Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτιάχνουν τα ματσάκια της Σταυροπροσκυνήσης

Τα ματσάκια για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, τις λεγόμενες ροδαρές, φτιάχνουν σήμερα Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 πιστοί σ' ολόκληρη την Κρήτη. Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Φέτος πέφτει την Κυριακή 27 Μαρτίου...

Κατά τη διάρκεια της πρωινής θείας λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού. Εκεί τελείται η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό. Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία τα ματσάκια με το δεντρολίβανο και τα λουλούδια. Τα ματσάκια αυτά λέγονται σταυρολούλουδα ή ροδαρές και πιστοί τα φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.
 
Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.
 
Παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν τη νηστεία...
 
Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται τα πάθη του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.
 
Το παλιό έθιμο και η μαντινάδα
 
Παλαιότερα, το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης, που λέγεται και Μεσοσαράκοστο, τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα, τραγουδώντας τους στίχους:
 
Χαίρε Τίμιε Σταυρέ
χαρά των προφητών
να μας δώσεις εν’ αυγό
για να φύγω από δω.
 
Για την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης και τις ροδαρές της ο μαντιναδολόγος μας Κωστής Λαγουδιανάκης γράφει:
 
Τ' αρισμαρί σκολιάτικα ρούχα ντου ετοιμάζει,
γιατί Σταυροπροσκύνηση είναι και εορτάζει
 
Τ' αρισμαρί στσι εκκλησές θέση πρώτη θα πιάσει
με τη Σταυροπροσκύνηση τσι ροδαρές θα σάσει
 
Σε βιόλες και μοσκοβολιές τ' αρισμαρί 'χει θάρρη
τσι ροδαρές να σάσουνε για του Σταυρού τη χάρη
 
Οι ροδαρές σε στάβλους και χωράφια...
 
Οι πιστοί τις ροδαρές τις έβαζαν στο εικονοστάσι. Επίσης, όμως, στα παλιά χρόνια κάποιοι "τις κρεμούσαν στα δέντρα για να καρποφορίσουν, στα χωράφια για καλή σοδειά και στη μάντρα για να έχει υγεία το κοπάδι", όπως θυμάται η κ. Πόπη Πλατή από το Οροπέδιο Λασιθίου.
 
Φτιάχνουν ροδαρές στο προάστιο του Άγιο Ιωάννη στο Ηράκλειο...
 
Όσοι πάμε την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στην εκκλησία θα λάβουμε τη ροδαρά μας. Γνωρίζουμε, όμως, πως θα έχουν προετοιμαστεί τα σταυρολούλουδά μας;
 
Μια γεύση για τη διαδικασία που ακολουθείται μας δίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου (Κνωσου) στο Ηράκλειο. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του να δέσουν ροδαρές το Σάββατο 26 Μαρτίου (από τις 3 το μεσημέρι). Το ραντεβού έχει δοθεί στο χώρο του Συλλόγου, στη συμβολή των οδών Ταντάλου και Γαζίου στον Άγιο Ιωάννη.
 
Όσοι προσέλθουν μπορούν να κρατούν μαζί τους λουλούδια εποχής ή αρωματικά φυτά, όπως είναι το δεντρολίβανο, η αμπερόριζα, η λεβάντα...
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία: Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι παραδόσεις και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.