Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τζουλαμάς της Μεσαράς...

Στην περιοχή της Μεσσαράς έχουν ένα ιδιαίτερο έδεσμα, τον τζουλαμά! Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πίτα με ρύζι που προετοιμάζεται παραδοσιακά τις Απόκριες.

Πριν από δύο χρόνια είχαμε επιτέλους την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κι εμείς!

Μας προσφέρθηκε ως κέρασμα που είχε προετοιμάσει η κ. Νίκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας σε κάποια κτήματα στα νότια του Νομού Ηρακλείου.

Καθώς είχαμε ακούσει πως ο τζουλαμάς περιέχει στη γέμισή του κρέας (συνήθως κοτόπουλο ή/και συκώτι) ήμασταν στην αρχή επιφυλακτικοί... Ώσπου, η χρυσοχέρα που τον ετοίμασε, μας ανέφερε πως ο συγκεκριμένος τζουλαμάς είχε φτιαχτεί στην αυθεντική του εκδοχή, που δεν περιέχει κρέας.

Τι περιείχε;

Ρύζι (2 κούπες κίτρινο και μια άσπρο), σταφίδες, ζάχαρη, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε χειροποίητο φύλλο.

Είχαμε δεχτεί αρχικά ένα πολύ μικρό κομμάτι. Το ρύζι γενικά δεν περιλαμβάνεται στις αγαπημένες μας γεύσεις, πολύ περισσότερο στην πρωτόγνωρη για εμάς μορφή της πίτας.

Όμως τελικά ζητήσαμε και δεύτερο κομμάτι! Τη γεύση του ρυζιού δεν την καταλαβαίναμε καθόλου, καθώς κυριαρχούσε η γεύση των μυρωδικών και κυρίως της κανέλλας που αγαπάμε πολύ.

Σύμφωνα με την κ. Νίκη το μυστικό του τζουλαμά είναι πολλή κανέλλα.

Πραγματικά δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πως η πολύ ωραία γεύση του τζουλαμά που δοκιμάσαμε, μετατρέπεται όταν στη γέμιση προστεθούν τα συκωτάκια... Αλλά αυτά είναι τα ωραία στην Κρήτη. Η παράδοση έχει φροντίσει να ικανοποιεί τους πάντες με εδέσματα απλά και περίπλοκα, με γεύσεις τόσο διαφορετικές...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Θέλετε να μάθετε για άλλο ένα φαγητό που όχι μόνο δεν είχαμε δοκιμάσει ξανά, αλλά δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει; Βασικό του συστατικό είναι ο μπακαλιάρος και πίσω του κρύβεται μια ωραία ιστορία από την παλιά Κρήτη. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.