Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κρήτη στο Ηρώδειο!

"Οι Μουσικές της Κρήτης" πλημμύρισαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές μετέφεραν στη σκηνή του κατάμεστου Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ομορφιά της κρητικής μουσικoχορευτικής παράδοσης, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι.

Η σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου πλημμύρησε με κρητική μουσική, μια μουσική που εξακολουθεί να εμπνέει και να παραμένει ζωντανή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαρακτηριστικά δείγματα και τοπικές παραλλαγές των μουσικών ιδιωμάτων όλων των περιοχών της Κρήτης. Γνωστά κομμάτια των μεγάλων δασκάλων της κρητικής μουσικής (Σκορδαλός, Μουντάκης, Καλογερίδης, Χάρχαλης, Ξυλούρης κ.ά.), κοντυλιές από την ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη, Μελαμπιανά συρτά.

Μαντινάδες της νύφης και νανουρίσματα

Ριζίτικα, σκοπούς του Αποκόρωνα, ταμπαχανιώτικα, Βιαννίτικες καντάδες τραγούδια του γάμου από το Μαλεβίζι, την Πεδιάδα και τη Βιάννο, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και ξεχασμένα ή ελάχιστα γνωστά τραγούδια που, αν και επιβιώνουν μόνο στη συλλογική μνήμη, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να συγκινούν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονταν μαντινάδες στολισμού της νύφης, νανουρίσματα και άλλα τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, βιωματικά τραγουδισμένα από αυθεντικές γυναικείες φωνές, συμβολή στην ανάδειξη μιας όψης ελάχιστα "προβεβλημένης" σε ανάλογες παρουσιάσεις: Της γυναικείας συμμετοχής στην κρητική μουσική.

Στην παράσταση, αναδείχτηκε ακόμη ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στο νησί: Η λύρα, το βιολί, η βιολόλυρα, το λαούτο, το μαντολίνο, η μαντόλα (βασικό όργανο της Κρητικής ορχήστρας σε πολλές περιοχές, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, που στις μέρες μας έχει σχεδόν εκλείψει), η ασκομαντούρα, το θιαμπόλι, το νταουλάκι κ.α.

Παρουσίαση των χορών μας

Στη σκηνή του Ηρωδείου παρουσιάστηκαν όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού, που χορεύονται ακόμη στις μέρες μας, αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς ο Εθιανός πηδηχτός, ο Στειακός πηδηχτός, ο Κισσαμίτικος συρτός, η Ρουματιανή σούστα και ο Γεργιανός πηδηχτός.

Την επιμέλεια του προγράμματος και το γενικότερο συντονισμό είχε ο Κώστας Παντερής, ενώ την εκδήλωση υποστήριξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου.

Επιμύθιο

Η παράσταση «Οι Μουσικές της Κρήτης» στο Ηρώδειο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2017. Αποτέλεσε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης τα καλοκαίρια του 2014 και 2016, από τον Κώστα Παντερή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, με την υποστήριξη του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μόνο καλά σχόλια ακούμε από παντού για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μπράβο Κώστα. Μπράβο σε όλους. Και εις ανώτερα!

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ.

Gallery