Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχουμε ένα υπερ-όπλο και δεν το ξέρουμε!

Οι άνθρωποι είμαστε καλοί στο να... ανησυχούμε! Ανησυχούμε για τα πάντα... Ανησυχούμε διαρκώς... Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε ένα πράγμα που μας λείπει, παρά σε δέκα άλλα, τα οποία διαθέτουμε... Αποτέλεσμα; Αντί να χαιρόμαστε το πολύτιμο δώρο της ζωής, ν' αφήνουμε μέρες και μέρες να περνάνε έτσι... Με αρνητικά συναισθήματα... Με θυμό... Με την αίσθηση του ανικανοποίητου...

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας λέγαμε ότι μπορεί ν' αλλάξουν όλα αυτά; Αν σας λέγαμε πως μπορούμε το μυαλό μας από "εχθρό" να το κάνουμε "σύμμαχο"; Και όμως, μπορούμε! Φανταστείτε πως αν το μυαλό μας ήταν ένα εργοστάσιο εμείς θα ήμασταν ο διευθυντής του! Αν το μυαλό μας ήταν μια πόλη, εμείς θα ήμασταν ο δήμαρχός της! Αν το μυαλό μας ήταν ένα μικρό σύμπαν, εμείς θα ήμασταν ο Θεός του!

Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε δηλαδή... Φτάνει να το αποφασίσουμε και να μπούμε στη διαδικασία ανάπτυξης της θετικής μας νοημοσύνης. Θετική νοημοσύνη; Τι είναι πάλι αυτό;

Μας το έμαθε ο Μανόλης Στρατάκης, Σύμβουλος Εξέλιξης, στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018. Όπως είπε ο κ. Στρατάκης: "Κάποτε θεωρούσαμε ότι το IQ (η λογικο-μαθηματική νοημοσύνη) ήταν το πιο σπουδαίο κριτήριο επιτυχίας στη ζωή. Πιστεύαμε ότι παιδιά με υψηλό IQ θα έβρισκαν εύκολα το δρόμο τους για μια καλή δουλειά και μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, ενώ τα άλλα, καλό θα ήταν να κρατάνε στη ζωή τους ένα μικρότερο καλάθι. Αυτό όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι απόλυτα ακριβές. Κοιτάζοντας τον κόσμο γύρω μας θα δούμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους να μην τα έχουν καταφέρει και τόσο καλά, να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους, να μην νιώθουν γεμάτοι, να μην είναι ευτυχισμένοι.

Αντίθετα πολλοί άλλοι, χωρίς να έχουν εξαιρετικά υψηλό IQ, έχουν βρει τη θέση τους στη ζωή, έχουν πολλά ενδιαφέροντα και μια εργασία που τους γεμίζει, απολαμβάνουν τον ανάλογο σεβασμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον και ζουν μια όμορφη ζωή με σκοπό και νόημα. Αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα διαθέτουμε περισσότερα είδη νοημοσύνης από ένα, κάποια από τα οποία συνεισφέρουν πολύ περισσότερο από το IQ σε μια επιτυχημένη ζωή"!

Όλοι μπορούμε ν’ ανθίσουμε!

Η Θετική Νοημοσύνη (ΡQ) για παράδειγμα είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα νέο και σχετικά άγνωστο είδος νοημοσύνης, το οποίο είναι η ικανότητα μας να παρατηρούμε και να αναγνωρίζουμε τα θετικά της ζωής. Πρόκειται ένα νοητικό υπερόπλο και βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο!

Μπορούμε να έχουμε μια γεύση από το αν έχουμε χαμηλό ή υψηλό βαθμό Θετικής Νοημοσύνης απαντώντας στα ερωτήματα:

* Βλέπουμε τα καλά στοιχεία στους φίλους μας, τους συνεργάτες μας και στα παιδιά μας; Ή μόνο τα ελαττώματα τους;
* Έχουμε εικόνα των κρυφών χαρισμάτων και των δυνατοτήτων μας; Ή εστιάζουμε μόνο τους περιορισμούς και τις ελλείψεις μας;
* Είμαστε ευγνώμονες για όλα εκείνα που ήδη έχουμε; 'Η ασχολούμαστε μόνο με όσα μας λείπουν;

Εκεί που ένας άνθρωπος με χαμηλό δείκτη θετικής νοημοσύνης βλέπει προβλήματα, εχθρούς και εμπόδια, ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη θετικής νοημοσύνης βλέπει λύσεις, φίλους και μονοπάτια...

Η θετική νοημοσύνη κάνει καλό στην υγεία!

Η επιτυχία μας στη ζωή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες: Από το IQ μας, από τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, από τις γνώσεις, τις ικανότητες, την εμπειρία μας, το κοινωνικό μας δίκτυο... Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Στρατάκης, ο δείκτης της Θετικής Νοημοσύνης επηρεάζει κατά 50% όλα τα προαναφερόμενα. Και ισχύει: Τι κοινωνικό δίκτυο μπορούμε να διατηρήσουμε αν είμαστε γκρινιάρηδες, μίζεροι και δε βλέπει ο άλλος την ώρα να τερματίσει τη συζήτηση μαζί μας;

Την ίδια ώρα έχει αποδειχτεί η θετική νοημοσύνη κάνει καλό στην υγεία: Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης της, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα ορμονών του στρες και τόσο λιγότερα τα προβλήματα υγείας.

Μπορούμε να εξελίξουμε τη θετική μας νοημοσύνη...

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα κι αν ο δείκτης της θετικής μας νοημοσύνης είναι χαμηλός, μπορούμε να κάνουμε τον ενισχύσουμε! Ο κ. Στρατάκης έχει να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους και τρικ, μεταξύ των οποίων είναι να γράφουμε καθημερινά τρία θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας. Επιπλέον, μας έμαθε την έννοια της Συναισθηματικής Γκαρνταρόμπας, πώς δηλαδή μπορούμε να επιλέγουμε ποια συναισθήματα θα φορέσουμε, αντί να φοράμε ότι βρεθεί μπροστά μας.

Καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της Θετικής μας Νοημοσύνης είναι να αποδυναμώσουμε ένα σαμποτέρ που όλοι έχουμε μέσα μας. Που όλους μας ταλαιπωρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πρόκειται για τον "Κριτή - Δικαστή (judge)". O συγκεκριμένος μας υποχρεώνει να βρίσκουμε συνέχεια λάθη στον εαυτό μας και στους άλλους, σε καθε κατάσταση και σε κάθε περίσταση. Δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας, του θυμού, της ντροπής, της απογοήτευσης και των ενοχών. Συχνά μεταμφιέζεται σε κάποιον που υποτίθεται ότι μας αγαπά και θέλει το καλό μας, χωρίς τον οποίο θα ήμασταν τεμπέληδες και δε θα καταφέρναμε και πολλά στη ζωή μας.

Πραγματικά θα μπορούσαμε να γράφουμε επί ώρες για όλα τα απλά, τα περίπλοκα, τα σημαντικά που μάθαμε σ' αυτό το τετράωρο σεμινάριο. Αποφασίσαμε, όμως, να κλείνουμε σιγά-σιγά... Και να ευχηθούμε σε όλους... καλή άνθιση. Μπορούμε!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μπάμπης Συμεωνίδης

Υ.Γ. 1 Στο διάλειμμα φάγαμε τα πιο νόστιμα σπιτικά χορτοπιτάκια και κρουασανάκια με μυζήθρα, φτιαγμένα από τα χεράκια της μαμάς του εισηγητή!
Υ.Γ. 2 Αναχωρώντας, εκτός από πλούσιο υλικό, πήραμε μαζί μας κι ένα τυχερό πετραδάκι από την Αφρική. Για να μας θυμίζει να φοράμε πάντα το χρυσό μας χαμόγελο. Κι αν δεν έχουμε όρεξη γι' αυτό, να φοράμε τουλάχιστον το... ασημένιο!
Υ.Γ. 3 Για πληροφορίες σχετικά με επόμενα σεμινάρια: email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , επίσης στο https://www.facebook.com/pg/Innobatics/events