Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτιάχνουν σταυρούς για την Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων πλησιάζει και το Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου οργανώνει σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακών περίτεχνων βαγιών με διδάσκοντα τον κ. Νίκο Ταμπακάκη απο τα Ρουσοχώρια.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Λυκείου, οδός Γιαμαλάκη 15 (1ος όροφος) στο Ηράκλειο την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, κατά τις ώρες 5 με 7 το απόγευμα.
 
Στη σχετική ανακοίνωση του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου διαβάζουμε χαρακτηριστικά: "Η κατασκευή των βαγιών αποτελεί ενα έθιμο του τόπου μας που συνδέεται με τη θρησκεία μας και αναβιώνει την τελευταία Κυριακή πριν την Μεγάλη Βδομάδα, την Κυριακή των Βαΐων.
 
Η κατασκευή περίτεχνων βαγιών είναι μια τέχνη που πρέπει να μείνει ζωντανή και να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Ραπτοπούλου Τσιχλάκη στο τηλ. 6932 090157". 
 
Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων;
 
Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.
 
Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
 
Ενώ τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά, εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι και στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
 
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
 
Η Κρήτη προετοιμάζεται για την Κυριακή των Βαΐων...
 
Κατά τη λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της, μοιράζονται στους πιστούς -μαζί με το αντίδωρο- οι σταυροί από βάγια, φτιαγμένοι με ιδιαίτερη τέχνη και ευλάβεια.
 
Τις ημέρες αυτές, σε όλες τις ενορίες του νησιού, συλλέγονται βάγια και γίνονται βεγγέρες για την προετοιμασία των σταυρών. Συλλέγονται, επίσης, κλαδιά από βάγια (φοίνικες δηλαδή) ή από άλλα "νικητήρια φυτά" (όπως είναι η δάφνη, η ιτιά, η μυρτιά και η ελιά) για να στολιστούν οι ναοί ειδικά για τη λειτουργία της Κυριακής.
 
www.voltarakia.gr
 
ΕΣΤ
  
Φωτογραφία: Δέσποινα Πλευράκη

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι παραδόσεις, οι εκδηλώσεις και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.