Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθηγητές του Χάρβαρντ έφαγαν νηστίσιμα σε Μονή

Την εμπειρία ενός μοναστηριακού νηστίσιμου δείπνου έζησαν στις 16 Νοεμβρίου 2023 στη Μονή Αρκαδίου περίπου 150 καθηγητες καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Χόπκινς κ.α.

Οι εν λόγω καθηγητές βρίσκονται στην Κρήτη καθώς συμμετέχουν στο 2ο διεθνές βιωματικό συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο (στα ξενοδοχεία της Grecotel).
 
Το μενού άρχιζε με νηστίσιμα ορεκτικά, τσακιστές ελιές και θρούμπα Αμπαδιάς Αμαρίου, χορτοπιτάκια με αρωματικά χόρτα, ματσιστά κουκιά με τα φλούδια, ωμό σταμναγκάθι με θαλασσινό αλάτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οσπριάδα, κολοκυθανθούς, πετρογυρευτούς χοχλιούς με κολοκύθια και πατάτες, συνοδεία τσικουδιάς που παράγει το μοναστήρι.
 
Ακολούθησαν το καλογερικό φακόρυζο, και το μοναστηριακό φιλέτο ψαριού, με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, αρωματικά  και ελαιόλαδο απο τους ελαιώνες της μονής.
 
Το γλυκό ήταν μουσταλευριά με καρύδια και σουσάμι, το οποίο συνοδεύτηκε με παλαιωμένη ρακί.
 
Στο δείπνο οι καλεσμένοι δοκίμασαν λευκά και κόκκινα κρασιά, από τις ποικιλίες βιδιανό και λιάτικο.
 
Μετά απ' όλα αυτά, οι ξένοι προσκεκλημένοι θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν πρεσβευτές της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Αυτό που κάνει την τεράστια διαφορά είναι το γεγονός ότι δεν είναι ένα τυπικό  επιστημονικό συνέδριο, είναι ένα βιωματικό συνέδριο. Οι εισηγητές μετά τις ομιλίες τους ακολουθούν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που τους μεταφέρει στον τρόπο ζωής των παππούδων μας».
 
www.voltarakia.gr
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Πατρίς"

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.