Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μέρα που στήθηκε το άγαλμα του Ποπάυ: Που και γιατί;

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου 1937, όταν οι καλλιεργητές σπανακιού στο Τέξας των ΗΠΑ αναγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη τους, του Ποπάι!

Ο Ποπάι «γεννήθηκε» το 1929 ως ήρωας του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ. Ένα γκρινιάρικο, αλλά καλόκαρδο ναυτάκι, που όταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι! Αποκτά τότε μια υπεράνθρωπη δύναμη με αποτέλεσμα να σώζει τον εαυτό του, την αγαπημένη του Όλιβ Όιλ και κάθε καλό άνθρωπο από κάθε κίνδυνο.

Το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.

Η δημοτικότητά του αυτή οφείλεται κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33%. Οι Αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί τού το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι, μία πόλη του Τέξας που ζει κυρίως απ' το σπανάκι.

Το μαθηματικό λάθος που "έχτισε" ένα μύθο...

Σύμφωνα με το κόμικ, μόλις ο Ποπάυ όταν έτρωγε σπανάκι, τα μπράτσα του φούσκωναν και γινόταν δυνατά σαν σίδερο. Στο μυαλό όλων δημιουργούνταν συνειρμοί καθώς το σπανάκι περιέχει σίδηρο...

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως το σπανάκι στην πραγματικότητα περιείχε πολύ λιγότερο σίδηρο απ' ότι πιστευόταν τότε. Κι αυτό γιατί -όπως αποδείχτηκε- αργότερα, η σούπερ περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο οφείλεται σε... μαθηματικό λάθος!

Κάποιος, κάπου, κάποτε, κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς είχε ξεχάσει να βάλει... μια υποδιαστολή! Μας είχε γράψει παλιότερα η Μαριάννα Ραπάνη, για την κατάρριψη του μύθου που ήθελε το σπανάκι ανάμεσα στα τρόφιμα με τον περισσότερο σίδηρο. Ήταν πραγματικά απολαυστικό και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Δύο αξιοσημείωτα για το σπανάκι και τον Ποπάυ...

Το αξιοσημείωτο είναι πως παρόλα αυτά το σπανάκι εξακολουθεί να θεωρείται από τον πολύ κόσμο ως το τρόφιμο που -μαζί με το κρέας και τις φακές- πρέπει οπωσδήποτε να τρώει όποιος έχει έλλειψη σιδήρου.

Και κάτι δεύτερο αξιοσημείωτο αφορά στο άγαλμα του Ποπάυ στο Τέξας... Θα το πιστεύατε αν σας λέγαμε πως δεν είναι το μόνο; Υπάρχουν ακόμα δύο αγάλματα του Ποπάυ στις ΗΠΑ: Ένα στο Ιλινόις απ' όπου κατάγεται ο Segar και άλλο ένα στο Αρκάνσας, το οποίο αυτοαποκαλείται ως "Παγκόσμια Πρωτεύουσα Σπανακιού"!

www.voltarakia.gr

Πληροφορίες για το κείμενο πήραμε από το https://www.sansimera.gr/articles/108