Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εποχή των φρέσκων καρυδιών!

Στα ορεινά του Δήμου Αμαρίου της Κρήτης, αυτή την εποχή, οι άνθρωποι μαζεύουν τα καρύδια τους. Συναντήσαμε την κ. Γαρυφαλλιά με την οικογένειά της να συλλέγουν με τσουβάλια από το έδαφος τους νόστιμους καρπούς.

Είχαμε την εντύπωση πως τις καρυδιές τις ραβδίζουν, όπως τα ελαιόδεντρα, όμως, στην περίπτωση των πανύψηλων καρυδιών της κ. Γαρυφαλλιάς αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Περιμένουν, λοιπόν, τα καρύδια να πέσουν και οι άνθρωποι τα μαζεύουν σε δόσεις.

Οργανώνονται μετά ατέλειωτες βεγγέρες κατά τη διάρκεια των οποίων κυρίως οι γυναίκες επιδίδονται στο χρονοβόρο σπορ του καθαρισμού των καρυδιών. Πρόκειται για εργασία που θέλει χέρια και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Η ντόπια, φυσικής καλλιέργειας καρυδόψιχα, πωλείται προς 13 ευρώ το κιλό αν την πάρει κανείς απευθείας από τον παραγωγό και 17 από τον έμπορο. Αν την βρούμε, φυσικά, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη και η ζήτηση μεγάλη!

Καρυδιά: Εκμεταλλεύσιμη από την κορυφή ως τα νύχια!

Η καρυδιά είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, ένα δέντρο εκμεταλλεύσιμο "από την κορφή ως τα νύχια".

* Οι καρποί του δροσεροί αποτελούν μια εκλεκτή τροφή που συνδυάζεται υπέροχα με ρακή, παξιμάδι, ελιές, τυρί...

* Οι καρποί του ξεροί είπαμε παραπάνω: 13 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού και φοβερές ιδιότητες για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.

* Τα φύλλα της καρυδιάς χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία βαφών: Παλιά έβαφαν τις φλοκάτες, αλλά και τα μαλλιά των γυναικών.

Επίσης τα φύλλα, διατίθενται για κατανάλωση ή χρήση σε αφεψήματα (το αφέψημα και το έγχυμά τους είναι τονωτικό του πεπτικού σωλήνα και σταματά τις διαρροϊκές κενώσεις σε τοξικές καταστάσεις).

* Για το ξύλο καρυδιάς δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έγινε γνωστό λόγω της δύναμής του, της αντοχής στη φθορά και την ευελιξία του ξύλου της, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην κατασκευή επίπλων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από ξύλο καρυδιάς κατασκευάστηκαν και οι πρώτοι έλικες αεροπλάνου!

Καρύδια: Το θαύμα της φύσης!

Τα καρύδια, αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα τροφή, ωστόσο, τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Πρόκειται κατά βάση για μια πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Αξίζει να καταγραφεί πως τα καρύδια περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα Ω3 προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων, κακή χοληστερόλη του αίματος και απώλεια οστικής μάζας.

Κατά καρκίνου και ζαχάρου...

Στα καρύδια αποδίδεται προληπτική δράση από κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης φαίνεται πως μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, ενώ δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού που μας βοηθάει να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.

Η λαϊκή ιατρική αποδίδει στα καρύδια αφροδισιακές ιδιότητες, πράγμα που "δένει" την κατανάλωση καρυδιών με μέλι κατά τη διάρκεια του μυστηρίου του γάμου!

Σπορά μόνο από ηλικιωμένους!

Μετά απ' όλα αυτά δεν πιστεύουμε να κάθεστε ακόμα. Κι ένα μικρό κομμάτι γης να έχετε διαθέσιμο σπεύστε να φυτέψετε καρυδιά ή καρυδιές.

Κατάλληλος μήνας για σπορά θεωρείται ο Νοέμβριος οπότε και κάνουμε φυτώρια με τα καλύτερα καρύδια του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Ανοίγουμε λάκκους μεγέθους 30 Χ 30 σε καλό χώμα και βάθος 6-7 πόντων. Βάζουμε 2-3 καρύδια μαζί σε κάθε λάκκο. Αν βλαστήσουν και τα τρία, κρατάμε το καλύτερο και αφαιρούμε τα άλλα δύο...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν πιστεύετε, όμως, στις προφορικές παραδόσεις της Κρήτης, χρειάζεται προσοχή. Μόνο ηλικιωμένοι πρέπει να φυτεύουν καρυδιές, καθώς πιστεύεται πως όταν ο κορμός του δέντρου φτάσει να έχει διάμετρο ίση με το λαιμό του φυτευτή, τότε αυτός που φύτεψε την καρυδιά πεθαίνει...

Σπάσε τρία καρύδια να δεις την τύχη σου...

Επιπλέον, η λαϊκή παράδοση της Κρήτης αποδίδει στα καρύδια μαντικές ιδιότητες, καθώς όπως μας είπε η κ. Γαρυφαλλιά: "Όταν ερχόμαστε στα καρύδια μας λέγανε: "Σπάσε τρια καρύδια να δεις την τύχη σου". Αν και τα τρία ήταν καλά τότε η τύχη σου είναι καλή. Αν και τα τρια ήταν κουφά τότε η τύχη σου πολύ κακή. Αν ήταν κουφά μόνο τα δύο, κακή απλώς"...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Με στοιχεία από το: karydies.blogspot.com

Gallery