Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλλειψη βιταμίνης προκαλεί άνοια!

Σημαντικές πληροφορίες για την νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, από την οποία πάσχουν πανελλαδικά περί τα 200.000 άτομα, δόθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018 στη Δημοτική Αίθουσα Ανδρόγεω στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «η κρίση εντός μας» που διοργανώνει η "Ηράκλεια Πρωτοβουλία".

Ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαγανάς, πραγματοποίησε ομιλία για τα νεότερα δεδομένα στη νόσο Alzheimer και τις σχετιζόμενες άνοιες.

Όπως είπε ο ομιλητής, η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη αιτία, που προκαλεί άνοια, όμως άνοια μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως π. χ. από έλλειψη βιταμίνης. Όπως μαθαίνουμε, οι επιστήμονες πλέον συνδέουν άμεσα τη έλλειψη βιταμίνης D με το αυξημένο ρίσκο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάϊμερ σε άτομα 3ης ηλικίας.

Αισιοδοξία για τη δυνατότητα θεραπείας στο μέλλον

Σήμερα πάσχουν στην Ελλάδα από άνοια περίπου 200.000 άτομα, το 60-70% από αυτούς εξαιτίας της νόσου Alzheimer. Και ενώ η άνοια από άλλες αιτίες μπορεί να θεραπευθεί, η νόσος Alzheimer σήμερα δεν θεραπεύεται. Παρ’ όλα αυτά η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εμφάνισης και στην ανακούφιση των πασχόντων.

Ο καθηγητής Ζαγανάς φάνηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα θεραπείας της νόσου στο μέλλον, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται παγκοσμίως μεγάλη προσπάθεια για την ανακάλυψη σχετικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε και η κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», η οποία παρουσίασε το έργο της εταιρείας, με κύριους στόχους την ανακούφιση των πασχόντων, τη στήριξη των οικογενειών τους και τη διαρκή εκπαίδευση των περιθαλπόντων.

Επόμενη ομιλία στις 24 Μαρτίου

Ο κύκλος ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, θα συνεχιστεί το προσεχές Σάββατο 24 Μαρτίου, ώρα 11.00 το πρωί, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω με θέμα: "Αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας τις άγνωστες δυνατότητές μας". Θα μιλήσει ο κ. Γιάννης Ανυφαντάκης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Γκίσεν Γερμανίας.

www.voltarakia.gr