Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ζιζάνιο που επουλώνει τις πληγές!

Στα χωράφια της Κρήτης συναντάμε συχνά το βότανο της φωτογραφίας, ένα κοινό θάμνο, που ενώ είναι θαυματουργός πολλοί τον αντιμετωπίζουν ως ζιζάνιο!

Η λατινική ονομασία του είναι HYPERICUM perforatum (Υπέρικον το διάτρητον). Το συναντούμε με τις ονομασίες Αγούδουρας (Κρήτη), Σπαθόχορτο (Hπειρο, Κρήτη), βάλσαμο (Aθως, Αρκαδία), βαλσαμόχορτο, βάρσαμο, βαρσαμόχορτο, λειχηνόχορτο, περίκη, προδρόμου βότανο, σπατόχορτο, χελωνοχόρταρο (Κεφαλλονιά), άσκυρον.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι εκπληκτικές και γνωστές από την αρχαιότητα. Οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν ως αντικαταθλιπτικό, καταπραϋντικό, επουλωτικό και τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Νίκανδρος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως φάρμακο κατά της ισχυαλγίας και ως επουλωτικό των πληγών. Τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού τις γνώριζαν οι Αραβες, οι Πέρσες και οι Ιταλοί που ασχολήθηκαν με αυτό τους περασμένους αιώνες. Θεόφραστος, Ματιόλης, Παράκελσος, Σκόπολι, Καμεράριος, το αναφέρουν μόνο ως αντιτραυματικό και επουλωτικό. Ο Γαλιλαίος συνιστούσε το βότανο για τη διουρητική του δράση, για την θεραπεία των πληγών και για προβλήματα που προκαλούνται από εμμηνορροϊκές διαταραχές.

Τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι πίστευαν ότι ξόρκιζε το κακό πνεύμα, γι’ αυτό και οι τρελοί υποχρεώνονταν συχνά να πίνουν το έγχυμα του. Επίσης το έδιναν σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν προβλήματα υστερίας. Με τη γνώση που υπάρχει σήμερα για τη χρήση του ως καταπραϋντικό, μάλλον έχουμε την εξήγηση για όλα αυτά...

Ηρεμιστική δράση

Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Η ηρεμιστική του δράση είναι σημαντική, όταν λαμβάνεται εσωτερικά. Ωστόσο, συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Νο 1 για επούλωση τραυμάτων - εγκαυμάτων

Η επάλειψη με βοτανόλαδο από αγούδουρα θεωρείται Νο 1 για τα επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων. Υπάρχει προσωπική εμπειρία από βαθιά πληγή που επουλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και για σοβαρό κάψιμο από καυτό λάδι εν ώρα τηγανίσματος που δεν έκανε καν φουσκάλα, χάση στην άμεση εφαρμογή του θαυματουργού βοτανόλαδου!

Προσοχή στην εσωτερική χρήση

Ωστόσο, και ενώ εξωτερικά το βοτανόλαδό μας χρησιμοποιείται άφοβα, η εσωτερική χρήση που επίσης μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή (Έχει βρεθεί ότι μπορεί να ρυθμίσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και να σταθεροποιήσει τις διαθέσεις και τα συναισθήματα) χρειάζεται προσοχή. Μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη ποσότητα σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια. Γι΄αυτό είναι καλό η εσωτερική χρήση να γίνεται σε συνεργασία με κάποιον ειδικό.

Στα υπέρ του βοτάνου είναι ότι:
– δεν προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
– δεν προκαλεί εθισμό
– δεν προκαλεί ευερεθιστότητα ή νευρικότητα.

Βολταράκι για συλλογή αγούδουρα!

Ο αγούδουρας ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Στην Κρήτη εντοπίσαμε ήδη τους πρώτους ανθισμένους θάμνους και πήγαμε βολταράκι για τη συλλογή του πολύτιμου ανθού.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα αέρια μέρη του φυτού. Παρασκευάζοντάς το ως έγχυμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις περιπτώσεις άγχους, νευρικής έντασης, ευερεθιστότητα ή συναισθηματικές διαταραχές που έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Παρασκευή εγχύματος

Υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση για τον ειδικό, σας παραθέτουμε μια συνταγή για την παρασκευή του εγχύματος: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά.
Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

Ηρεμιστικό μπάνιο...

Μια επιλογή, η οποία δεν είναι τόσο οικολογική, αλλά αφαιρεί τους προβληματισμούς της εσωτερικής χρήσης είναι το ηρεμιστικό μπάνιο. Στο ζεστό νερό της μπανιέρα μας ρίχνουμε ένα φλιτζάνι αποξηραμένου βοτάνου και χαλαρώνουμε μέσα στο νερό.

Παρασκευή βαλσαμέλαιου

Το βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος, των μυών, σε καψίματα και επούλωση πληγών. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε ένα μέρος βοτάνου προς τρία μέρη ελαιολάδου. Το αφήνουμε στον ήλιο 4 ημέρες και μετά σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα. Μετά σουρώνουμε και αποθηκεύουμε το βοτανόλαδό μας σε γυάλινα βαζάκια ή μπουκάλια.

Παρασύρες από... αγούδουρα!

Από αγούδουρα οι παλιοί έφτιαχναν... παρασύρες. Δηλαδή σκούπες τις οποίες χρησιμοποιούσαν στ' αλώνια κατά τη διαδικασία του αλωνίσματος. Έκοβαν θάμνους τους "πατίκωναν" με βαριές πέτρες και τους άφηναν να ξεραθούν. Μετά τους έδεναν σε κοντάρια και η παρασύρα τους ήταν... έτοιμη!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Gallery