Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη στη Νεάπολη με τη μεγάλη ιστορία (photos)

Η Νεάπολη κατείχε στο παρελθόν στρατηγική θέση, καθώς βρισκόταν στο μέσο του περάσματος από το Ηράκλειο στο Νομό Λασιθίου. Υπήρξε μάλιστα και πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου ως το 1904.

neapoli1

Αργότερα, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Παρά τη μεταφορά, η Νεάπολη παρέμεινε σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της επαρχίας και του νομού στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Σε αυτήν την περίοδο έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, κατασκευάστηκε ο πρώτος κινηματογράφος, άρχισαν να λειτουργούν εμπορικά καταστήματα και να κατασκευάζεται ο μητροπολιτικός ναός της Μεγάλης Παναγίας.
 
neapoli2
 
Την αίγλη της Νεάπολης μπορεί να διαπιστώσει και σήμερα ο επισκέπτης, περιδιαβαίνοντας και θαυμάζοντας τα όμορφα κτίρια του Πρωτοδικείου (κάποτε διοικητήριο του Νομού Λασιθίου), το Νοσοκομείο (παλιό γυμνάσιο), τη Μητρόπολη Πέτρας, καθώς επίσης και το κτίριο του παλιού ορφανοτροφείου, το οποίο στεγάζει σήμερα την  αρχαιολογική συλλογή και την Ηλιάκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα διώροφο το οποίο αποτελούσε κατοικία και διοικητήριο του Κωστή Αδοσίδη πριν μετατραπεί σε ορφανοτροφείο αρρένων που λειτουργούσε από το 1924 έως το 1980.
 
neapoli2
 
Με αφορμή την αναφορά στο παλιό ορφανοτροφείο θυμηθήκαμε την ιστορία του ορφανού αγοριού από τη Νεάπολη που επί ενετοκρατίας, ανέβηκε σκαλί - σκαλί όλα τα αξιώματα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και έφτασε να στεφθεί Πάπας. 
 
Λεγόταν Πέτρος Φιλάργης και η οικογένειά του είχε ξεκληριστεί από πανούκλα, όταν το μικρό παιδί περιμάζεψαν Φραγκισκανοί μοναχοί. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Κρητικού Πάπα εδώ.
 
neapoli6
 
Ο επισκέπτης της Νεάπολης μπορεί να απολαύσει καφέ και φαγητό στη μεγάλη πλατεία με τον ωραίο κήπο. Ο κήπος αυτός μοιάζει, μάλιστα, κάθε Χριστούγεννα παραμυθένιος, όταν στολίζεται εντυπωσιακά. Τον είχαμε επισκεφθεί το 2019 και μας έμεινε χαραγμένος στο μυαλό. Αν θέλετε να δείτε πως είναι ο κήπος στολισμένος κατά τις γιορτές εδώ.
 
Στον κήπο μπορούμε να δούμε άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βουλευτή των Φιλελευθέρων Ρούσου Κούνδουρου που δολοφονήθηκε στις φυλακές Χανίων από τους Ναζί το 1944.
 
neapoli3
 
Στη Νεάπολη βρίσκεται και η Μεγάλη Παναγία, ο μεγαλύτερος ναός στο νομό Λασιθίου. 
  
Κλείνουμε το σημερινό αφιέρωμά μας στη Νεάπολη Λασιθίου με (άλλη) μια φωτογραφία της από ψηλά...
 
neapoli3
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved
 
Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα βολταράκια στην Κρήτη, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.