Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γνώρισαν το Ίνι και το Χριστόφορο Λιοντάκη

Ξεπερασε τις προσδοκίες των οργανωτών η συμμετοχή του κόσμου στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο Ίνι του Νομού Ηρακλείου για τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. 

Οι συμμετέχοντες, εκτός από πτυχές τους έργου του ποιητή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χωριό του ποιητή και τις αρχαιότητες της περιοχής,υπό τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου (Ίνι και Μοναστηράκι) και της Τοπικής Κοινότητας.
 
Ο Χριστόφορος Λιοντάκης υπήρξε από τους μεγαλύτερους ποιητές της γενιάς του, με μεγάλη προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό, ένας σπουδαίος μεταφραστής, ένας αξιόλογος ανθολόγος. Μα πάνω απ’ όλα ένας μεγάλος υμνητής του γενέθλιου τόπου και της Κρήτης ευρύτερα.
 
Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Επιφάνιος. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος Τίτος Κοκολάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νεκτάριος Κοκολάκης.
 
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Ζάχαρης.
 
Θερμό χαιρετισμό έκαναν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μινώα(ς) – Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η θητεία του οποίου αρχίζει την πρώτη Ιανουαρίου 2024, και ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής, πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.
 
Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου χαιρετισμό έκανε η αντιδήμαρχος κ. Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη. Εκ μέρους του Κέντρου  Κρητικής Λογοτεχνίας καλωσόρισε τους συνέδρους ο πρόεδρος του κ. Κώστας Μουτζούρης. 
 
Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν: "Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ινίου, στην Τοπική Κοινότητα, σε όλες τις Ινιώτισσες και σε όλους τους Ινιώτες, για την αγάπη και την πλούσια φιλοξενία τους, στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου, γιατί έδειξε ότι έχει ανοικτούς ορίζοντες και διάθεση προσφοράς και για τη δήλωσή του ότι ο Δήμος θα καλύψει το κόστος της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου, στους εισηγητές, στους προέδρους των συνεδριών, στην Καλλιόπη Γκαλανάκη και τον Αντώνη Βασιλάκη, τους ξεναγούς μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στη Δέσποινα Λιοντάκη, αγαπημένη ανιψιά του ποιητή, ως εκπρόσωπο της οικογένειας, για τη δική της συνεισφορά στο συνέδριο.
 
Ο Χριστόφορος Λιοντάκης την Κυριακή  που κάναμε την ξενάγηση στις αρχαιότητες του αγαπημένου του χωριού μάς χαιρέτισε με το φως του, το φως του ήλιου, που μας έστειλε, για να φύγει το σκότος από τη βροχερή ημέρα, να περπατήσουμε στους δρόμους, στους οποίους πριν λίγα χρόνια περπατούσε και αυτός, και να θαυμάσουμε τις ομορφιές και τις αρχαιότητες του χωριού του".
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία από το συνέδριο για το Χριστόφορο Λιοντάκη στο Ίνι.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι εκδηλώσεις και τα καλά νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.