Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντολμαδάκια με... μουρνόφυλλα!

Ντολμαδάκια από λαχανόφυλλα ξέρουμε. Από αμπελόφυλλα επίσης ξέρουμε. Ντολμαδάκια από μουρνόφυλλα, όμως, πρώτη φορά ακούμε!

Από που; Από την κ. Αμαλία Λεβεντακη, μια έξοχη μαγείρισσα με καταγωγή από τη Γαλιά, που ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Την πρωτότυπη σπεσιαλιτέ της ανάρτησε ο αγαπημένος μας λαογράφος Γιώργος Χουστουλάκης στο προφίλ του στο facebook.

Aπό το ωραίο του κείμενο αντλούμε τα στοιχεία που θα διαβάσουμε παρακάτω:

* Τα φύλλα της μουριάς δεν μας στοιχίζουν τίποτα, για αυτό και εμείς θα κόψουμε μπόλικα: 250 φύλλα μαλακά και τρυφερά, ίσως και παραπάνω, για μια μεγάλη οικογένεια 8 ατόμων. Αφαιρούμε τελείως τα κοτσανάκια τους.

* Αδειάζουμε τα κολοκύθια, τις ντομάτες, τις πιπεριές...

* Ετοιμάζουμε τη γέμισή μας, όπως συνήθως, ενώ πλένουμε και ζεματίζουμε τα φύλλα της μουριάς...

* Γεμίζουμε τα κολοκύθια, τις ντομάτες και τις πιπεριές που έχουμε τοποθετήσει στη σειρά στο ταψί.

* Με την ίδια γέμιση τυλίγουμε και τα ζεματισμένα πράσινα φύλλα της μουριάς. Όπως θα κάναμε σε οποιαδήποτε άλλα φύλλα διαθέταμε...

* Από τα ντολμαδάκια που φτιάξαμε, τα μισά τα βάζουμε να ψηθούν στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε στη σειρά σε κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε στον πάτο μια στρώση από τα ίδια φύλλα της μουριάς. Βάζουμε στρώσεις - στρώσεις τα ντολμαδάκια μας στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι λάδι, λίγο αλάτι. "Πλακώνουμε" τα ντολμαδάκια μας με ένα πιάτο, ώστε να τα "βαραίνει" και να μην ξετυλίγουν κατά το βράσιμο.

Οι άνθρωποι που τα έχουν δοκιμάσει λένε πως δεν έχουν διαφορά από τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Και έχουν δίκιο. Τα φτιάξαμε κι εμείς και διαπιστώνουμε το ίδιο. Ευχαριστούμε τον κ. Χουστουλάκη και την κ. Αμαλία που μας άνοιξαν τα μάτια!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Αμαλία Λεβεντάκη - Φαραγκουλιτάκη