Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βούλιαξε" η πλατεία του Μοχού (φωτορεπορτάζ)

Πάνω από 10.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν και φέτος στο Μοχό για να βιώσουν την ξεχωριστή εμπειρία της διάσημης υπαίθριας γιορτής "Ξινόχοντρος και μουζουδιά": Για να μουζώσουν τα πρόσωπά τους με φελλούς, για να χορέψουν και να διασκεδάσουν στην πλατεία, για να γευτούν το σπιτικό ξινόχοντρο, για να γελάσουν με τη "ρακοποσία", για να φάνε και να πιουν χωρίς να πρέπει να διαθέσουν ένα ολόκληρο βδομαδιάτικο!

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στο Μοχό ήταν διαφορετικό: Από τις 4 το απόγευμα οι πρώτοι επισκέπτες έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία, που ήταν σημαιοστολισμένη και φωταγωγημένη ειδικά για την περίσταση. Οι ψησταριές δεν είχαν ανάψει ακόμα, όμως, τα μουσικοχορευτικά δρώμενα και το θεατρικό παιχνίδι είχαν ξεκινήσει για να διασκεδάσουν όσα παιδιά δεν έκοβαν βόλτες πάνω - κάτω με το τρενάκι.

Οι 3 μεγάλες σίγλες από το πρωί βρισκόταν στη γνωστή τους θέση, στην βόρεια πλευρά της πλατείας. Κόκαλα βοδινού και λαχανικά έβραζαν για τα καλά, προκειμένου να ετοιμαστεί εγκαίρως το νόστιμο ζουμί μέσα στο οποίο θα ψηνόταν ο ξινόχοντρος... Μάγειρες και βοηθοί τροφοδοτούσαν συνέχεια τις παραστιές με ξύλα!

Ειδική παραγγελία έχουν γίνει τα τεράστια καζάνια...

Οι σίγλες (δηλαδή τα μεγάλα καζάνια μέσα στα οποία ψήνεται ο ξινόχοντρος) όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου "Ξινόχοντρος και Μουζουδιά" Ανδρέας Φουκάκης παραγγέλθηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια, ωστόσο, εξυπηρέτησαν και πολλούς χωριανούς στους γάμους τους, που τις δανείζονται για να φτιάξουν τα βραστά και το πιλάφι τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φουκάκη, το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου στο Μοχό μοιράστηκαν 5 με 6 χιλιάδες μερίδες σούπας ξινόχοντρου, δωρεάν στον κόσμο, όπως επίσης δωρεάν προσφέρθηκαν αμέτρητα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών. Το κρασί επίσης δωρεάν και σε απεριόριστες ποσότητες κερνούσαν οι Μοχιανοί στον κόσμο που ερχόταν στην γιορτή.

Η ώρα είχε πάει 8 και ο κόσμος συνέχιζε να φτάνει με αμείωτο ρυθμό. Όλες οι "κοντινές" θέσεις στάθμευσης είχαν γεμίσει και τα αυτοκίνητα διοχετευόταν προς το γήπεδο. Οι επιβάτες τους από εκεί μεταφερόταν στην γιορτή με βανάκι. Πολλοί προτιμούσαν και να περπατήσουν, μα έτσι κι αλλιώς, η απόσταση δεν ήταν και τόσο μεγάλη...

Σουβλάκια, αστεία και μυστικό επιτυχίας

Στο μεταξύ, οι μάγειρές μας με τους βοηθούς τους συνέχιζαν να τροφοδοτούν με ξύλα τις παρασιές και να ενημερώνουν τον κόσμο πως η πρώτη παρτίδα ξινόχοντρου θα διανεμηθεί γύρω στις 10. Ρωτάμε τους μαγείρους τα ονόματά τους και μας λένε: Νίκος Λαγουδάκης, Στελιανός Ταμπακάκης, Παναγιώτης Μερκούρης, Βασίλης Ντράγκα και ο μικρός Σταύρος Γιαννόπουλος. Ο Σταύρος ξεκίνησε φέτος να μαθαίνει τα μυστικά του ξινόχοντρου, διότι "πρέπει να εκπαιδευτεί και η επόμενη γενιά"...

Απόκριες είναι, όμως, και τα αστεία δε λείπουν, ας είναι και χοντροκομμένα. Μια χρονιά είχε έρθει στη γιορτή μια γυναίκα από το Σίσι με την κόρη της και ρωτά το Λαγουδάκη: "Από που τα παίρνετε τα κόκαλα"; "Από το νεκροταφείο"! της απαντά ο Λαγουδάκης και πετά πέρα τρομαγμένη εκείνη το μπολάκι της!

Όσο εμείς γελάμε με όλα αυτά, ο κόσμος διασκεδάζει χορεύοντας και τρώγοντας ωραιότατα μεγάλου μεγέθους σουβλάκια με ένα ευρώ, δηλαδή σε τιμή που δύσκολα βρίσκουμε σε μέρη που συγκεντρώνεται άπαξ πάρα πολύ κόσμος... Μπορεί εκεί και να βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του "Ξινόχοντρου και Μουζουδιά". Που ξεκίνησε από μια ιδέα της στιγμής σε ένα καφενείο του χωριού, πριν 20 χρόνια και έχει εξελιχτεί στη 2η μεγαλύτερη υπαίθρια, χειμωνιάτικη γιορτή της Κρήτης, μετά το καρναβάλι του Ρεθύμνου. Οι διοργανωτές ενδιαφέρονται όχι να "τα κονομήσουνε", μα να περάσει καλά ο κόσμος σε μια εποχή που ούτε το κέφι, ούτε τα χρήματα περισσεύουν...

Η συλλογή του ξινόχοντρου από τις νοικοκυρές του χωριού

Πλέον όλες οι νοικοκυρές στο Μόχο φτιάχνουν παραπάνω ξινόχοντρο προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν κι εκείνες το σακουλάκι τους για τη μεγάλη γιορτή. Όπως κάθε Τσικνοπέπτη, έτσι και αυτήν γίνεται ένα ολόκληρο δρώμενο, προκειμένου το γλέντι να στηθεί και ο ξινόχοντρος να μαζευτεί.

Ντύνουν δυο κοπέλια νύφη και γαμπρό. Ο γαμπρός είναι ο Ξινόχοντρος και νύφη η Μουζουδιά. Σκοπός να τους προικίσουν για να τους παντρέψουν... Και τους γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, χορεύοντας, τραγουδώντας και κάνοντας τους γνωστούς αποκριάτικους αστεϊσμούς... Οι γυναίκες του Μοχού, προσφέρουν τραχανά για την προίκα, μα όχι μόνο... Έχουν έτοιμα και πλούσια κεράσματα: Ρακές σερβιρισμένες και πιταράκια τηγανισμένα... Την Τσικνοπέμπτη του 2018, μ' αυτό τον τρόπο συγκεντρώθηκαν περί τα 120 κιλά καλοφτιαγμένου, σπιτικού ξινόχοντρου, που μοιράστηκε δωρεάν στους πολυπληθείς επισκέπτες του Μοχού.

Οι τελευταίοι επισκέπτες αναχώρησαν από το χωριό μετά τις 4 το πρωί, οπότε και άρχισαν να αδειάζουν τα βαρέλια της πλατείας. Γιατί αυτό δε σας το είπαμε: Αντί τραπέζια στην πλατεία έχει βαρέλια. Ειδικά τα πρώτα βαρέλια πίστα γίνεται χαμός για να τα "καβατζώσει" κάποιος... Συνήθως, λοιπόν, στέλνουν από νωρίς κάποιον να "κρατήσει" τραπέζι, ενώ η υπόλοιπη παρέα μπορεί να φτάσει αργότερα... Ίσως τη στιγμή που το άρμα της "Ρακοποσίας" περιφέρεται ανάμεσα στους φιλοξενούμενους με ορό, αντί ποτήρι, να τους ποτίζει με ρακή για να τους γιατρέψει από πάσα νόσο...

Συνέχεια την Καθαρά Δευτέρα

Οι εκδηλώσεις της «Μοχιανής Αποκράς» δεν περιορίζονται στον «Ξινόχοντρο και Μουζουδιά». Συνεχίζονται στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία της Σταλίδας. Τα κούλουμα προσφέρονται δωρεάν στις 2:30, το ίδιο αναψυκτικά και κρασί. Ο κόσμος θα πληρώνει και πάλι μόνο για σουβλάκια και για μπύρες. Το μουσικό πρόγραμμα έχει αναλάβει ο Κώστας Σαριδάκης με τη λύρα του και ο Dj Mike.

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery