Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χωριό που είχε "νονό" το Νικηφόρο Φωκά 

Ήταν Μάρτιος του 961 μ.Χ. όταν ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκρκάτορας Νικηφόρος Φωκάς εξεστράτευσε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 961 μ.Χ., προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Άραβες.

Ύστερα από μάχη είχε απελευθερώσει το λόφο "Νταμπιές", κοντά στο Ρέθυμνο, μαζί και έναν παρακείμενο λόφο με 273 μέτρα υψόμετρο, μια ημιορεινή απόληξη των Λευκών Ορέων. Αποκαμωμένοι όλοι στρατοπέδευσαν στο δεύτερο λόφο.
 
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ξημέρωσε, κάποιος ρώτησε το Νικηφόρο Φωκά: «Πως περάσατε την νύχτα σας;», κι εκείνος απάντησε: «Καλή νύχτα!». Έτσι, το χωριό που δημιουργήθηκε εκεί ονομάστηκε «Καλονύχτης» και ο λόφος όπου είχε στατοπεδεύσει ο Φωκάς ονομάστηκε «Νικηφόρος». 
 
Ο Νικηφόρος Φωκάς θεωρείται ο ιδρυτής του χωριού και υπάρχει δρόμος στο χωριό προς τιμήν του. Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι το χωριό προϋπήρχε και είχε την ονομασία Λεβεντοχώρι, όπως διαβάζουμε στη wikipedia
 
Ο Καλονύχτης ή Καλονύκτης είναι χωριό του νομού Ρεθύμνης. Βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου Για να επισκεφθεί κάποιος το χωριό πρέπει να μπει στην παλιά εθνική οδό και να στρίψει στο δρόμο που οδηγεί στα Ρούστικα. 
 
kaloniktis potami1
 
Διαρρέεται από τον ποταμό Πετρέ και από τον παραπόταμο του τον Αβλεδιάρη. Περπατώντας στην περιοχή μπορούμε να συναντήσουμε ειδυλλιακές εικόνες και πολύ πράσινο.
 
kaloniktis1 1
 
Το χωριό είναι περιποιημένο, με σοκάκια τυπικά χωριού της Κρήτης. 
 
kaloniktis sholeio
 
Το δημοτικό σχολείο έχει κλείσει και το διδακτήριο λειτουργεί ως έδρα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.
 
kaloniktis nikiforos fokas 
 
Τιμώντας την παράδοση που θέλει το Νικηφόρο Φωκά ιδρυτή του Καλονύκτη, στο χωριό υπάρχει μνημείο προς τιμήν του.
 
kaloniktis4
 
Υπάρχει επίσης η Βενετικής περιόδου πολιούχος, μονόκλιτη και παλιά διατηρητέα εκκλησία του Γενέσιου (Γενέθλιου) της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και  γίνεται πανηγύρι.
 
Η κοινότητα Καλονύκτου είχε, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 222 κατοίκους. Πολλοί από αυτούς καλλιεργούν στις εκτάσεις γύρω από το χωριό ελαιόδεντρα, χαρούπια, αβοκάντο, ενώ κάποιοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.
 
Από τον Καλονύκτη Ρεθύμνου είναι η μητέρα της γνωστής ηθοποιού Μυρτώς Αλικάκη. Πρόκειται για τη Βίκυ Αλικάκη, που ανήκει στην οικογένεια Γαλερού και ήταν διευθύντρια του περιοδικού "Τηλέραμα".
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved 

Σημείωση: Αν σας αρέσει να μαθαίνετε ιστορίες και να βλέπετε φωτογραφίες χωριών της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.