Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη Τρίτη: Η Κασσιανή και τα βαφτιστήρια...

Η Μεγάλη Τρίτη στην Κρήτη δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο από πλευράς εθίμων. Οι γυναίκες συνεχίζουν την καθαριότητα των σπιτιών και το ανέπιασμα των προζυμιών, ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορούν να ασχοληθούν απερίσπαστες με το βάψιμο των αυγών, την παρασκευή πασχαλινών ψωμιών και καλιτσουνιών.

Στα χωριά γίνεται προσπάθεια όλες αυτές οι δουλειές να τελειώνουν νωρίς, έτσι ώστε οι νοικοκυρές να μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε απόγευμα, ενώ στις πόλεις η Μεγάλη Τρίτη είναι η ημέρα που προτιμάται από τους περισσότερους για ψώνια στην αγορά και επισκέψεις στα βαφτιστήρια.

Η παραβολή των δέκα παρθένων

Τη Μεγάλη Τρίτη οι πιστοί θυμούνται την παραβολή των δέκα Παρθένων, η οποία μας διδάσκει την αρετή της σύνεσης που ανταμείβεται... Σύμφωνα με την παραβολή: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους λάδι, ώστε να έχουν φως τα λυχνάρια τους. Αντίθετα, οι μωρές, λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου, αποκοιμήθηκαν και όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος»...

Τάλαντα, Γραμματείς και Φαρισαίοι!

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη επίσης στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων.

Εκτός από την παραβολή των δέκα παρθένων, οι πιστοί θυμούνται και την παραβολή των ταλάντων, σύμφωνα με την οποία: Ήταν κάποτε ένας άρχοντας που θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά τάλαντα, δηλαδή λεφτά. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στο δεύτερο δύο, ενώ στον τρίτο έδωσε μόνο ένα... Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος, μετά από σκληρή εργασία, είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριό του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του δεν εργάστηκε καθόλου. Ένιωθε αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο... Έτσι, επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο, κατηγόρησε τον άρχοντα για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο, μαζί με τα άλλα δέκα.

Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να γκρινιάζουν για όσα δεν έχουν, αλλά με αυτά που έχουν να πορεύονται στη ζωή τους...

Η Κασσιανή και η «εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή»...

Τη Μεγάλη Τρίτη οι πιστοί ακούνε και το τροπάριο της Κασσιανής για την «εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή». Τη γυναίκα που μετανόησε και έσπευσε να γονατίσει μπροστά στον Κύριο. Κλαίγοντας του έπλυνε τα πόδια με μύρο και δάκρυα και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, εκλιπαρώντας για συγχώρεση... «Η πίστις σου σε έσωσε. Πορεύσου εν ειρήνη», της είπε ο Ιησούς Χριστός...

Η Κασσιανή ήταν Βυζαντινή ποιήτρια, που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς χρονικογράφους, η Κασσιανή "θάμπωσε" τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, με τα κάλλη της, αλλά δεν κατόρθωσε να γίνει γυναίκα του. Και αυτό γιατί, όταν (ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση) η μητέρα του αυτοκράτορα, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας, για να διαλέξει ο Θεόφιλος τη μέλλουσα σύζυγό του, συνέβη το εξής περιστατικό:

Ο αυτοκράτορας θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της Κασσιανής, της είπε «ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» (δηλαδή «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα», υπονοώντας την Εύα), για να λάβει την απάντηση «αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» (δηλαδή «και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία). Ο Θεόφιλος, όμως, δεν βρήκε την απάντηση έξυπνη, αλλά θεώρησε ότι περιείχε προπέτεια και επιπολαιότητα, οπότε επέλεξε για γυναίκα του τη Θεοδώρα. Η Κασσιανή απογοητεύτηκε, αποτραβήχτηκε από τον κόσμο και να αφιερώθηκε στο μοναχισμό και την ποίηση.

Το περίφημο τροπάριό της είναι εμπνευσμένο από τα λόγια των Ευαγγελιστών για την ανώνυμη μοιχαλίδα που ο Χριστός έσωσε από λιθοβολισμό λέγοντας το έξαλλο πλήθος: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω». Όπως αναφέρουν οι ευαγγελικές περικοπές, η εν λόγω γυναίκα έσπευσε αργότερα στο σπίτι του λεπρού, όπου βρισκόταν ο Ιησούς, από τον οποίο, ζήτησε και έλαβε συγχώρεση, ενώ έπλενε τα πόδια του...

www.voltarakia.gr

ΕΣΤ

Σημείωση: Αν σας αρέσει το Πάσχα και οι παραδόσεις, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.