Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περνάμε συνεχώς από μπροστά του. Ξέρουμε τι είναι;

Στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, εκεί που τελειώνουν οι ψαροταβέρνες και σχεδόν απέναντι από τον Άγιο Πέτρο, υπάρχει κάτι σπουδαίο. Περνάμε συνεχώς από μπροστά του. Ξέρουμε τι είναι;

Πρόκειται για τα ερείπια της Αγίας Αικατερίνης στο Μπετενάκι. Αποκαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν στο σημείο και θεωρούνται μεγάλης σημασίας.

Ο ναός ήταν άγνωστος. Ταυτοποιήθηκε χάρη σε χάρτες της εποχής της ενετοκρατίας. Σε έναν του έτους 1567 μνημονεύεται ανατολικά του Αγίου Πέτρου και προς το παράκτιο τείχος η Santa Catarina ruinata (δλδ. Αγία Αικατερινη ερειπωμένη).

Είναι εμφανής στον χώρο των ερειπίων η κόγχη του ιερού, η οποία σώζεται ολόκληρη. Όταν έγινε η αποκάλυψη του συγκροτήματος το 2008 εσώζοντο και σπαράγματα της τοιχογραφικής διακοσμήσεως, όπως μας επισημαίνει η ξεναγός - συγγραφέας Αθηνά Σφακάκη - Κυριακάκη.

Τοιχογραφια Μπεντενάκι

Μάλιστα, μας παραχώρησε την εικόνα που έχει στο αρχείο της, με σπάραγμα τοιχογραφίας από τον ναό της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Μπεντενακι.

Τμήμα των τοιχογραφιών ανάγεται στο τέλος του 13ου αι. και απεικονίζει τη Δευτέρα Παρουσία και το μαρτύριο των κολασμένων.

ΑγιαΑικατερινη Μπεντενακι

Παρατηρώντας τα ευρήματα από ψηλά, μπορούμε να διακρίνουμε αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση...

Επίσης, στον περίβολο της Αγίας Αικατερίνης, βλέπουμε κτιστούς ορθογώνιους τάφους, με λείψανα στο εσωτερικό τους! Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανασκαφής, το χώμα σε έναν από αυτούς υποχώρησε και αποκαλύφθηκε ένας πλήρης ανθρώπινος σκελετός!

Δυστυχώς, ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει εκκλήσεις προς την κατεύθυνση προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση Ι: Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου καλύτερα κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/voltarakia.gr

Σημείωση ΙΙ: Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία του "εγκλωβισμένου" Άγιου Ονούφριου και άλλων τριών ιδιωτικών (!) ναών του Ηρακλείου μπορείτε να κάνετε κλικ για να διαβάσετε την ανάρτηση που ακολουθεί: https://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/2091-agios-onoyfrios-perimenontas-ton-apegklovismo