Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη Τρίτη: Η μέρα που έκλειναν τα πορνεία...

Ο Λάκκος ήταν μία κακόφημη γειτονιά πίσω από το Πανάνειο και το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Ήταν η "Τρούμπα" του Ηρακλείου, μια συνοικία με πορνεία, μαντάμες, αγαπητικούς, ρεμπέτες, χασικλήδες και ξέφρενα γλέντια που σκανδάλιζαν την ευυπόληπτη κοινωνία της εποχής.
 
Για το θέμα είχαμε κάνει παλιότερα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση, η οποία είχε στηριχθεί σε ομιλία της έγκριτης αρχαιολόγου κ. Λιάνας Σταρίδα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  
 
Ο Λάκκος έζησε την τελευταία του ακμάδα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι πόρνες μεταφέρθηκαν από το Λάκκο σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία του Αγίου Τίτου (βρισκόταν εκεί που είναι το σημερινό Hondos Center) για την εξυπηρέτηση των Γερμανών στρατιωτών.
 
Γιατί αναφερόμαστε σήμερα Μεγάλη Τρίτη στο συγκεκριμένο θέμα; Διότι, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη "Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη - Έθιμα στον κύκλο του χρόνου" (σελ. 242 - 243), τα σπίτια του Λάκκου έκλειναν τη συγκεκριμένη ημέρα της Μεγαλοβδομάδας.
 
Οι γυναίκες του Λάκκου είχαν ανακηρύξει προστάτιδά τους την Αγία Κασσιανή και τιμούσαν τη μνήμη της με υποχρεωτική αποχή από την εργασία. Την Μεγάλη Τρίτη, επίσης, εκκλησιάζονταν στον Άγιο Μηνά, όπου νωρίτερα προσέφεραν στεφάνια με λουλούδια, τα οποία είχαν πλέξει με τα χέρια τους...
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία από το αρχείο της κ. Λιάνας Σταρίδα.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι ιστορίες από τα παλιά ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.