Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενετία θα ήμασταν!

Αν είχαν σωθεί τα ενετικά κτήρια του 1640 στο κέντρο του Ηρακλείου αυτή τη στιγμή η Κρήτη θα είχε τη... Βενετία της! Πραγματικά μας κόπηκε η ανάσα όταν περιηγηθήκαμε εικονικά στο Ενετικό Ηράκλειο...

* Στο σταυρό της πόλης, περίπου ανάμεσα στα μπουγατσατζίδικα και το Αχτάρικα, δέσποζε η επιβλητική πύλη Βολτόνε. Περιελάμβανε κομμάτι και του αραβοβυζαντινού τείχους.

* Δεξιά από τα μουγατζατζίδικα ξεκινούσε ένα τεράστιο, στενόμακρο κτίριο, οι Σιταποθήκες οι οποίες έφταναν σχεδόν ως το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η εφημερίδα "Μεσόγειος" στην οδό Χάνδακος.

* Πάνω στο σιντριβάνι των Λιονταριών δέσποζε το άγαλμα του Ποσειδώνα, η τύχη του οποίου αγνοείται.

* Απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου υπήρχε το Δουκικό ανάκτορο, η κεντρική πύλη του οποίου είναι σήμερα εντοιχισμένη μέσα σε κατάστημα αθλητικών ειδών!

* Εκεί που είναι σήμερα το πάρκο Θεοτοκόπουλου δέσποζε το παλάτι του Αρχιστρατήγου.

* Πίσω από τη Λότζια βρισκόταν το Παλάτι του Αρχιναυάρχου.

* Κατά μήκος της λεωφόρου Δικαιοσύνης και μέχρι την πλατεία Ελευθερίας αναπτυσσόταν οι στρατώνες του Αγίου Γεωργίου. Άλλο ένα ωραίο στενόμακρο κτίριο που τριχοτομήθηκε και αποτελεί τα κτίρια που γνωρίζουμε σήμερα ως Δικαστικό Μέγαρο, Περιφέρεια και Ειρηνοδικείο.

* Η εντυπωσιακή Πύλη του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία Ελευθερίας κατεδαφίστηκε το 1917...

* Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είχε ένα πανύψηλο κωδωνοστάσιο. Από εκεί ενημερώνονταν οι κάτοικοι για όλα τα καλά και τα άσχημα που γίνονταν στην πόλη...

* Το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στη θέση του σημερινού αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έβλεπαν οι περιηγητές πλησιάζοντας στην Κάντια δια θαλάσσης.

* Τα τρία συγκροτήματα των Νεωρίων στο λιμάνι του Ηρακλείου ένωναν στεριά με θάλασσα, μια που η παραλιακή δεν υπήρχε, ούτε το τελωνείο...

Όλα αυτά, μαζί με τη Λότζια, τον Άγιο Τίτο και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, έδιναν στο Ηράκλειο μια εικόνα Βενετίας. Οι ενετοί εξάλλου αυτό επεδίωκαν και δεν είναι τυχαίο πως το Ηράκλειο τότε ονομαζόταν "Βενετία της Ανατολής"...

Τα κτίρια που δεν υπάρχουν πια άλλα χάθηκαν εξαιτίας φυσικής φθοράς, άλλα από σεισμό, άλλα επειδή δε φροντίσαμε να σωθούν...

Μια, λοιπόν, που η Κάντια του 1640 δε διασώθηκε, διασώζεται τουλάχιστον η μνήμη της. Πλέον οι Ηρακλειώτες μέσα από μια δυναμική εφαρμογή εικονικής περιήγησης έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ψηφιακά στο χρόνο και στο χώρο και να διαπιστώσουν από μόνοι τους πως θα μπορούσαμε να είμαστε... Βενετία!

Η δική μας εικονική περιήγηση έγινε μέσα στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΕΦΕΚ) την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Πάνω από 150 άνθρωποι βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος για τον ίδιο λόγο.

Σε όλους μας κόπηκε η ανάσα όταν είδαμε το Ηράκλειο της ενετοκρατίας, την Candia του 1640, να ζωντανεύει και να ορθώνεται μπροστά μας...

Η παρουσίαση έγινε από τους:

* Νικολιδάκη Κάλλια (αρχαιολόγος του Τμήματος Προστασίας & Ανάδειξης Παλιάς Πόλης, Οικιστικών Συνόλων και Ενετικών Τειχών)
* Σταρίδα Λιάννα Αρχαιολόγος
* Παπαδάκης Κυριάκος (υπεύθυνος εργαστηρίου Πολυμέσων Πανεπιστημίου Κρήτης)

Οι ομιλητές μας παρουσίασαν το έργο του Δήμου Ηρακλείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διαδικασία της υλοποίησής τους.

Δύο βασικές ήταν οι υψομετρικές διαφορές της πόλης λόγω των μπαζωμάτων που έχουν μεσολαβήσει από τότε, το γεγονός ότι κάποια κτίρια δεν ξέρουμε πως ήταν. Έτσι χρειάστηκε πλήρης αξιοποίηση των ελάχιστων γκραβούρων της εποχής και να ανατρέξουν σε παρόμοια κτίρια της Βενετίας προκειμένου να τα "χτίσουν" οι αρμόδιοι για την εικονική περιήγησή μας.

Αν θέλετε να ζήσετε μια συγκλονιστική εμπειρία, την επόμενη φορά που θα κάνετε το βολταράκι σας στο κέντρο του Ηρακλείου, κατεβάστε την εφαρμογή "Περιήγηση στην Ενετική Κάντια".

Από εμάς καλή περιήγηση!

www.voltarakia.gr

Ακολουθούν φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery