Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολλανδοί καρναβαλιστές στην Κρήτη!

Πολυπληθής ομάδα Ολλανδών με τ' όνομα "Πορτοκαλί" και με άρμα δικό της παρέλασε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στο Καρναβάλι των Μαλλίων. Επρόκειτο για μια προσεγμένη συμμετοχή, εστιασμένη στα δυνατά χαρτιά της Ολλανδίας: Τουλίπες, μύλους, αγελάδες και τι άλλο; Τη μικρή Ολλανδέζα!

Της Ολλανδικής ομάδας προπορευόταν, μάλιστα, μια γυναίκα και δύο κοριτσάκια, ντυμένες με παραδοσιακές στολές.

Ακολουθούσε το άρμα της ομάδας το οποίο δεν είχε σε πρώτο πλάνο την Ολλανδική, αλλά την Ελληνική σημαία. Οι αλλοδαποί καρναβαλιστές, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ήθελαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν πόσο καλά έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, αλλά δεν άφηναν περιθώρια παρερμηνείας: "Είμαστε Ολλανδοί, όταν γιορτάζουμε φοράμε πορτοκαλί" ανέφερε το πανό τους.

Στο πλαϊνό μέρος του άρματος μια μαντινάδα έρχεται να αποδείξει και πάλι τον καλό βαθμό ενσωμάτωσης των Ολλανδών στην Κρήτη:

Το χρώμα μας πορτοκαλί,
τυριά, τουλίπες, μύλοι
Στην Κρήτη καταλήξαμε
και γίναμε όλοι φίλοι

Το άρμα των Ολλανδών καρναβαλιστών είναι προσεγμένο, ευφάνταστο, φτιαγμένο στην εντέλεια: Περιγράφει την Ολλανδική ύπαιθρο με τις τουλίπες της, τις αγελάδες, τους μύλους...

Η συμμετοχή των Ολλανδών κλείνει με τους ίδιους ντυμένους στα πορτοκαλί να λικνίζονται στους ρυθμούς της σάμπας και κάποιους απ' αυτούς να σατιρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία χόρτου στη χώρα τους...

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery