Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτορεπορτάζ από την ενετική έπαυλη Σενεγκιάνα

Άλλο ένα "διαμαντάκι" της Κρήτης είναι η Ενετική έπαυλη Senekjana (Σενεγκιάνα), η οποία σώζεται ασκεπής στον Ροδωπό Κισσάμου Χανίων.

ΡΟΔΟΠΟΣ ΣΕΝΕΓΚΙΑΝΑ8

Ακόμα και στην κατάσταση αυτή η έπαυλη που ανήκε σε Ενετό άρχοντα της περιοχής παραμένει εντυπωσιακή. Πιθανός ιδιοκτήτης είναι κάποιος από τους άρχοντες Megano ή Pollani, που μεσουρανούσαν κάποτε στην περιοχή. Σύμφωνα με προικοσύμφωνα της εποχής, οι δύο οικογένειες, Μεγκάνο και Πολλάνι, είχαν συμπεθεριάσει, άρα είναι πιθανόν να ανήκε και στις δύο οικογένειες.
 
ΡΟΔΟΠΟΣ ΣΕΝΕΓΚΙΑΝΑ3
 
Η Ενετική Βίλα του Ροδωπού θεωρείται μνημείο αρχιτεκτονικής. Χρησιμοποιούνταν για χρόνια ως κατοικία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για χρόνια ως αποθήκη, ενώ η κατάρρευση της οροφής αποτέλεσε ακόμα ένα πλήγμα στο "λαβωμένο" από το χρόνο μνημειακό κτίριο.
 
ΡΟΔΟΠΟΣ ΣΕΝΕΓΚΙΑΝΑ4
 
Κατά τη δεκαετία του '80 απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης - αναπαλαίωσης του επιβλητικού κτιρίου. Ωστόσο αυτές παρέμειναν στη μέση...
 

ΡΟΔΟΠΟΣ ΣΕΝΕΓΚΙΑΝΑ5

 
Οι κάτοικοι του Ροδωπού ελπίζουν πως οι εργασίες αναπαλαίωσης - αναστύλωσης του κτιρίου θα συνεχιστούν και πως όταν αυτές ολοκληρωθούν το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 
ΡΟΔΟΠΟΣ ΣΕΝΕΓΚΙΑΝΑ7
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα μνημεία της Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.