Ποιος θέλει να ξεμπλοκάρει τον εγκέφαλό του; Πρακτικές συμβουλές...

Όταν η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούμε να αντέξουμε, η ζωή σταματάει να είναι πια απόλαυση και μετατρέπεται σε μάχη για επιβίωση. Πως μπορεί να μετατραπεί η αβεβαιότητα σε ασφάλεια και η αδυναμία σε δύναμη; Πως μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής, ξεπερνώντας σχετικά ανώδυνα τις δυσκολίες και τα εμπόδια της καθημερινότητας;

Ένας είναι ο τρόπος: Να ελέγξουμε τις σκέψεις μας! Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο αυτό και στην πραγματικότητα δεν είναι. Κι αυτό γιατί στα χέρια μας έχουμε ένα υπερ-όπλο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλό μας! Με το εγκέφαλο στο πλευρό μας μπορούμε συνειδητά να βελτιώσουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο και μάλιστα παρακάτω θα σας μάθουμε πως ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό...

Μη νομίζετε πως κι εμείς τα ξέρουμε όλα. Μας έμαθε, όμως, πολλά o Μανώλης Στρατάκης στο σεμινάριο "Οδικός Χάρτης Ζωής" που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο e-νοπωλείο, τη γνωστή κάβα στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου... Εκεί για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο δοκιμάζαμε τις νοστιμιές του Στράτου Βαξεβάνη, τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου "Αγγελάκης" και μαθαίναμε μέσα σε χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, πως μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, θέτοντας στην υπηρεσία του εαυτού μας τον πανίσχυρο εγκέφαλό μας!

Πρέπει να μην τον μπλοκάρουμε...

Ο εγκέφαλός μας έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα πάντα, αρκεί... Αρκεί να μην το έχουμε μπλοκαρισμένο. Ο εγκέφαλος μπλοκάρει κυρίως από δύο πράγματα, που στην εποχή μας έχουν γίνει μάστιγα!

Μπλοκάρισμα 1ο, η πολυδιάσπαση...

Προαναφέρθηκε πως ο εγκέφαλος είναι υπερ-όπλο, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα. Θέλει να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά. Η πολυδιάσπαση είναι κάτι που μπλοκάρει τον εγκέφαλο και μας πάει πίσω, ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε το αντίθετο!

Παράδειγμα: Γράφουμε μια εργασία (μια αίτηση, ένα μήνυμα, οτιδήποτε). Είμαστε συγκεντρωμένοι και τα πάμε καλά, ώσπου χτυπάει ειδοποίηση στο κινητό. Οι περισσότεροι από εμάς θα διακόψουν το γράψιμο και θα ελέγξουν την ειδοποίηση. Ίσως και να απαντήσουν, πριν επιστρέψουν στην αρχική τους ασχολία. Πάμε πάλι να συγκεντρωθούμε. Τα καταφέρνουμε και συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, ώσπου, να και νέα ειδοποίηση!

Αυτή η πολυδιάσπαση της προσοχής και το γεγονός ότι οι σύγχρονες συνθήκες δε μας επιτρέπουν να αφοσιωθούμε σε ένα πράγμα τη φορά, αποδιοργανώνει και αποδυναμώνει τον εγκέφαλό μας, ο οποίος (από ένα σημείο και μετά) αδυνατεί να συγκεντρωθεί και μαθαίνει ακόμα και να αυτοδιακόπτεται!

Οι γυναίκες... Είναι ευραίως διαδεδομένη η άποψη ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε αντίθεση με τους άνδρες. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό σίγουρα δε θα τα κάνουν το ίδιο καλά, όπως αν τα έκαναν ένα - ένα τη φορά...

Μπλοκάρισμα 2ο, "τι έχουμε για μετά";

Ζούμε σε μια εποχή που οι προκλήσεις δείχνουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες μας, δημιουργώντας μας περισσότερη αβεβαιότητα, ανησυχία και άγχος. Για να τα προλάβουμε όλα, συχνά δε ζούμε "το τώρα", αλλά ζούμε το επόμενο που πρόκειται να μας συμβεί.

Παράδειγμα: Βρίσκεται ένας άνδρας στην εργασία του, κι αντί να είναι συγκεντρωμένος σε αυτήν, σκέφτεται το γκολφ που θα πάει να παίξει μετά τη λήξη του ωραρίου του. Έρχεται η ώρα του γκολφ και αντί να απολαμβάνει το παιχνίδι, σκέφτεται πως όταν τελειώσει θα συναντηθεί με τη φιλενάδα του και θα κάνουν έρωτα. Αργότερα έρχεται και η ώρα του ραντεβού, όμως ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι, σκέφτεται... πόση πολλή δουλειά έχει την άλλη μέρα στο γραφείο!

Το να μη ζούμε "στο τώρα" καταναλώνει ενέργεια και μας στερεί ευχάριστες στιγμές της ζωής που "γεμίζουν" τις μπαταρίες μας, επιτρέποντάς μας να μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Η ζωή "στην επόμενη φάση" είναι προβληματική γιατί βάζουμε τον εγκέφαλο να σκέφτεται συνέχεια, συνήθως άσκοπα. Όταν έρθει η ώρα που τον χρειαζόμαστε πραγματικά εκείνος έχει «κρασάρει» κι εμείς εξακολουθούμε να βασανιζόμαστε από τις σκέψεις μας!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι δύσκολο να ελέγξουμε τους όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, κάποιους, όμως, μπορούμε: Για παράδειγμα... απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις στο κινητό. Ταυτοχρονα, προσπαθούμε να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε επαεριόριστο βαθμό, αρκεί να έχουμε επίγνωση.

Για αρχή... Αναγνωρίζουμε τις παραπάνω συμπεριφορές; Την πολυδιάσπαση και τη "ζωή στην επόμενη φάση"; Θέλουμε να τις αλλάξουμε; Αν έχουμε πει ναι, να ξέρουμε πως χρειάζεται δουλειά. Ας δούμε μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε και μας τη σύστησε ο κ. Στρατάκης για μερικές φορές την ημέρα:

1. Παρατήρηση: Αποκτούμε επίγνωση της προσοχής μας. Που είναι στραμμένη; Σε περίπτωση που -πολύ πιθανόν- περιπλανάται άσκοπα στο παρελθόν ή στο μέλλον, απλά κάνουμε αυτή τη διαπίστωση. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα...

2. Μετατόπιση: Ανακατευθύνουμε την προσοχή μας στο τώρα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε επικεντρωνόμενοι στην αναπνοή μας, στους ήχους του περιβάλλοντος, στις αισθήσεις του σώματος ή απλά εστιάζοντας τη ματιά μας σ' ένα κοντινό ή μακρινό αντικείμενο. Ακόμα και απλά με μια θετική σκέψη...

3. Αναδιάταξη: Απλά παίρνουμε μισό λεπτό ακόμα για να βιώσουμε αυτή τη σύντομη εμπειρία και να ενισχύσουμε σε επίπεδο νευροβιολογίας τη μετατόπιση που μόλις καταφέραμε!

Καλές πρακτικές

Γενικά αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, αν θέλουμε να μάθουμε να ελέγχουμε το στρες, εκτός από το να παρακολουθήσουμε το επόμενο σεμινάριο του κ. Στρατάκη, μπορούμε ν' αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ακόλουθες καλές πρακτικές:

* Ευγένεια: Καλλιέργεια ευγένειας και σεβασμού προς όλους.

* Αλήθεια: Αυθεντικότητα και εξοικείωση με την ωμή αλήθεια.

* Παρατήρηση - αυτοπαρατήρηση: Παρατηρούμε συνειδητά τον κόσμο γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας. Η παρατήρηση είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές σοφίας και ταυτόχρονα μια τέχνη που τελειοποιείται με την εξάσκηση.

* Επίγνωση: Προσπαθούμε να έχουμε πάντα επίγνωση του που βρισκόμαστε, πού βρίσκεται η προσοχή μας, πόσο σημαντικό είναι αυτό που δίνουμε το χρόνο μας... Να έχουμε επίγνωση της διάθεσής μας και των συναισθημάτων μας...

* Θετική στάση: Καλλιεργούμε συνειδητά μια πιο θετική στάση ζωής, εστιάζοντας στα καλά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τα αρνητικά...

* Υπεύθυνη στάση ζωής: Εμείς μόνο έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Αποφεύγουμε να μεταθέτουμε την ευθύνη στους άλλους, στις καταστάσεις και σε εξωτερικούς παράγοντες.

* Αυτοέλεγχος: Προσπαθούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, όχι το περιβάλλον μας. Όσο περισσότερο εσωτερικό έλεγχο έχουμε, τόσο ελαττώνεται η ανάγκη μας να ελέγχουμε τις εξωτερικές καταστάσεις.

* Χιούμορ: Γελάμε αυτοσαρκαζόμαστε, παίρνουμε τη ζωή και τον εαυτό μας λιγότερο σοβαρά!

* Χαμόγελο: Χαμογελάμε κάθε τόσο ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο εγκέφαλος δεν έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα σε πραγματικό και προσποιητό γέλιο.

* Προσφορά: Προσφέρουμε όσο μπορούμε σε γνώσεις, βοήθεια και εμπιστοσύνη. Εξάσκηση συμπαράστασης - ευγνωμοσύνης προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

* Τα τρία Θετικά: Καταγράφουμε κάθε μέρα τρία θετικά συμβάντα (Μη γελάτε, το έχουμε κάνει, πιάνει!)

* Στάση σώματος: Κεφάλι ψηλά, στήθος έξω, ίσια πλάτη, όλα όμως χαλαρά, χωρίς ένταση.

* Επιλέγουμε να ασκούμαστε, να τρώμε σωστά και να έχουμε καλή διάθεση! Είναι στο χέρι μας!

Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιο επόμενο σεμινάριο ή για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μήνυμα στο facebook ή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μπάμπης Συμεωνίδης

18-05-2018

Μαλλιαρή για μελλόνυμφες, πρηξίματα, κακογλωσσιά και όχι μόνο!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων αναβίωσε την ημέρα της Ανάληψης, το έθιμο της...

18-05-2018

Τα δεκάχρονα των δημοσιογράφων και τα γενέθλια επί της σκηνής!

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε ο πρώτος κύκλος παρουσιάσεων της νέας παράστασης...

15-05-2018

Χαμός στην Αλικαρνασσό, παίρνει σειρά η Βιάννος!

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίστηκε στην Ν. Αλικαρνασσό η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών...

22-04-2018

Βολταράκι με το Γιάννη Γιοκαρίνη στα ωραία μας νιάτα!

Είχαμε να βγούμε πολύ καιρό... Αλλά αυτός δεν ήταν ο λόγος για...

17-04-2018

Η πυρά των παλιών προσκόπων του Ηρακλείου...

Την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η...

31-03-2018

Οι νέοι ψηφίζουν "κυκλική οικονομία"!

Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε νέους ανθρώπους σε συνέδρια. Γι' αυτό και...

20-03-2018

Έλλειψη βιταμίνης προκαλεί άνοια!

Σημαντικές πληροφορίες για την νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, από την οποία...

13-03-2018

Πλημμύρισε ασκομαντούρες ο Κούλες!

Με ασκομαντούρες, θιαμπόλια και νταούλια πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα...

11-03-2018

Τα 45 γνωστά και άγνωστα φαγητά του Φεστιβάλ...

Το πιο νόστιμο βολταράκι σε γνωστές και άγνωστες κρητικές γεύσεις πήγαμε όσοι...

08-03-2018

Έχουμε ένα υπερ-όπλο και δεν το ξέρουμε!

Οι άνθρωποι είμαστε καλοί στο να... ανησυχούμε! Ανησυχούμε για τα πάντα... Ανησυχούμε...

06-03-2018

"Μη σκοτώνεις τη μαμά": Μεγάλη προσέλευση, παράταση παραστάσεων

Ήταν πραγματικά μεγάλη η προσέλευση στην παράσταση «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της...

25-02-2018

"Το καρναβάλι των ζώων"...

Μια βραδιά που άγγιξε το είναι μας είχαμε την χαρά να βιώσουμε...

23-02-2018

Βενετία θα ήμασταν!

Αν είχαν σωθεί τα ενετικά κτήρια του 1640 στο κέντρο του Ηρακλείου...

22-02-2018

Ολλανδοί καρναβαλιστές στην Κρήτη!

Πολυπληθής ομάδα Ολλανδών με τ' όνομα "Πορτοκαλί" και με άρμα δικό της...

18-02-2018

Τρελό κέφι και λουλουδοπόλεμος στα Μάλια (φωτορεπορτάζ)

Ένα πραγματικά αλλιώτικο καρναβάλι, ήταν το Μμμ...αλλιώτικο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18...

11-02-2018

Η επιτυχία της Καστρινής Αποκριάς (Φωτορεπορτάζ)

Πλημμύρισε το Ηράκλειο κατά τη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης το μεσημέρι...

11-02-2018

"Βούλιαξε" η πλατεία του Μοχού (φωτορεπορτάζ)

Πάνω από 10.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν και φέτος στο Μοχό για να βιώσουν...

29-01-2018

Τα παιδιά χρειάζονται παραδείγματα, όχι λόγια

Με ομιλία του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή κ. Κώστα Μπατσαλιά και της Παιδοψυχιάτρου...

04-01-2018

Βολταράκι στις πρωτοχρονιές των μικρασιατών προσφύγων

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τις «Πρωτοχρονιές των προσφύγων» που πραγματοποιήθηκε...

31-12-2017

Η βαρέλα του χθες και του σήμερα...

Το Ηράκλειο περασμένων δεκαετιών θυμήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι κάτοικοι και...

30-12-2017

Έπαιξαν μπίνγκο με εξοπλισμό των Αμερικανών!

Χρόνια και χρόνια έχουν φύγει οι Αμερικανοί από την πρώην βάση στις...

23-12-2017

Ζευγάρι απολαυστικό... ορθάνοιχτο!

Μια ωραία παράσταση με δύο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς απολαύσαμε την Παρασκευή 22...

23-12-2017

Κάθε φορά και πιο καλά!

Πολύ ωραίο ήταν για άλλη μια φορά το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής...

21-12-2017

Πάντα θυμούνται το Μανώλη Σταυρουλάκη

Όσο ζούσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Εργοτέλη Μανώλης Σταυρουλάκης είχε αναπτύξει...

10-12-2017

Παραμύθια μαγικά από αφηγήτρια φοβερή!

Η Ελένη Μπετεινάκη πραγματικά είναι γεννημένη για να λέει παραμύθια! Την ευκαιρία...

10-12-2017

Φωτογράφισαν "Από γενιά σε γενιά"...

Σούπερ επιτυχημένη ήταν η έκθεση φωτογραφίας που ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου...

07-12-2017

Καλές γιορτές με ρακόμελο και μηλόπιτες!

Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου "Ρέα" βρέθηκε το απόγευμα της 7ης...

07-12-2017

Ψάρι... αντικριστό στου Τερζάκη!

Χρόνια τώρα το αρνί το αντικριστό το τιμούσαμε δεόντως! Για ψάρι αντικριστό...

03-12-2017

Άναψαν τα φώτα της μεγάλης γιορτής!

Το πρωί του Σαββάτου τα πράγματα δεν έδειχναν και πολύ καλά. Οι...

24-11-2017

Οδοιπορικό σ' ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους (φωτορεπορτάζ)...

Ανάμικτα συναισθήματα μας πλημμύρισαν φτάνοντας στους Γουργούθους, ένα χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους...

17-11-2017

Επιτυχημένα εγκαίνια, επιτυχημένη συνέχεια!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

16-11-2017

Σε τρεις αίθουσες ταυτόχρονα, για να χωρέσουν όλοι!

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή "Καζαντζάκης" έγινε το βράδυ...

13-11-2017

Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν...

Με μια ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν έκαναν την Κυριακή τους ν' αξίζει...

13-11-2017

Κάποιοι θα κάνουν τώρα καλά Χριστούγεννα...

Την ευκαιρία να συνδυάσουμε διασκέδαση, ωραίο φαγητό και βοήθεια προς το πλησίον...

05-11-2017

Καζανίσαμε σε χωριό με ένα μόνιμο κάτοικο!

Η πρόσκληση είχε φτάσει μερικές ημέρες πριν από τη φίλη μας την...

23-10-2017

Τα κρυμμένα μυστικά της παλιάς πόλης...

Άλλο ένα συναρπαστικό βολταράκι από εκείνα που μας κάνουν να βλέπουμε την...

03-10-2017

Η εποχή των φρέσκων καρυδιών!

Στα ορεινά του Δήμου Αμαρίου της Κρήτης, αυτή την εποχή, οι άνθρωποι...

25-09-2017

Ό,τι "εμπόδιζε" το κατεδαφίζαμε...

Ούτε που μας περνούσαν από το μυαλό τα φοβερά και τρομερά που...

24-09-2017

Οι μικροί θησαυροί των αγγέλων μας περιμένουν...

Χειροποίητα εργόχειρα, σπάνια βιβλία και κρυστάλλινα σταχτοδοχεία... Ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, καλής ποιότητας φο...

17-09-2017

Κούλες, αυτός ο... άγνωστος!

Κι εκεί που νομίζαμε πως γνωρίζαμε το φρούριο Κούλε, τελικά αποδείχτηκε πως...

09-09-2017

Η μοιρολογίστρα... στο καρότσι!

Έσπασε το πόδι της πέφτοντας από τις σκάλες, όμως, αυτό δεν εμπόδισε...

26-08-2017

Συναυλία με μεγάλη επιτυχία!

Λίγες φορές στη ζωή μας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο ωραίες...

25-08-2017

Απόλαυση, διασκέδαση και προσφορά μαζί!

Λαχταριστά ψητά στο φούρνο με πατάτες, τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια, σαλάτες, φρούτα και ποτά...

18-08-2017

Η έκθεση που βοηθά τους φυλακισμένους...

Ξυλόγλυπτα, αγιογραφίες, πήλινα σκεύη, ξύλινες κατασκευές, κομπολόγια, κοσμήματα, σαπούνια και όχι μόνο...

15-08-2017

Οι βουτιές του Δεκαπενταύγουστου

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού... Δεκαπενταύγουστος με τις εκκλησιές του, τα τάματα...

14-08-2017

Γλέντι από τα παλιά στην αυλή του σχολείου

Ήταν πολύ μεγάλο το φετινό γλέντι στη Βασιλική Λασιθίου, με πρωταγωνιστή τον...

09-08-2017

Κοσμοσυρροή στο ανάκτορο για το Μάριο!

Μια εμπειρία από εκείνες που μια φορά στη ζωή βιώνει κανείς έζησε...

08-08-2017

Μια μαγική βραδιά στο πάρκο της Κνωσού

Το παρκάκι της Κνωσου στο Ηράκλειο, "παίζει" να μην έχει ξαναδεί τόσο...

06-08-2017

Επιτυχημένο Cosplay Party!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Cosplay Party στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο...

04-08-2017

Η "βιομηχανική" αρχαία πόλη της Κρήτης...

Τα Γουρνιά, η αρχαία πόλη που συναντάμε, πηγαίνοντας από Ηράκλειο προς Ιεράπετρα...

22-07-2017

"Ψαγμένα" προϊόντα στο πάρκο Γεωργιάδη...

Εμείς πήγαμε στο "Εν Οίκω", το φεστιβάλ που πραγματοποιείται μέχρι και την...

21-07-2017

Γελάσαμε με ιστορίες από τις δικαστικές αίθουσες...

Τελικά δεν είναι ανάγκη να ακριβοπληρώσει κάποιος μια θεατρική παράσταση με λαμπερούς...

08-07-2017

"Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις"...

Ούτε κανάκεμα, ούτε κριτική χρειάζονται τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό...

25-06-2017

Το υπέροχο Καστέλλι Φουρνής (φωτορεπορτάζ)

Επισκεφτήκαμε το Καστέλλι Φουρνής πριν από μερικές ημέρες, μετά από προτροπή της...

22-06-2017

Το ζιζάνιο που επουλώνει τις πληγές!

Στα χωράφια της Κρήτης συναντάμε συχνά το βότανο της φωτογραφίας, ένα κοινό...

06-06-2017

Καθηγητής του Πρίνστον μίλησε για το Ηράκλειο

Ο καθηγητής του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης, το περασμένο Σάββατο 27 Μαΐου 2017...

01-06-2017

Η πορνεία στο Κάστρο, μέρος δεύτερο...

Την Παρασκευή 12 Μαΐου είχαμε κάνει μια απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους...

31-05-2017

Σφουγγάρια από τον... κήπο μας!

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σφουγγάρια του εμπορίου με φυσικά...

28-05-2017

Ο γιος του Πάλμε χορεύει στην Κρήτη, όπως ο πατέρας του...

Ιστορικές στιγμές έζησε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017 ο Μοχός:...

25-05-2017

Έπιασαν τη μαλλιαρή στον Καράβολα

Μνήμες από παλιές, πιο αγνές εποχές, ξύπνησαν ανήμερα της Αναλήψεως στην παραλία...

20-05-2017

Ελίφια, μαμάδες και "κουκιά" σε μια διαφορετική λαϊκή αγορά

Το βολταράκι μας στην αυτόνομη λαϊκή αγορά στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου...

15-05-2017

Χορός, τραγούδια, σοκολάτες και λουλούδια

Με την λαμπρότητα που αξίζει στις μανούλες γιόρτασαν τα Μάλια τη γιορτή...

15-05-2017

Μια αποκάλυψη στην Ανδρόγεω...

Μια αποκάλυψη έκανε ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος κατά την πρόσφατη ομιλία του...

13-05-2017

Η πορνεία στο Κάστρο...

Μία απίστευτη περιήγηση σε χώρους... "απαγορευμένους" κάναμε με τη βοήθεια της αρχαιολόγου...

11-05-2017

Αντίκα του 1925 κάνει το γύρο του θριάμβου στο Ηράκλειο!

Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν όσοι βρίσκονταν στο κέντρο του Ηρακλείου το...

11-05-2017

Τι έκανες στο Opus Μάνο Πολιτάκη;

Έπιασε για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή στα χέρια του, σε ηλικία 15...

08-05-2017

Η εκκλησία που έγινε ουρητήριο και η πρώτη λαϊκή...

Που λειτούργησε η πρώτη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου στις αρχές του 20ού...

03-05-2017

Ζωγράφισαν πάλι οι γυναίκες στα Μάλια...

Πολύ κόσμο και εγκωμιαστικά σχόλια συγκέντρωσε η έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε στα...

29-04-2017

Καζανίσαμε χαρουπόμελο στο Μελιδοχώρι

Καζάνια υπάρχουν πολλά, σαν το καζάνι του Κωστή Καράτζη στο Μελιδοχώρι της...

29-04-2017

Σκασιαρχείο από την καθημερινότητα μια Πέμπτη...

Ήταν ένα απόγευμα καθημερινής... Από εκείνα τα απογεύματα που είναι γεμάτα, άγχος...

24-04-2017

Ευλογήθηκαν τα αιγοπρόβατα και μοιράστηκε το γάλα στους πιστούς!

Εικόνες που ξεπηδούν μέσα από την κρητική παράδοση και συνδέονται με ένα...

22-04-2017

Επώνυμοι και μη, όλοι συγκινημένοι στην εκδήλωση για τον Ξυλούρη

Το καλοκαίρι του 1978, ο Νίκος Ξυλούρης είχε βρεθεί στην Κρήτη, όπου...

20-04-2017

Καταχειροκροτήθηκε η πρεμιέρα στο Βενεράτο

Την αξιόλογη προσπάθεια της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου παρακολουθήσαμε το...

19-04-2017

Ένα γλέντι από τα παλιά...

Ένα υπαίθριο γλέντι με πολύ κέφι, που ξεκίνησε το μεσημεράκι και διήρκησε...

12-04-2017

Η απώλεια και το πένθος στην Κρητική κοινωνία πριν από πολλά-πολλά χρόνια...

Ιστορίες από την Kρητική κοινωνία την πρώτη χιλιετία έμαθαν χθες οι Ηρακλειώτες...

10-04-2017

Ζωντάνεψαν εικόνες από άλλη εποχή στην Κρήτη...

Εικόνες από μια άλλη εποχή ζωντάνεψαν το Σάββατο 8 Απριλίου σε διάφορες...

07-04-2017

Τα μυστικά της επιτυχημένης κομποστοποίησης: Κανόνας 1ος, όχι άγχος!

Όταν κινήσαμε για το Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, προκειμένου να λάβουμε μέρος στην...

04-04-2017

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος!

Αρχικά η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ήρθε στους Σαρπιδονίστας. Στους δραστήριους εθελοντές...

01-04-2017

Μοναδικό live και μοναδική εξομολόγηση από το Νίκο Ζιώγαλα

Ένα μοναδικό live μας χάρισαν ο Νίκος Ζιώγαλας και οι On The...

26-03-2017

Όταν το Ηράκλειο ανησυχούσε για την έκλυση των ηθών...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως διασκέδαζαν οι Ηρακλειώτες κατά την περίοδο της αυτονομίας...

24-03-2017

Γνωρίσαμε το Ηράκλειο... αδόμητο!

Αν ζούσαμε ως ενήλικες γύρω στο 1950 στο Ηράκλειο θα μπορούσαμε σήμερα...

20-03-2017

Χορτάσαμε ήλιο και... γνώση!

Η Λότζια... Η λέσχη των ευγενών της Ενετοκρατίας... Το σημερινό Δημαρχείο Ηρακλείου...

19-03-2017

Μ' αυτοκίνητα και πούλμαν στη γιορτή πορτοκαλιού!

Πάνω από 3.000 άτομα συνέρευσαν στο Φόδελε την Κυριακή 19 Μαρτίου για...

10-03-2017

Τα μοντέλα των Μαλίων...

Για σχεδόν δύο μήνες 50 γυναίκες όλων ηλικιών πόζαραν στο φακό της...

06-03-2017

Το κουνέλι που κέρδισε το βραβείο!

Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαράθου Μαλεβυζίου που μας μαγείρεψε φύλλα αγκινάρας με κουνέλι...

06-03-2017

Οι μουσαφίρηδες επέμεναν να κεράσουν!

Στην Κρήτη συνηθίζουμε τους μουσαφίρηδες να τους φιλεύουμε εμείς. Οι μουσαφίρηδες που...

02-03-2017

Άφησαν τα νυστέρια, έπιασαν τα πινέλα!

Ένα πρόσωπο που δεν θα φανταζόμαστε εύκολα ότι έχουν μας δείχνουν 32...

26-02-2017

Πιο Ρίο; Μάλια!

Χαμός έγινε στα Μάλια από το μεσημέρι της Κυριακής οπότε και πραγματοποιήθηκε...

24-02-2017

Βολταράκι για αγριαγκινάρες στην Αγκάραθο...

Ξεκινήσαμε για αγκιναράκια... Όμως επιστρέψαμε στο σπίτι μας με τα κοφίνια γεμάτα...

19-02-2017

Φέτος καταλάβαμε γιατί όλοι πάνε στο Μοχό...

Προσέγγισαν τους 10.000 οι άνθρωποι που απόλαυσαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017...

18-02-2017

"Βούλιαξε" το Ηράκλειο κατά τη μεγάλη παρέλαση!

Χαμός σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση...

12-02-2017

Μετατρέπουμε κάτι άχρηστο σε κάτι χρήσιμο...

Ένα δημιουργικό απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε στις 11 Φεβρουαρίου 2017...

05-02-2017

Ξεφάντωμα μετά τον αγώνα!

Το όνομα Μάνος Μαλαξιανάκης το ακούσαμε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι...

04-02-2017

Μοσχοβόλησε το Ηράκλειο χάρη στη Γιασεμιά!

Στέφθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ευδοκίας Σκορδαλά-...

01-02-2017

Το λάχανο project!

Σήμερα πήγαμε βολταράκι στις Αρχάνες, όπου στο φιλόξενο συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο...

28-01-2017

Μας ζώσανε τα φίδια στο Μελιδόνι...

Απίστευτο και όμως αληθινό: Το μέρος όπου μπορείτε να δούμε και να...

26-01-2017

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας!

Μάθαμε να κάνουμε ανθόνερο... Βάμμα, βοτανόλαδο, αιθέρια έλαια... Μάθαμε πως η ρίγανη δεν...

21-01-2017

Σεργιάνι στα μνημεία του Ηρακλείου

Γνωρίζατε ότι κατάστημα στα λιοντάρια διαθέτει αυθεντικό τμήμα του Δούκικου Ανάκτορου της...

15-01-2017

"Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ"!

Το αποτέλεσμα μιας αξιόλογης προσπάθειας της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm