Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Μηνά...

Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά στην Κρήτη. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκαλάνι του Ηρακλείου στη θέση "Αποσάμι".

Λησμονημένο, εγκαταλειμμένο, μισο-ασκεπές, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, υπομένει τη μοίρα του στωικά. Όπως τόσα και τόσα γνωστά και άγνωστα μνημεία της Κρήτης...

Η ίδρυση του μοναστηριού ανάγεται στους μεσαιωνικούς χρόνους. Η προφορική παράδοση το θέλει να είναι μεγάλης σημασίας και να έχει υπάρξει κατοικία του μητροπολίτη Κρήτης.

μοναστηρι Αγιου Μηνα Σκαλανι 1

Οι πληροφορίες για τη Μονή σταματούν απότομα το 1627. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες ή γραπτά κείμενα στα οποία να αναφέρεται. Ως εκ τούτου έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως το Μοναστήρι ερήμωσε με την Τουρκική εισβολή στο νησί, όπως εξάλλου και πολλές άλλες μονές που καταστράφηκαν.

μοναστηρι Αγιου Μηνα Σκαλανι 2

Η Μονή του Αγίου Μηνά στο Σκαλάνι παρέμενε ξεχασμένη από όλους μέχρι το 1980. Τότε, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρης Δετοράκης κάνοντας μια έρευνα στα κρατικά αρχεία της Βενετίας εντόπισε πληροφορίες για αυτήν.

- Μία, του 1598, αναφέρεται στην παραχώρηση κτημάτων του μοναστηριού για καλλιέργεια.

- Μία δεύτερη, του 1627, μας πληροφορεί ότι το μοναστήρι έχει καταρρεύσει, γεγονός το οποίο αναγκάζει τον Πιέρο Σαλαμόν να προωθήσει την αποκατάσταση των ζημιών.

μοναστηρι Αγιου Μηνα Σκαλανι 3

Αν περπατήσουμε 1 - 1,5 χιλιόμετρο από νοτιοανατολικά του Σκαλανίου θα συναντήσουμε, ανάμεσα σε αμπέλια και λιόφυτα, ότι έχει απομείνει από το μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Πιστοί της περιοχής φροντίζουν να είναι συγυρισμένο, ανάβουν κεράκια και καντήλια, ενώ έχουν τοποθετήσει κάτω από ένα ξύλινο υπόστεγο, εικονοστάσι με την εικόνα του Αγίου Μηνά εντός του.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες και ιδέα για το κείμενο: Δημήτρης Κουτουλάκης

Σημείωση: Αν σας αρέσει να μαθαίνετε για γνωστά και άγνωστα μνημεία της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.