Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Φραγκοκάστελο

Ανατολικά από το Φραγκοκάστελο είναι χτισμένο το μικρό μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο πιστεύεται ότι προϋπήρχε του 1821. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, διέγραψε όμως στο παρελθόν λαμπρή ιστορία, όπως φαίνεται και από τις πολεμίστρες των τειχών του.

"Κατά τη μάχη του Φραγκοκάστελου, το 1828, η μοναχή Μαγδαληνή βρήκε το άψυχο κορμί και το κεφάλι του αρχηγού των χριστιανών, Χατζήμιχάλη Νταλιάνη, και τα έθαψε στο μοναστήρι", όπως διαβάζουμε στο www.cretanbeaches.gr.
 
agios haralabos fragokastelo2
 
Την εκκλησία περιβάλλει από τις 3 πλευρές τοίχος με πολεμίστρες. Δυτικά βρίσκεται το διώροφο συγκρότημα κατοικιών των μοναχών, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, ένα από τα ελάχιστα τέτοια δείγματα της περιοχής, που διασώζονται αναλλοιωτα ως τις μέρες μας. Το ισόγειο διαγράφει το σχήμα του κεφαλαίου Γ. Η μορφή του εξώστη είναι κατάλοιπο της ενετοκρατίας, ενώ τα ανοιγματα σε πόρτες και παράθυρα έχουν απλά σχήματα. 
 
Στο συγκρότημα της μονής σώζεται το "φουρνόσπιτο" και ένα μεγάλο αλώνι νοτίως αυτού.
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα μοναστήρια της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.