Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφαγαν λεοντόψαρα και μπλε καβούρια!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Minos στον Άγιο Νικόλαο.

Ως "ξενικά είδη" νοούνται οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", δηλαδή ψάρια, μαλάκια, γαρίδες, καβούρια από την Ερυθρά Θάλασσα που (λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της Μεσογείου) φτάνουν στα μέρη μας μέσω της διώρυγας του Σουέζ.  

Ο ρυθμός εισόδου των «λεσεψιανών μεταναστών» αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου. Δηλαδή, κάθε χρονιά εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών απ’ ότι το προηγούμενο έτος.

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα, γερμανοί και όχι μόνο, προκαλούν πονοκέφαλο σε ψαράδες και πολιτεία. Οι επιπτώσεις της εμφάνισής τους στα νερά της Μεσογείου έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ενώ απειλούν αλιεία και τουρισμό.

Κάποια από τα είδη αυτά είναι επικίνδυνα, άλλα έχουν εμπορική αξία, ενώ άλλα μπορούν να φτάσουν στο τραπέζι μας αν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί σωστά.

Μαθαίνουμε πως στο πλαίσιο διαπεριφερειακού σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» συζητώνται όλα αυτά και αναζητούνται λύσεις. 

Έφαγαν λεοντόψαρα και μπλε καβούρια

Κάπως έτσι οργανώθηκε και η εκδήλωση με θέμα: «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το ΕΛΚΕΘΕ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, επαγγελματίες του χώρου εστίασης, εκπρόσωποι των ξενοδοχείων, αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

Ο επικεφαλής σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μαζί με τους συναδέλφους του: Μίλτο Αρμένη, Μανώλη Παπουτσάκη, Alain Llorca, Μιχάλη Χάσικο, Γιάννη Λουκάκο, Νανά Γκαμπούρα παρασκεύσαν πιάτα με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis), που -σύμφωνα με τους διοργανωτές- ικανοποίησαν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

«Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι «Λεσεψιανοί μετανάστες», οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα» δήλωσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου Μπάμπης Αντωνακάκης.

Το Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» περιλαμβάνει επιπλέον:

* Την παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με το βλέμμα των ψαράδων», με συνεντεύξεις από αλιείς και καταγραφή στιγμιότυπων της καθημερινότητας τους, με στόχο να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -οι αλιείς- σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον ώστε να υπάρξει προβληματισμός και να αποτελέσει το εφαλτήριο για αναζήτηση λύσεων.

* Την συγγραφή και έκδοση Οδηγού με θέμα «Αλιεία και Θαλάσσιο Περιβάλλον». Ενδεικτικά θα γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση σε παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής του Λασιθίου, στις επιπτώσεις της άσκησης της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα προβλήματα αλιέων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές απειλές και την κλιματική αλλαγή, σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τους αλιείς, σε συνέργειες με τοπικές οργανώσεις και ομάδες κ.α.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία από την εκδήλωση με το σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

Σημείωση: Αν σας αρέσει να διαβάζετε νέα που έχουν ενδιαφέρον ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.