Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίλησαν για τις περιπέτειες της Καστρινής Αποκριάς...

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η ομιλία του συγγραφέα, δημοσιογράφου και ερευνητή κ. Νίκου Ψιλάκη με το ενδιαφέρον θέμα: «Οι περιπέτειες της καστρινής Αποκριάς».

Πρόκειται για τη δεύτερη ομιλία η οποία εντάσσεται στην επιτυχημένη σειρά ομιλιών με θέμα «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
 
Μέσα από την ομιλία του με τίτλο: "Η μαγεία της παρωδίας, η μαγεία του γέλιου" ο Νίκος Ψιλάκης ανέπλασε μια ολόκληρη εποχή, μας οδήγησε έντεχνα να δούμε τις περιβολές των ανθρώπων, να φορέσουμε τις μάσκες που εκείνοι φορούσαν, να γνωρίσουμε τη δική τους νοοτροπία, να γευτούμε τη χαρά, να θαυμάσουμε την αποκοτιά τους!
 
Ο κ. Ψιλάκης μας κάλεσε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και παράλληλα να πλάσουμε όνειρα για το αύριο. Γιατί οι Απόκριες είναι μια λαϊκή γιορτή που εμπνέει, ένας ύμνος στον φυσικό κόσμο με βασικά και απαραίτητα μέσα την παρωδία, το γέλιο και την ουτοπική – κατά Μπαχτίν – ελευθερία. Μια γιορτή που διασκελίζει τις εποχές, μεταλλάσσεται και περνά γαληνά ως απόσταγμα μνήμης στον χώρο της τέχνης – της λογοτεχνίας μη εξαιρουμένης. 
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην σπουδαία πορεία που έχει διαγράψει ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης και ειδικότερα για το θέμα της ομιλίας του σημείωσε: «Με αυτή την εξαιρετικά πρωτότυπη, εμβριθή και βαθιά, έρευνα στη λαογραφία της Κρήτης την οποία έχει κάνει μας έχει «πλουτίσει» παρά πολύ, πέρα από τα βραβεία και την δημόσια αναγνώριση».
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία από την εκδήλωση.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι εκδηλώσεις και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.