Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύπνος νωρίς: Το μυστικό των γιαγιάδων μας

"Το να πλαγιάζει κάποιος νωρίς και να σηκώνεται νωρίς κάνει τον άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό", έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας 1706-1790).

"Το γέλιο και ο ύπνος είναι τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου", λένε οι Ιρλανδοί μέσα από μια παροιμία τους.

Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο χωρίς παρενέργειες και ο μόνος ιατρός μας μπορεί να μας γιατρέψει καθημερινά, κατ’ οίκον και δωρεάν!

Όταν κοιμόμαστε νωρίς, "με τις κότες", όπως οι γιαγιάδες μας, το σώμα αυτοθεραπεύεται μέσα από την αναγέννηση του νευρικού συστήματος και την έμμεση ανάπλαση κατεστραμμένων κυττάρων, ιστών και οργάνων.

Υπάρχουν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, όταν κοιμόμαστε νωρίς (9 με 10 το βράδυ) είμαστε πιο υγιείς, βιολογικά και ψυχικά. Πιο ήρεμοι. Πιο συγκροτημένοι. Αντίθετα, όταν κοιμόμαστε αργά (μετά τα μεσάνυχτα) έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε, θέτουμε σε κίνδυνο το νευρικό μας σύστημα και την ψυχική μας ισορροπία.

Θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να διδάσκονται στα σχολεία. Να αποτελούν αντικείμενο κοινωνικών μηνυμάτων στην τηλεόραση. Όμως, είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Βλέπετε, ο ύπνος δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται, δεν πατεντάρεται. Είναι κάτι που έχει διαθέσιμο καθημερινά ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο...

Νέα μελέτη: Όσο καλύτερο ύπνο κάνει κάποιος, τόσο περισσότερα χρόνια θα ζήσει!

Μια νέα αμερικανική μελέτη συνδέει τον καλό ύπνο με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρ. Φρανκ Τσιαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν στοιχεία για 172.321 ανθρώπους με μέση ηλικία 50 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί τέσσερα έτη, στη διάρκεια των οποίων 8.681 άτομα πέθαναν. Το 30% των θανάτων οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια, το 24% σε καρκίνους και το 46% σε άλλες αιτίες.

Η πιθανότητα θανάτου συσχετίστηκε με πέντε παράγοντες καλού ύπνου: διάρκεια επτά έως οκτώ ωρών τα βράδια, δυσκολία ύπνου όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, δυσκολία διατήρησης του ύπνου όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, όχι χρήση φαρμάκων για να κοιμηθεί κανείς, αίσθημα ξεκούρασης μετά το ξύπνημα.

Όσους περισσότερους από τους πέντε αυτούς παράγοντες συγκεντρώνει κανείς και όσο μεγαλύτερη "βαθμολογία" έχει σε καθέναν ξεχωριστά (σε μια κλίμακα 0-5), τόσο πιο ποιοτικός και ωφέλιμος για την υγεία θεωρείται ο ύπνος.

Μεταξύ όσων είχαν και τους πέντε ποιοτικούς παράγοντες ύπνου, το προσδόκιμο ζωής ήταν κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους είχαν κανέναν ή μόνο έναν παράγοντα καλού ύπνου. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να κατανοηθεί γιατί οι άνδρες που κοιμούνται πολύ καλά, έχουν διπλάσια αύξηση προσδόκιμου ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάνουν πολύ καλό ύπνο.

Ο δρ. Τσιαν, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του, κάλεσε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν καλές συμπεριφορές στον ύπνο τους, για να έχουν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. "Αν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, η υγεία τους θα ωφεληθεί σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι νέοι ότι οι υγιεινές συμπεριφορές λειτουργούν σωρευτικά στον χρόνο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για έναν καλύτερο ύπνο οι μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ασκηθεί κανείς ή για να κόψει το κάπνισμα, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο", ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής του Χάρβαρντ.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία αρχείου.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.