Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βολταράκι στις πρωτοχρονιές των μικρασιατών προσφύγων

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τις «Πρωτοχρονιές των προσφύγων» που πραγματοποιήθηκε την προπαραμονή του νέου έτους στους χώρους του Μουσείου της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.  

Στόχος του Μουσείου ήταν η υπενθύμιση του ρόλου του πολιτισμού που μπορεί όχι μόνο να ξυπνήσει μνήμες και να πυροδοτήσει συγκινήσεις αλλά και να προκαλέσει προβληματισμό κεντρίζοντας την ευαισθησία μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη ιστορική αναφορά για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που έκανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μανόλης Δρακάκης και στη συνέχεια η ιστορία έδωσε τη σκυτάλη της στην τέχνη: στη μουσική και τη λογοτεχνία.

Είχαν επιλεγεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κείμενα των Διδώ Σωτηρίου, Φώτη Κόντογλου, Μαρίας Ιορδανίδου, Φώτου Γιοφύλλη, Β. Τζανακάρη, Παρασκευά Συριανόγλου, Τατιάνας Γκρίτση - Μιλλιέξ κ.α. και ακούστηκαν οι περιγραφές της Βασιλικώς από τα περίχωρα της Σμύρνης που γιόρτασε την πρώτη προσφυγική Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο (είχε αφηγηθεί τη ζωή της το 1975 και το σχετικό κείμενο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί).

Έκαναν τη μια Πρωτοχρονιά ως νοικοκύρηδες και την αμέσως επόμενη στοιβαγμένοι σε προσφυγικά καταλύματα

Οι Μικρασιάτες που είχαν φτάσει στο Ηράκλειο ως πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην Αγία Αικατερίνη, στο Ναό του Σωτήρος στην πλατεία Κορνάρου, στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή επί της 1821, στους στρατώνες του Αγίου Γεωργίου (σημερινά δικαστήρια, πρώην Νομαρχία και πρώην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους ως νοικοκυραίοι το 1921 και την Πρωτοχρονιά του 1922 βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε προσφυγικά καταλύματα. Μόνο η ευχή "και του χρόνου σπίτια μας" τους παρηγορούσε και ακουγόταν μεταξύ τους...

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» πλαισιωμένη από συνεργάτες του Μουσείου παραδοσιακών οργάνων «Θύραθεν» (Κρουσώνα) έντυσε με εξαίσιες μελωδίες τις ιστορικές και τις λογοτεχνικές αναφορές. Ακούστηκαν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Πιτσικάκη - Κουσογιαννάκη. Την βραδιά εμπλούτισαν με τους νοσταλγικούς τους ήχους οι μουσικοί Ελεάννα Πιτσικάκη, Yazan Allsabah και Έφη Μαστρορίδη. Το κανονάκι, το κλαρινέτο και τα μεμβρανόφωνα μας ταξίδεψαν παράλληλα με τις αλησμόνητες πατρίδες σε έναν κόσμο γεμάτο μελωδία και ποιότητα. Η διοικούσα επιτροπή και οι εργαζόμενοι του Μουσείου θεωρούν υποχρέωσή τους να συγχαρούν τον Σύλλογο Μικρασιατών «Άγιος Πολύκαρπος», το Μουσείο παραδοσιακών οργάνων «Θύραθεν» και όλως ιδιαιτέρως την κ. Πιτσικάκη - Κουτσογιαννάκη για την εξαιρετική εργασία που κάνουν και την προσφορά τους.

Τα λογοτεχνικά αποσπάσματα επέλεξε η επιμελήτρια του Μουσείου Έφη Ψιλάκη, τα οποία διαβάστηκαν από την ίδια και τον Μανόλη Δρακάκη που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης.