Πως γεννούσαν παλιά οι γυναίκες; Αληθινές ιστορίες...

Τα χρόνια τα παλιά στην Κρήτη οι γυναίκες που περίμεναν παιδί δεν είχαν προνομιακή μεταχείριση. Καθώς δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα γεννούσαν, συχνά δούλευαν μέχρι την τελευταία ημέρα και δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που η γέννα γινόταν στα χωράφια... Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η γέννα γινόταν στο σπίτι με παρόντες συγγενείς και φίλους. Βασικό ρόλο στην διαδικασία του τοκετού, εκτός από τη μαμή, είχαν οι γυναίκες που διάβαζαν την προσευχή του Άγιου Κυπριανού, όση ώρα κοιλοπονούσε η γυναίκα!

Για όλα αυτά μας μιλάει σήμερα ο λαογράφος Γεώργιος Χουστουλάκης, με πληροφορίες που συγκέντρωσε από τρεις παλιές γυναίκες του χωριού Γαλιά Μεσαράς: Από την 87χρονη πρεσβυτέρα Ευαγγελία Χουστουλάκη, την 77χρονη δασκάλα Βασιλεία Μαρκάκη – Σταυρακάκη και την 86χρονη Αντριάνη Μαρκάκη – Γιαννάκη. Με τη βοήθειά τους ο κ. Χουστουλάκης κατέγραψε επίσης τους πρώτους γιατρούς της Μεσαράς και τις πρακτικές μαίες της Γαλιάς... Διαβάζουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο:

Η γέννα στην εξοχή: Έκοβαν μόνες τους τον ομφάλιο λώρο!

Έχουμε πολλές και διαφορετικές μαρτυρίες, το πώς γεννούσαν οι γυναίκες παλιά, και αυτές διέφεραν από χωριό σε χωριό στην Κρήτη. Πολλές φορές οι «βαρεμένες» γυναίκες, όπως λέγανε τις έγκυες, δούλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν γνώριζαν την ακριβή ημέρα γέννας. Έτσι, πολλές φορές γεννούσαν στα χωράφια ή ακόμα και στο δρόμο, επιστρέφοντας από το χωράφι για το σπίτι!

Όλες ή οι περισσότερες γεννούσαν σαν τα ζώα, μια και έκαναν συνήθως πολλά παιδιά, καμιά φορά και πάνω από δέκα, και έτσι είχαν εξοικειωθεί στις διαδικασίες! «Όσα ήθελε ο Θεός να πέψει, καλοδεχούμενα!» έλεγαν τότε, αφού δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες!

Γνώριζαν όμως, πώς και από πού να κόψουν μόνες τους τον ομφάλιο λώρο, να περιμένουν μέχρι να βγει και το ύστερο, ακόμα κι δεν θα είχαν καμία βοήθεια. Γνώριζαν τουλάχιστον να κάμουν κάποια στοιχειώδη πράγματα, πώς να πλυθούν και να ταχτοποιήσουν και να φροντίσουν μόνες τους το νεογέννητο.

Δυστυχώς, όμως, η γέννα στα χωράφια, δεν είχε και πολλές δυνατότητες και γι' αυτό και οι θάνατοι ήταν συχνότεροι μωρού και λεχώνας στα χωράφια, παρά στο σπίτι, με τη βοήθεια έστω της πραχτικιάς μαμής.

Το σίγουρο ήταν, πως ποτέ δεν πέταγαν το ύστερο, είτε στα χωράφια γεννούσαν, είτε στο σπίτι, το θεωρούσαν κακό να τον φάνε τα σκυλιά ή τα όρνεα και έτσι πάντα το έθαβαν στη γη.

Γέννα σε... ξεπατωμένη καρέκλα!

Οι μανάδες της εποχής του 18ου αιώνα, όσες γεννούσαν στο σπίτι, τηρούσαν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν με τον καιρό, ως μη αποτελεσματικές βάσει σχετικών μαρτυριών! Έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι τον 18ο αιώνα, όπως η γέννα σε καρέκλα που ήταν ξεπατωμένη (τρύπια), και η μαμή έπαιρνε το μωρό από κάτω! Δεν πέρασε η μέθοδος στον επόμενο αιώνα γιατί εγκαταλείφτηκε.

Ήταν και η μέθοδος, που ήθελε τη λεχώνα να είναι καθιστή πάνω σε μια μπάλα άχυρα ή σε σακιά με άχυρα, σε στάση γέννας. Δεν ήταν όμως δυνατόν, να παραμείνουν για πολύ τέτοιες μέθοδοι και επεκράτησε τελικά, η γυναίκα να γεννά καθιστή στο κρεβάτι ή ξαπλωμένη ανάσκελα, με μαξιλάρια στη πλάτη.

Όλοι παρόντες την ώρα της γέννας!

Στις γέννες στο σπίτι, θεωρείτο ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκονται για συμπαράσταση την ώρα της γέννας, συγγενείς, και κυρίως «οι πρώτες θειάδες», αλλά και γειτόνισσες.
Υπήρχε λοιπόν μάζωξη γενικά στο σπίτι, από αδέρφια, πρώτα ξαδέρφια, πρώτοι μπαρμπάδες αλλά και οι γειτόνοι, που συμπαραστέκονται και στον μέλλοντα πατέρα!

Κάθε που θα λα μπει μια θεία μέσα που ήταν όλες μαζεμένες, έλεγε:
-Η Παναγία γέννησε! Εμείς, ήντα ποκάμαμε?
-Εδά πολεμούμε και μείς! Απαντούσαν οι άλλες μέσα.

Όπως στη φύση ο όφις γεννούσε με τον πιο εύκολο τρόπο και γρήγορα, έτσι ευχόταν και στη λεχώνα:
«Σαν τα σερνούμενα στη γη, ετσά να ελευθερωθεί κι αυτή!» Έλεγαν συχνά στις ευχές τους.

Ο χώρος που θα γεννούσε η λεχώνα, ήταν συνήθως ένα μικρό τετράγωνο δωμάτιο, δεν χωρούσε και πολλούς. Άνδρας δεν υπήρχε πάντως στο δωμάτιο κανένας, ακόμα ούτε ο ίδιος ο σύζυγος! Μάλιστα καμιά φορά, επικρατούσε και το εξής αστείο: Για τιμωρία του δήθεν του συζύγου, που έκανε τη γυναίκα του να πονάει και να βογκάει, για τιμωρία του, και αυτό είναι αληθινό, έλεγαν:
-Βγάλετέ του μωρέ του αχαίρευτου, τα στιβάνια του έξω από την πόρτα!
Όταν όμως «επογεννούσε με το καλό», η γυναίκα τους έλεγε:
-Ε, αμέτε δα να βάλετε τα στιβάνια του μέσα, μα τον άνδρα μου εγώ τον ε ξαναθέλω, γιατί θα μου ξαναχρειαστεί!

Διάβαζαν την προσευχή του Αγίου Κυπριανού!

Η πραχτική μαμή τότε, αναλάμβανε τις πιο πολλές φορές με επιτυχία να τα φέρει όλα σε πέρας. Να βγάλει γερό το παιδί, λόγω μεγάλης εμπειρίας, και γνώσεων πού έμαθε κι εκείνη από άλλη μαμή. Συνήθιζαν τότε, μέχρι τη στιγμή που θα γεννήσει η λεχώνα, να παρευρίσκονται και άλλες θρησκευόμενες γυναίκες, και να διαβάζουν την προσευχή του Άγιου Κυπριανού, να πάνε όλα καλά, και για τη λεχώνα και για το μωρό, διότι ερχόταν σε κάποιο κίνδυνο.

Επειδή τότε δεν υπήρχαν φάρμακα, ούτε ενέσεις, ούτε παυσίπονα, η λεχώνα είχε αφόρητους πόνους, και καμιά φορά από τις οδύνες του τοκετού ούρλιαζε δυνατά και ακουγόταν από μακριά!
-Αφήστε με μωρέ, δεν αντέχω! Αφήστε με να πάρω τα βουνά! Και άλλες παρόμοιες φράσεις.

Το γυναικείο σόι όλο ενώ περίμενε μέσα, οι άνδρες έξω έπιναν καμιά ρακή και να ευχηθούν να γεννηθεί με το καλό «εφτάγερο το κοπέλι», και δεν άφηναν να πλησιάσει κανένα παιδί, αγόρι η κορίτσι στο δωμάτιο της λεχώνας, τη στιγμή της γέννας! Ειδικά δεν άφηναν κανένα παιδί να πλησιάσει, αν ήταν καλοκαίρι, που η λεχώνα ήταν σκεπασμένη ελαφρά, με ένα μονάχα σεντονάκι.

Μαίες ξεγεννούσαν ακόμα και παιδιά που ερχόταν ανάποδα!

Η έμπειρη μαμή, ήξερε περίπου και πότε θα γεννήσει η κάθε μια. Κατά τη στιγμή της γέννας, είχε σκεπάσει τη λεχώνα, και κάτω από το σεντόνι, έκανε διακριτικά τη δουλειά της, χωρίς να βλέπουν οι άλλες γυναίκες. Μια καλή πραχτικιά, μπορούσε να βγάλει το παιδί, ακόμα κι αν ήταν ανάποδα! Κάποιες γεννούσαν πολύ εύκολα, αλλά κάποιες άλλες κοιλοπονούσαν και δύο μέρες μέχρι να καταφέρουν γεννήσουν.

Εν όσο γεννούσε, οι άλλες γυναίκες έλεγαν:
- Ω Παναγία Δέσποινα και ελευθέρωσέ τηνε! Η Ω Παναγία μου και λευτέρωσέ τηνε!
Όταν γεννιόταν το μωρό, κι ακουγόταν το κλάμα του, όλοι επευφημούσαν από χαρά, κι αν ήταν και αγόρι, έξω ακουγόταν και αρκετές τουφεκιές!

Αλατόνερο για καλές μυρωδιές!

Αφού η γέννα πήγαινε κατ’ ευχή, και ελευθερώνονταν η λεχώνα, η μαμή έδινε τις διαταγές για τα υπόλοιπα. Ζέσταιναν νερό και έριχναν μέσα και αλάτι. Έριχνε η μαμή και μισό κρύο, για να είναι χλιαρό, και ξέπλενε τη λεχώνα και το μωρό με το αλατόνερο αυτό, στη συνέχεια το έλουζε. Πίστευαν τότε, πως το αλατόνερο είναι η αφορμή που δεν μυρίζουν άσχημα οι χριστιανοί, ενώ άλλοι λαοί ανατολίτες μυρίζουν άσχημα, για αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή δεν ξέπλεναν τα βρέφη τους με αλατόνερο!

Μετά τη γέννα, δεν ήταν όλα τέλεια, αν δεν έβγαινε και το ύστερο. Σαν όμως έβγαινε και το ύστερο, τότε όλα θεωρούσαν ότι είχαν γίνει σωστά, και η μαμή, έκανε καλά τη δουλειά της! Εν όσο το ντύνανε το κοπέλι, όλες κάνανε ευχές:
-Να σας ε ζήσει! Καλό θρέψιμο, καλά σαράντα!

Όταν το ντύνανε και το φασκιώνανε, το δίνανε της μάνας του να το θηλάσει! Η μαμή ποτέ δεν είχε αξίωση σε χρήματα ή άλλη αμοιβή. Όμως, τις περισσότερες φορές και με το ζόρι, ο πατέρας έδινε δώρα στη μαμή κατά τη δύναμή του. Συνήθως της έδιναν με το ζόρι λάδι, πατάτες ή της έλεγαν «άνοιξε τη (μ)ποδιά σου» και της έριχναν μέσα, όσπρια σιτάρι και ότι καλό είχε το σπιτικό τους.

Τα λιχουνίκια: Τι ήταν;

Μέσα σε μια καλαθούνα ή πανέρι, είχαν καρύδια, φιστίκια, νταγκούλια σταρένια, που είχαν φροντίσει να έχουν ή είχαν φτιάξει οι ίδιες. Καμιά φορά είχαν και κάστανα ψημένα, φτάζυμα παξιμάδια κλπ. Τα παρουσιάζανε μαζί με τη ρακή, για να ευχηθούν όλοι.

Η γυναίκα έτρωγε χυλόφτα για να κατεβάσει γάλα: Κάποιες φορές ακόμα και την ώρα που κοιλοπονούσε!

Επίσης πολλές γυναίκες είχαν φτιάξει τη παραδοσιακή χυλόφτα: Ήταν ζυμάρι γυρισμένο στο ξυλίκι, ή μπλάστρι. Έκοβαν τη ζύμη σε μικρά κομμάτια σαν μακαρόνια, την έβραζαν και την έβαζαν στο πιάτο μαζί με κανέλα και ζάχαρη. Το φαγητό αυτό, η λεχώνα θα έτρωγε, για να κατεβάσει γάλα. Τη χυλόφτα την έτρωγε συχνά η λεχώνα και εν όσο κοιλιοπονούσε.

Το φαγητό αυτό, άρεσε ιδιαίτερα και στα παιδιά! Μετά τον τοκετό, έφτιαχναν πολλές φορές μια καζανιά χυλόφτα και έπιναν και όλοι οι παρευρισκόμενοι! Μέχρι να σαραντίσει η λεχώνα έτρωγε συχνά χυλόφτα, καθώς και αρκετά κρεμμύδια και από ένα ποτήρι κρασί, για να κατεβάζει γάλα.

Τη δε ημέρα που θα σαράντιζε η πλέον μητέρα, πήγαινε με το μωρό στην εκκλησία. Εκεί το παρελάμβανε ο παπάς, και το έβαζε στο ιερό μέσα, και μπροστά στην εικόνα του Χριστού, διάβαζε την ευχή, και στη συνέχεια το παρέδιδε στη μάνα του.

Νηστικιά γυναίκα μπορεί να γεννήσει;

«Καλό ζαμπέτι» έχει μια γυναίκα, όταν είναι καλόφαγη και θέλει το καλό της φαγητό, ακόμα και όταν είναι να γεννήσει! Οι δουλειές μέχρι την τελευταία στιγμή, πολλές φορές την είχαν αρκετά εξασθενίσει. Έτσι έπρεπε να τρώει καλά! Βέβαια πολλές, δεν έχαναν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν κατάλληλα την περίπτωση!

Καμιά φορά, που έπιαναν οι πόνοι, από νωρίς, ο άνδρας συχνορωτούσε:
-Μα ακόμα να’ρθει το κοπέλι?
-Μα πώς να’ ρθει άντρα μου το κοπέλι? Με το λαντουρίδι? Έλεγε η λεχώνα, νηστικιά γυναίκα μπορεί να γεννήσει? Αν είχα εδά κιαμιά όρθα σούπα, να θόργενες ετοτεσάς!

Και έτσι ο άνδρας έτρεχε γερά - γερά να σφάξει μια όρθα (κότα), να πχεί η λεχώνα τη σούπα, να φάει και κανένα μεζέ, και μετά το κοπέλι ερχόταν στο άψε σβήσε! Επειδή είχαν χαρές στις γέννες, οι άνδρες δεν χάλαγαν χατήρι! Πολλές φορές, όταν ζήταγε καλό φαί η λεχώνα, έσφαζαν και κανένα γουρουνάκι και έβραζαν τη κεφαλή με τα πόδια, να ζωηρέψει η λεχώνα και να βάζει περισσότερη δύναμη!

Το ίδιο έσφαζαν και κανένα αρνάκι, να φάει καλά η λεχώνα, αλλά και αργότερα οι καλεσμένοι.

Το γλέντι για τον πρωτότοκο

Μετά την γέννα, και αφού όλα πήγαν κατ’ ευχή, αν είχε δυνατότητα το ζευγάρι, στρώνανε και τραπέζι, φώναζαν και τον παπά του χωριού να δώσει την ευχή του και να διαβάσει τα σχετικά λόγια της εκκλησίας. Σε πολλά μέρη της Κρήτης, αν ήταν αγόρι το πρώτο, ακολουθούσε μεγάλο γλέντι. Έσφαζαν ένα ρίφι, η άλλο οζό, και το γλέντι κρατούσε και τρείς ημέρες!

Δεν ήταν λίγες και οι φορές που το στρώνανε στο χορό, και η χαρά της οικογένειας δεν περιγράφεται. Στο καφενείο ο πατέρας κέρναγε όλο το μαγαζί, γιατί έκανε το γιό, και θα είναι ο συνεχιστής της γενιάς!

Αν ήταν κορίτσι, και πάλι λέγανε: «Ε γερό να ‘ναι!». Το κορίτσι προμήνυε έξοδα για τη παντρειά, ενώ τα αγόρι, θα έφερνε έσοδα, αφού θα συμμετείχε στις δουλειές.
Υπήρχαν και φορές, που συμβολικά ο παππούς, έκανε δώρο στο νεογέννητο διάδοχο «μια σκοματαριά ελιά», δηλαδή μια ελιά που θα ήταν σε αλλονού χωράφι!

ΟΙ ΓΕΝΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ

Ο μαιευτήρας με το άλογο που ξεγεννούσε χωρίς να κοιτάει!

Μετά τον πόλεμο, στις Μοίρες, ήρθε ο Χρίστος Καμαργιανάκης, ο πρώτος ειδικευμένος γιατρός μαιευτήρας. Ήταν πολύ καλός γιατρός, και πήγαινε παντού στα χωριά με τη φοράδα του ή με άλογο όπου τον καλούσαν. Για πιο γρήγορα, ο μέλλων μπαμπάς, καβάλαγε το άλογό του ή το μουλάρι του, και καλπάζοντας, έβρισκε το γιατρό τον Καμαριανάκη, και οι δυό τους μετά, με τα άλογά τους, πήγαιναν το γρηγορότερο δυνατόν, στο χωριό που θα γεννούσε η έγκυος σύζυγος! Αργότερα έγινε και ο πρώτος δήμαρχος Μοιρών...

Μάλιστα, επικρατούσε η φήμη, πως δεν κοίταζε ποτέ τη γυναίκα από κάτω, αλλά είχε το βλέμμα του πέρα. Μόνο τα χέρια χρησιμοποιούσε, για τις απαραίτητες εργασίες. Σε φτωχούς και αδυνάτους ποτέ δεν έπαιρνε χρήματα...

Ο γιατρός με την κούρσα που δεν έπαιρνε λεφτά 

Στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ο γιατρός Περικλής Κουκουριτάκης από το Πετροκεφάλι, παθολόγος, ο οποίος γνώριζε από όλες τις ειδικότητες και φυσικά και από γυναικολογικά θέματα. Ήταν μια σπάνια μορφή σε όλη τη Μεσαρά, σπουδαία προσωπικότητα, τουλάχιστον για όσους τον γνώρισαν. Και αυτό, για τις πολλές γνώσεις του σε όλες σχεδόν τις αρρώστιες!

Τεράστια φήμη είχε ο Κουκουριτάκης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, διότι ερχόταν άμεσα με την κούρσα του, για να επισκεφθεί τον ασθενή, και κυρίως δεν έπαιρνε χρηματική αμοιβή όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι, ότι οι Μοίρες είχαν για κάποια χρόνια και μια γιατρό ειδικευμένη επιστήμονα στη μαιευτική, γνωστή σαν η «Κούλα η μαμή». Μια σπουδαγμένη μαμή, τη λέγανε και «μαμογιάτροσα».

Μαίες στη Γαλιά που έβρισκαν μέχρι και νονό!

Στη Γαλιά πραχτικές μαμές, οι πιο γνωστές, ήταν η Αρετή Παπαδάκη, η γυναίκα του γνωστού Παπαγιάννη από τη Γαλιά, η Αδαμαντία, αλλά πιο έμπειρη θεωρούσαν την Ολυμπία Χουστουλάκη, γνωστή και σαν «το Ολυμπιαδάκι»! Ονομάστηκε έτσι, όχι επειδή ήταν κοντή, αλλά σαν «σχήμα κατ’ευφημισμόν»! Επειδή ήταν πανέξυπνη! Την Ολυμπία όλες την συμβουλευόταν, γιατί είχε λύσεις για πολλά προβλήματα, και όχι μονάχα σε ότι αφορά τον τοκετό. Μπορούσε να βρει λύσεις στο ζευγάρι, να βρεθούν λεφτά για τη βάφτιση του παιδιού, να βρούνε νονό κλπ.

www.voltarakia.gr

17-03-2018

Σεμινάριο για το παιδί που κρύβουμε μέσα μας...

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ Καλοκαιρινού σε συνεργασία με...

17-03-2018

Καρκίνος: Θεραπεύεται; Αποφεύγεται;

Ο Δημήτρης Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης...

16-03-2018

Ο καλύτερος ήλιος κερδίζει δωρεάν... θέατρο!

Μια περίφημη ιδέα είχε όποιος καθόρισε το έπαθλο του διαγωνισμού ζωγραφικής με...

16-03-2018

Η Κρήτη διαβάζει Ιούλιο Βερν...

Δίνοντας συνέχεια σ’ ένα πετυχημένο εγχείρημα, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης...

15-03-2018

"Ηταν όλοι τους παιδιά μου"

Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου παρουσιάζει και πάλι την παράσταση "Ηταν όλοι τους...

15-03-2018

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα λαμπαδάκια μας!

Θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη δική σας πασχαλινή λαμπάδα αλλά και...

14-03-2018

Συνταγή με πνευματικά δικαιώματα!

Φιλέτα μπακαλιάρου και σάλτσα κρίταμου έχετε δοκιμάσει; Πρόκειται για μια πρωτότυπη συνταγή...

14-03-2018

Εδώ θα γίνονται τα αποφάγια μας ζωοτροφή!

Θυμάστε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνονται ζωοτροφή τα αποφάγια των...

13-03-2018

Παλιά στην Κρήτη: Εκδρομές για να δουν χιόνι οι μαθητές!

Σήμερα από εκδρομές τα παιδάκια μας έχουν πήξει: Τι εσωτερικού, τι εξωτερικού...

12-03-2018

209 θέσεις αορίστου χρόνου στην ΕΥΔΑΠ

Εκδόθηκε η 1Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στην πλήρωση, με...

10-03-2018

Εις μνήμην: Στοά Νίκου Γιανναδάκη...

Στις 24 Μαρτίου 2018 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου...

09-03-2018

Τριήμερο βολταράκι το Πάσχα στη Σητεία!

Νωρίς - νωρίς πέφτει φέτος το Πάσχα, νωρίς - νωρίς πρέπει να...

09-03-2018

Σεμινάριο σκαλίσματος... τυριών!

Αυτό πάλι... ομολογούμε πως δεν το έχουμε ξανακούσει! Εσείς; Γνωρίζατε πως εκτός...

09-03-2018

Πήραν βραβείο για το κουίζ!

Ένα κουίζ στα αγγλικά σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό δημιούργησαν τρεις μαθητές...

09-03-2018

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε χάρτινα λουλούδια!

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί ακόμα...

08-03-2018

Πρόσληψη 40 εργατών στο Δήμο Ηρακλείου

Η Άνοιξη μπαίνει και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου έχει κατεπείγουσα...

07-03-2018

Επταήμερη, πασχαλινή εκδρομή στη Ζάκυνθο με 299 ευρώ!

Όταν κατά καιρούς ακούμε πως έρχονται διακοπές στην Ελλάδα αλλοδαποί φίλοι μας...

07-03-2018

33 προσλήψεις για το "Γούρνες-Χερσόνησος"

Για το 7ο υποέργο του δρόμου Γούρνες - Χερσόνησος πρόκειται να προσληφθούν...

07-03-2018

Δωρεάν σεμινάριο για κρουστά

Η Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε...

06-03-2018

Δύο ακίνητα ψάχνει ο Δήμος Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου ψάχνει για να ενοικιάσει δύο κτίρια: Ένα στην περιοχή...

05-03-2018

Βραβείο για τα αποφάγια που γίνονται ζωοτροφή!

Θυμάστε που σας γράφαμε για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου τα αποφάγια...

04-03-2018

Η γυναίκα που ποτέ δε στιγματίστηκε για τα γυμνά της...

Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν μια από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του ελληνικού...

04-03-2018

Ένα βιβλίο που... μυρίζει Κρήτη!

Παραδοσιακές κρητικές συνταγές, όλες όσες έχουν παρουσιαστεί στα πέντε Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας...

02-03-2018

Δωρεάν Master Class Υποκριτικής

Master Class Υποκριτικής με τον Ανδρέα Μανωλικάκη (Πρόεδρο του Actors Studio Drama...

02-03-2018

John και Rory: Το κοινό δύο μεγάλων της ροκ...

Ο John Bon Jovi αναμφισβητητα γερνάει επιτυχέστερα όλων των συναδέλφων του της...

02-03-2018

Δωρεάν προβολή της ταινίας El Greco

Η προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη El Greco – Προσωπογραφίες (διάρκειας...

01-03-2018

Γυναικεία... ενδυνάμωση!

Διαδραστικές ομιλίες και εκδηλώσεις γυναικείας ενδυνάμωσης με τίτλο: "Καθε γυναίκα άξια λόγου...

01-03-2018

Βραβεία φιλοξενίας!

Με τρία βραβεία, από ένα σε κάθε κατηγορία που συμμετείχε στα Greek...

01-03-2018

Τα μυστικά του εγκεφάλου μας...

Πώς δουλεύει ο εγκέφαλός μας; Πώς αποφασίζουμε; Πώς θυμόμαστε; Πού κρύβονται τα...

28-02-2018

Μαντινάδες κατά των τροχαίων

Αν έχουμε ταλέντο στο να σκαρώνουμε μαντινάδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταλέντο...

28-02-2018

Πως 3 άνθρωποι έκαναν την ιδέα τους πράξη...

Το 5ο Open Coffee Heraklion πραγματοποιείται στις 3 Μαρτίου και ώρα 6...

27-02-2018

Πύλη του Δουκικού Ανακτόρου μέσα σε μαγαζί!

Το Δουκικό ανάκτορο του Ηρακλείου ήταν ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, το οποίο βρισκόταν...

27-02-2018

Διαγωνισμός αφίσας με χρηματικά έπαθλα!

Διαγωνισμός αφίσας, με θέμα την τυπογραφία και χρηματικά έπαθλα για τους τρεις...

27-02-2018

Αχμέτ Ταρζαλάκης: Ένας Σύριος από την... Κρήτη!

Υπάρχει ένα χωριό στη Συρία που λέγετε Χαμιντιέ. Στο χωριό αυτό ζουν...

26-02-2018

Το "ανοιχτοκαρδο" λάχανο!

Ένα λάχανο διαφορετικό από τα άλλα φύτρωσε στους κήπους των αδερφών Δημήτρη...

26-02-2018

"Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θά 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς"

Με τους στίχους της "μπαλάντας του κυρ Μέντιου" κατά καιρούς έχουμε όλοι...

25-02-2018

Οι γυναίκες της Μικράς Ασίας... Υπάρχουν ακόμα;

Οι γυναίκες της Σμύρνης φημιζόταν για την ομορφιά και τη μόρφωση τους...

24-02-2018

Μέσα από το πιάτο μας σώζουμε τον πλανήτη!

Θα πιστεύατε ότι εκτός από την καλή υγεία, περνάει από το τραπέζι...

23-02-2018

Κρήτη: Εξάγουμε λάδι, κηπευτικά και... ποδιές!

Ακούμε συχνά να λένε: "Δεν παράγουμε τίποτα"! Ε, λοιπόν, δεν είναι αλήθεια...

22-02-2018

Στο Πολιτιστικό Κέντρο τελικά η παράσταση της free jazz

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου θα γίνει τελικά η free jazz παράσταση της...

22-02-2018

Μέχρι την Παρασκευή αιτήσεις για τις 36 θέσεις στα ΕΛΤΑ

Λήγει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη...

22-02-2018

Σαν σήμερα ανακαλύψαμε... το ποπ κορν!

Το ποπ κορν είναι ένα καθαρά αμερικανικό προϊόν. Οι Ευρωπαΐοι έμαθαν για...

22-02-2018

Οι οδηγοί κερνούν λουκουμάδες και ζεστή μαντζουράνα!

Με τη συμμετοχή 150 ενήλικων μελών του από 10 περιοχές της χώρας...

21-02-2018

Πόσα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

Νομίζουμε πως αν είχαμε πάρα πολλά λεφτά θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι; Λάθος...

21-02-2018

Όλοι έχουμε ευθύνη...

Κάθε μία ή δύο ημέρες κάθε νοικοκυριό κάνει μια δουλειά: Πετάει τα...

21-02-2018

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό

Με θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας – και...

20-02-2018

Συνάντηση εικαστικών και παρουσίαση τεχνικών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» 2018, η οργανωτική...

19-02-2018

Λουμπούνια Αγίας Βαρβάρας!

Λουμπούνια είναι το γνωστό κίτρινο έδεσμα που τρώμε μαζί με τα λοιπά...

19-02-2018

Τι γίνεται με τη free jazz παράσταση στον Κούλε;

Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορεί στο facebook η εκδήλωση για τη free jazz...

18-02-2018

Η πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας!

Πυρετωδώς δουλεύουν οι αρτοποιοί προκειμένου να ετοιμάσουν τις χιλιάδες λαγάνες που απαιτεί...

18-02-2018

Σαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης...

Μια ημέρα σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 γεννιέται στο Ηράκλειο...

16-02-2018

Έχετε ΟΓΑ; Η ευκαιρία της οικοτεχνίας!

Τη δυνατότητα απόκτησης συμπληρωματικού εισοδήματος προσφέρει στα νοικοκυριά της υπαίθρου η απόφαση...

16-02-2018

Μήπως είμαστε αμόρφωτοι και δεν το ξέρουμε;

Ρωτήσαν, λέει, κάποτε τον Σωκράτη σχετικά με τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου...

15-02-2018

Διανομή δελτίων εισόδου για όπερα!

Μια σημαντική, καλλιτεχνική παράσταση, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών...

14-02-2018

Ανακύκλωση, πράξη πολιτισμού

Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι που αφορά κάποιους τρίτους... Δεν είναι κάτι...

13-02-2018

Η ζωή στην Κρήτη πριν έρθει η τεχνολογία...

Εσείς αναρωτιέστε ποτέ; Πως ζούσε ο κόσμος παλιά; Χωρίς κινητά; Χωρίς αυτοκίνητα;...

12-02-2018

"Καλέ πως είναι έτσι; Ταμένα τά 'χετε";

Στην ταινία "Η θεία απ' το Σιγάγο", η Γεωργία Βασιλειάδου σαστιζει μόλις...

11-02-2018

4 και 5 Αυγούστου ροκάρει η Κρήτη

"Έκλεισαν" τα τέσσερα πρώτα συγκροτήματα, τα οποία θα πλαισιώσουν το Over The...

09-02-2018

Ρεκόρ συμμετοχής - Όλες οι ομάδες του καρναβαλιού στο Ηράκλειο

Κορυφώνεται η γιορτή της «Καστρινής Αποκριάς», με την Μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλικών...

09-02-2018

Το γαϊτανάκι που αγαπήσαμε...

Οι Απόκριες είναι πολύχρωμες και διασκεδαστικές. Το ίδιο και το γαϊτανάκι, ένα...

07-02-2018

Πρωτάθλημα ανακύκλωσης!

Κάτι πολύ ωραίο πραγματοποιείται κατά το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαίου 2018 στα...

07-02-2018

Όλα έτοιμα για το Καστρινό Καρναβάλι!

Σε διαφορετική -καλύτερη κατά τη γνώμη μας- διαδρομή θα διεξαχθεί η φετινή...

06-02-2018

Κρήτη: 546 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο!

Ξεκινά στις 26 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται, σταδιακά σε τρεις φάσεις, ως τις...

06-02-2018

"Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε"...

Τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών που παράγουμε, οι τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών, ακόμη...

06-02-2018

Οι φοιτητές έχουν... ελευθέρας!

Από το Φεβρουάριο του 2018 οι φοιτητές του νησιού έχουν διαρκή και...

05-02-2018

Μετά τους οικιακούς, έρχονται και οι κομποστοποιητές γειτονιάς!

Πριν ένα χρόνο μοιράστηκαν στους Ηρακλειώτες 700 οικιακοί κομποστοποιητές. Τους προσεχείς μήνες...

04-02-2018

Ο Δήμος βοηθά οικονομικά άτομα σε αδυναμία...

Γνωρίζετε ότι στο Δήμο Ηρακλείου ξεκίνησε η λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Ενός...

04-02-2018

Δημιουργική ανακύκλωση για όλους!

Ένα ακόμα εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 και την...

03-02-2018

Νέα διανομή τσαντών για την κατάργηση των πλαστικών...

Η νέα δράση αναπτύσσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) για...

03-02-2018

Οι Αλατσατιανοί πάνε Σητεία!

Τριήμερη εκδρομή διοργανώνει ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου για την τελευταία Αποκριά...

03-02-2018

Φεβρουάριος αφιερωμένος στις μάσκες...

Μια σειρά από θεματικές δράσεις για παιδιά ή σχολικές τάξεις, με διαφορετικό...

02-02-2018

Η γιορτή που προβλέπει... τον καιρό!

Η εορτή της Υπαπαντής, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και αποτελεί μια από...

02-02-2018

Δωρεάν Καραγκιόζης κι όχι μόνο...

Ένα απόλυτα αποκριάτικο σκηνικό, περιμένει τα παιδιά την Αποκριά 2018, στο Τάλως...

01-02-2018

Παιδιά και γονείς που θυμώνουν εύκολα...

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου διοργανώνει ομιλία με θέμα: "Παιδιά και γονείς...

31-01-2018

Προσλήψεις 25 καθαριστριών στην Κρήτη!

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωράει στην πρόσληψη 25 ατόμων για τις...

31-01-2018

Καλλιέργειες που αφήσαμε να χαθούν

Από το 1961 ως το 2011 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελληνική...

30-01-2018

Ομιλία και διανομή τσαντών του ΕΣΔΑΚ

Εκδήλωση με θέμα «Καταργούμε την πλαστική σακούλα. Κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του...

29-01-2018

Δημοπρασία οίνων και... αγάπης!

"Περισσότερα από 30 λίτρα αγάπης" θα μπορούσε να είναι και ένας εναλλακτικός...

29-01-2018

Ποιος πραγματικά ήταν ο Δημήτριος Βικέλας...

Για τους περισσότερους Ηρακλειώτες ειδικά τους νεότερους, μπορεί και να ´χει χαθεί...

28-01-2018

Οι οθόνες δεν φέρνουν την ευτυχία στους έφηβους...

Οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα περίπου μία...

27-01-2018

"Δύο γυναίκες χορεύουν" στο Θέατρο Κρήτης

Η θεατρική παράσταση: "Δύο γυναίκες χορεύουν" του Καταλαvού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπεvέτ...

26-01-2018

Το μυστικό πάρτυ, οι σαμπάνιες και ο Κωστάλας!

Έχετε πάει ποτέ σε έκθεση κρασιού που να σας προσφέρουν σαμπάνια με...

25-01-2018

Πρόσληψη 20 βρεφοκόμων και 15 καθαριστριών

Στην πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών των παιδικών σταθμών του...

25-01-2018

Ένα καλό χαμηλόβαθμο τμήμα, ακριβώς δίπλα μας!

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ένα σχετικά χαμηλόβαθμο αναλογικά...

24-01-2018

Δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής

Ο Άρχων Διδάσκαλος του Ψαλτήρος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (Οικουμενικού...

24-01-2018

Διαγωνισμός για ψηφιακό σποτάκι

Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018 οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων (Γενικών...

23-01-2018

Τι αλλάζει φέτος στο καρναβάλι του Ηρακλείου;

Ξεκινούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Καστρινής Αποκριάς...

23-01-2018

62 προσλήψεις για τρία χρόνια στο Κτηματολόγιο

Η Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., με σκοπό την επιτάχυνση της Κτηματογράφησης πρόκειται να...

22-01-2018

Το κυνήγι της Χαράς...

Το 9ο Παιδικό Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού πραγματοποιείται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο...

22-01-2018

Μαντινάδες για τη βεντέμα!

Αν σκαρώνετε μαντινάδες και σας φέρνει έμπνευση η λέξη "Βεντέμα" τότε θα...

22-01-2018

Μάθε για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ)

O Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συστήθηκε το Μάρτιο του 2000 με σκοπό να καλύψει την...

21-01-2018

Αυτοσχέδια μαντέματα για το γάμο...

Η ανάγκη του ανθρώπου να προβλέψει το αύριο υπήρχε πάντα. Η λαϊκή...

21-01-2018

Οι πίτες του Κωστή μας...

Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομεί. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες...

20-01-2018

Τι κάνουν τα παιδιά τα Σάββατα στο Μουσείο;

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Ρομποτικής, με θέμα «Προγραμματίζω τη Φύση» ξεκινά στο Μουσείο Φυσικής...

20-01-2018

Φτιάχνουμε κάστανα στιφάδο;

Τα κάστανα στιφάδο είναι ένα πιάτο που συναντάμε στα ορεινά του Νομού...

18-01-2018

Θέσεις εργασίας σε Ηράκλειο και Οροπέδιο

Δύο θέσεις εργασίας προσφέρει η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο και άλλες δύο...

18-01-2018

Σητεία: Έτος Κορνάρου το 2018

Το 2018 είναι έτος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και όλη η Ευρώπη τιμά την...

18-01-2018

Με ψώνια άνω των 30 ευρώ, δώρο η τσάντα!

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, στα σούπερ μάρκετ...

17-01-2018

Επιχείρηση διάσωσης παμπάλαιων βιβλίων!

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου διαθέτει μια σπάνια συλλογή βιβλίων. Ανάμεσά τους...

16-01-2018

Πως είναι η ζωή στις σπηλιές;

Πώς μπορούν τα σπηλαιόβια ζώα να βρουν τροφή στο απόλυτο σκοτάδι;Γιατί οι...

16-01-2018

Κρητικιά η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια!

Για την Καλλιρρόη Παρρέν, που πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 16...

15-01-2018

Μάζεψαν 2,2 τόνους καπάκια!

Πριν από μερικούς μήνες η εθελοντική ομάδα Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. ξεκίνησε να συγκεντρώνει πλαστικά...

15-01-2018

Ένας χρόνος βολταράκια!

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο βολταράκι που κάναμε μαζί. Ήταν...

15-01-2018

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανακύκλωση

Τα οφέλη από την ανακύλωση είναι πολλά. Και από την ανακύκλωση κερδίζουμε...

14-01-2018

Εννέα θέσεις εργασίας στη ΔΕΥΑΗ

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2018 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους...

14-01-2018

24 Ιανουαρίου "κληρώνει" για το Κηποθέατρο!

Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ πως παραχωρείται το δημοτικό κηποθέατρο "Ν.Καζαντζάκης" για την πραγματοποίηση...

14-01-2018

Μετρήσεις οστικής πυκνότητας, δωρεάν

Ο Δήμος Χερσονήσου διοργανώνει πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας από 19 Ιανουαρίου έως...

12-01-2018

Αφήνουν τις τσάντες στο σχολείο!

Τουλάχιστον ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο το μήνα θα έχουν γονείς και μαθητές και...

12-01-2018

Η ατυχής οδός Ρωμανού...

Επικρίσεις δέχεται ο Δήμος Ηρακλείου για την απόφασή του να διανοίξει την...

12-01-2018

Τι κάνουμε τα φάρμακα που περίσσεψαν;

Συμβαίνει συχνά να μας γράψουν μια αντιβίωση από την οποία θα περισσέψουν...

11-01-2018

"Εχετε ένα ευρώ"; Να που αλλού πήγαιναν τα χρήματα!

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια έφυγε μια καλοκάγαθη φυσιογνωμία του κέντρου...

11-01-2018

Ψάχνουν ανάδοχες οικογένειες

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ψάχνει ανάδοχες οικογένειες! «Αναδοχή» σημαίνει να βοηθάς ένα...

10-01-2018

Δωρεάν λεωφορεία και πάρκινγκ στο Ηράκλειο!

Μετά από μια ζωή κύκλων στο κέντρο του Ηρακλείου προκειμένου να βρούμε...

09-01-2018

Πως θα μοιραστούν οι χίλιοι κάδοι;

Οι λεπτομέρειες της διανομής των 1.000 οικιακών συλλεκτών ανακύκλωσης από τον Δήμο...

09-01-2018

Ο κίονας θα φτιαχτεί!

Εδώ και πολλούς-πολλούς μήνες όσοι επισκεπτόμαστε την επιβλητική Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

08-01-2018

Εσείς γνωρίζετε τη "Διαλογή στην Πηγή";

Μια φράση που στην Ελλάδα την ακούμε ολοένα και περισσότερο, στην Ευρώπη...

07-01-2018

Βολταράκια με νέους όρους στο κέντρο του Ηρακλείου!

Ένα νέο κυκλοφοριακό σκηνικό θα επικρατήσει από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στην...

07-01-2018

Οι 12 Άι Γιάννηδες του Χάνδακα!

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 12 εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Ιωάννη είχε...

07-01-2018

Επτά προσλήψεις σε Ηράκλειο και Σητεία

Επτά νέες προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος...

06-01-2018

Ευκαιρία χρηματοδότησης για πολιτιστικούς συλλόγους

Λεπτομέρειες δε γνωρίζουμε, αλλά μοιάζει με μεγάλη ευκαιρία για τους πολιτιστικούς συλλόγους...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm