Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χωριό της Κρήτης που συνδέεται με το Σολωμό (photos)

Κοντά στο χωριό Χανδράς Σητείας βρίσκεται ο ερειπωμένος μεσαιωνικός οικισμός της Βόιλας. Στον οικισμό αυτό ζούσε επί ενετοκρατίας η οικογένεια των Σαλαμών, μιας οικογένειας, που ταυτίζεται με την οικογένεια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Θα πάμε εκεί ένα βολταράκι με αφορμή την επέτειο θανάτου του Διονύσιου Σολωμού, που πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου 1857.

voila1244 1

Όπως διαβάζουμε στη wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια: "Άλλο σημαντικό μνημεία του χώρου είναι ο δίκλιτος ναός του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας. Στο δυτικό άκρο του νότιου τοίχου βρίσκεται κόγχη με οικογενειακό τάφο, πιθανόν του κτήτορα του ναού Γεώργιου Σαλαμού, της οικογένειας των Σολομών της Σητείας, από την οποία έλκει την καταγωγή του ο Διονύσιος Σολωμός".

voila1246

Σκεφτήκαμε να κάνουμε μαζί σας ένα βολταράκι στο χωριό που φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα, με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του εθνικού μας ποιητή.

voila1254

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.

voilia aero54

Ακολουθούν κι άλλες πληροφορίες, όλες από τη wikipedia, και φωτογραφίες, όλες από το Στέφανο Ραπάνη.

voila pyrgos tzenali1252

"Η Βόιλα κατά τη διάρκεια των βενετικών χρόνων ήταν ένα σχετικά μεγάλο χωριό. Σύμφωνα με την ενετική απογραφή του 1583 από τον Καστροφύλακα, όπου αναφέρεται ως Voila, είχε 299 κατοίκους. Ο Βασιλικάτα το αναφέρει το 1630 ως Voila. Το χωριό αναφέρεται επίσης σε συμβόλαιο του 1581, στο οποίο αναφέρεται ότι αποτελούσε φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων.

voila spiti1256

Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Vuyalo με 17 χαράτσια. Το χωριό εξακολουθούσε να κατοικούταν τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1834, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους Αιγυπτίους, στη Βόιλα κατοικούσαν 5 μουσουλμανικές και μια χριστιανική οικογένειες. 

voila spiti1255

Στην επόμενη όμως απογραφή, το 1881, το χωριό δεν αναφέρεται και είναι πιθανόν να είχε ήδη ερημωθεί. Ο Στέφανος Ξανθουδίδης ανέφερε ότι το χωριό ερήμωσε μετά την επανάσταση του 1897.

voila spiti1260

Στο χωριό βρίσκεται βενετσιάνικος πύργος. Στο εξωτερικό του πύργου υπάρχει τουρκικό επίγραμμα με την ημερομηνία 1153 (έτος εγίρας), η οποία αντιστοιχεί στο έτος 1742.

voila1253

Δίπλα στην επιγραφή βρίσκονται χαράγματα τα οποία απεικονίζουν πέλεκεις, κυπαρίσσια και πεντάλφες. Σύμφωνα με την παράδοση ο πύργος ανήκε σε ένα από τους πιο άγριους γενίτσαρους, τον Τσιν-Αλή ή Τζεναλή. Ακριβώς νότια του πύργου βρίσκεται ερειπωμένη εκκλησία, η οποία είναι γνωστή ως η εκκλησία του Τζιναλή.

Άλλο σημαντικό μνημεία του χώρου είναι ο δίκλιτος ναός του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας.

voila agios georgios1243

Στο δυτικό άκρο του νότιου τοίχου βρίσκεται κόγχη με οικογενειακό τάφο, πιθανόν του κτήτορα του ναού Γεώργιου Σαλαμού, της οικογένειας των Σολομών της Σητείας, από την οποία έλκει την καταγωγή του ο Διονύσιος Σολωμός.

voila agios georgios1244

Στο τύμπανο της κόγχης βρίσκεται τοιχογραφία της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και αριστερά και δεξιά από το κεφάλι της υπάρχουν δίσκοι με στηθάρια αγγέλων. Στα δεξιά της Παναγίας στέκονται ένας άντρας με κρητική φορεσιά και μια γυναίκα με ευρωπαϊκή φορεσιά. Ένα παιδί το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μορφές κρατάει το χέρι της γυναίκας. Αριστερά της Παναγίας βρίσκονται μαυροφορεμένες μορφές γυναικών. Κάτω από την παράσταση υπάρχει επιγραφή γραμμένη σε ιαμβικό επίμετρο.

voila agios georgios1245

Αριστερά της Παναγίας υπάρχει φθαρμένη επιγραφή με το όνομα Γεώργιος ο Σαλαμός με τα γράμματα ΙΗ, τα τελευταία της χρονολογίας, είτε ΑΦΙΗ (=1518) είτε ΖΙΗ (=7018 από κτίσεως κόσμου = 1510). Πάνω από το προσκέφαλο του τάφου και στο συνεχόμενο δυτικό τοίχο υπάρχει άλλη παράσταση, με εικόνα νεκρής κοπέλας στο νεκροκρέβατο και από πάνω σκυφτές μορφές, με τη χρονολογία, αφξ (=1560). Θεωρείται ότι ο τάφος πρόκειται για οικογενειακό τάφο της οικογένειας των Σαλαμών.

voila krines1271

Επίσης στο χωριό βρίσκονται δύο κρήνες με ανάγλυφες τουρκικές επιγραφές.

voila krines1274

Στο λόφο πάνω από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια βενετσιάνικου κάστρου".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - Αll rights reserved

ΠΗΓΗ: Wikipedia

Σημείωση: Την απίστευτη ιστορία της μητέρας του Εθνικού μας ποιητή είχαμε μάθει μέσα από την ανάρτηση για μια παράσταση που μπορείτε να δείτε εδώ