Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης

Διήμερη εκδήλωση με θέμα: "Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης" πραγματοποιείται στο κέντρο του Ηρακλείου την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιό της, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» και στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου θα γίνονται συζητήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές, πολιτιστικές δράσεις, εργαστήρια και κεράσματα.
 
Τι είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά;
 
Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά συνίσταται από τα μη ψηλαφητά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, τα οποία συχνά διατηρούνται από κοινωνικά έθιμα κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Ως τέτοια νοούνται π.χ. οι χοροί, η συλλογή των χόρτων, ο κύκλος της διατροφής (νηστείες κ.α.).τ
 
Η διημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, εκπαιδευτικούς, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς που διαχειρίζονται τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά και μέλη κοινοτήτων ή επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα, μουσικοχορευτικές και αγροδιατροφικές παραδόσεις.
 
Στη διημερίδα συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της «ζωντανής» κληρονομιάς της Κρήτης.
 
Η είσοδος στη διημερίδα είναι δωρεάν.
 
Βασικές πληροφορίες για την εκδήλωση
 
Την Παρασκευή 12 Απριλίου το πρόγραμμα ξεκινά στις 10 το πρωί και συνεχίζεται ως τις 9:30 το βράδυ. 
 
Ο μουσικός επίλογος θα γίνει με μαντινάδες και κρητικά στις 9 το βράδυ, ενώ κρητικές γεύσεις θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στις 2 το μεσημέρι.
 
Το Σάββατο 13 Απριλίου το πρόγραμμα ξεκινά στις 11 το πρωί και συνεχίζεται ως τις 4 το απόγευμα.
 
Από τις 3 το μεσημέρι θα έχει κέρασμα από το "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας".
 
Στη διημερίδα συμμετέχουν με ενημερωτικά περίπτερα και εποπτικό υλικό στον υπαίθριο χώρο του Πολύκεντρου (10.00 – 16.00). 
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία αρχείου: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν oι εκδηλώσεις και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.