Η πορνεία στο Κάστρο...

Μία απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους" κάναμε με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου στο Πολύκεντρο Ηρακλείου. Μάθαμε που λειτουργούσαν τα πορνεία... Από ποιές περιοχές προέρχονταν οι πόρνες... Ποια μέτρα λαμβάνονταν για τον περιορισμό του φαινομένου, αφού πρώτα εκτινάχθηκε ο αριθμός των νόθων παιδιών και των κρουσμάτων σύφιλης. Μάθαμε ακόμα πως γιάτρευαν τη σύφιλη οι πρακτικοί γιατροί και πως μεταξύ των πελατών των κοινών γυναικών βρισκόταν ακόμα και ιερωμένοι.

Πιο αναλυτικά μάθαμε μεταξύ άλλων ότι:

* Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας στην Κρήτη, η πορνεία, φανερή ή κρυφή, είχε ευρύτατη διάδοση.

* Κατά τον 15ο αι. στον Χάνδακα τα πολιτικαρεία (πορνεία) βρίσκονταν στο Ξώπορτο στους βούργους, αλλά υπήρχε και άλλα που λειτουργούσαν μεμονωμένα σε άλλες περιοχές. Η ραγδαία ανάπτυξή τους ανάγκασε το Δούκα της Κρήτης να εκδόσει ειδικό διάταγμα το 1369, με το οποίο απαγορευόταν επί ποινή καταβολής 5 υπερπύρων, να ανοίξουν πορνεία σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της πόλης.

* Ο ποιητής Στέφανος Σαχλίκης παραθέτει κατά τον 15ο αι. κατάλογο για το Χάνδακα, στον οποίο αναφέρονται ως πορνευόμενες τις Ελένην, Λαμπριανήν, Αγγελίναν, Πουτολένην, Έργίναν, Μαργαρίταν, Μαρούλαν, Νικολέτταν και Μαρκεζίναν.

* Εκείνη την περίοδο σε πληθυσμό 10.000 κατοίκων της πόλης, οι δηλωμένες πόρνες ανέρχονταν σε 100 περίπου. Το βασικό πρόβλημα δεν ήταν οι δηλωμένες πόρνες, που ασκούσαν την πορνεία ως επάγγελμα. Ήταν οι γυναίκες εκείνες που λόγω της οικονομικής τους εξαθλίωσης έγιναν «στρατιωτικής λαγνείας θύματα», που σε ατελείωτες σειρές περίμεναν έξω από τους στρατώνες, «ἀπογαλακτιζόμενες και αποπεμπόμενες σκαιώς υπό του εραστού». Αυτές οι γυναίκες, βρισκόμενες σε αδυναμία και εξαθλίωση, γεννούσαν συχνά μόνες και αβοήθητες στους βούργους, στα νεκροταφεία ή στις πύλες της Κάντια. Ο αριθμός των νόθων και έκθετων παιδιών ήταν τρομακτικά ψηλός. Επίσης, η εγκατάσταση των στρατιωτών της Γαληνοτάτης σε σπίτια κατοίκων της πόλης πριν τη δημιουργία των στρατώνων του Άγιου Γεωργίου, ήταν άλλη μια οδός δημιουργίας νόθων παιδιών...

* Τον 16ο αι. εμφανίστηκε έντονα το πρόβλημα των αφροδισίων νοσημάτων και ειδικά της συφιλίδας. Η ασθένεια, προερχόμενη από τον Νέο Κόσμο, έκανε την εμφάνιση της στα λιμάνια της Κρήτης. Τις ευθύνες για τη διάδοση της σύφιλης είχε ο στόλος της Γαληνοτάτης που ναυλοχούσε στο νησί. Και η Κρήτη είχε πάντοτε αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης όχι μόνο λόγω του στόλου αλλά και της αδιάκοπης επικοινωνίας με τα λιμάνια της Ανατολής, όπου ο ανεξέλεγκτος και αγοραίος έρωτας ήταν μόνιμη πηγή μετάδοσης της νόσου.

* Το πρόβλημα στην Κρήτη ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ύπαρξης ειδικών παραρτημάτων των συφιλιδικών γυναικών στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων με ειδικό προϋπολογισμό λειτουργίας και διορισμό ειδικών γιατρών για την παρακολούθησή τους.

* Σε κατάλογο κοινών γυναικών που νοσηλευτήκαν για αφροδίσια νοσήματα στο Χριστιανικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τους 4 τελευταίους μήνες του 1899, επί συνόλου 14, οι 7 ήταν Έλληνιδες από τη Σμύρνη, 2 Τουρκάλες από τη Κωνσταντινούπολη, 2 από το Πειραιά, 1 από το Βόλο, 1 από τη Σύρο και 1 Γαλλίδα από τη Μασσαλία.

* Τον Ιανουάριο του 1900 ενοικιάστηκε στο Ηράκλειο με μέριμνα του Δήμου και έγκριση της Νομαρχίας ιδιαίτερο οίκημα, δυναμικότητας 20 κλινών και προϋπολογισμού δαπάνης 4.550 δρχ. Στα Χανιά μετασκευάστηκε ειδικά με απόφαση της Ανώτερης Διεύθυνσης Εσωτερικών ένα κτίριο του Δημοσίου στη «Ατμόμυλος».

* Στα δημόσια νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων είχαν ιδρυθεί ειδικά παραρτήματα νοσηλείας των αφροδισίων νόσων. Ωστόσο, με τη θεραπεία των αφροδισίων ασχολιόταν και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών γιατρών.

* Ακόμη και πρακτικοί γιατροί ασχολούνταν με το θέμα αυτό. Ένας τέτοιος επιδέξιος φαίνεται λαϊκός θεραπευτής ήταν ο Τουρκοκρητικός Τειφίκης.
Στο βιβλίο της «Η δημώδης ιατρική της Κρήτης», η Ευαγγελία Φραγκάκη γράφει: «Η σύφιλη στην Κρήτη λεγόταν μαλαθράσα, τη συναντούμε και ως γυναικεία πάθη καθώς και σκουλαμέντο. Σύμφωνα με μαρτυρίες «τη μαλαθράσα όσοι την έχουνε δεν το ομολογούνε γιατ’ ειν’ ντροπής πράματα. Ο μπαρμπέρης ήταν ο ξωμολόγος και ο γιατρός. Ο πάσχων γίνεται καλά αν διακορέψει κοπελιά μα όι την κοπελιά που θα πάρει ύστερα γυναίκα ντου». Εκτός από αυτό το αμφιβόλου αποτελέσματος γιατρικό ο μπαρμπέρης διέταζε να κάνουν υποκαπνισμούς με αλιθάργυρο ή τζιβά (υδράργυρος) και να «παφνίζουνε τον απ’ αυτείνο ντως». Τον υδράργυρο τον πουλούσαν στα Αχτάρικα και τον μετέφεραν σε φλιτζανάκι του καφέ. Ωστόσο, πίστευαν ότι ο υδράργυρος προκαλεί φαλάκρα και πως «του μαλαθρασασμένου του δείχνει από χίλια μίλια αλάργο». Και διάφορα άλλα φυτά χρησιμοποιούνταν τοπικά με τη μορφή καταπλασμάτων: Το μαλαθρασόχορτο, κομπόχορτο, μουρβέρι, κομπόβολα και υποκαπνισμούς με κυπαρισσόμηλα.

* Μεταξύ των εραστών των κοινών γυναικών, ο Σαχλίκης συχνά αναφέρει κληρικούς: Όλοι οι παπάδες συναντώνται εις την οικίαν της, λέει για την μαστόρισσα του Ιωάννη Πιλάτου την οποία αποκαλεί... φραρογαμημένη! Μεταξύ των εραστών αναφέρεται επίσης η ανώτερη εκκλησιαστική μορφή των Κρητών, ο πρωτοπαπάς!

* Υπάρχουν, επίσης, διάφορες μαρτυρίες για την ηθική κατάπτωση των μοναχών. Σε συμπόσιο που έγινε το 1584 μέσα στη μονή των Σταυροφόρων συντροφιά ευγενών έπιναν και διασκέδαζαν με τη συνοδεία μουσικής. Στην έκθεση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Alvise Grimani το 1610 αναφέρεται ότι οι μοναχοί ζούσαν με παλλακίδες, ενώ σε ανώνυμο κείμενο, με τίτλο "Κατάσταση των μοναστηριών της Κάντια", η μονή των Σταυροφόρων μαρτυρείται ως τόπος χαρτοπαιξίας για λαϊκούς και μοναχούς και γενικά χαρακτηρίζεται ως πορνείο!

* Από την περιγραφή του Γάλλου ιατρού και φυσιοδίφη Tournefort που επισκέφθηκε την Κρήτη το 1700 λίγο μετά την τουρκική κατάκτηση συμπεραίνεται ότι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής διοίκησης είχαν προσβληθεί από σύφιλη μηδέ του τούρκου κυβερνήτη της Κρήτης Αλή Πασά εξαιρουμένου. Οι πόρνες συνήθως ήταν αρχικά θύματα τυχαίας διακόρευσης ή βιασμού και στη συνέχεια εγκατάλειψης από στρατιώτες ή αξιωματούχους. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες που προέρχονταν συνήθως από μακρινούς τόπους εγκαθίσταντο σε κακόφημες γειτονιές και ασκούσαν πορνεία.

* Στους κώδικες του Ιεροδικείου των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας αναφέρονται καταγγελίες για παράνομη πορνεία, περισυλλογή πορνευομένων γυναικών, διακορεύσεις και εν τέλει εκτοπίσεις ως μέτρο που έπαιρναν οι Τουρκικές αρχές για την πάταξη της πορνείας. Η εξορία των πορνών και των μαστροπών ακολουθούσε συχνά μετά από απαίτηση κατοίκων μίας περιοχής.

* Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία «τουρκογραικική εγκύκλιος» της περιόδου της Αιγυπτιοκρατίας που δημοσιεύει ο Μανώλης Δετοράκης στο βιβλίο του Ιστορία της Ιατρικής στην Κρήτη επί Τουρκοκρατίας (1645-1898). Πρόκειται για μία αυστηρή προειδοποίηση με τραχύ ύφος για αναγγελία μέτρων που αποφάσισε να λάβει το τοπικό συμβούλιο Χανίων για τον κολασμό της πορνείας και των ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες με διαφορετικές θρησκευτικές δοξασίες. Φαίνεται πως την περίοδο εκείνη το κακό είχε παραγίνει μια και η τιμωρίες συνίσταντο σε κλείσιμο του σπιτιού της πόρνης, φυλάκιση, ραβδισμό, διαπόμπευση κλπ.

* Σημαντική πηγή μολύνσεων από αφροδίσια ήταν οι κάθε είδους αοιδοί που κατέφθαναν στα λιμάνια της Κρήτης. Περί τα τέλη του 19ου αι. έκαναν και την εμφάνιση τους τα ωδικά καφενεία ή καφωδεία, χώροι διασκέδασης και αναψυχής με θεατρικό μουσικό πρόγραμμα. Αποκαλούνταν καφέ Σαντάν ή καφέ Αμάν και πέρα από τα τραγούδια και τους αμανέδες αι αοιδοί πρόσφεραν συνήθως και ερωτική συντροφιά στους θαμώνες με όλα τα παρεπόμενα τα σχετικά με την υγεία και τη δημόσια τάξη, μια και οι γυναίκες αυτές ασκούσαν την πορνεία χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο.

* Σημαντικό παρεπόμενο της ανεξέλεγκτης πορνείας ήταν το πλήθος των νόθων παιδιών από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Οι Χριστιανές γυναίκες του Ηρακλείου τα άφηναν στην είσοδο του Αγίου Μηνά. Η εκκλησία ενημέρωνε εγγράφως το δήμο ενώ αν ήταν αβάπτιστο και αρσενικό το βρέφος κατά κανόνα του έδιναν το όνομα Μηνάς που κατάντησε συνώνυμο με το έκθετο παιδί, εξ’ ου και τα «μηναδάκια»...

* Την τελευταία 25ετία του 19ου αι. περίπου 560 γυναίκες ήρθαν από διάφορα λιμάνια της Μεσογείου για να προσφέρουν σεξουαλικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες στους 10.000 περίπου ναυτικούς και στρατιωτικούς των διεθνών δυνάμεων που είχαν στρατοπεδεύσει στα μεγάλα λιμάνια της Κρήτης και φυσικά οι περισσότεροι απ αυτούς στο Ηράκλειο.

* Στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας το πρόβλημα οξύνθηκε, παρά τις απελάσεις Οθωμανών ιερόδουλων λόγω σύφιλης από τη γαλλική και κρητική χωροφυλακή, ενώ ένα από τα μέτρα με τα οποία οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εισαγόμενης πορνείας ήταν η αυστηρή αστυνομική επιτήρηση και ο έλεγχος των γυναικών ελευθέρων ηθών.

* Μια απογραφή που διενήργησε η κυβέρνηση της Κρητικής πολιτείας το 1900 αναφέρει 202 νόμιμες ιερόδουλες στην Κρήτη από τις οποίες οι 70 στο Ηράκλειο. Εάν στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάναμε το σύνολο των πορνών που εξασκούσαν παράνομα το επάγγελμα, ο αριθμός αυτός θα ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος. Αυτή η πολυάριθμη παρουσία πορνών απασχόλησε ιδιαίτερα τις αρχές της πόλης φοβούμενες τη διάδοση αφροδισίων νοσημάτων και τον εθισμό στην πορνεία από τους κατοίκους και επιδίωξαν την κοινωνική απομόνωση και τον ιατρικό έλεγχο τον ιερόδουλων.

* Η πρώτη προσπάθεια χωροταξικής διευθέτησης του προβλήματος χρονολογείται από το 1897. Τότε εγκαταστάθηκαν τα πορνεία στην περιοχή «κλέφτικο σοκάκι» κοντά στο λιμάνι γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Φυσικά υπήρχαν και μεμονωμένες οικίες σε διάφορα σημεία της πόλης που χρησιμοποιούνταν ως οίκοι ανοχής. Στο μεταξύ, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας που απέκτησε σταδιακά ο χώρος νότια κι δυτικά του λιμανιού όπου κατοικούσαν επιφανείς οικογένειες εύπορων αστών και λογίων στις συνοικίες Βεζίρ και Κουτάλα οδήγησαν στην ανάγκη μετεγκατάστασης των χαμαιτυπείων σε απόκεντρες περιοχές του Ηρακλείου.

* Η λύση που επιλέχθηκε τελικά από το καθεστώς της Κρητικής Πολιτείας ήταν η συνολική νομοθετική ρύθμιση της πορνείας με το διάταγμα Περί Χαμαιτυπείων (νόμος 173/1900) με το οποίο θεσμοθετήθηκε η γκετοποίηση της πορνείας, η επιβολή αυστηρού περιορισμού των πορνών σε περίκλειστους χώρους ή συνοικίες, η απαγόρευση της εξόδου από τα χαμαιτυπεία και της μετάβασης των ιερόδουλων σε δημόσιους χώρους χωρίς την άδεια της αστυνομίας, η θεσμοθέτηση του ρόλου του διευθύνοντος του χαμαιτυπείου με κατώτατο όριο ηλικίας τα 40 χρόνια, οι ακριβείς αρμοδιότητές του, η αστυνομική επιτήρηση των πορνείων, η συστηματική ιατρική επιθεώρηση των κοινών γυναικών και η σύνταξη λεπτομερούς καταλόγου των λειτουργούντων πορνείων του Ηρακλείου. Με τον τρόπο αυτό στην ουσία η πολιτεία νομιμοποιούσε τις σχέσεις μαστροπείας ανάμεσα στη «μαντάμα» και τον «νταβατζή» με τις ιερόδουλες. Η «μαντάμα» ήταν ηλικιωμένη πόρνη που εξασκούσε τον νόμιμο ρόλο του οικονομικού διαχειριστή και του εκπροσώπου του οίκου ανοχής. Αναφέρεται και ως τσατσά, ματρόνα και μαμά. Ο νταβατζής, που εξασκούσε τον άτυπο ρόλο του προστάτη του χαμαιτυπείου αναφέρεται και ως προστάτης, αγαπητικός και πατέρας.

* Στα τέλη του 1913, εγκαταστάθηκαν οι Χριστιανές ιερόδουλες στη συνοικία Σερτουρνά στον Λάκκο και τα οθωμανικά πορνεία στις βόρειες παρυφές της συνοικίας Κιζίλ νότια του κόλπου Δερματά και δυτικά της Εβραϊκής. Ήταν μια περιοχή απομακρυσμένη από το διοικητικό κέντρο του Ηρακλείου και στιγματισμένη από τα χρόνια των Οθωμανών αφού υπήρχαν από τότε οίκοι ανοχής όπου σύχναζαν μουσουλμάνοι αγαπητικοί και μεμέτιδες. Αυτή η εγκατάσταση δεν εμπόδιζε φυσικά τη λειτουργία διάσπαρτων οίκων ανοχής σε άλλες περιοχές της πόλης...

* Ο Λάκκος έγινε ένα χωνευτήρι ετερόκλητων ατόμων, ομάδων και πολιτισμικών παραδόσεων, μέσα στο οποίο η διεκδίκηση και οικειοποίηση κάποιας ταυτότητας παρήγαγε μια ιδιότυπη μορφή κουλτούρας. Με βάση τον βαθμό ένταξης και συμμετοχής στις δραστηριότητες του Λάκκου, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα άτομα που εμπλέκονταν σε τρεις κατηγορίες: τους μόνιμους Λακκουδιανούς, τους τακτικούς επισκέπτες που ήταν πελάτες από την πόλη και από την ενδοχώρα και που είχαν μόνιμο στέκι τον Λάκκο, και τους περαστικούς.

* Στις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες τα πορνεία εξακολουθούσαν να λειτουργούν στον Λάκκο, αλλά οι λατέρνες και τα μπουζούκια ολοένα και ηχούσαν λιγότερο. Μάγκες και νταήδες μετέφεραν αλλού τις οικονομικές τους δραστηριότητες και οι εφημερίδες ελάχιστα πια ασχολούνταν με τα δρώμενα της συνοικίας. Βαθμιαία, από τις αρχές του ’60, επιχειρήθηκε η απογκετοποίηση της πορνείας από οριοθετημένες περιοχές της πόλης. Στη συλλογική μνήμη των ντόπιων η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε ως μια βίαιη προσπάθεια ξεριζωμού τους από τον τόπο και τις λειτουργίες του. Το κράτος και τα όργανά του καταγγέλλονταν για νταβατζιλίκια στον χώρο, με αφορμή περιστατικά αθέμιτων συναλλαγών και οικονομικής εκμετάλλευσης των γυναικών του Λάκκου από επώνυμους αστυνομικούς.

Ευχαριστούμε την Λιάνα Σταρίδα για την πικάντικη ξενάγηση, αλλά και τους διοργανωτές άλλης μίας εξαιρετικής παρουσίασης. Επρόκειτο, δεν σας είπαμε για το β' μέρος της παρουσίασης για το "Αφιέρωμα στο περιθωριακό στοιχείο", που έγινε στο πλαίσιο των παρουσιάσεων με θέμα "Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας". Μετά την ομιλία ακολούθησαν ρεμπέτικα τραγούδια με τους Κωστή Τρικάλη (μπουζούκι), Μπάμπη Γκούβα (κιθάρα) και Πόπη Ηλιάδου (τραγούδι). Διοργανωτές: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου

www.voltarakia.gr

13-03-2018

Πλημμύρισε ασκομαντούρες ο Κούλες!

Με ασκομαντούρες, θιαμπόλια και νταούλια πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα...

11-03-2018

Τα 45 γνωστά και άγνωστα φαγητά του Φεστιβάλ...

Το πιο νόστιμο βολταράκι σε γνωστές και άγνωστες κρητικές γεύσεις πήγαμε όσοι...

08-03-2018

Έχουμε ένα υπερ-όπλο και δεν το ξέρουμε!

Οι άνθρωποι είμαστε καλοί στο να... ανησυχούμε! Ανησυχούμε για τα πάντα... Ανησυχούμε...

06-03-2018

"Μη σκοτώνεις τη μαμά": Μεγάλη προσέλευση, παράταση παραστάσεων

Ήταν πραγματικά μεγάλη η προσέλευση στην παράσταση «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της...

25-02-2018

"Το καρναβάλι των ζώων"...

Μια βραδιά που άγγιξε το είναι μας είχαμε την χαρά να βιώσουμε...

23-02-2018

Βενετία θα ήμασταν!

Αν είχαν σωθεί τα ενετικά κτήρια του 1640 στο κέντρο του Ηρακλείου...

22-02-2018

Ολλανδοί καρναβαλιστές στην Κρήτη!

Πολυπληθής ομάδα Ολλανδών με τ' όνομα "Πορτοκαλί" και με άρμα δικό της...

18-02-2018

Τρελό κέφι και λουλουδοπόλεμος στα Μάλια (φωτορεπορτάζ)

Ένα πραγματικά αλλιώτικο καρναβάλι, ήταν το Μμμ...αλλιώτικο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18...

11-02-2018

Η επιτυχία της Καστρινής Αποκριάς (Φωτορεπορτάζ)

Πλημμύρισε το Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης το μεσημέρι...

11-02-2018

"Βούλιαξε" η πλατεία του Μοχού (φωτορεπορτάζ)

Πάνω από 10.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν και φέτος στο Μοχό για να βιώσουν...

29-01-2018

Τα παιδιά χρειάζονται παραδείγματα, όχι λόγια

Με ομιλία του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή κ. Κώστα Μπατσαλιά και της Παιδοψυχιάτρου...

04-01-2018

Βολταράκι στις πρωτοχρονιές των μικρασιατών προσφύγων

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τις «Πρωτοχρονιές των προσφύγων» που πραγματοποιήθηκε...

31-12-2017

Η βαρέλα του χθες και του σήμερα...

Το Ηράκλειο περασμένων δεκαετιών θυμήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι κάτοικοι και...

30-12-2017

Έπαιξαν μπίνγκο με εξοπλισμό των Αμερικανών!

Χρόνια και χρόνια έχουν φύγει οι Αμερικανοί από την πρώην βάση στις...

23-12-2017

Ζευγάρι απολαυστικό... ορθάνοιχτο!

Μια ωραία παράσταση με δύο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς απολαύσαμε την Παρασκευή 22...

23-12-2017

Κάθε φορά και πιο καλά!

Πολύ ωραίο ήταν για άλλη μια φορά το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής...

21-12-2017

Πάντα θυμούνται το Μανώλη Σταυρουλάκη

Όσο ζούσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Εργοτέλη Μανώλης Σταυρουλάκης είχε αναπτύξει...

18-12-2017

Ήχοι μαγικοί, κατάμεστη η Βασιλική!

Είχαμε καιρό να δούμε τόσο ασφυκτικά γεμάτη τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

18-12-2017

Γιορτή για τα παιδιά των δημοσιογράφων

Κούκλες, ψάρια, γοργόνες, ξωτικά κι ο Άγιος Βασίλης εις... διπλούν (!) έδωσαν...

11-12-2017

Υποσχέθηκε να επιστρέψει!

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το ΜΦΙΚ φιλοξένησε στη σκηνή της αίθουσας πολυμέσων...

10-12-2017

Παραμύθια μαγικά από αφηγήτρια φοβερή!

Η Ελένη Μπετεινάκη πραγματικά είναι γεννημένη για να λέει παραμύθια! Την ευκαιρία...

10-12-2017

Γέμισαν την "Ανδρόγεω" για να δουν τη φυσική αλλιώς!

Σπάνια βλέπει κανείς τόσο γεμάτη τη δημοτική αίθουσα "Ανδρόγεω", όπως το απόγευμα...

10-12-2017

Φωτογράφισαν "Από γενιά σε γενιά"...

Σούπερ επιτυχημένη ήταν η έκθεση φωτογραφίας που ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου...

09-12-2017

Ταξίδι στο Παρίσι του 19ου αιώνα...

Ένα ταξίδι στο Παρίσι του 19ου αιώνα έκαναν όσοι κοντοστάθηκαν στα σκαλιά...

07-12-2017

Καλές γιορτές με ρακόμελο και μηλόπιτες!

Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου "Ρέα" βρέθηκε το απόγευμα της 7ης...

07-12-2017

Ψάρι... αντικριστό στου Τερζάκη!

Χρόνια τώρα το αρνί το αντικριστό το τιμούσαμε δεόντως! Για ψάρι αντικριστό...

07-12-2017

Μια μυσταγωγική βραδιά...

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου ο εκθεσιακός χώρος του ΜΦΙΚ υποδέχτηκε το κοινό...

03-12-2017

Ευτυχώς, δεν έμεινε κανείς απ' έξω!

Πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι μακράν καλύτερες από ταινίες κανονικές για ενήλικες...

03-12-2017

Άναψαν τα φώτα της μεγάλης γιορτής!

Το πρωί του Σαββάτου τα πράγματα δεν έδειχναν και πολύ καλά. Οι...

02-12-2017

Άρχισε να "ζεσταίνεται" η πλατεία Ελευθερίας

"Μύρισε Χριστούγεννα" στην Πλατεία Ελευθερίας! Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν από το πρωί του...

30-11-2017

Το Μουσείο έγινε... μουσική σκηνή!

Για πρώτη φορά στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας...

24-11-2017

Οδοιπορικό σ' ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους (φωτορεπορτάζ)...

Ανάμικτα συναισθήματα μας πλημμύρισαν φτάνοντας στους Γουργούθους, ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους...

17-11-2017

Επιτυχημένα εγκαίνια, επιτυχημένη συνέχεια!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

16-11-2017

Σε τρεις αίθουσες ταυτόχρονα, για να χωρέσουν όλοι!

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή "Καζαντζάκης" έγινε το βράδυ...

13-11-2017

Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν...

Με μια ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν έκαναν την Κυριακή τους ν' αξίζει...

13-11-2017

Κάποιοι θα κάνουν τώρα καλά Χριστούγεννα...

Την ευκαιρία να συνδυάσουμε διασκέδαση, ωραίο φαγητό και βοήθεια προς το πλησίον...

05-11-2017

Καζανίσαμε σε χωριό με ένα μόνιμο κάτοικο!

Η πρόσκληση είχε φτάσει μερικές ημέρες πριν από τη φίλη μας την...

23-10-2017

Τα κρυμμένα μυστικά της παλιάς πόλης...

Άλλο ένα συναρπαστικό βολταράκι από εκείνα που μας κάνουν να βλέπουμε την...

03-10-2017

Η εποχή των φρέσκων καρυδιών!

Στα ορεινά του Δήμου Αμαρίου της Κρήτης, αυτή την εποχή, οι άνθρωποι...

25-09-2017

Ό,τι "εμπόδιζε" το κατεδαφίζαμε...

Ούτε που μας περνούσαν από το μυαλό τα φοβερά και τρομερά που...

24-09-2017

Οι μικροί θησαυροί των αγγέλων μας περιμένουν...

Χειροποίητα εργόχειρα, σπάνια βιβλία και κρυστάλλινα σταχτοδοχεία... Ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, καλής ποιότητας φο...

17-09-2017

Κούλες, αυτός ο... άγνωστος!

Κι εκεί που νομίζαμε πως γνωρίζαμε το φρούριο Κούλε, τελικά αποδείχτηκε πως...

09-09-2017

Η μοιρολογίστρα... στο καρότσι!

Έσπασε το πόδι της πέφτοντας από τις σκάλες, όμως, αυτό δεν εμπόδισε...

26-08-2017

Συναυλία με μεγάλη επιτυχία!

Λίγες φορές στη ζωή μας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο ωραίες...

25-08-2017

Απόλαυση, διασκέδαση και προσφορά μαζί!

Λαχταριστά ψητά στο φούρνο με πατάτες, τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια, σαλάτες, φρούτα και ποτά...

18-08-2017

Η έκθεση που βοηθά τους φυλακισμένους...

Ξυλόγλυπτα, αγιογραφίες, πήλινα σκεύη, ξύλινες κατασκευές, κομπολόγια, κοσμήματα, σαπούνια και όχι μόνο...

15-08-2017

Οι βουτιές του Δεκαπενταύγουστου

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού... Δεκαπενταύγουστος με τις εκκλησιές του, τα τάματα...

14-08-2017

Γλέντι από τα παλιά στην αυλή του σχολείου

Ήταν πολύ μεγάλο το φετινό γλέντι στη Βασιλική Λασιθίου, με πρωταγωνιστή τον...

09-08-2017

Κοσμοσυρροή στο ανάκτορο για το Μάριο!

Μια εμπειρία από εκείνες που μια φορά στη ζωή βιώνει κανείς έζησε...

08-08-2017

Μια μαγική βραδιά στο πάρκο της Κνωσού

Το παρκάκι της Κνωσου στο Ηράκλειο, "παίζει" να μην έχει ξαναδεί τόσο...

06-08-2017

Επιτυχημένο Cosplay Party!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Cosplay Party στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο...

04-08-2017

Η "βιομηχανική" αρχαία πόλη της Κρήτης...

Τα Γουρνιά, η αρχαία πόλη που συναντάμε, πηγαίνοντας από Ηράκλειο προς Ιεράπετρα...

22-07-2017

"Ψαγμένα" προϊόντα στο πάρκο Γεωργιάδη...

Εμείς πήγαμε στο "Εν Οίκω", το φεστιβάλ που πραγματοποιείται μέχρι και την...

21-07-2017

Γελάσαμε με ιστορίες από τις δικαστικές αίθουσες...

Τελικά δεν είναι ανάγκη να ακριβοπληρώσει κάποιος μια θεατρική παράσταση με λαμπερούς...

08-07-2017

"Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις"...

Ούτε κανάκεμα, ούτε κριτική χρειάζονται τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό...

07-07-2017

Μάγεψαν οι "οχτώ αγάπες"...

«Σε οχτώ αγάπες». Η παράσταση που μάγεψε το κοινό κι έδειξε πως...

07-07-2017

Η Κρήτη στο Ηρώδειο!

"Οι Μουσικές της Κρήτης" πλημμύρισαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Περισσότεροι...

25-06-2017

Το υπέροχο Καστέλλι Φουρνής (φωτορεπορτάζ)

Επισκεφτήκαμε το Καστέλλι Φουρνής πριν από μερικές ημέρες, μετά από προτροπή της...

22-06-2017

Το ζιζάνιο που επουλώνει τις πληγές!

Στα χωράφια της Κρήτης συναντάμε συχνά το βότανο της φωτογραφίας, ένα κοινό...

06-06-2017

Καθηγητής του Πρίνστον μίλησε για το Ηράκλειο

Ο καθηγητής του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης, το περασμένο Σάββατο 27 Μαΐου 2017...

01-06-2017

Η πορνεία στο Κάστρο, μέρος δεύτερο...

Την Παρασκευή 12 Μαΐου είχαμε κάνει μια απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους...

31-05-2017

Σφουγγάρια από τον... κήπο μας!

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σφουγγάρια του εμπορίου με φυσικά...

28-05-2017

Ο γιος του Πάλμε χορεύει στην Κρήτη, όπως ο πατέρας του...

Ιστορικές στιγμές έζησε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017 ο Μοχός:...

25-05-2017

Έπιασαν τη μαλλιαρή στον Καράβολα

Μνήμες από παλιές, πιο αγνές εποχές, ξύπνησαν ανήμερα της Αναλήψεως στην παραλία...

20-05-2017

Ελίφια, μαμάδες και "κουκιά" σε μια διαφορετική λαϊκή αγορά

Το βολταράκι μας στην αυτόνομη λαϊκή αγορά στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου...

15-05-2017

Χορός, τραγούδια, σοκολάτες και λουλούδια

Με την λαμπρότητα που αξίζει στις μανούλες γιόρτασαν τα Μάλια τη γιορτή...

15-05-2017

Μια αποκάλυψη στην Ανδρόγεω...

Μια αποκάλυψη έκανε ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος κατά την πρόσφατη ομιλία του...

11-05-2017

Αντίκα του 1925 κάνει το γύρο του θριάμβου στο Ηράκλειο!

Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν όσοι βρίσκονταν στο κέντρο του Ηρακλείου το...

11-05-2017

Τι έκανες στο Opus Μάνο Πολιτάκη;

Έπιασε για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή στα χέρια του, σε ηλικία 15...

08-05-2017

Η εκκλησία που έγινε ουρητήριο και η πρώτη λαϊκή...

Που λειτούργησε η πρώτη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου στις αρχές του 20ού...

03-05-2017

Ζωγράφισαν πάλι οι γυναίκες στα Μάλια...

Πολύ κόσμο και εγκωμιαστικά σχόλια συγκέντρωσε η έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε στα...

30-04-2017

Έφτιαξαν χλαπάτσες και εξαφάνισαν λεκέδες στο πάρκο!

Χλαπάτσες, σαπούνι από λάδι, πίδακες αμμωνίας και σπιτική οδοντόκρεμα ήταν μερικά μόνο...

29-04-2017

Καζανίσαμε χαρουπόμελο στο Μελιδοχώρι

Καζάνια υπάρχουν πολλά, σαν το καζάνι του Κωστή Καράτζη στο Μελιδοχώρι της...

29-04-2017

Σκασιαρχείο από την καθημερινότητα μια Πέμπτη...

Ήταν ένα απόγευμα καθημερινής... Από εκείνα τα απογεύματα που είναι γεμάτα, άγχος...

24-04-2017

Ευλογήθηκαν τα αιγοπρόβατα και μοιράστηκε το γάλα στους πιστούς!

Εικόνες που ξεπηδούν μέσα από την κρητική παράδοση και συνδέονται με ένα...

23-04-2017

Ευλογήθηκαν άνθρωποι και... άλογα!

Ένα ωραίο βολταράκι, με μοναδικά λαογραφικά στοιχεία κάναμε την Κυριακή 23 Απριλίου...

22-04-2017

Επώνυμοι και μη, όλοι συγκινημένοι στην εκδήλωση για τον Ξυλούρη

Το καλοκαίρι του 1978, ο Νίκος Ξυλούρης είχε βρεθεί στην Κρήτη, όπου...

20-04-2017

Καταχειροκροτήθηκε η πρεμιέρα στο Βενεράτο

Την αξιόλογη προσπάθεια της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου παρακολουθήσαμε το...

19-04-2017

Ένα γλέντι από τα παλιά...

Ένα υπαίθριο γλέντι με πολύ κέφι, που ξεκίνησε το μεσημεράκι και διήρκησε...

15-04-2017

Τα εγκώμια, οι τρεις κηδείες και τα 500 φαναράκια...

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, συναντήθηκε με το πένθιμο τελετουργικό της Μεγάλης Παρασκευής... Η...

12-04-2017

Η απώλεια και το πένθος στην Κρητική κοινωνία πριν από πολλά-πολλά χρόνια...

Ιστορίες από την Kρητική κοινωνία την πρώτη χιλιετία έμαθαν χθες οι Ηρακλειώτες...

11-04-2017

Ένα βολταράκι γεμάτο χρώματα και αρώματα!

Είναι απίστευτα όμορφη η Κρήτη, όλες τις εποχές, μα ειδικά τώρα την...

10-04-2017

Ζωντάνεψαν εικόνες από άλλη εποχή στην Κρήτη...

Εικόνες από μια άλλη εποχή ζωντάνεψαν το Σάββατο 8 Απριλίου σε διάφορες...

07-04-2017

Τα μυστικά της επιτυχημένης κομποστοποίησης: Κανόνας 1ος, όχι άγχος!

Όταν κινήσαμε για το Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, προκειμένου να λάβουμε μέρος στην...

04-04-2017

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος!

Αρχικά η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ήρθε στους Σαρπιδονίστας. Στους δραστήριους εθελοντές...

01-04-2017

Μοναδικό live και μοναδική εξομολόγηση από το Νίκο Ζιώγαλα

Ένα μοναδικό live μας χάρισαν ο Νίκος Ζιώγαλας και οι On The...

26-03-2017

Όταν το Ηράκλειο ανησυχούσε για την έκλυση των ηθών...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως διασκέδαζαν οι Ηρακλειώτες κατά την περίοδο της αυτονομίας...

24-03-2017

Γνωρίσαμε το Ηράκλειο... αδόμητο!

Αν ζούσαμε ως ενήλικες γύρω στο 1950 στο Ηράκλειο θα μπορούσαμε σήμερα...

20-03-2017

Χορτάσαμε ήλιο και... γνώση!

Η Λότζια... Η λέσχη των ευγενών της Ενετοκρατίας... Το σημερινό Δημαρχείο Ηρακλείου...

19-03-2017

Μ' αυτοκίνητα και πούλμαν στη γιορτή πορτοκαλιού!

Πάνω από 3.000 άτομα συνέρευσαν στο Φόδελε την Κυριακή 19 Μαρτίου για...

10-03-2017

Τα μοντέλα των Μαλίων...

Για σχεδόν δύο μήνες 50 γυναίκες όλων ηλικιών πόζαραν στο φακό της...

06-03-2017

Το κουνέλι που κέρδισε το βραβείο!

Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαράθου Μαλεβυζίου που μας μαγείρεψε φύλλα αγκινάρας με κουνέλι...

06-03-2017

Οι μουσαφίρηδες επέμεναν να κεράσουν!

Στην Κρήτη συνηθίζουμε τους μουσαφίρηδες να τους φιλεύουμε εμείς. Οι μουσαφίρηδες που...

02-03-2017

Άφησαν τα νυστέρια, έπιασαν τα πινέλα!

Ένα πρόσωπο που δεν θα φανταζόμαστε εύκολα ότι έχουν μας δείχνουν 32...

26-02-2017

Πιο Ρίο; Μάλια!

Χαμός έγινε στα Μάλια από το μεσημέρι της Κυριακής οπότε και πραγματοποιήθηκε...

24-02-2017

Βολταράκι για αγριαγκινάρες στην Αγκάραθο...

Ξεκινήσαμε για αγκιναράκια... Όμως επιστρέψαμε στο σπίτι μας με τα κοφίνια γεμάτα...

19-02-2017

Φέτος καταλάβαμε γιατί όλοι πάνε στο Μοχό...

Προσέγγισαν τους 10.000 οι άνθρωποι που απόλαυσαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017...

18-02-2017

"Βούλιαξε" το Ηράκλειο κατά τη μεγάλη παρέλαση!

Χαμός σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση...

12-02-2017

Μετατρέπουμε κάτι άχρηστο σε κάτι χρήσιμο...

Ένα δημιουργικό απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε στις 11 Φεβρουαρίου 2017...

05-02-2017

Ξεφάντωμα μετά τον αγώνα!

Το όνομα Μάνος Μαλαξιανάκης το ακούσαμε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι...

04-02-2017

Μοσχοβόλησε το Ηράκλειο χάρη στη Γιασεμιά!

Στέφθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ευδοκίας Σκορδαλά-...

01-02-2017

Το λάχανο project!

Σήμερα πήγαμε βολταράκι στις Αρχάνες, όπου στο φιλόξενο συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο...

28-01-2017

Μας ζώσανε τα φίδια στο Μελιδόνι...

Απίστευτο και όμως αληθινό: Το μέρος όπου μπορείτε να δούμε και να...

26-01-2017

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας!

Μάθαμε να κάνουμε ανθόνερο... Βάμμα, βοτανόλαδο, αιθέρια έλαια... Μάθαμε πως η ρίγανη δεν...

21-01-2017

Σεργιάνι στα μνημεία του Ηρακλείου

Γνωρίζατε ότι κατάστημα στα λιοντάρια διαθέτει αυθεντικό τμήμα του Δούκικου Ανάκτορου της...

15-01-2017

"Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ"!

Το αποτέλεσμα μιας αξιόλογης προσπάθειας της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm