Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σκαλίζουν" το παρελθόν της Αγυιάς...

Η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. έχει αναλάβει τη διαχείριση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αγυιά. Αναζητά να συμπληρώσει τα χαμένα κομμάτια της ιστορίας του σταθμού και καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν...

Πως μπορεί να γίνει αυτό;
 
Με αποστολή υλικού από όποιον τυχόν διαθέτει: Φωτογραφίες, τοπογραφικά, τίτλους κτήσεις, μελέτες, αποκόμματα εφημερίδων, αντικείμενα , κ.λ.π), πρωτογενείς πηγές από το 1920 έως το 1940 με θέμα το Μ.ΥΗ.Σ. Αγυιά ή τη λίμνη και τους μύλους της περιοχής.
 
Ζητούνται επίσης άτομα που εργαζόταν οι ίδιοι ή δικοί τους στο Μ.ΥΗ.Σ. Αγυιά από το 1950 έως το 1980.
 
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Αν τυχαίνει να έχετε στην κατοχή σας κάτι από τα ανωτέρω ή γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να ενισχύσει την έρευνά μας, καλέστε στο τηλέφωνο: 28213-40114 (10:00-13:00 μ.μ), ή στείλτε email  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επισκεφθείτε την σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του Μ.ΥΗ.Σ : https://myhs.gr/ ".
 
Λίγα λόγια για το κτίριο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Αγυιάς: "Το κτίριο του Σταθμού αποτελεί τεκμήριο βιομηχανικής αρχαιολογίας, εντάσσεται στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας των Χανίων.  Η παρουσία ενός τόσο πρωτοποριακού έργου στη Κρήτη των απαρχών του 20ου αιώνα, έχει σήμερα ιστορική, τεχνολογική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και επιστημονική αξία.
 
Ως μελετητές του έργου αναφέρονται ο Ιταλός Πριντσιβάλι και ο Ελβετός Σεν σε συνεργασία με όμιλο μηχανικών από το Ηράκλειο.
 
Ο Σταθμός διαθέτει μοντέρνα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Γενικότερα, χαρακτηρίζεται από απουσία διακόσμου με τα φέροντα στοιχεία του να είναι διακριτά και «καθαρά». Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των λειτουργικών μερών του κτιρίου δηλαδή της αίθουσας γεννητριών, του πύργου διανομής ενέργειας και της δεξαμενής /πτώσης νερού. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός  κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία AEG.
 
Ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγυιάς εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Ελευθέριο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του παρείχε μικρή αλλά σημαντική  ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη των Χανίων. Έδινε ηλεκτρισμό με χαμηλό κόστος,  άμεσα (όποτε υπήρχε ανάγκη), φιλικά και χωρίς επιπλέον ρύπανση προς το περιβάλλον.
 
Στην προσπάθεια ενίσχυσης των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών ηλεκτροδότησης της πόλης και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής (Αγιά, Αγροκήπιο, Αλικιανός, Βαρύπετρο, Γαλατάς, Κόκκινος Πύργος, Μουρνιές, Πελεκαπίνα, Περιβόλια, Σκουλάς, Σούδα, Χρυσοπηγή) το 1936,  ο Δήμος Χανίων δημιούργησε ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό στην οδό Υψηλαντών.
 
Όντας ένα από τα ελάχιστα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της εποχής του, ο ΜΥΗΣ  παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι και το 2005. Αρχικά, ανήκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ηλεκτροφωτισμού Χανίων, το 1959 αγοράστηκε από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
 
Πριν από την ίδρυση της ΔΕΗ και την έναρξη της διαδικασίας εξαγορών ανά την Ελλάδα, σε ολόκληρη την Κρήτη ηλεκτροδοτούνταν 63 πόλεις και οικισμοί από 43 εταιρείες! Οι περισσότερες ανήκαν στους κατά τόπους ελαιουργικούς ή γεωργικούς συνεταιρισμούς (22), ακολουθούσαν οι κοινοτικές/δημοτικές ηλεκτρικές εταιρείες (11) και τέλος οι ιδιωτικές (10)".
 
www.voltarakia.gr
 
ΠΗΓΗ: Η ιστοσελίδα του ΜΥΗΣ Αγυιά.
 
Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.