Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρίζα που μας δίνει κόκκινη βαφή!

Η φύση μπορεί να δώσει στον άνθρωπο πολλά αγαθά. Όμως, αυτό που μάθαμε για μια ρίζα, η οποία μας δίνει κόκκινο χρώμα για το βάψιμο των νημάτων, ήταν πέρα από κάθε φαντασία...

Από που το μάθαμε; Από το Σύλλογο Γυναικών Επισκοπής "Εργάνη" σε μια παλαιότερη εξόρμησή του στην εξοχή.

Υπάρχει, λέει, στην Κρήτη, ένα φυτό που ονομάζεται ριζάρι ή αλιζαρι ή μπογιά. Πρόκειται για φυτό βαφικό, καθώς από τη ρίζα του, παράγεται μια κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για τη βαφή νημάτων.

Με την ίδια βαφή, ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών βάφει κάθε Πάσχα συνεργατικά τα κόκκινά του τα αυγά!

Πως γίνεται η βαφή από το ριζάρι;

Μας εξηγεί η κ. Μαρίκα Ρουσάκη από το χωριό Σκόπελα Πεδιάδος: "Οκτώβριο μήνα μαζεύουμε από το φυτό τη ρίζα του. Τη κόβουμε κομματάκια και την ξεραίνουμε. Όντε θέλουμε να βάψουμε τα μαλλιά, ρίχνουμε την αποξηραμένη ρίζα σε νερό που βράζει. Όσο πιο πολύ ώρα βράζει, τόσο πιο σκούρο κόκκινο θα βγει το χρώμα. Το ίδιο κάνουμε και το Πάσχα, όντε βάφουμε τα αυγά".

Βολταράκι για τη συλλογή της ρίζας...

ριζαρι 1

Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής "Εργάνη" βγήκαν στην φύση και μάζεψαν ριζάρι. Τη συγκεκριμένη φυτική βαφή τη χρησιμοποίησαν στο βάψιμο των αυγών που πραγματοποιείται συνεργατικά, στο Σύλλογο κάθε Μεγάλη Πέμπτη.  

ριζαρι 2

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σεβαστή Κρασανάκη, που μας είχε δώσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες, είχε ευχαριστήσει και δημόσια την κ. Μαρίκα Ρουσάκη και το σύζυγό της για τη ζεστή τους φιλοξενία στα Σκοπελα Πεδιαδος.

www.voltarakia.gr

Υ.Γ. Αν σας άρεσε το παρόν και θέλετε να διαβάζετε κι άλλα κείμενα που... "μυρίζουν" Κρήτη, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook.

Υ.Γ. 2 Αν θέλετε να διαβάσετε επί τόπου ένα κάντε κλικ εδώ και μάθετε πως σκούραιναν και πως ξάνθαιναν τα μαλλιά τους οι παλιές κρητικές, πριν να εφευρεθούν οι χημικές βαφές...