Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο άνθρωπος που δίνει πνοή στα ερείπια…

Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο, βρίσκεται η οδός Αντωνίου Συμιακού. Υπάρχουν κάμποσα εγκαταλειμμένα σπίτια εκεί, υπάρχει και το σπίτι του Γιώργου Γαλάνη, πρώην υπαλλήλου του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Γαλάνης είναι πολύ νοικοκύρης και μερακλής. Έχει το σπίτι του στην πένα, με τα λουλούδια του και τις πρασινάδες του. Όμως, αυτό δεν του αρκεί...

Ήθελε να κάνει κάτι και για τα ερειπωμένα σπίτια της γειτονιάς του. Άρχισε, λοιπόν, να φυτεύει και σ' αυτά λουλούδια προκειμένου να κρύψει την ασχήμια και να δώσει μια φρέσκια πνοή στο συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορικής συνοικίας της Αγίας Τριάδας.

galanis7616

Έχει αφιερώσει (και συνεχίζει να αφιερώνει δηλαδή) πολύ χρόνο και πολύ κόπο. Όμως το αποτέλεσμα τον αποζημιώνει και κάνει κάθε περαστικό να το χαζεύει...

galanis7622

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το μεράκι του. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ασχοληθούμε με κάτι που δεν έχει άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα...

galanis7623

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι άνθρωποι που θαυμάζουν αυτό που έχουν φτιάξει τα χέρια του κ. Γαλάνης. Όπως για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των (έρημων) περιουσιών που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Του έχουν δώσει μέχρι και κλειδιά για να μπορεί να μπαινοβγαίνει, να ποτίζει, να φυτεύει...

galanis7625

Ξεστρατίζουν οι περαστικοί για να δουν τι έχει κάνει!

Όπως επίσης είναι και οι ολοένα και περισσότεροι περαστικοί, οι οποίοι ξεστρατίζουν προκειμένου να χαρούν αυτή τη μικρή όαση πρασίνου, μέσα στην παραδοσιακά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αγίας Τριάδας.

galanis7629
Μεταξύ των παρεμβάσεών του στη γειτονιά, συμπεριλαμβάνεται και η ανάρτηση του πορτραίτου του Κρητικού που βλέπουμε στη φωτογραφία. Το είχε αγοράσει από έναν ρομά με 2 ευρώ και την έχει βάλει για ντεκόρ, ενώ έχει κάνει και μια μικρή παιδική χαρά για εγγόνια του.

galanis7615

Παράδειγμα προς μίμηση...

Πρόκειται πραγματικά για ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ίσως ο Δήμος Ηρακλείου θα έπρεπε να θεσπίσει κάποιου είδους βραβείο για τους δημότες, που συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην διάδοση - διατήρηση του πρασίνου.

galanis7619

Μακάρι να μπορούσαμε να το απονέμουμε αυτό το βραβείο εμείς. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε, θα αρκεστούμε να πούμε στον κ. Γαλάνη πολλά μπράβο: Μπράβο για τα αναρριχόμενα, μπράβο για τις συκιές, μπράβο για τους τηλέγραφους, μπράβο για τους κάκτους, μπράβο για τα φούλια, μπράβο για τις σφάκες, μπράβο για τα σφακάκια, μπράβο για τις πιπερίτσες, μπράβο για τις γλάστρες, μπράβο για την καλή πρόθεση, μπράβο για την ιδέα, μπράβο για την εκτέλεσή της, μπράβο για όλα!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved