Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λωτοί: Οι γνωστοί - άγνωστοι!

Η Κρήτη θεωρείται ιδανικό μέρος για την καλλιέργια λωτών, καθώς το δέντρο τους προτιμά τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει από κοντά ένα τέτοιο δέντρο.

Η... έλλειψή μας αυτή καλύφθηκε μια μέρα κοντά στο χωριό Πεζά. Ενώ κάναμε το βολταράκι μας στην περιοχή εντοπίσαμε ένα δέντρο με λωτούς από μακριά και σταματήσαμε για να το φωτογραφίσουμε και να σας το παρουσιάσουμε.

Ο λωτός είναι ένας καρπός γνωστός στους Έλληνες από την εποχή του Ομήρου. Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν έχουν μάθει να τον καταναλώνουν. Έχει βοηθήσει σ' αυτό κι η τραυματική εμπειρία αρκετών που έχουν δοκιμάσει ανώριμο λωτό, ο οποίος είναι πολύ στιφός και αφήνει για πολύ ώρα άσχημη γεύση στο στόμα. Ο λωτός δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μόλις κοπεί από το δέντρο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, ώστε να φύγει αυτή η στιφή γεύση (που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη) και να αντικατασταθεί από μια γεύση μελένια...

Τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έδαφος νέες ποικιλίες οι οποίες είναι γλυκιές από την αρχή. Οι νέες ποικιλίες αυτές έχουν κάνει το λωτό ν' αυξήσει τις εξαιρετικά περιορισμένες πωλήσεις του στην Ελλάδα. Εμείς, πάντως δεν έχουμε συντελέσει στη συγκεκριμένη άνοδο. Τόσο η έντονη γλυκάδα, όσο και η μαλακιά υφή του συγκεκριμένου φρούτου, το κάνει να πέφτει στη σκάλα της σειράς προτεραιότητας με την οποία επιλέγουμε να γεμίζουμε το καλάθι μας.

Ίσως κακώς, βέβαια, καθώς οι λωτοί διαθέτουν πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς επίσης και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μέχρι να κερδίσει ο λωτός μια θέση στην καρδιά των Ελλήνων καταναλωτών, όπως ελπίζεται από τους παραγωγούς του, μικρές ποσότητες διακινούνται στην εγχώρια αγορά. Γύρω στους 2.000 τόνους υπολογίζονται ετησίως. Η υπόλοιπη παραγωγή προορίζεται για εξαγωγή, κυρίως στην Ουκρανία και Ρωσία.

Για την ιστορία, ν' αναφέρουμε ότι πατρίδα του λωτού είναι η Κίνα, όπου φέρει την ονομασία "μήλο της Ανατολής".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα φρούτα και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.