Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άγνωστη ιστορία της Μαρίας Φωκά...

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 2001, όταν απεβίωσε η ηθοποιός Μαρία Φωκά, η οποία υπήρξε μια από τις διασιμότερες γιαγιάδες της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Χαρακτηριστικός και πολυαγαπημένος ήταν ο ρόλος της ως Όλγας Μαρκάτου στη δημοφιλή σειρά Dolce Vita.

Tην θυμόμαστε επίσης από το ρόλο της γηραιάς αρχόντισσας του νησιού στην ταινία "Γοργόνες και Μάγκες", καθώς επίσης και από το ρόλο της γηραιάς κυρίας - εργοδότριας της Τζένη Καρέζη στην ταινία "Ένας ιππότης για τη Βασούλα".

Εμφανίστηκε ακόμα στο σήριαλ "Εκμέκ Παγωτό", στις ταινίες "Αγάπησα μια πολυθρόνα", "Αγάπη μου παλιόγρια" και "Η κόμισσα της Φάμπρικας".

Είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία μαζί με το Μπελογιάννη!

Όλοι την ξέρουμε τη Μαρία Φωκά. Πόσοι, όμως, από εμάς γνωρίζουμε πως είχε καταδικαστεί ισόβια για κατασκοπεία μαζί με το Μπελογιάννη;

Η Μαρία Φωκά ήταν μέλος του ΚΚΕ και την περίοδο της παρανομίας του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε έρθει σε επαφή με αριστερούς στο Παρίσι. Της είχαν δώσει χρήματα να μεταφερει στην Αθήνα για τις ανάγκες του κόμματος, όμως, πιάστηκε και κατηγορήθηκε για αντεθνική δράση και κατασκοπεία.

Έτσι, μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Αργυριάδη, Μπάτση, Καλούμενο, Έλλη Παππά και άλλους, κατέληξε να δικάζεται το 1952 στην περίφημη δίκη "δια την κομμουνιστικήν κατασκοπίαν"...

Ήταν παντρεμένη με το Λυκούργο Καλλέργη...

Η Μαρία Φωκά αναφέρεται στα πρακτικά της δίκης ως Μαρία Καλλέργη, καθώς τότε ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη. Για την Κρητική καταγωγή του Λυκούργου Καλλέργη είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η νεαρή ηθοποιός είχε καταδικαστεί σε ισόβια, ποινή η οποία αργότερα μετατράπηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης με παράλληλη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων.

Πέθανε και τάφηκε στην Αγγλία...

Η Μαρία Φωκά είχε αποκτήσει με το Λυκούργο Καλλέργη μια κόρη, την Ισμήνη, η οποία ζει στην Αγγλία. Ζούσε μαζί της, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών μετά από εγχείρηση καρδιάς και ετάφη στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. 

Είχε γεννηθεί την 1 Οκτωβρίου 1916 στο Αργοστόλι με γονείς τους Νικόλαο Θ. Φωκά (πλοίαρχος) και Καικιλία Κουντούρη.

www.voltarakia.gr

ΠΗΓΕΣ: Μηχανή του Χρόνου και Wikipedia

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα νέα τα καλά και τα διαφορετικά, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.