Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλημμύρισε ασκομαντούρες ο Κούλες!

Με ασκομαντούρες, θιαμπόλια και νταούλια πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαρτίου με αφορμή τη γιορτή της ασκομαντούρας (*). Για τέσσερις ολόκληρες ώρες, ξεκινώντας από το εμβληματικό φρούριο Κούλε, δεξιοτέχνες του είδους "όργωσαν" τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε ντόπιους και περαστικούς.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτότυπη καντάδα έκαναν στάσεις στη Λότζια, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στα Λιοντάρια, στην Πλατεία Κορνάρου, στην Πλατεία Δασκαλογιάννη και στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ο μουσικός επίλογος γράφτηκε στη Λότζια, απ' όπου και το βιντεάκι που θα βρείτε παρακάτω.

Σε κάθε στάση, οι περαστικοί αλλά και οι ακόλουθοι της καντάδας απολάμβαναν ένα χορός από τον όμιλο "Αετογιάννη", ενώ καθόλη τη διάρκεια της μουσικής πορείας τραγούδια και πειράγματα συνόδευαν την πομπή.

* Για την ακρίβεια 10 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άσκαυλου, η οποία έχει καθιερωθεί από το 2012 (Άσκαυλος = ασκός + αυλός (μαντούρα) = ασκομαντούρα). Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Μαρτίου σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο (όπου επιβιώνει ακόμα αυτό το αρχαίο Κρητικό πνευστό μουσικό όργανο, συνήθως πιο εξελιγμένο).

www.voltarakia.gr

Gallery