Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιστορία της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Στην αρχή της Λεωφόρου Ακαδημίας, στο Ηράκλειο, βρίσκεται ένα κτίριο ιστορικό. Πρόκειται για το κτίριο της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το οποίο σήμερα στεγάζει το 53ο και 54ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Πριν, όμως, λειτουργήσει ως δημοτικό σχολείο, γνωρίζουμε τι ήταν; Σήμερα θα μάθουμε!

Ήταν μια ανώτερη σχολή, από την οποία επί περίπου 60 χρόνια αποφοίτησαν χιλιάδες δάσκαλοι. "Μέχρι το σχολικό έτος 1950-1951 εισάγονταν κάθε χρόνο 30 άρρενες και 10 θήλεις. Από το έτος 1951-1952 εισήχθησαν για πρώτη φορά 40 άρρενες και 40 θήλεις αλλά και καθ' υπέρβαση 25 + 25 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το 1953 ν’ αποφοιτήσουν 130 συνολικά δάσκαλοι και δασκάλες", μας ενημερώνει ο δάσκαλος Μανώλης Χετζογιαννάκης.

Κατά τα πρότυπα του Αρσάκειου...

Ο ίδιος αναφέρει πως στα σχέδια υπολόγιζαν να καταλήξουν σε εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα της Μαρασλείου και Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών. Έφτιαξαν όμως μόνο το δυτικό και το νότιο τμήμα του...

Η φοίτηση στην Παιδαγωγική Ακαδημία ήταν διετής, ενώ η ζωή των σπουδαστών εκεί έμοιαζε περισσότερο με μαθητική, παρά με φοιτητική. "Κοινή πρωινή προσευχή, παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων, ανακοινώσεις της Διεύθυνσης, κουδούνι, διαλείμματα. Φυσικά το κάπνισμα απαγορευόταν στην αυλή της Ακαδημίας, αλλά υπήρχε ειδικός χώρος για τους καπνίζοντες σπουδαστές. Για τις σπουδάστριες ήταν κάτι το αδιανόητο", αναφέρει ο κ. Χετζογιαννάκης και συνεχίζει με ένα περιστατικό που θυμήθηκε: "Κάποτε ένας καθηγητής εξέταζε διάφορους σπουδαστές, ώσπου συναντά έναν εντελώς αδιάβαστο, οποίος προσπαθούσε να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα. Τότε ο καθηγητής με αυστηρά και λογία προφορά του λέει: “Εσύ τέκνο μου θα γίνεις διδάσκαλος της αμαθείας, μόνιμος τρόφιμος του δημοσίου ταμείου και θ' ασχολείσαι και με την τύφλωση των μαθητών σου”".

Το οικόπεδο δωρίστηκε από το στρατηγό Κατεχάκη

Σημαντική είναι και η μαρτυρία του τελευταίου Διευθυντή της Ακαδημίας Αντώνιου Σοφουλάκη.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Πατρίς" αναφέρει: "Στο Ηράκλειο, η Παιδαγωγική Ακαδημία άρχισε να λειτουργεί το σχολικό έτος 1934-35 και στεγαζόταν εκεί που λειτουργεί σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών (την ίδια εποχή ο στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης δώρισε οικόπεδο εκεί που σήμερα στεγάζονται τα 53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία) σ' αυτό τον χώρο υστερότερα κτίστηκε η Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου.

Στην περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί έκαναν κατάληψη του 8ου Δημοτικού Σχολείου και η Ακαδημία μεταστεγάστηκε – φιλοξενήθηκε στο νάρθηκα και το γυναικωνίτη του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά. Μετά την Κατοχή η Ακαδημία επανήλθε στο χώρο του 8ου Δημοτικού μέχρι το 1957.

Ο εξοπλισμός έχει μεταφερθεί στο Ρέθυμνο...

Το κτήριο στο οικόπεδο Κατεχάκη άρχισε να λειτουργεί ως Παιδαγωγική Ακαδημία το σχολικό έτος 1957-58. Το 1979-80 εγώ είχα αποσπασθεί για ένα χρόνο από τη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου σ' αυτό το κτήριο. Μετά το 1980 η Ακαδημία μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο μετά το ΤΕΙ Ηρακλείου (περιοχή Σταυρωμένου)".

Ο εξοπλισμός και το αρχείο της παλιάς παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, βρίσκονται στο Μουσείο Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο Μουσείο λειτουργεί στο στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία" (Παραλιακή λεωφόρος, Σοφοκλή Βενιζέλου) και ανήκει στο Πανεπιστήμο Κρήτης.

Περισσότερα για το Μουσείο Εκπαίδευσης μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν εδώ: http://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/5379-to-sxoliko-mas-parelthon-s-ena-mouseio

Διαγωνισμός για την ενίσχυση του κτιρίου μας έδωσε την ιδέα για την ανάρτηση!

Την ιδέα για την παρούσα ανάρτηση μας έδωσε ο Δήμος Ηρακλείου, σε ανακοίνωση του οποίου διαβάσαμε πως προκηρύσεται διαγωνισμός για την "Ενίσχυση κτιρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας" με προϋπολογισμό 2.060.000 ευρώ.

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, στην διεύθυνση www.promitheus.gov.gr μέχρι την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00. Η αποσφράγιση θα γίνει ηλεκτρονικά στις 28 Απριλίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 από την αρμόδια Επιτροπή του Διαγωνισμού.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved (από συνάντηση αποφοίτων στην παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία το 2012).