας, με τα γλωσσικά ιδιώματα που διατηρούν έντονα τα στοιχεία της κοινής δωρικής, κάτι έχουν ασφαλώς να πουν και για μας.

* Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο.

Εμφανίζεται η ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Στίχοι και μουσικές που όλοι έχουμε τραγουδήσει, άλλοτε κρυφά, άλλοτε φανερά. Τραγούδια-σύμβολα, σε εποχές δύσκολες για τον τόπο, τραγούδια που σημάδεψαν τη νιότη πολλών γενεών και μένουν στην ιστορία με την ίδια ζωντάνια που είχαν όταν πρωτογράφτηκαν. Μα και σκηνές από ταινίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου που όλοι αγαπήσαμε. Και πίσω από όλα αυτά, η μορφή που έγραψε ιστορία, η φυσιογνωμία που δεν έλειψε από καμιά περίοδο της νεότερης ελληνικής περιόδου.

* Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Mouthed - Ευαγγελία VS.

Μια performance διαφορετική, εμπνευσμένη από τους αρχαίους κόσμους. Η κρητικής καταγωγής Ευαγγελία VS, με πτυχίο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδές στο UCLA, απόφοιτος του Central St. Martins του Λονδίνου, ευρέως γνωστή από τις διεθνώς καταξιωμένες δισκογραφικές της δουλειές με το ψευδώνυμο Abyss X, προσεγγίζει τον Μινωικό Πολιτισμό με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό. Ο διεθνής τύπος την τοποθέτησε στους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του mini δίσκου της Mouthed. Η Ευαγγελία καταφέρνει να συνταιριάσει άριστα σύγχρονα και παραδοσιακά ακούσματα, δίνοντας έτσι μια εμπνευσμένη, σύγχρονη απόδοση του Μινωικού ήχου. Παρακινούμενη από τη Μινωική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία η γυναικεία μορφή λατρεύεται άλλοτε ως Πότνια Θηρών και άλλοτε ως Ορεία Μήτηρ, η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί ως κεντρική μορφή τη Μινωίτισα, μεταφέροντάς την ως σύμβολο στη σύγχρονη εποχή. Σε μια παράσταση πρωτότυπη, η performance Mouthed, δένει τη μουσική του δίσκου με έντονη κίνηση και συμβολισμό. Κοντά της δύο ακόμα αξιόλογες καλλιτέχνιδες , η Aisha Eisa, η Dana Faltusova και η δική μας Μαρία Σκουλά, στη λύρα.

* Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Stringless

Η διττή σημασία της ονομασίας του συγκροτήματος επιτρέπει στη φαντασία να καλπάσει, να διακινδυνεύσει συμπεράσματα ή και να αυθαιρετήσει ενδεχομένως. String-less: χωρίς χορδές (οργάνων), μα και στρίγγλες: κακές, στριμμένες γυναίκες. Φανταστείτε λοιπόν έξη γυναίκες που σηκώνουν στην πλάτη τους μια ολόκληρη παράσταση, χωρίς όργανα, με μοναδικά όπλα τη φωνή τους, τις κινήσεις του σώματος τους, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους. Πόσο γυναίκες και πόσο στρίγγλες πρέπει να είναι για να καταφέρουν, όχι μόνον να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας επί ένα δίωρο σχεδόν, μα και να μας ταξιδέψουν, ανταμείβοντάς μας με ένα πρόγραμμα πλούσιο, όσο και πρωτότυπο. Η Αλεξία Χρυσομάλλη, η Αλμπένα Κούτοβα, η Βασιλική Αλεξίου, η Ελιόνα Σινιάρι η Ελσα Μουρατίδου και η Κατερίνα Μαυροφρύδου και η Δωροθέα Μιχαήλ, πετούν κυριολεκτικά από τα παράλια της Μικρασίας στον Καύκασο, από τους Κελτικούς μύθους στα βουνά της Ηπείρου και όπου αλλού βάζει ο νους σας και ο δικός τους.

* Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:00 μ.μ.

Εκθεση: "Με όχημα ένα μουσικό όργανο".

Εγκαίνια έκθεσης μουσικών οργάνων από τη συλλογή του Ross Daly. Διάρκεια έκθεσης από 28/08 έως 30/9/2017.

Ογδόντα αυθεντικά μουσικά όργανα, υψηλής ποιότητας και αντίστοιχης αξίας, από τη σημαντική συλλογή του Ross Daly, εκτίθενται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Βαλκάνια, Αφρική, Κεντρική Ασία, Καύκασος, Ινδία, Μέση Ανατολή, θα μας συστηθούν δια των μουσικών τους οργάνων. Η έκπληξη έγκειται στην αποκάλυψη διαφορών, αλλά και ομοιοτήτων ανάμεσα σε κουλτούρες που τις θεωρούμε «ξένες», αν και συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπόγειων και ανυποψίαστων ρευμάτων. Όπως γράφει ο ίδιος ο συλλέκτης: "Η Κρήτη είναι ένα από τα πλέον γόνιμα μέρη για να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ανταλλαγές, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών, που από την αρχαιότητα ανταλλάσσουν στοιχεία και αναπτύσσονται αρμονικά".

* Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, Στοά Μακάσι, 20.00 μ.μ.

Έκθεση: «Metamorphosen» ή ...σαν τους «ανθούς που πέφτουν απ’ τα δένδρα», του Deborah Jeromin.

Διάρκεια έκθεσης από 29.08 έως 15.09 – Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 13.00

Εκείνη, τη σιδερένια Άνοιξη του 1941, η επιχείρηση Ερμής έκρυβε μιαν ακόμη οδυνηρή έκπληξη για την άοπλη Κρήτη. Οι Κρητικοί εξεπλάγησαν, όχι μόνον από την εξ ουρανού επίθεση, αλλά και από εκείνες τις φονικές μέδουσες που ξερνούσαν τα αεροπλάνα. Σαν τους ανθούς που πέφτουν από τα δένδρα, τα περίεργα εκείνα αντικείμενα γέμισαν τον ουρανό της Κρήτης το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941.Οι επίλεκτοι, πάνοπλοι στρατιώτες του Γ΄ Ράιχ που έφεραν είχαν στόχο την από αέρος κατάληψη του νησιού. Η ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμαχικών στρατευμάτων εναντίον τους, προσέθεσε μιαν ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Κρήτης.

Τι γνωρίζουμε όμως για τα αλεξίπτωτα και την ιστορία τους; Μια ιστορία που ξεκινά από την παραγωγή μεταξιού, για να καταλήξει σε φονικό πολεμικό μέσο. Το πολύ-πολύ να θυμόμαστε κάποια γιαγιά να μας μιλά για το φόρεμα που έφτιαξε η ίδια και η αδελφή της, από το εξαιρετικής ποιότητας μετάξι του υφάσματος. Και όμως! Τα αλεξίπτωτα που χρησιμοποιήθηκαν στη Μάχη της Κρήτης κρύβουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μέρος σημαντικό της πολεμικής μηχανής του Τρίτου Ράιχ.

Στον μαρτυρικό χώρο της στοάς Μακάσι, στον ενετικό περίβολο της πόλης, φιλοξενείται η έκθεση της Deborah Jeromin, με θέμα το αλεξίπτωτο ως μέσον πολέμου. Παράλληλα, η προβολή στον χώρο ενός ενδιαφέροντος video, με μαρτυρίες γυναικών της Κρήτης που έζησαν εκείνον τον Μάη του 1941, ή άκουσαν γι΄ αυτόν, διασώζει τη μεταφορά της ιστορίας από γενιά σε γενιά. Εκτός από το εικαστικό μέρος, ενδιαφέρον έχει και η παράλληλη έκθεση ντοκουμέντων, τα οποία η καλλιτέχνις συνέλεξε μετά από επιμελή έρευνα. Μέσα από φυλλάδια και άλλα έγγραφα, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η μεθοδική χιτλερική προπαγάνδα, που ξεκινά από την παιδική ηλικία, για να καταλήξει στην οργανωμένη οικοτεχνία. Παιδιά, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου, ωθούνται να καλλιεργούν μεταξοσκώληκες και γυναίκες σε οργανωμένες μικρές ομάδες, να επεξεργάζονται το μετάξι και να υφαίνουν το ύφασμα. Μοιάζει ρομαντικό, αλλά δεν είναι. Είναι απλώς η αφετηρία της κατασκευής του καινοφανούς φονικού μέσου, που η Βέρμαχτ χρησιμοποίησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το 2016, στη Λειψία και το Κασσέλ. Στο Ηράκλειο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του οργανισμού Aund Ve. V. και την υποστήριξη του Ιδρύματος Erinnerung, Verantwortung Zukunft.

* Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις

Αλίκη Καγιαλόγλου: “Η θαλασσινή ωδή» του Fernando Pessoa και τα Fados της εφηβείας μου”.

Ένα ποίημα του μυστηριώδους, περίπλοκου και ανεξερεύνητου Πορτογάλου ποιητή Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μιας «εξαιρέσιμης ερμηνεύτριας-αναθεωρήτριας», όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζηδάκις, της Αλίκης Καγιαλόγλου, σε μια μοναδική μουσικο-θεατρική παράσταση, απ’ αυτές που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ηράκλειο. Αναφερόμενη σ’ αυτήν, η ίδια η ερμηνεύτρια έγραψε: «Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa, η μεγαλειώδης αυτή ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή [υπογεγραμμένη από τον Alvarode Campos, την πλέον επιβλητική μορφή «των ετερώνυμων», όπως αποκαλούσε ο ποιητής τα διάφορα πρόσωπα που επινοούσε ως υπογραφείς του έργου του] παρουσιάζεται απόψε σφιχτοπλεγμένη με αγαπημένα παλιά φάδος της Λισσαβώνας, αυτά που γνώρισα την εποχή που όλοι άκουγαν Σκαθάρια, αλλά σε μένα η μαγική φωνή της Amalia Rodrigues άνοιγε καινούργιους δρόμους.

Αυτή η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει, ωριμάζει, πλουτίζει: Μέχρι την ολοκλήρωσή της, έχει αλλάξει πολλές μορφές. Ξεκίνησε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ρεσιτάλ τραγουδιού μαζί με μικρά αποσπάσματα του ποιήματος, το 2007 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε cd, αργότερα ανέβηκε με άλλη μορφή και στη σκηνή. Τώρα με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Αβδελιώδη ευελπιστεί ότι πετυχαίνει τον κύριο στόχο της: Ένα μεγάλο κείμενο, προορισμένο να διαβαστεί μόνο, ακούγεται πλέον και σαν ένα μεγάλο τραγούδι. Ένα τραγούδι απέραντο - όπως η θάλασσα - που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις, αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας». Pessoa και Fados, λοιπόν - τα λυπημένα τραγούδια της μοίρας, ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων, όπως λένε πολλοί, με πορτογαλέζικες και αραβικές επιρροές, πλεγμένα με τους στίχους του μεγάλου ποιητή. Διαβάζει και τραγουδά, με την αισθαντική και εύθραυστη φωνή της, η Αλίκη Καγιαλόγλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2014 στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.

* Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Aria Corte"

Με ταραντέλες, μπαλάντες, γκρεκάνικα, με δικές τους μουσικές εμπνευσμένες από έναν πλούσιο και σημαντικό πολιτισμό, με τραγούδια και χορούς, οι καλλιτέχνες του Aria Corte, μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό περιβάλλον. Στα είκοσι χρόνια ζωής του [ιδρύθηκε το 1996] το συγκρότημα από το Σαλέντο είχε και έχει μόνον έναν στόχο. Να υπηρετήσει την παράδοση, ώστε τίποτα να μη χαθεί, να μην ξεχαστεί. “Προγονικές μουσικές, ρυθμοί, αρμονίες και μελωδίες, κληρονομιά ενός λαμπρού παρελθόντος, μας δίνουν το κίνητρο για τη μουσική μας», ομολογούν οι ίδιοι. Και συνεχίζουν : «Παρουσιάζουμε μια συναυλία που κάνει τις καρδιές μας να χτυπούν και τα χέρια μας να δίνουν ζωή στα όργανα, σαν μια πεταλούδα που πετά στον ουρανό». Η Μεγάλη Ελλάδα λοιπόν έρχεται στο Ηράκλειο, με μουσικές και τραγούδια, με όργανα και πάθος μεσογειακό. Ας την απολαύσουμε!

* Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, Δημοτική πλαζ Καρτερού, 20:30 μ.μ.

"Παρά θιν’ αλός" - Χειμερινοί Κολυμβητές.

Το ιστορικό συγκρότημα, με τις πολλές δισκογραφικές επιτυχίες, συνεχίζει να συχνάζει στα μικρά καφέ όλης της Ελλάδας και να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Δεκαετίες τώρα τους γνωρίζουμε και τους ακολουθούμε, από το πάρκο στη Μυροβόλο και όπου αλλού μας ταξιδεύουν, με τις φωνές, τη μουσική και τους πρωτότυπους στίχους τους. Τραγούδια ερωτικά, όπως η Αρζεντίνα, σατιρικά, όπως Οι Δακοκτόνοι, μελοποιημένος Σαίξπηρ σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, μα και τραγούδια νοσταλγικά περιλαμβάνονται σε ένα ρεπερτόριο που, όσο κι΄ αν προσπαθήσει κανείς, δεν θα καταφέρει να το κατατάξει στις συνηθισμένες νόρμες. Σήμερα, το “περίεργο” αυτό συγκρότημα έρχεται και στη Δημοτική πλάζ του Καρτερού, για ...Βουτιές με το κεφάλι.

* Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Παράσταση "Καπετάν Μιχάλης"

Αγκουσεμένος, με τα κορακάτα κατσαρωτά γένια του, με τα τσόχινα σαλβάρια του, με τα μαύρα στιβάνια του, αργός, αλαφροπάτης, ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη ζωντανεύει σκηνές και πρόσωπα από το Μεγάλο Κάστρο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη θρυλική μορφή του ήρωα, ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας περιγράφει το ήθος και την περίπλοκη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού που ζει σε συνθήκες σκλαβιάς και που μόνον μια σκέψη έχει στο μυαλό του. Άμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω, λέει, και κουβαλάει με πλήρη συνείδηση το βαρύ πένθος του, σαν ένα φορτίο που του επιβάλλεται από έναν ισχυρό, άγραφο κώδικα τιμής.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον Καπετάν Μιχάλη το 1950. Την ίδια χρονιά, γράφει στον Πρεβελάκη: [] Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή. Το ‘χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ‘θελα κι εγώ, ο καλαμαράς ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι’ απάνω απ΄όλα, τέτοια είναι η Κρήτη... και τέτοια τα πάθη της... Ένα θεατρικό αναλόγιο λοιπόν, βασισμένο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και τον ξεσηκωμό του 1889, είκοσι τρία χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μαζί με τα αυθεντικά κείμενα από το βιβλίο, θα ακούσουμε και τραγούδια ηρωικά και πένθιμα, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου και τραγουδιούνται ακόμα στην Κρήτη.

Στον ρόλο του αφηγητή - συγγραφέα ο Τάκης Χρυσικάκος.

* Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Ala Turka Ala Greka".

Από τις μουσικές και θεατρικές σκηνές της Πόλης έρχεται στο Ηράκλειο μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Τραγούδια με κοινή αφετηρία τη μακροχρόνια συνύπαρξη Τούρκων, Ελλήνων, Βαλκάνιων, θα μας τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή της η Zekiye Yrekli. Η ίδια και οι εξαίρετοι μουσικοί που τη συνοδεύουν, έχουν βάλει στοίχημα να κατακτήσουν ένα κοινό πολυεθνικό, μα και απαιτητικό. Η παράσταση μάς μεταφέρει στη μαγεία ενός Καφέ Σαντάν, με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Θα απολαύσουμε τραγούδια γνωστά, σε μελωδίες οικείες και στίχους που έχουμε σιγομουρμουρίσει. Σήμερα όμως θα τα ακούσουμε και σε μια άλλη γλώσσα, ξένη, από τόπους άλλους, οι κάτοικοι των οποίων νοιώθουν την ίδια έκπληξη, ακούγοντας την ίδια μελωδία, να τραγουδιέται στα ελληνικά. Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής. Δεν έχει πατρίδα, ή καλύτερα, πατρίδα της είναι όλη η γη.

* Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Sole Voyage".

Η Μαρία Μανουσάκη βιολίστρια με διεθνή παρουσία στον χώρο της τζαζ και world μουσικής θα μας παρουσιάσει κομμάτια από το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο "Sole voyage" –ένα αμάλγαμα Κρητικών ακουσμάτων και στοιχείων της αμερικάνικης τζαζ–, που ηχογραφήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο απο τους Ελληνες μετανάστες που μετοίκισαν στο Νέο Κόσμο την δεκαετία του 1920.Με καταγωγή από τα Χανιά, γεννημένη στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και εγκατεστημένη πλέον στη Νέα Υόρκη, η Μαρία εμπνέεται απο τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει δικές της συνθέσεις, μια μίξη jazz με Κρητικούς ρυθμούς και μελωδίες. Tη συνοδεύουν επί σκηνής μουσικοί διεθνούς επίσης φήμης: Ο Γιάννης Κυριμκιρίδης στο πιάνο, ο Μιχάλης Ευδαίμων στο μπάσο, ο Κώστας Αναστασιάδης στα ντραμς και ως Special Guest ο Tigran Sargsyan, από την Αρμενία, με παραδοσιακή φλογέρα και φωνητικά.

* Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Συναυλία Τροπικής Μουσικής με τον Ross Daly

Αυτή την ανοίκεια στο δυτικό αυτί μουσική με τα πολλά ονόματα, τη μουσική που ο κόσμος της εκτείνεται από τη δυτική Αφρική έως την Δυτική Κίνα, τη μουσική με τις διαφορετικές παραδόσεις που μοιάζουν μεταξύ τους αλληλένδετες, θα απολαύσουμε απόψε. Στην Αραβική και Τουρκική παράδοση την αποκαλούν Μακάμ, στην Ινδία Ράγκα, οι Αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν Τρόπους και οι Βυζαντινοί Ήχους. Αλλιώτικα ακούσματα, που μας εκπλήσσουν γιατί μέσα από υπόγειες και αόρατες διαδρομές μοιάζουν να επιστρέφουν σε μας, σαν να ήταν πάντοτε δικά μας.

Η Κρήτη, με πολιτιστικούς συνδέσμους και καλές σχέσεις με Ανατολή και Δύση, Βορά και Νότο, είναι η ιδανική τοποθεσία να φιλοξενεί με ευγένεια, διακριτικότητα και σεμνότητα, έναν τέτοιο πολύπλευρο [μουσικό] διάλογο, που είναι τόσο απαραίτητος για τη συνέχιση της πολιτιστικής ακεραιότητας και βιωσιμότητας όλων, λέει ο Ross Daly. Δέκα πέντε μουσικοί προερχόμενοι από τους κύκλους των σεμιναρίων του εργαστηρίου Τροπικής Σύνθεσης, του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly, θα είναι το όχημα γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι, που θα μας πάει να γνωρίσουμε τόπους, μουσικές και όργανα αλλιώτικα, μα και δικά μας. Νέα παιδιά με ανοιχτούς ορίζοντες, με μουσική παιδεία, υπό την καθοδήγηση ενός σπεσιαλίστα στο είδος, σε μια βραδιά με ήχους δικούς μας και «ξένους».

H εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Coca – Cola

* Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: "Ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα έως σήμερα".

Ο Σείκιλος από τις Τράλλεις, έγραψε περί το 200 π.Χ. ένα επίγραμμα και έναν επιτάφιο θρήνο, για τον θάνατο της αγαπημένης του. Το 1883 ανακαλύφθηκαν οι στήλες με το επίγραμμα και τους στίχους, και ω! του θαύματος, με την αρχαιοελληνική μουσική σημειογραφία. Σήμερα, ο επιτάφιος θρήνος του Σείκιλου θεωρείται η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μουσική παγκοσμίως. Ο Θανάσης Κλεώπας και ο Παναγιώτης Αλεπίδης, με τραγούδι, αρχαιοελληνική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα και κρουστά, θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς τόπους, από την εποχή του Σείκιλου, έως σήμερα.

Θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσικές και τραγούδια περασμένα από το φίλτρο της εμπειρίας του Θανάση Κλεώπα και της αγάπης του για τις μουσικές όλων των πολιτισμών. Η ιδιαίτερη αναφορά στην Λύρα του Απόλλωνα και στο πως οι Αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν τη μουσική, αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον μέρος της παράστασης.

Μια συναυλία σημαντική, ακριβώς λόγω της πρωτοτυπίας της, ρηξικέλευθη ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της, που φιλοδοξεί να αποδείξει τη διαχρονικότητα της μουσικής. Στο πρώτο μέρος το μουσικό ταξίδι ξεκινά με τον Επιτάφιο του Σείκιλου και συνεχίζει με σταθμούς στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου και των νησιών. Στο δεύτερο μέρος, σταθμοί του ταξιδιού είναι τα ρεμπέτικα, συνθέσεις του Θανάση Κλεώπα και σύγχρονων συνθετών, όπως ο Ξαρχάκος, ο Ζαμπέτας κ.ά.

* Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: "Lyrae Cantus".

Η σταδιακή μετάβαση από τη μονοφωνική μουσική του Γρηγοριανού Μέλους στην πολυφωνική εκκλησιαστική και κοσμική μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ξεκίνησε τον 9ο αιώνα και εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα. Δειλά στην αρχή, η πολυφωνική μουσική επικράτησε οριστικά στα σημαντικά μοναστικά κέντρα, τους καθεδρικούς ναούς και τα αυλικά παρεκκλήσια όλων των χωρών της Ευρώπης. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίστηκε μια συστηματική καλλιέργεια λόγιας, έντεχνης μουσικής, που έμελλε να προσδιορίσει το νέο «ύφος» στην ιστορία της μουσικής.

Το μουσικό σχήμα Lyrae Cantus θα μας παρουσιάσει θρησκευτικά και κοσμικά τραγούδια, καθώς και χορούς του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής.

* Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"O Tζουάνες του Μεγάλου Κάστρου" – Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

(Βασισμένο στο βιβλίο του Τζουάνες Παπαδόπουλου: Στον καιρό της σχόλης).

Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας αρχικά στα Εφτάνησα και κατόπιν στην Ιταλία, μετά την παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669, κατέγραψε στα Ιταλικά τις αναμνήσεις του από την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έζησε τις ειρηνικές στιγμές της, τα γλέντια και τις διασκεδάσεις της, την καθημερινή της ζωή, μα και τη φρίκη της πολιορκίας και της συνθηκολόγησης. Όλα αυτά περιγράφονται στις αναμνήσεις του με έναν τρόπο άμεσο και γλαφυρό, που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων, περιγραφών, πολύτιμων πληροφοριών, οι οποίες καταλήγουν εν τέλει στον αναγνώστη ως ένα συναρπαστικό κείμενο. Οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης μας χάρισαν το κείμενο αυτό, γραμμένο στην Πάδοβα το 1696, σε μιαν όμορφη έκδοση, με την ρέουσα γλώσσα του ιταλικού κειμένου αποδιδόμενη εξαιρετικά στα ελληνικά, από τη φιλόλογο Ναταλία Δεληγιαννάκη.

Η ιδέα της γνωστής σκηνοθέτιδος Έρσης Βασιλικιώτη να μεταφέρει στη σκηνή το κείμενο του Τζουάνες, με δρώμενα και ζωντανή μουσική, βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Με υπέροχα αναγεννησιακά κοστούμια, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεραπέτρας, με τον Αργύρη Μπακιρτζή ως Τζουάνες Παπαδόπουλο, θα νοιώσουμε προσκεκλημένοι στα τραπέζια των ευγενών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αδρία, θα τραγουδήσουμε με τους ποπολάρους στις ρούγες του Χάνδακα και θα βιώσουμε την απελπισία της παράδοσης της Κάντιας, της πόλης που αποκαλούσαν άλλοτε «Βενετία της Ανατολής».

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΗΚΕΗ

* Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Μουσικό θέαμα με φωνή, σαξόφωνο, βιολί και πιάνο".

Ένα σαξόφωνο, ένα πιάνο, ένα βιολί και η φωνή ενός δυστυχισμένου κλόουν που διηγείται τη θλιβερή ιστορία του. Η μπαλάντα για σαξόφωνο και ορχήστρα, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 19η Μαΐου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ηχογραφημένη με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, βραβεύτηκε από το Fono Forum, ως ο δίσκος της χρονιάς για σαξόφωνο.

Το έργο του Henri Tomasi βασίζεται στο ποίημα της συζύγου του, της Suzanne Mallard. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για το έργο με τις ωραιότερες μελωδίες για σαξόφωνο. Η ιστορία, διασκευασμένη από τον Θεόδωρο Κερκέζο, καθ΄υπόδειξιν του καθηγητή του, αλλά και φίλου του συνθέτη, JeanMarie Londeix, γοητεύει και συγκινεί. Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε στην οθόνη, αλλά και η εξαίρετη παντομίμα του κλόουν επί σκηνής, ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας πικρής μουσικοθεατρικής παράστασης, την οποία γλυκαίνει η συμμετοχή της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλές εναλλαγές, ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγία.

* Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Γιώργος Μαστοράκης: Ρεσιτάλ Κιθάρας.

Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας και διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Γιώργος Μαστοράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1957. Αριστούχος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη γναθοχειρουργική με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Αγγλία και τις Η.Π.Α. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών, στο Ηράκλειο, με καθηγητή τον Νίκο Φρουδαράκη και συνέχισε στην Αθήνα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, αποφοιτώντας με «άριστα παμψηφεί». Παιδί του Μάνου Χατζιδάκι και του Μουσικού Αυγούστου, δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγάπη του για την κιθάρα. Παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη Μπαρόκ και τη μουσική της Αναγέννησης, ιδιαίτερα μάλιστα με την κατασκευή των μουσικών οργάνων της εποχής. Σημαντικά άρθρα του για τη διαμόρφωση των νυχιών του δεξιού χεριού, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό TAR.

* Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Ο Νίκος Καζαντζάκης και η μουσική".

Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει τόσο απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να γνωρίζουμε πλέον περίπου τα πάντα για τη ζωή και την προσωπικότητα του. Πανεπιστημιακές έδρες σε όλον τον κόσμο, διδακτορικές διατριβές, άρθρα και μελέτες, βιβλία από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, που αναφέρονται στη ζωή του, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τον βίο του ανεξάντλητου, μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Και όμως ! Κάτι που δεν είναι γνωστό, στο ευρύ κοινό τουλάχιστον, είναι η σχέση του με τη μουσική. Πόσο την αγαπούσε; Τι του άρεσε να ακούει;

Η έρευνα της μουσικολόγου Μαρίας Χναράκη, μας δίνει τις απαντήσεις. Ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε τη μουσική και τα τραγούδια. Μα και η μουσική αγάπησε το έργο του. Καλομοίρης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρτινού, Κουναλάκης, έντυσαν τον λόγο του με εξαίσιες μελωδίες. Όσο δε για τις μουσικές του προτιμήσεις, εκπλήσσεται κανείς, όταν διαπιστώσει την τεράστια γκάμα των επιλογών του. Αμανέδες, ριζίτικα και βυζαντινοί ήχοι, Μότσαρτ, Μοντεβέρντι, Κώστας Σφακιανάκης και ασφαλώς Λευτέρης Αλεξίου.

Η συναυλία που θα παρακολουθήσουμε περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο θα ακούσουμε τον μελοποιημένο λόγο του Καζαντζάκη, ενώ στο δεύτερο θα απολαύσουμε τις μουσικές του προτιμήσεις. Η έκπληξη όμως της βραδιάς, βρίσκεται αλλού. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, το Ηράκλειο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη σύνθεση Τραγουδάκι χωρίς λόγια για σόλο πιάνο, του Λευτέρη Αλεξίου. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του -homo universalis τον χαρακτηρίζει ο γιός του Στυλιανός Αλεξίου-, άφησε στην περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και πριν, ανεξίτηλο το στίγμα της στην πόλη. Τον Φεβρουάριο του 1926, ο Δημήτρης Μητρόπουλος κατέβηκε στο Ηράκλειο και έπαιξε τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο. Μουσικός, άνθρωπος της διανόησης, συγκέντρωνε στο Πατάρι του, το γνωστό Studio, όλη την αφρόκρεμα του πνεύματος. Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άρθουρ Μίλερ, όπως γράφει στο βιβλίο του Ο Κολοσσός του Μαρουσίου, κατέβηκε στο Ηράκλειο και ζήτησε να τον συναντήσει. Δυστυχώς το μουσικό του έργο δεν σώζεται. Ευχαριστούμε θερμά τον γυναικάδελφο του Στυλιανού Αλεξίου, κ. Γιώργο Χατζάκη, χάρις στην επιμέλεια του οποίου βρήκαμε την παρτιτούρα του τραγουδιού που θα ακούσουμε απόψε.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, καθώς και στην κ. Βαρβάρα Τσάκα, για τη διάθεση του υλικού και την αμέριστη συμπαράσταση.

* Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη: Tι σε μέλλει εσένανε"...

Μια βόλτα στο Κουμ Καπί στα Χανιά, στη Νέα Αλικαρνασσό και στην Κ. Φορτέτσα του Ηρακλείου, στον Φάρο, στην Παναγίτσα... Μαντινάδες από Τουρκοκρητικούς! Στην προβλήτα της Σμύρνης, δίπλα στο τραμ... Μουσικές και τραγούδια από εστουδιαντίνες της πόλης! Μια στιγμή της ιστορίας έρχεται να αλλάξει τα πάντα... Τα πάντα; Όχι! Γιατί πατρίδα είναι η μνήμη! Κι ας ακούγεται ο «Ερωτόκριτος» τώρα στο Κορδελιό και το «Σμυρνέικο Μινόρε» στην Κρήτη ! Ο τόπος άλλαξε, μα η μουσική πάντα θα ενώνει! Κρήτη και Σμύρνη – δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης: «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά». Το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video «Σμύρνη, Μούσα της Ιωνίας», με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, γίνονται παράσταση, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό. Μαζί μας αγαπημένοι ερμηνευτές και σολίστες που μας μεταφέρουν νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη, τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καταδεικνύοντας τις βαθιές σχέσεις της μουσικής και των ανθρώπων. Μια διαπολιτισμική μουσική παράσταση που αντιτάσσει στις σύγχρονες μεταναστευτικές ροές, τις θύμισες της δικής μας ιστορίας...

* Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

"Mediterranean Meetings": Ακουστικές Παραδοσιακές και αυθεντικές μελωδίες της Μεσογείου, με αφιέρωμα στο Ιταλικό και στο Κρητικό ρεπερτόριο.

Και πάλι η Μεσόγειος, που εύστοχα έλαβε αυτήν την ονομασία, αφού περίκλειστη από τρείς ηπείρους αποτελεί επί αιώνες έναν θαλάσσιο πολυταξιδεμένο δρόμο. Κλίμα και μορφολογία εδάφους περίπου ίδια, από τις ακτές της Προβηγκίας, έως τα βόρεια της Αφρικανικής ηπείρου και από το Γιβραλτάρ, έως τις ακτές της Μικρασίας. Ελιά και αμπέλι, απέραντο γαλάζιο, δίχτυα ψαράδων και κρασί, λαοί με διαφορετικό ταμπεραμέντο –Μεσογειακό το αποκαλούν οι βόρειοι. Και μουσική με λύρες και λαούτα, σάζι, κρουστά και μαντολίνα, με κιθάρες, μα και χοροί κυκλικοί, περιστρεφόμενοι, πυρρίχιοι, ταραντέλες, φλαμέγκο. Όλα έχουν προκύψει μέσα από υπόγειες διαδρομές που καλά κρατούν, από την προϊστορία μέχρι σήμερα και αποτελούν τις γέφυρες ανάμεσα σε κουλτούρες και λαούς.

Αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες, με επίκεντρο την Κρήτη και την Ιταλία, από MD’s Quartet, με τον Massimo Devitor, τον Francesco Zanin, τον Giulio Scaramella και τον Gian Andrea Garancini. Παράλληλα, ιταλικά και αγγλικά τραγούδια άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονα ελληνικά, φτιάχνουν ένα ψηφιδωτό πρωτότυπο και ευχάριστο.

* Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 19.00 μ.μ.

Ημερίδα, με τίτλο: Ηράκλειο, η πόλη των 5+1 πολιτισμών.

Νένα Γαλανίδου, Μαρία Καλογεράκη, Γεώργιος Τζωράκης, Λιάνα Σταρίδα, Αντώνης Καρτσάκης, Τανζού Ιζμπέκ

* Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 20:30 μ.μ.

"Σχήμα ΔίςΤροπον": Μουσικό πρόγραμμα με σκοπούς και τραγούδια του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

Τι να κρύβει, άραγε, ένα λιμάνι που κουβαλά 7.000 χρόνια ιστορίας; Τι έχει να διηγηθεί μια πόλη που την ξεκίνησαν στους Νεολιθικούς χρόνους ταπεινοί γεωργοί, την έφτασαν στα πέρατα της Μεσογείου Μινωίτες ταξιδευτές, τη δήωσαν πειρατές και κουρσάροι, την εποίκησαν δόγηδες ευγενείς και για την κατάληψή της στοιχημάτισαν υπερφίαλοι κατακτητές από την Ανατολή; Μια πόλη που είχε την τύχη να είναι δίπλα στο λίκνο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, να γεννήσει την Κρητική Αναγέννηση και να υποστεί τη μακρότερη πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία; Μια πόλη που αλλαξοπίστησε και ανένηψε, που έλαμψε και σκοτείνιασε πολλές φορές στα τόσα χρόνια ζωής της; Κάτω από την όψη των σύγχρονων πολυκατοικιών της, οι σελίδες της ιστορίας της καλά κρυμμένες, αναζητούν τρόπο να φανερώσουν την ύπαρξη τους, να φωνάξουν ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν. Σπαράγματα της ιστορίας της, νησίδες αδόμητου τοπίου, κρήνες, τείχη, επιγραφές –μικρά δείγματα του παρελθόντος της- επιθυμούν να δηλώσουν μια μακρά και σημαντική διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.

Στην πόλη αυτή, στο Ηράκλειο των 5+1 πολιτισμών, είναι αφιερωμένη αυτή η ημερίδα. Ειδικοί επιστήμονες θα γυρίσουν πίσω τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του Ηρακλείου, του Rabdh el Khandak, του Χάνδακα, της Κάντια, του Μεγάλου Κάστρου και θα διώξουν τη σκόνη του χρόνου από πάνω τους, για να θυμηθούμε αυτό που κάποτε υπήρξε η πόλη μας. Η εκδήλωση θα κλείσει με το μουσικό σχήμα ΔίςΤροπον. Ο Μιχάλης Σταυρακάκης-τραγούδι, μαντολίνο, πολίτικο λαούτο, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης-λύρες και τραγούδι, ο Νίκος Μαστοράκης-κλασικό μπάσο και κιθάρα και ο Αλέξης Νόνης-κρουστά, θα μας χαρίσουν μουσικές και τραγούδια γεμάτα Ελλάδα.

* Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

"Όλα αρχίζουν ξανά" με τη Μαρία Φαραντούρη και τους αδελφούς Καλογεράκη

Η Μαρία Φαραντούρη η δική μας, η Φαραντούρη του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, η Φαραντούρη των τόσων διεθνών επιτυχιών και του πλούσιου ρεπερτορίου και πάλι κοντά μας. Ποιήματα του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Αναγνωστάκη, έτσι όπως εκείνη μόνον ξέρει να τα τραγουδά με τη μαγική φωνή της, σε μουσική καταξιωμένων συνθετών, προσφέρουν στον ακροατή την πλήρη ικανοποίηση, την κάθαρση που αναζητούσαν οι θεατές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Κοντά της, δυο νέοι με ταλέντο, ευαισθησία και ανησυχίες. Οι αδελφοί Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, είκοσι τεσσάρων μόνον ετών, θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο: Προσωπικό. Έναν δίσκο με μελοποιημένη ποίηση δικών μας και ξένων ποιητών. Τα Πατώματα του Μπρέχτ, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, την Αγάπη του Πεσσόα, σε μετάφραση Γιάννη Σουλιώτη, Το όλο παίζεις εσύ, του Πάμπλο Νερούντα, σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή, και άλλα, πολλά και όμορφα.

Από την υπέροχη αυτή συναυλία, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα τραγούδια συνθετών που καλά γνωρίζουμε και αγαπούμε. Bob Dylan, Leonard Cohen και Nino Rota, με το Θυμωμένο τραγούδι, σε στίχους Lina Wertmuller.

* Τρίτη, 19/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στην Κρήτη, τον τραγουδούν ακόμα και σήμερα στις παρέες και στα γλέντια. Νέα παιδιά, της γενιάς της rock και της techno μουσικής, γνωρίζουν ολόκληρα αποσπάσματα του ποιήματος απ’ έξω. Γέροι και νέοι χρησιμοποιούν στίχους από τον υπέροχο δεκαπεντασύλλαβό του, ως ρητά και παροιμίες :

«Απού κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο,

κάνει και κλαίσι και γελού, τα μάθια των αθρώπω».

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε μια «αιρετική», αλλά και εντυπωσιακή παράσταση. Ο Δημήτρης Μαραμής, με μουσικές αναφορές από blues, jazz, rock, αλλά και από την κρητική μουσική παράδοση, μας παρουσιάζει έναν «Ερωτόκριτο in blues», που μπορεί να ξενίσει τους Κρητικούς ή και να περιποιήσει αμηχανία, αλλά αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εναλλακτική Σκηνή της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής επέλεξε το έργο για την πρεμιέρα στο νέο της κτήριο, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάιο του 2017. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παραστάσεις ήσαν sold out και ότι τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν εμφανισθεί στην Κρήτη, θα ανέβη στο Ηρώδειο.

Τα αφηγηματικά μέρη της παράστασης μεταδίδουν με αμεσότητα τον εξαίρετο λόγο του Κορνάρου, για τον οποίο ο Γ. Σεφέρης έγραψε : “Η γλώσσα του Ερωτόκριτου είναι η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα, που άκουσε ο μεσαιωνικός και ο νεότερος ελληνισμός”. Γ. Σεφέρης, Δοκιμές, 1946. Αλλά η έκπληξη είναι η μουσική του ίδιου του Δημήτρη Μαραμή. Οι αξίες του Ερωτόκριτου άλλωστε, είναι διαχρονικές : Η αμάλαγη αγάπη, η μπιστική φιλιά, η αντριοσύνη, ισχύουν και σήμερα ως κώδικας τιμής. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτήν την ενδιαφέρουσα μεταφορά του έργου της Κρητικής Αναγέννησης, την όπερα που με πολύ έμπνευση και μεράκι «τόλμησε» ο Δημήτρης Μαραμής, σε μια σύγχρονη εκδοχή του.

Στο Ηράκλειο θα φιλοξενήσουμε το συναυλιακό μέρος της Όπερας.

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

22-05-2018

Η ζωντανή ιστορία του Ηρακλείου μιλά για άγνωστα περιστατικά

Η ζωντανή μνήμη της πόλης του Ηρακλείου, η 90χρονη Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, θα...

21-05-2018

Το μεγάλο τσίρκο των... Μικρασιατών!

Μια πολιτική σάτιρα βασισμένη στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «το Μεγάλο μας...

20-05-2018

Μια σουρεαλιστική μουσική εμπειρία με τους Tiger Lillies

Οι ζωντανοί θρύλοι της alternative σκηνής και κάποτε υποψήφιοι για Grammy Tiger...

18-05-2018

Μεγάλη μέρα είναι η Παρασκευή 18 Mαΐου...

Μεγάλη μέρα είναι η Παρασκευή 18 Mαΐου για όσους ζουν στο Ηράκλειο...

17-05-2018

Το πιο ρομαντικό love story αντιμετωπίζει την ωμή πραγματικότητα...

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «ΘεατροΒΟΥΤΩΝτας» παρουσιάζει την κωμωδία «Ρωμαίος & Ιουλιέτα, η...

15-05-2018

Σαββατιάτικο βολταράκι στον Κούλε και δωρεάν ξενάγηση!

Το εμβληματικό φρούριο Κούλε, αυτόν τον άγρυπνο φρουρό του Ηρακλείου, έχουμε την...

15-05-2018

Χαΐνηδες και όχι μόνο για καλό σκοπό στο Αστόρια!

Το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει συναυλία για καλό σκοπό με την...

15-05-2018

Ελεύθερη είσοδος, μικρές ξεναγήσεις και... εικονική περιήγηση!

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει την Παρασκευή 18 Μαΐου στον εορτασμό της...

14-05-2018

Συναυλία των "Vamos Ensemble" στο Μουσείο!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με...

14-05-2018

Μίτινγκ ιδιοκτητών ακινήτων που μισθώνουν σε πλατφόρμες, όπως η AirBNB

Εκατοντάδες ακίνητα σε όλη την Κρήτη είναι σήμερα διαθέσιμα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας...

13-05-2018

Τρεις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στο Βενεράτο!

Κόντρα στη γκρίνια και στη μιζέρια της εποχής, η Θεατρική ομάδα του...

12-05-2018

Εκδήλωση για την πονεμένη ιστορία του Ηρώου του Ηρακλείου...

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία μας καλεί να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, που οργανώνει με...

11-05-2018

Νυχτοπερπατήματα στον κήπο του Μουσείου με τους LoopIA!

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνει...

09-05-2018

Δωρεάν πολιτιστική δράση για παιδιά 5-12 ετών

Το Σάββατο 12 Μαΐου, από τις 11 το πρωί ως τις 7...

08-05-2018

Ανοίγει για το κοινό το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα!

Πέντε Κυριακές, από το Μάΐο ως το Σεπτέμβριο, θα είναι ανοιχτό για...

07-05-2018

Μια εκδήλωση για το φως και την όραση...

Tην Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, το Μουσείο Ιατρικής, που βρίσκεται στο κτίριο...

07-05-2018

Ροκ συναυλίες χωρίς περιττά φτιασίδια!

Ο Πάνος Γουργιώτης ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα για...

05-05-2018

Ομιλία: "Stress, drugs and rock'n'roll"

Ομιλία με θέμα «Stress, drugs and rock'n'roll...» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 7 Μαϊου...

03-05-2018

Βολταράκι νοερό σε σπήλαια και φαράγγια

Η Λέσχη Λάιονς "Κνωσός" μας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο...

03-05-2018

Ψυχεδελικό ροκ από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο!

Οι Naxatras είναι μια hard psychedelic rock μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Η...

01-05-2018

Βολταράκι στο φαράγγι της Σαμαριάς!

Οι εραστές της φύσης μπορούν από τώρα να προγραμματίζουν την εκδρομή τους...

01-05-2018

Βολταράκι στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Κρήτης

Τί λειτουργίες παρέχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας; Πού κρύβονται τα...

30-04-2018

H άφιξη των προσφύγων στο Ηράκλειο, μέρος 2ο

Άλλη μια ωραία βραδιά μπορούμε να περάσουμε στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου...

28-04-2018

Ανοιξιάτικο live με jazz και ελεύθερη είσοδο

Το Comeet (Πετράκη Λουκά 3) συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Jazz με ένα...

28-04-2018

Ζυμώνουν πιταράκια, ξεροτήγανα και μακαρόνια σκιουφιχτά στο Μουσείο!

Από την Τετάρτη 2 Μαΐου, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά που βρίσκεται...

27-04-2018

Δωρεάν παραστάσεις για τα 35 + 1 χρόνια

Η θεατρική ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ηρακλείου), θέλοντας να...

25-04-2018

Αναβιώνει η ποδηλατοβόλτα στην Πεδιάδα!

Την ποδηλατάδα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 αναβιώνουν και φέτος...

22-04-2018

Υπαίθριο γλέντι για όλους την Πρωτομαγιά στη Δαμάστα!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας συνεχίζοντας το έθιμο του εορτασμού της άνοιξης, διοργανώνει...

20-04-2018

"10 στα 10" η παράσταση των δημοσιογράφων του Ηρακλείου!

Μια επετειακή παράσταση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας της...

19-04-2018

Κυριακάτικη εκδρομή στην Ελεύθερνα και τους Αρμένους...

Το εντυπωσιακό Μουσείο της Ελεύθερνας και το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων Ρεθύμνου...

18-04-2018

Ανοιξιάτικες μαθητικές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο!

Οι Μουσικές Σχολές "Χάρης Σαρρής" μας προσκαλούν στις Ανοιξιάτικες Μαθητικές Συναυλίες 2018...

18-04-2018

Κερνούν οι Γιώργηδες του Φουρνοφάραγγου!

Στην Κουλουρίδα, στην αγριάδα των Αστερουσίων, εκεί που το βλέμμα αγκαλιάζει την...

18-04-2018

Καινούργια... "γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανό"

Η παράσταση «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ, παρουσιάζεται ξανά...

17-04-2018

Παιδιά και αυτοεκτίμηση: Πρακτικές συμβουλές εντελώς δωρεάν!

Κανονικά για ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές σχετικές με τα παιδιά μας...

16-04-2018

Έρχονται οι Panx Romana!

Οι Panx Romana είναι ένα από τα γνωστότερα και ιστορικότερα συγκροτήματα της...

12-04-2018

Τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο...

Συναυλία-αφιέρωμα στον Νορβηγό συνθέτη Edvard Grieg με τίτλο “Οι τρεις σονάτες για...

11-04-2018

Μικρή αναφορά στο μεγάλο Μάνο Χατζιδάκη

Η Παιδική & Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα...

09-04-2018

Μαθαίνουμε να ελέγχουμε την πείνα μας...

Ημερίδα με θέμα: «Τα μυστικά ελέγχου της πείνας και του κορεσμού» θα...

07-04-2018

Έρχεται ο άνδρας με την πουά γραβάτα...

Την Τρίτη 10 Απριλίου και ώρα 9 το βράδυ, ο άνδρας με...

07-04-2018

Πασχαλινό γλέντι στον Καράβολα!

Ο Δήμος Ηρακλείου διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο πασχαλινό γλέντι, την Κυριακή...

06-04-2018

Βραδιά με αυθεντικά blues...

Οι Blues Cargo έρχονται στην Κρήτη και παίζουν live το Σάββατο 14...

04-04-2018

Σταύρωση πάνω στο λόφο - Κλαίνε και οι πέτρες

Μια συγκλονιστική εμπειρία θα ζήσουν οι πιστοί που θα βρεθούν τη Μεγάλη...

04-04-2018

Οι «λαμπάδες» της Μεγάλης Παρασκευής...

Ένα πατροπαράδοτο έθιμο αναβιώνει και κατά την φετινή Μεγάλη Παρασκευή στην Αργυρούπολη...

03-04-2018

Επιλεγμένες ταινίες από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο!

Για ακόμη μία χρονιά η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζει στο κοινό...

03-04-2018

Περιμένοντας τον Γκοντό... στο Θεατρικό Σταθμό!

Το Θεατροδρόμιο παρουσιάζει το αριστούργημα του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας, Σάμιουελ Μπέκετ...

02-04-2018

Μεγάλη Παρασκευή στα 1.120 μέτρα!

Κάλεσμα στα μέλη και στους φίλους του απευθύνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου...

02-04-2018

Βραβευμένοι "Βατραχοι" από το Γάζι!

Μια σπουδαία διάκριση πέτυχε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Γαζίου! Η παράσταση...

30-03-2018

Τέσσερις δωρεάν ξεναγήσεις τον Απρίλιο!

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις δωρεάν ξεναγήσεις προσφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο...

29-03-2018

Στις 15 Απριλίου τελικά τα δωρεάν βολταράκια με σκάφη στο λιμάνι

Δωρεάν βολταράκια με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης στον ενετικό λιμένα της πόλης μας...

28-03-2018

Ζωγραφίζουν και εντυπωσιάζουν!

Οι δραστήριες γυναίκες των Μαλίων εκθέτουν τα έργα ζωγραφικής τους, στο πλαίσιο...

28-03-2018

Δωρεάν ξενάγηση σε χριστιανικά μνημεία...

Περνάμε σχεδόν καθημερινά από μπροστά τους... Ξέρουμε τα ονόματά τους, κάνουμε το...

28-03-2018

Μπροστά στη δίνη ενός πεθαμένου έρωτα...

Μια σωματική παράσταση, με αφορμή το θεατρικό μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ «Η...

26-03-2018

Βολταράκι στην Αργυρούπολη την Πρωταπριλιά

Μία ακόμα θεματική εκδρομή διοργανώνει η Ομάδα Εθελοντών Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου...

26-03-2018

Τα «Χρώματα του Πάθους» στο Μουσείο

Εν όψει των εορτών του Πάσχα για το Σάββατο 31 Μαρτίου το...

25-03-2018

Τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου στα σοκάκια...

Ωραίες εικόνες από τα παλιά αναβιώνουν και φέτος στα Μάλια το Σάββατο...

24-03-2018

Συναυλία για παιδιά και για σκοπό καλό!

Την Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...

22-03-2018

Άλλη μια ωραία ομιλία στο Πολύκεντρο...

Πολύ μας αρέσει αντί να πηγαίνουμε για καφέ σκέτα, να πηγαίνουμε στο...

20-03-2018

Από το Λόρκα στον Ελύτη και στον Γκάτσο...

Μελοποιημένη ποίηση των Λόρκα, Ελύτη & Γκάτσου περιλαμβάνει η εκδήλωση που πραγματοποιείται...

18-03-2018

Έρχεται η "Ζωή... χαρισάμενη"

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου το έργο...

16-03-2018

Κατασκευή χελιδονοφωλιών στο Ηράκλειο!

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία...

15-03-2018

Οικογενειακό βολταράκι, παρέα με τον Καζαντζάκη!

Ένα ωραίο βολταράκι, οικογενειακό μπορούμε να  κάνουμε στη Μυρτιά και μαζί με...

15-03-2018

Κλεμμένες αρχαιότητες επιστρέφουν σπίτι τους...

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Κρητικές Αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής", πραγματοποιούνται...

14-03-2018

Στήθηκαν σούβλες στα Αγριανά...

Δεκάδες σούβλες έχουν στηθεί στα Αγριανά Χερσονήσου, όπου πραγματοποιείται η Γιορτή Οβελία...

13-03-2018

Ένα εκκεντρικό ντουέτο στο Ηράκλειο!

Με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι...

12-03-2018

Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή πορτοκαλιού!

Αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, μουσικές και κόσμος πολύς αναμένεται να πλημμυρίσουν το όμορφο...

09-03-2018

"Κρεβάτια εραστών" έχουν στρωθεί στο ΔιαRτηρητέο...

"Κρεβάτια εραστών" είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργη Καλέα που...

08-03-2018

Το πιο γευστικό... βολταράκι!

Το πιο γευστικό βολταράκι μπορούμε να κάνουμε την Κυριακή 11 Μαρτίου, αν...

08-03-2018

"Ανάβει" το μαγκάλι σε Ηράκλειο και Βενεράτο...

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς έψαξαν καιρό και τελικά βρήκαν το κατάλληλο «μαγκάλι», του...

07-03-2018

Ξωτικά, μάγισσες κι αερικά στο Μουσείο!

Ιστορίες και μύθοι του κόσμου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για ανθρώπους...

06-03-2018

Ξενάγηση στις Αρχάνες

Οι Εθελοντές του Δήμου Ηρακλείου, η Ομάδα Τουρισμού, σε συνεργασία με την...

05-03-2018

Επικοινωνούμε καλύτερα με τον άνθρωπό μας

Ευχόμαστε συχνά να μπορούσαμε να είχαμε μια καλύτερη επικοινωνία με τον άνθρωπό...

01-03-2018

Δωρεάν ξενάγηση σε μνημεία του Ηρακλείου

Ένα ωραίο δώρο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας το Σάββατο 3...

28-02-2018

"Ήταν όλοι τους παιδιά μου"...

Η παράσταση "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία...

24-02-2018

Λαογραφία κρητικών φαντασμάτων

Δοξασίες, παρατηρήματα, θρύλοι για τα φαντάσματα που στοιχειώνουν την κρητική νύχτα, η...

23-02-2018

"Μη σκοτώνεις τη μαμά" στο Θεατρικό Σταθμό

Η παράσταση "Μη σκοτώνεις τη μαμά" (της Σάρλοτ Κήτλυ) παρουσιάζεται στο Θεατρικό...

22-02-2018

Έρχεται "Ο Σωτήρης ο Φακίρης"

Η κουκλοθεατρική ομάδα "Πατατράκ" παρουσιάζει την παράσταση "Ο Σωτήρης ο φακίρης" το...

22-02-2018

Νέες ξεναγήσεις στο Μουσείο: "Μινωικοί δαίμονες"

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συνεχίζει να κάνει ευχάριστες εκπλήξεις στο κοινό του...

18-02-2018

Που θα πάμε την Καθαρά Δευτέρα;

Ωραία πράγματα διοργανώνονται για την Καθαρή Δευτέρα του 2018 στην Κρήτη. Μπορούμε...

17-02-2018

Περιήγηση στο Ενετικό Ηράκλειο του 1640...

Μια περιήγηση στην Ενετική Κάντια του 1640 διοργανώνει η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία...

15-02-2018

Ωραίο έργο για παιδιά από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου τη διαδραστική...

15-02-2018

Μμμ...αλλιώτικο Καρναβάλι 2018

Τα Μάλια έχουν μπει για τα καλά στο ρυθμό του καρναβαλιού και...

14-02-2018

Αποκριγιώματα στο Ρούβα

Η εκδήλωση "Αποκριγιώματα στο Ρούβα" πραγματοποιείται και φέτος στη Γέργερη την Καθαρά...

14-02-2018

"Μια βραδιά στον Κάτω Κόσμο"...

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού Εχταγή παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Cabaret...

12-02-2018

Ιστορίες από τις Απόκριες των προγόνων μας...

Άραγε πως γιόρταζαν τις Απόκριες το 1883; Πως μασκαρεύονταν και πως διασκέδαζαν...

10-02-2018

Επιμορφωνόμαστε μαζί με τους ξεναγούς!

Ένα σωρό πράγματα μπορούμε να μάθουμε την Τρίτη 13 και την Πέμπτη...

09-02-2018

Αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων δρώμενων

Απόκριες από τα παλιά μας βοηθούν να ζήσουμε οι "Κρείττονες", η γνωστή...

06-02-2018

Τι παίζει την Τσικνοπέμπτη στο κέντρο του Ηρακλείου;

Την Τσικνοπέμπτη στις 8 Φεβρουαρίου μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...

05-02-2018

Πρωινά στο Μουσείο με 5 ευρώ ανά οικογένεια

Αν έχουμε παιδιά 5 ως 17 ετών και θέλουμε να κάνουμε μαζί...

04-02-2018

Εξ αποστάσεως ξενάγηση στο Μουσείο!

Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά δε...

03-02-2018

Ο Κρητικός Γάμος αναβιώνει!

Για άλλη μια φορά, αναβιώνει την Τσικνοπέμπτη το παραδοσιακό έθιμο του Κρητικού...

01-02-2018

Παλαιϊνές καντάδες στα Μάλια

Όμορφες μελωδίες που θα φέρουν στο νου νοσταλγικές εικόνες παλαιότερων εποχών, θα...

29-01-2018

Τρελό καρναβάλι στη Σητεία!

Ξεκινούν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Σητεία, οι οποίες...

26-01-2018

Οι Απόκριες της δεκαετίας του ’80!

Το σύνθημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2018 στον Άγιο Νικόλαο είναι: "Φέτος...

26-01-2018

Εκδήλωση για την ανακαίνιση του αρχοντικού Χαλκιαδάκη

Ένα σπίτι ονειρεμένο, από αυτά που κάθε άνθρωπος θα ήθελε να έχει...

25-01-2018

Κυριακάτικη ξενάγηση στην Κνωσό...

Αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 μπορούμε να καταγραφούμε κι εμείς ως...

24-01-2018

Ζεσταίνουν τα καζάνια τους στο Μοχό...

Η διάσημη εκδήλωση "Ξινόχοντρος και μουζουδιά" θα πραγματοποιηθεί στο Μοχό το Σάββατο...

23-01-2018

Γνωρίζουμε τα μινωικά φυλαχτά!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μας προσκαλεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο...

20-01-2018

Ξενάγηση στην Κνωσό από το... Πολύκεντρο!

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου κάτι ενδιαφέρον θα γίνει στο Πολύκεντρο του Δήμου...

20-01-2018

Ο "άνθρωπος - δελφίνι" έρχεται...

Κάτι πολύ ωραίο παρουσιάζεται στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του...

19-01-2018

Παίζουν για να σώσουν γυναίκες!

Την ευκαιρία να απολαύσουμε μια βραδιά με τα Στρατάκια και να βοηθήσουμε...

17-01-2018

Ξενάγηση στη Βίλα Αριάδνη...

Όταν το 1900 ο Σερ Arthour Evans άρχισε τις ανασκαφές στην Κνωσό...

16-01-2018

Θα δει χαρά ο ουρανίσκος μας!

Αν θέλουμε να δει χαρά ο ουρανίσκος μας επισκεπτόμαστε το φεστιβάλ της...

13-01-2018

Θεατρικές παραστάσεις με 5 ευρώ...

Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικού Θεάτρου...

11-01-2018

Κάνουμε ένα διάλειμμα: Κοιτάμε εντός μας!

Ο σύγχρονος άνθρωπος όλο τρέχει. Τρέχει, συχνά χωρίς να φτάνει πουθενά... Τώρα...

08-01-2018

Κυριακάτικη ξενάγηση στην Κνωσό!

Από όλα τα μήκη και πλάτη της γης έρχονται κάθε χρόνο άνθρωποι...

02-01-2018

Έτοιμοι για σοκολατένιο βολταράκι;

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου και ώρα 5:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας...

02-01-2018

Ο Νίκος Ζιώγαλας επιστρέφει στο Ηράκλειο!

Ο Νίκος Ζιώγαλας επιστρέφει στο Ηράκλειο στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και δίνει...

01-01-2018

Ραντεβού στο Φόδελε για την καρδιά του παιδιού

Η ομάδα δρομέων "Καρδιά του Παιδιού" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε διοργανώνουν...

31-12-2017

Σκι για αρχάριους στην Κρήτη!

Τα χιόνια ήρθαν στον Ψηλορείτη και η σχολή Σκι ξεκινά τα ημερήσια...

28-12-2017

Το δωρεάν δωράκι στον εαυτό μας!

Ένα ωραίο δωράκι μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας το Σάββατο 30...

19-12-2017

Θα κοιμηθούν μέσα στο Μουσείο!

Με μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη βραδιά με πολλές εκπλήξεις, ολοκληρώνονται το Σάββατο 23...

09-12-2017

Κυριακή φουλ στις εκδηλώσεις!

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο πληθαίνουν οι εκδηλώσεις που γίνονται σ' ολόκληρη...

09-12-2017

Συναυλία... "στο φως του λύχνου" στο μουσείο!

Τον Ιούλιο που μας πέρασε έγινε μια εκδήλωση μοναδική στο Αρχαιολογικό Μουσείο...

22-11-2017

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας... κακομαθαίνει!

Δύο εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό, γνωριμία των παιδιών με...

18-11-2017

Ένα μεγάλο συγκρότημα από τις ΗΠΑ στο Ηράκλειο!

Ώρα να ροκάρουμε λιγάκι... Οι θρυλικοί Riot V έρχονται στο Ηράκλειο για...

09-11-2017

«Βρέχει» ταινίες στο Πολιτιστικό

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη Μεσόγειο μέσα από την 7η Τέχνη...

02-11-2017

Ακολουθώντας τα βήματα του Καπετάν Μιχάλη...

Μια ξενάγηση διαφορετική διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο Ηράκλειο, από την Ομάδα...

28-10-2017

Βολταράκι σε ατελιέ του Ηρακλείου!

Καλλιτέχνες -Έλληνες και μη- που δημιουργούν στο Ηράκλειο ανοίγουν για μια μέρα...

25-10-2017

Καζάνι με ανοιχτή... κάλεση!

Oι Λίθινες είναι ένα μεγάλο χωριό του Δήμου Σητείας 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά...

22-10-2017

Ξενάγηση σ' ένα μέρος μαγικό!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο κτήριο της...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm