Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γνωριμία με την ιστορική Μονή Κρεμαστών...

Η Ιερά Μονή Κρεμαστών βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από τη Νεάπολη και είναι από τις ιστορικότερες της Κρήτης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 397 μ. στο βουνό Καβαλαρά, πολύ κοντά στο χωριό Βρύσες Μεραμβέλλου. Όταν την αντικρίζεις από τη Νεάπολη δίνει την αίσθηση πως κρέμεται, εξ΄ου και η ονομασία Μονή Κρεμαστών.
 
Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ και εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό, με άριστης τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο που αναπαλαιώθηκε τα τελευταία χρόνια. 

Μονή Κρεμαστών 5 2

Αν και αθέατη είναι άξια αναφοράς η Αγία Τράπεζα του 1622 που φέρει ανάγλυφη μορφή του Χριστού και διακόσμηση με αμπέλι.  
 
Η ανάγλυφη κτητωρική επιγραφή μαρτυρεί πως το Μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλει του 16ου αιώνα από το Μητροφάνη Αγαπητό που διέθεσε όλη του την περιουσία για αυτό.
 

Μονή Κρεμαστών 1

 

Ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά χώρους της μονής είναι το σημερινό αρχονταρίκι στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, καθώς και το προβιομηχανικό ελαιοτριβείο που έχει μετατραπεί σε τραπεζαρία.
 

Μονή Κρεμαστών 2

 
  
Η μονή είχε αρκετή περιουσία την οποία διέθετε για  φιλανθρωπικά έργα και κτίσιμο σχολείων για τις ανάγκες της περιοχής. Το Δημοτικό σχολείο του χωριού των Βρυσών, για παράδειγμα, είναι χτισμένο σε οικόπεδο που δωρεάν παραχώρησε η Μονή. 
 
Την περίοδο της Γερμανοιταλικής κατοχής περιέθαλπτε, τα ορφανά της περιοχής. 
 

Μονή Κρεμαστών 5 1

 
Η αρχικά ανδρική μονή από το 1993 μετατράπηκε σε γυναικεία. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μονή φυλάσονται τα παπούτσια του Αγίου Νεκταρίου, που σύμφωνα με την παράδοση τα φορούσε ο Άγιος και περπατούσε στη Μυτιληνη.
 
Μονή Κρεμαστών 3
 
www.voltarakia.gr
 
Ιδέα και πληροφορίες για το κείμενο: Δημήτρης Κουτουλάκης
 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουτουλάκης και Σπυριδούλα Βλαχάκη

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.