Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια ωραία εκδήλωση έγινε στο Βενεράτο...

Μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παλιανής (ΚΗΦΗ) με αφορμή τις Απόκριες.

Η δράση πραγματοποιήθηκε, στο χώρο του Κέντρου, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Βενεράτου και συγκεκριμένα με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες του ΚΗΦΗ Παλιανής μοιράστηκαν με τα παιδιά αναμνήσεις από τις Απόκριες των δικών τους παιδικών χρόνων... Μίλησαν για τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, τους αφηγήθηκαν πως ήταν αυτή η περίοδος παλιά που έσμιγαν οι φίλοι και οι συγγενείς πριν έρθει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
 
Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι ζύμωσαν ψωμί για λαγάνα και με αυτό έφτιαξαν την Κυρά-Σαρακοστή από ζυμάρι, όπως γινόταν στο παρελθόν.
 
Εξήγησαν στα παιδιά πως:
 
Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα. Δεν τρώει γιατί νηστεύει και δεν μιλάει επειδή προσεύχεται...
 
Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει αυτιά. Δεν ακούει γιατί δεν θέλει να... "κολάζεται" και για να προσεύχεται απερίσπαστη.
 
Η κυρά Σαρακοστή έχει τα χέρια της σταυρωμένα. Είναι συνεσταλμένη. Είναι μετρημένη. Και θα μείνει έτσι ως την Ανάσταση.
 
Η κυρά Σαρακοστή έχει επτά της πόδια. Το κάθε ένα από αυτά συμβολίζει τις επτά εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο της έκοβαν και από ένα πόδι, ώστε να υπολογίζουν το χρόνο. Το τελευταίο πόδι κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο.  
 
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παλιανής (ΚΗΦΗ) λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού και Κοινοτικού Ταμείου, στα  πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτη 2021-2027.
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία από την ωραία εκδήλωση στο Βενεράτο, την ημέρα που έσμιξαν οι γενεές...