Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος θέλει να ξεμπλοκάρει τον εγκέφαλό του; Πρακτικές συμβουλές...

Όταν η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούμε να αντέξουμε, η ζωή σταματάει να είναι πια απόλαυση και μετατρέπεται σε μάχη για επιβίωση. Πως μπορεί να μετατραπεί η αβεβαιότητα σε ασφάλεια και η αδυναμία σε δύναμη; Πως μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής, ξεπερνώντας σχετικά ανώδυνα τις δυσκολίες και τα εμπόδια της καθημερινότητας;

Ένας είναι ο τρόπος: Να ελέγξουμε τις σκέψεις μας! Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο αυτό και στην πραγματικότητα δεν είναι. Κι αυτό γιατί στα χέρια μας έχουμε ένα υπερ-όπλο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλό μας! Με το εγκέφαλο στο πλευρό μας μπορούμε συνειδητά να βελτιώσουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο και μάλιστα παρακάτω θα σας μάθουμε πως ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό...

Μη νομίζετε πως κι εμείς τα ξέρουμε όλα. Μας έμαθε, όμως, πολλά o Μανώλης Στρατάκης στο σεμινάριο "Οδικός Χάρτης Ζωής" που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο e-νοπωλείο, τη γνωστή κάβα στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου... Εκεί για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο δοκιμάζαμε τις νοστιμιές του Στράτου Βαξεβάνη, τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου "Αγγελάκης" και μαθαίναμε μέσα σε χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, πως μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, θέτοντας στην υπηρεσία του εαυτού μας τον πανίσχυρο εγκέφαλό μας!

Πρέπει να μην τον μπλοκάρουμε...

Ο εγκέφαλός μας έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα πάντα, αρκεί... Αρκεί να μην τον έχουμε μπλοκαρισμένο. Ο εγκέφαλος μπλοκάρει κυρίως από δύο πράγματα, που στην εποχή μας έχουν γίνει μάστιγα!

Μπλοκάρισμα 1ο, η πολυδιάσπαση...

Προαναφέρθηκε πως ο εγκέφαλος είναι υπερ-όπλο, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα. Θέλει να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά. Η πολυδιάσπαση είναι κάτι που μπλοκάρει τον εγκέφαλο και μας πάει πίσω, ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε το αντίθετο!

Παράδειγμα: Γράφουμε μια εργασία (μια αίτηση, ένα μήνυμα, οτιδήποτε). Είμαστε συγκεντρωμένοι και τα πάμε καλά, ώσπου χτυπάει ειδοποίηση στο κινητό. Οι περισσότεροι από εμάς θα διακόψουν το γράψιμο και θα ελέγξουν την ειδοποίηση. Ίσως και να απαντήσουν, πριν επιστρέψουν στην αρχική τους ασχολία. Πάμε πάλι να συγκεντρωθούμε. Τα καταφέρνουμε και συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, ώσπου, να και νέα ειδοποίηση!

Αυτή η πολυδιάσπαση της προσοχής και το γεγονός ότι οι σύγχρονες συνθήκες δε μας επιτρέπουν να αφοσιωθούμε σε ένα πράγμα τη φορά, αποδιοργανώνει και αποδυναμώνει τον εγκέφαλό μας, ο οποίος (από ένα σημείο και μετά) αδυνατεί να συγκεντρωθεί και μαθαίνει ακόμα και να αυτοδιακόπτεται!

Οι γυναίκες... Είναι ευραίως διαδεδομένη η άποψη ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε αντίθεση με τους άνδρες. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό σίγουρα δε θα τα κάνουν το ίδιο καλά, όπως αν τα έκαναν ένα - ένα τη φορά...

Μπλοκάρισμα 2ο, "τι έχουμε για μετά";

Ζούμε σε μια εποχή που οι προκλήσεις δείχνουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες μας, δημιουργώντας μας περισσότερη αβεβαιότητα, ανησυχία και άγχος. Για να τα προλάβουμε όλα, συχνά δε ζούμε "το τώρα", αλλά ζούμε το επόμενο που πρόκειται να μας συμβεί.

Παράδειγμα: Βρίσκεται ένας άνδρας στην εργασία του, κι αντί να είναι συγκεντρωμένος σε αυτήν, σκέφτεται το γκολφ που θα πάει να παίξει μετά τη λήξη του ωραρίου του. Έρχεται η ώρα του γκολφ και αντί να απολαμβάνει το παιχνίδι, σκέφτεται πως όταν τελειώσει θα συναντηθεί με τη φιλενάδα του και θα κάνουν έρωτα. Αργότερα έρχεται και η ώρα του ραντεβού, όμως ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι, σκέφτεται... πόση πολλή δουλειά έχει την άλλη μέρα στο γραφείο!

Το να μη ζούμε "στο τώρα" καταναλώνει ενέργεια και μας στερεί ευχάριστες στιγμές της ζωής που "γεμίζουν" τις μπαταρίες μας, επιτρέποντάς μας να μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Η ζωή "στην επόμενη φάση" είναι προβληματική γιατί βάζουμε τον εγκέφαλο να σκέφτεται συνέχεια, συνήθως άσκοπα. Όταν έρθει η ώρα που τον χρειαζόμαστε πραγματικά εκείνος έχει «κρασάρει» κι εμείς εξακολουθούμε να βασανιζόμαστε από τις σκέψεις μας!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι δύσκολο να ελέγξουμε τους όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, κάποιους, όμως, μπορούμε: Για παράδειγμα... απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις στο κινητό. Ταυτοχρονα, προσπαθούμε να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε απεριόριστο βαθμό, αρκεί να έχουμε επίγνωση.

Για αρχή... Αναγνωρίζουμε τις παραπάνω συμπεριφορές; Την πολυδιάσπαση και τη "ζωή στην επόμενη φάση"; Θέλουμε να τις αλλάξουμε; Αν έχουμε πει ναι, να ξέρουμε πως χρειάζεται δουλειά. Ας δούμε μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε και μας τη σύστησε ο κ. Στρατάκης για μερικές φορές την ημέρα:

1. Παρατήρηση: Αποκτούμε επίγνωση της προσοχής μας. Που είναι στραμμένη; Σε περίπτωση που -πολύ πιθανόν- περιπλανάται άσκοπα στο παρελθόν ή στο μέλλον, απλά κάνουμε αυτή τη διαπίστωση. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα...

2. Μετατόπιση: Ανακατευθύνουμε την προσοχή μας στο τώρα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε επικεντρωνόμενοι στην αναπνοή μας, στους ήχους του περιβάλλοντος, στις αισθήσεις του σώματος ή απλά εστιάζοντας τη ματιά μας σ' ένα κοντινό ή μακρινό αντικείμενο. Ακόμα και απλά με μια θετική σκέψη...

3. Αναδιάταξη: Απλά παίρνουμε μισό λεπτό ακόμα για να βιώσουμε αυτή τη σύντομη εμπειρία και να ενισχύσουμε σε επίπεδο νευροβιολογίας τη μετατόπιση που μόλις καταφέραμε!

Καλές πρακτικές

Γενικά αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, αν θέλουμε να μάθουμε να ελέγχουμε το στρες, εκτός από το να παρακολουθήσουμε το επόμενο σεμινάριο του κ. Στρατάκη, μπορούμε ν' αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ακόλουθες καλές πρακτικές:

* Ευγένεια: Καλλιέργεια ευγένειας και σεβασμού προς όλους.

* Αλήθεια: Αυθεντικότητα και εξοικείωση με την ωμή αλήθεια.

* Παρατήρηση - αυτοπαρατήρηση: Παρατηρούμε συνειδητά τον κόσμο γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας. Η παρατήρηση είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές σοφίας και ταυτόχρονα μια τέχνη που τελειοποιείται με την εξάσκηση.

* Επίγνωση: Προσπαθούμε να έχουμε πάντα επίγνωση του που βρισκόμαστε, πού βρίσκεται η προσοχή μας, πόσο σημαντικό είναι αυτό που δίνουμε το χρόνο μας... Να έχουμε επίγνωση της διάθεσής μας και των συναισθημάτων μας...

* Θετική στάση: Καλλιεργούμε συνειδητά μια πιο θετική στάση ζωής, εστιάζοντας στα καλά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τα αρνητικά...

* Υπεύθυνη στάση ζωής: Εμείς μόνο έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Αποφεύγουμε να μεταθέτουμε την ευθύνη στους άλλους, στις καταστάσεις και σε εξωτερικούς παράγοντες.

* Αυτοέλεγχος: Προσπαθούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, όχι το περιβάλλον μας. Όσο περισσότερο εσωτερικό έλεγχο έχουμε, τόσο ελαττώνεται η ανάγκη μας να ελέγχουμε τις εξωτερικές καταστάσεις.

* Χιούμορ: Γελάμε αυτοσαρκαζόμαστε, παίρνουμε τη ζωή και τον εαυτό μας λιγότερο σοβαρά!

* Χαμόγελο: Χαμογελάμε κάθε τόσο ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο εγκέφαλος δεν έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα σε πραγματικό και προσποιητό γέλιο.

* Προσφορά: Προσφέρουμε όσο μπορούμε σε γνώσεις, βοήθεια και εμπιστοσύνη. Εξάσκηση συμπαράστασης - ευγνωμοσύνης προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

* Τα τρία Θετικά: Καταγράφουμε κάθε μέρα τρία θετικά συμβάντα (Μη γελάτε, το έχουμε κάνει, πιάνει!)

* Στάση σώματος: Κεφάλι ψηλά, στήθος έξω, ίσια πλάτη, όλα όμως χαλαρά, χωρίς ένταση.

* Επιλέγουμε να ασκούμαστε, να τρώμε σωστά και να έχουμε καλή διάθεση! Είναι στο χέρι μας!

Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιο επόμενο σεμινάριο ή για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μήνυμα στο facebook ή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μπάμπης Συμεωνίδης