Ως βρέφος δε θήλαζε Τετάρτη και Παρασκευή...

Πλησιάζει η γιορτή ενός κρητικού Όσιου, του Αγίου Χατζή-Ανανία εκ Μαλλών Ιεράπετρας. Στην Κρήτη πολλοί αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του, όμως, στην Ανατολική Κρήτη υπάρχουν περί τα 500 άτομα, συγγενείς των οποίων έχουν θεραπευτεί-βοηθηθεί από τον Όσιο, με αποτέλεσμα να ζητούν από το νέο Μητροπολίτη Κύριλλο την ανακήρυξή του σε Άγιο και την ένταξή του στο Κρητικό Αγιολόγιο...
 
Ο κατά κόσμον Αντώνιος Μπαρμπαράκης γεννήθηκε στις Μάλλες το 1837 από τους ευσεβείς Ιωάννη και Αθηνά. Από την βρεφική Του ηλικία θεωρήθηκε Αγιασμένος, καθώς δεν θήλαζε ποτέ Τετάρτες και Παρασκευές. Σε ηλικία περίπου 10 χρονών, μετά από όνειρο, θα βρει την εικόνα της Παναγίας της Εξακουστής. Στα 14 γίνεται υποτακτικός του Γέροντα Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στη Μονή Καψά. Το 1877 άρχισε την ανέγερση της Μονής Εξακουστής και γίνεται ο 1ος της Κτήτορας. Τα θαύματα που έκανε όταν ήταν εν ζωή αλλά και μετά το 1907 που κοιμήθηκε, πολλά και θαυμαστά...
 
Απόγονοι των ανθρώπων που βοηθήθηκαν-θεραπεύτηκαν από τον Όσιο θα βρεθούν στην Μονής της Παναγίας της εξακουστής στις Μάλλες Ιεράπετρας, μαζί με άλλους πιστούς, το Σάββατο της Διακαινησίμου 22 Απριλίου. Στις 7 το πρωί θα τελεσθή ο Όρθρος και θα ακολουθήσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Χατζηανανίου, μοναχού και προσκυνητού, του θαυματουργού. Κτήτορος και ιδρυτού της Σεβασμίας Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής. Θα ιερουργήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο οποίος και θα γίνει αποδέκτης του αιτήματος των πιστών για αγιοποίηση του Χατζή-Ανανία. Στην ίδια Μονή, την παραμονή της εορτής, 21 Απριλίου και ώρα 6 το απόγευμα θα τελεσθή ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής και εν συνεχεία θα ψαλλεί η Ιερά Παράκληση.
 
Λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Χατζη-Ανανίου είχε την καλοσύνη να μας δώσει ο θεματοφύλακας της παράδοσης του Νομού Λασιθίου Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης:
 
Πρώτος Αδελφός, ανακαινιστής και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας, υπήρξε ο Χατζη-Ανανίας, κατά κόσμον Αντώνιος Μπαρμπεράκης, που γεννήθηκε το έτος 1837 μ.Χ. στις Μαλλες Ιεράπετρας από απλούς, φτωχούς αλλά θεοσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και την Αθηνά, οι οποίοι μεγάλωσαν το παιδί τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».
 
Με το ζόρι έτρωγε... λάδι!
 
Ο Αντώνιος δεν έμαθε γράμματα, αλλά από μικρός είχε έφεση στα ιερά γράμματα και επιθυμούσε να περιβληθεί το αγγελικό σχήμα. Απέφευγε κάθε σωματική απόλαυση. Ως βρέφος δεν θήλαζε Τετάρτη και Παρασκευή και αρνούνταν πεισματικά να πιάσει τον μαστό της μητέρας του. Δεν έφαγε ποτέ κρέας, ψάρι και τυροκομικά. Μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις μεγάλες εορτές έτρωγε λάδι και το Πάσχα κατέλυε οστρακοειδή, σουπιές και καλαμάρια. Ήταν πάντοτε ξυπόλυτος και ντυμένος κατάσαρκα με τρίχινα και χονδρά ράσα ενώ για κρεβάτι του είχε το δέρμα ενός ζώου, συνήθως προβάτου, και μαξιλάρι του μία κακόβολη πέτρα. Έτσι, σε ηλικία μόλις 14 ετών εγκατέλειψε το πατρικό του σπίτι και κατέφυγε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου εκάρη Μοναχός και υπήρξε μαθητής και συμμοναστής του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, ιδρυτού της σημερινής Μονής Καψά, ο οποίος τον όρισε διάδοχό του.
 
Οι συκοφαντίες τον έτρεψαν σε φυγή...
 
Μετά το θάνατο του Οσίου Ιωσήφ το 1870 μ.Χ. εξελέγη Ηγούμενος της Μονής, αλλά κάποιες συκοφαντίες τον ανάγκασαν αργότερα να καταφύγει στα Ιεροσόλυμα. Επειδή έμεινε στους Αγίους Τόπους, όπου είχε πάει να προσκυνήσει τα Ιερά Προσκυνήματα φέρει τον τίτλο του Χατζή, που στα αραβικά σημαίνει προσκυνητής. Ο νόστος και η αγάπη του για την πατρίδα τον έφεραν πίσω στις Μάλλες το έτος 1877 μ.Χ., όπου κατέφυγε στην Εξακουστή και επιδόθηκε στο ανακαινιστικό έργο της Μονής. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δραστήριους εκείνους μοναχούς που έδρασαν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ., ως ανακαινιστές ξεχασμένων μοναστηριών και ως ιδρυτές καινούργιων.
 
Η ανακαίνιση και τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα...
 
Ο Χατζη-Ανανίας ανακαίνισε το σπηλαιώδη ναό και ανοικοδόμησε τον παλαιό ναό, τον οποίο και μετέτρεψε σε καθολικό της νεοσύστατης Μονής. Σύμφωνα με τον Γάλλο αρχαιολόγο Πωλ Φωρ βρήκε εκεί «ερείπιόν τι ναού, αγνώστου ονόματος και μικρόν τι Εξωκκλήσιον, επωνομαζόμενον δε Παναγία Εξακουστή...». Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές, που αναφέρουν ότι ο Χατζή- Ανανίας ανακαίνισε την εκκλησία που υπήρχε εκεί και άρχισε να οικοδομεί την καινούργια Μονή κοντά στο σπήλαιο. Η αποπεράτωση των εργασιών της ανακαίνισης της Μονής έγινε πέντε χρόνια μετά και αναφέρεται σε επιγραφή που σώζεται στη βάση του κωδωνοστασίου του Ναού: 
 
«ΤΗ 21η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1882 / ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΞΑΚΟΥΣΤΗΣ / ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ ΑΝΑΝΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ / ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΑΥΤΟΥ».
 
Ο Ναός έχει σχήμα μονόκλιτης Βασιλικής, με στέγη σαμαροειδή, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη. Οι εικόνες του τέμπλου είναι νεώτερες, όμως δεξιά και αριστερά του Τέμπλου βρίσκονται εντοιχισμένες δύο παλιές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου Βρεφοκρατούσης και του Τιμίου Προδρόμου, ενώ παλιός είναι και ο Δεσποτικός Θρόνος. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο εξαιρετικής τέχνης και είναι έργο των περίφημων ξυλογλυπτών (νιταδόρων) αδελφών Παναγιώτου και Ιωάννου Μακράκη και Ζαχ. Φαρσάρη από το Μέσα Λασίθι Οροπεδίου. Στη νότια πλευρά του περιβόλου και σε μικρή απόσταση υπάρχει βράχος, η κορυφή του οποίου καλύπτεται από τους κλάδους συκιάς.
 
Φυσικός βράχος το θυσιαστήριο...
 
Στη βάση του υπάρχει μικρός σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στην ένδοξη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Αρχικά ήταν μικρό φυσικό σπήλαιο, το οποίο διαμορφώθηκε πρόχειρα σε ναΰδριο και γι’ αυτό θεωρείται αχειροποίητος η θεόκτιστος ναός, στον οποίο ανακαλύφθηκε η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αργότερα καλύφθηκε με τοίχο η δυτική πλευρά του και κλείσθηκε με πόρτα, ενώ σοβατίσθηκε το εσωτερικό του και κατασκευάσθηκε μικρό τέμπλο. Το Θυσιαστήριο του είναι φυσικός βράχος. Πάνω στο Θυσιαστήριο υπάρχει βράχος, χωρίς όμως να έχει ερευνηθεί γιατί η διάμετρος είναι πολύ μικρή.
 
Βρήκε την εικόνα, μετά από όνειρο...
 
Συμφώνα με την παράδοση το ναΰδριο αυτό δεν υπήρχε, αλλά υπήρχε απλώς μικρό φυσικό σπήλαιο. Σ’ αυτό αναγκάσθηκε να καταφύγει μικρό παιδί ο Αντώνιος Μπαρμπεράκης, ο μετέπειτα Μοναχός Χατζη-Ανανίας, μία μέρα του χειμώνα που έβοσκε εκεί κοντά τα ζώα της οικογένειας του για να προφυλαχθεί από τη βροχή και αποκοιμήθηκε. Τότε είδε στο όνειρό του την Παναγία, η οποία του είπε ότι είναι εκεί και να ερευνήσει να βρει την εικόνα της. Το παιδί εκείνο ξύπνησε φοβισμένο και έφυγε. Το ίδιο όνειρο είδε και την επόμενη μέρα όταν αναγκάστηκε και πάλι να καταφύγει στο σπήλαιο αυτό για να προφυλαχθεί από τη βροχή και αποκοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε ερεύνησε στο βάθος του σπηλαίου και ανακάλυψε μία εικόνα της Παναγίας, την οποία μετέφερε το βράδυ στο πατρικό σπίτι του. Ο πατέρας του Αντωνίου φοβήθηκε να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του, επειδή θεωρούσε ανάξιο και ακατάλληλο τον χώρο αυτό για την Παναγία. Έτσι παρήγγειλε στο γιό του να επιστρέψει την εικόνα στον τόπο που την βρήκε. Από τότε ο μικρός Αντώνιος πήγαινε καθημερινά στο χώρο αυτό και άναβε κανδήλι μπροστά στην εικόνα. Αργότερα μαζί με τον πατέρα του διαμόρφωσαν εκείνο το σπήλαιο σε Ναΰδριο.
 
Πόλης έλξης ο Ηγούμενος...
 
Μετά από πολλά χρόνια, ο Αντώνιος έγινε Μοναχός στη Μονή Καψά και έλαβε το όνομα Ανανίας, και επέστρεψε, όπως είπαμε, στη γενέτειρά του το έτος 1877 μ.Χ. για να εγκατασταθεί στην μέχρι τότε ερειπωμένη Μονή Εξακουστής. Η φωτισμένη προσωπικότητα και η αγιότητα του Χατζή- Ανανία προσέλκυσε και άλλους Μοναχούς στο Μοναστήρι, οι οποίοι πρόσφεραν και την πατρική τους περιουσία, με αποτέλεσμα τη σύντομη αποπεράτωση και επάνδρωση της Μονής. Η γύρω περιοχή ανήκε στην οικογένεια Τσακιράκη, που τη δώρισε για την ανέγερση της Μονής και βοήθησε τον Χατζή-Ανανία στο έργο του. Νέοι προσκυνητές κατέφθαναν καθημερινά στο νεόδμητο τότε μοναστήρι και υποψήφιοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν σ' αυτό. Το 1881 μ.Χ. η Μονή αριθμούσε οκτώ μοναχούς και δύο λαϊκούς κατοίκους. Ηγούμενος της Μονής παρέμεινε ως το 1895 μ.Χ. ο Χατζή-Ανανίας, ο οποίος προσπάθησε με τα πλούσια διοικητικά του χαρίσματα να αποκτήσει το μοναστήρι πόρους για να μπορέσει να επιβιώσει. «...Η της Μονής περιουσία, η οποία κατ’ αρχάς αποτελείτο κατ’ έκτασιν εκ κτήματος οκτώ στρεμμάτων πέριξ της Μονής, ηυξήθη δι’ αγορών εις τριάκοντα στρέμματα, καλλιεργημένα και δενδροφυτευμένα. Εις την περιουσίαν ταύτην, δι’ αγορών ομοίως και αφιερώσεων, προσετέθησαν και άλλα εις εννέα διαφόρους θέσεις κτήματα, εν οις και ελαιοτριβείον εντός του χωρίου Μαλλών...», σημειώνει ο Ν. Ι. Παπαδάκης στο έργο του «Η Εκκλησία της Κρήτης».
 
Το 1893 μ.Χ. κανονικός Ηγούμενος της Μονής εξελέγη ο Ιερομόναχος Μεθόδιος Βρυγιωνάκης από τους Αρμένους, αλλά τίποτα δεν γινόταν στη Μονή χωρίς τη γνώμη και του Χατζή-Ανανία, τον οποίο όλοι αναγνώριζαν ως κτήτορα. Τα χρόνια αυτά η Αδελφότητα της Μονής είχε δύναμη οκτώ Μοναχούς και δύο δοκίμους, ενώ διέθετε αξιόλογη κτηματική περιουσία και ικανό αριθμό αιγοπροβάτων. Το επόμενο έτος ο π. Μεθόδιος παραιτήθηκε και στη θέση του ηγουμένου εξελέγη ο Ιερομόναχος Ιερόθεος Μπαρμπεράκης, ανιψιός του Χατζή-Ανανία. Λίγο αργότερα, λόγω δύσκολων συνθηκών, ο τότε Επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος ανέθεσε πάλι στον Χατζή-Ανανία την επιστασία της Μονής από τις 7 Απριλίου 1898 μ.Χ. έως 3 Φεβρουαρίου 1899 μ.Χ.
 
Διάλυση και επανασύσταση της Μονής
 
Η σπουδαία αυτή πορεία του Μοναστηριού διακόπηκε με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα μ.Χ., αφού η Μονή κρίθηκε διαλυτέα σύμφωνα με τον Καταστατικό Νομό της Κρητικής Πολιτείας 276/1900 της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, με την οποία οι δέκα μοναχοί μετατέθηκαν και εγγράφησαν στη Μονή Φανερωμένης. Όμως το 1903 μ.Χ. η Μονή επανασυστάθηκε και ο Χατζή-Ανανίας με όλη την αδελφότητα των μοναχών επανήλθαν στον αγαπημένο τους τόπο, την Μονή της μετανοίας τους.
 
Η κοίμηση και η ευωδία των ιερών λειψάνων
 
Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Ηγούμενος Ανανίας εκοιμήθη οσιακά τη νύκτα του Πάσχα, στις 22 Απριλίου του 1907 μ.Χ., την ώρα μάλιστα της τελετής της Αναστάσεως.
 
Στη συνείδηση όσων τον γνώρισαν από κοντά είναι ένας άγιος, που η φήμη του φτάνει ως τις μέρες μας και διατηρείται ζωντανή στους κατοίκους της περιοχής Ιεράπετρας και Βιάννου. Εκτός από το χάρισμα της ιάσεως ασθενών, ήταν προικισμένος από τον Θεό και με το προορατικό χάρισμα, με το οποίο βοήθησε πολλούς πιστούς να συναισθανθούν την αμαρτωλότητά τους και να μετανοήσουν. Τα Λείψανά του μετά την εκταφή αποπνέουν άρρητη ευωδία και επιτελούν θαύματα σε όσους με πίστη επικαλούνται την βοήθεια του.
 
Όπως είναι φυσικό μετά τον θάνατο του Οσίου Ανανία η Μονή γνωρίζει περίοδο παρακμής, αφού ο βασικός πόλος έλξεως των προσκυνητών δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Το 1920 μ.Χ. αριθμούσε μόλις τέσσερις μοναχούς, ενώ το 1935 μ.Χ. η Μονή κρίθηκε διαλυτέα και άρχισε η ερήμωσή της. Ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας πώλησε στην τότε Κοινότητα Μαλλών όσα κτήματα είχαν απομείνει.
 
Κατά το διάστημα της Γερμανοϊταλικής Κατοχής τα κελλιά λεηλατήθηκαν και ερημώθηκαν. Δεν καταστράφηκαν μόνο το παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αλλά και το Καθολικό της Μονής και το κελλί του Ιερομονάχου π. Ιωακείμ Χατζάκη, που πήγαινε τακτικά για να λειτουργεί στο Μοναστήρι του.
 
 
 
 

16-01-2018

Πως είναι η ζωή στις σπηλιές;

Πώς μπορούν τα σπηλαιόβια ζώα να βρουν τροφή στο απόλυτο σκοτάδι;Γιατί οι...

16-01-2018

Κρητικιά η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια!

Για την Καλλιρρόη Παρρέν, που πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 16...

15-01-2018

Μάζεψαν 2,2 τόνους καπάκια!

Πριν από μερικούς μήνες η εθελοντική ομάδα Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. ξεκίνησε να συγκεντρώνει πλαστικά...

15-01-2018

Ένας χρόνος βολταράκια!

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο βολταράκι που κάναμε μαζί. Ήταν...

15-01-2018

29 προσλήψεις στα ΕΛΤΑ Ηρακλείου

Εδώ και μήνες έχει προαναγγελθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τα Ελληνικά...

15-01-2018

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανακύκλωση

Τα οφέλη από την ανακύλωση είναι πολλά. Και από την ανακύκλωση κερδίζουμε...

14-01-2018

Εννέα θέσεις εργασίας στη ΔΕΥΑΗ

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2018 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους...

14-01-2018

24 Ιανουαρίου "κληρώνει" για το Κηποθέατρο!

Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ πως παραχωρείται το δημοτικό κηποθέατρο "Ν.Καζαντζάκης" για την πραγματοποίηση...

14-01-2018

Μετρήσεις οστικής πυκνότητας, δωρεάν

Ο Δήμος Χερσονήσου διοργανώνει πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας από 19 Ιανουαρίου έως...

12-01-2018

Αφήνουν τις τσάντες στο σχολείο!

Τουλάχιστον ένα ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο το μήνα θα έχουν γονείς και μαθητές και...

12-01-2018

Η ατυχής οδός Ρωμανού...

Επικρίσεις δέχεται ο Δήμος Ηρακλείου για την απόφασή του να διανοίξει την...

12-01-2018

Τι κάνουμε τα φάρμακα που περίσσεψαν;

Συμβαίνει συχνά να μας γράψουν μια αντιβίωση από την οποία θα περισσέψουν...

11-01-2018

"Εχετε ένα ευρώ"; Να που αλλού πήγαιναν τα χρήματα!

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια έφυγε μια καλοκάγαθη φυσιογνωμία του κέντρου...

11-01-2018

Ψάχνουν ανάδοχες οικογένειες

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ψάχνει ανάδοχες οικογένειες! «Αναδοχή» σημαίνει να βοηθάς ένα...

10-01-2018

Δωρεάν λεωφορεία και πάρκινγκ στο Ηράκλειο!

Μετά από μια ζωή κύκλων στο κέντρο του Ηρακλείου προκειμένου να βρούμε...

09-01-2018

Πως θα μοιραστούν οι χίλιοι κάδοι;

Οι λεπτομέρειες της διανομής των 1.000 οικιακών συλλεκτών ανακύκλωσης από τον Δήμο...

09-01-2018

Ο κίονας θα φτιαχτεί!

Εδώ και πολλούς-πολλούς μήνες όσοι επισκεπτόμαστε την επιβλητική Βασιλική του Αγίου Μάρκου...

08-01-2018

Εσείς γνωρίζετε τη "Διαλογή στην Πηγή";

Μια φράση που στην Ελλάδα την ακούμε ολοένα και περισσότερο, στην Ευρώπη...

07-01-2018

Βολταράκια με νέους όρους στο κέντρο του Ηρακλείου!

Ένα νέο κυκλοφοριακό σκηνικό θα επικρατήσει από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στην...

07-01-2018

Οι 12 Άι Γιάννηδες του Χάνδακα!

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 12 εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Ιωάννη είχε...

07-01-2018

Επτά προσλήψεις σε Ηράκλειο και Σητεία

Επτά νέες προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος...

06-01-2018

Ευκαιρία χρηματοδότησης για πολιτιστικούς συλλόγους

Λεπτομέρειες δε γνωρίζουμε, αλλά μοιάζει με μεγάλη ευκαιρία για τους πολιτιστικούς συλλόγους...

05-01-2018

Θεοφάνεια στο Ηράκλειο: Το περσινό ευτράπελο και η φετινή αλλαγή

Για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια αλλάζει το σημείο ρίψης...

04-01-2018

Πρόσληψη φυλάκων και εργατών για αρχαιολογικούς χώρους

Φύλακες αρχαιοτήτων, ένα νυχτοφύλακα και δύο εργάτες ή εργάτριες υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα...

03-01-2018

Ο κακός λαιμός, η κακή κεφαλή και η μια μας μπάντα!

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι έχουν ένα λαιμό και ένα κεφάλι...

31-12-2017

Γιατί τρώμε μπουγάτσα την Πρωτοχρονιά;

Ένα από τα "νεότερα" έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη είναι η κατανάλωση...

31-12-2017

Η κοκάλινη σβούρα που μας μυούσε στο τζόγο!

Πριν από 30 - 40 χρόνια τις Πρωτοχρονιές παίζαμε "Πάρτα όλα". Την...

31-12-2017

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα κάποτε στην Κρήτη...

Η καλή χέρα, το αμίλητο νερό, η ασκελετούρα και τα κάλαντα είναι...

31-12-2017

Το δέντρο του '50 εκ Γαλλίας

Βολταράκι στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και στη... Γαλλία μας πάει σήμερα...

30-12-2017

Μάγος και σόου με φωτιές στην πλατεία!

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 2017, μάγοι και σόου με φωτιές περιμένουν μικρά...

29-12-2017

Σε μπαρ της Κρήτης "κάρφωσε" τη στάχτη της γυναίκας του!

Όσο ζούσε η Πατ ερχόταν για διακοπές με το σύζυγό της στην...

29-12-2017

Τα... μπαλάκια καμήλας έγιναν τσιχλόφουσκα!

Παράπονα στη γενική γραμματεία καταναλωτή φτάνουν από την Κρήτη σχετικά με εισαγόμενες...

28-12-2017

1.000 κάδοι ανακύκλωσης για τα σπίτια μας!

Οι λεπτομέρειες της διανομής των 1.000 οικιακών συλλεκτών ανακύκλωσης από τον Δήμο...

27-12-2017

Άγιος Ονούφριος: Περιμένοντας τον απεγκλωβισμό...

Γνωρίζετε ότι στο Ηράκλειο έχουμε Άγιο... Ονούφριο; Και πως ο ναός του...

26-12-2017

Τρώμε χιόνι, αλλά όχι χαλάζι! Γιατί;

Στην Κρήτη οι άνθρωποι πάντα το έτρωγαν το χιόνι... Πασπαλισμένο με ζάχαρη...

25-12-2017

Παράξενες μέρες στο Ηράκλειο...

Πριν από καιρό το περιοδικό eyelands.gr και οι εκδόσεις "Παράξενες Μέρες" μας...

25-12-2017

Ένα μέρος σαν παραμύθι!

Ένας Κρητικός κρύβεται πίσω από το διάσημο "Little Cook" της Αθήνας. Το...

24-12-2017

Ομιλία, βραβεία και 3.000 ευρώ!

Το Δημοτικό Ίδρυμα "Έλλη Αλεξίου" έχει καθιερώσει ετήσια εκδήλωση απονομής επαίνων και...

24-12-2017

Η σφαγή των χοίρων στα χωριά...

Κάποτε για να έχει κρέας το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν αρκούσε απλώς να...

23-12-2017

Zεστασιά σε όσους έχουν ανάγκη

Μαζί με τις γιορτές, εμφανίζεται και το κρύο και μάλιστα δριμύ.  Ο Κοινωνικός...

23-12-2017

Τα κάλαντα παλιά στην Κρήτη...

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χιλιάδες παιδιά αδημονούν...

22-12-2017

11.500 τέτοιες τσάντες θα μοιραστούν στον κόσμο

Όταν η πλαστική τσάντα φεύγει, η τσάντα πολλαπλών χρήσεων του ΕΣΔΑΚ έρχεται! Όπως...

22-12-2017

Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι στη Μεραμβέλου!

Πού μπορούμε να βρούμε ένα ξυλοπόδαρο, ένα ζογκλέρ και ένα μάγο; Απάντηση:...

21-12-2017

23 θέσεις εργασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Καλά νέα για την πολυπληθή κατηγορία των αποφοίτων ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων και...

21-12-2017

Το νου σας που παρκάρετε από 1η Ιανουαρίου!

Μια νέα χρονιά έρχεται με νέα όνειρα, νέες ελπίδες, αλλά και νέες...

20-12-2017

Δωρεάν "το τελευταίο σημείωμα"...

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο εργαζομένων Παγκρήτιας Συνεταιριστικής...

20-12-2017

Πρόσληψη 6 ατόμων στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι ατόμων...

19-12-2017

Προσφέρουν 2018 ροφήματα σοκολάτας!

Μια ωραία έκπληξη ετοιμάζει για τους επισκέπτες του "Χριστουγεννιάτικου Κάστρου" στην Πλατεία...

19-12-2017

Χριστουγεννιάτικη συναυλία μέσα στην εκκλησία!

Μια συναυλία διαφορετική, καθώς αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως...

19-12-2017

Λύματα χύνονται ακατέργαστα σε ρέμα...

Μεγάλο μέρος των λυμάτων Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνονται χωρίς επεξεργασία στο...

18-12-2017

Δέκα θέσεις εργασίας στον ΕΛΓΑ

Δέκα θέσεις εποχικού προσωπικού με διάρκεια απασχόλησης έως και 8 μηνών πρόκειται...

18-12-2017

Εσείς γνωρίζετε για την "Κυκλική Οικονομία";

Η κυκλική οικονομία έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη. Πολύτιμα υλικά...

17-12-2017

"Έχετε ένα ευρώ"; Να που πήγαιναν τα χρήματα!

Οι παλαιότεροι Ηρακλειώτες γνωρίζαμε όλοι τον Αβραάμ Μυστίλογλου. Ακόμα κι αν δεν...

17-12-2017

Συνέδριο για την αξιοποίηση των σκουπιδιών!

Στην Αθήνα και στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων...

16-12-2017

Χριστούγεννα στην Ιεράπετρα - Όλες οι εκδηλώσεις

Στη διάρκεια των εορτών θα λειτουργήσει χαρούμενο χριστουγεννιάτικο χωριό στην κεντρική πλατεία...

15-12-2017

Ο προάγγελος της τσίχλας!

Πολλά χρόνια πριν ανακαλυφθεί η τσίχλα και κυκλοφορήσει στο εμπόριο, τα παιδιά...

15-12-2017

Εσπερινού παζάρι και Καπετανάκειου ιστορία

Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνουν οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου την...

14-12-2017

Η Παιχνιδοχώρα "ανοίγει" στο Ρέθυμνο!

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2017 ως τις 3 Ιανουαρίου 2018, καθημερινά, από...

13-12-2017

Φωταγώγηση δέντρου με ήρωες του Disney

Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Μαλεβυζίου θα γίνει την Παρασκευή...

12-12-2017

17 θέσεις στον Αθερινόλακκο

Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού προκήρυξε η ΔΕΗ για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου. Με την...

12-12-2017

Η Αθηνά Σφακάκη μας ξεναγεί στο παρελθόν μας!

Μια ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν, η οποία περιλαμβάνει ένα κύκλο ομιλιών τεσσάρων...

12-12-2017

Ποιος θέλει "Ticket to ride"?

Επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι μόνο το Uno και το Φιδάκι. Ούτε μόνο...

12-12-2017

Θεματικές ξεναγήσεις για φυλαχτά!

«Φυλαχτά: ανιχνεύοντας τις μαγικές ιδιότητες αντικειμένων με αποτροπαϊκό χαρακτήρα». Αυτό είναι το...

10-12-2017

"Θα κοιμηθούμε απόψε";

Το 1ο Ηρακλείου (Καπετανάκειο) και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μας...

10-12-2017

Μας βοηθούν να δούμε τη ζωή αλλιώς!

Η Ομάδα Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου υπό την αιγίδα των Αντιδημαρχιών...

09-12-2017

Σαββατοκύριακο στην Πλατεία!

Ώρες ξεγνοιασιάς και χριστουγεννιάτικης μαγείας εξακολουθούν να αναζητούν οι Ηρακλειώτες, οι οποίοι...

08-12-2017

Η Ρουγγέρη διαβάζει παραμύθι στα παιδιά...

Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγέρη μας ταξιδεύει στον κόσμο του...

07-12-2017

Πολύωρη μεγάλη γιορτή για όλους

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

07-12-2017

Μυούμαστε στην τέχνη του ξομπλιαστού κουλουριού!

Τα κουλουράκια της φωτογραφίας μας ονομάζονται "ξομπλιαστά" και θέλουν πολύ υπομονή και...

07-12-2017

Βυζαντινοί ύμνοι και όχι μόνο...

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιεί ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής "Ο Όσιος Ιωάννης...

06-12-2017

Πρώτη επίσημη προβολή εκτός Αθηνών

"Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή". Αυτό...

05-12-2017

35 θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης!

Tο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (που είναι Ν.Π.Δ.Δ και υπάγεται απευθείας στο...

05-12-2017

Παζάρι με λουκουμάδες και τρενάκι!

Χριστουγεννιάτικο παζάρι αλληλεγγύης πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από της 10 το...

04-12-2017

Δωρεάν πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηριακής μορφής, 20 ωρών, με τίτλο «Εργαστήριο, Αρχές Επιχειρηματικότητας και...

04-12-2017

Γιορτάζουν και κερνούν μπακαλιάρο!

Τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου η Τύλισος...

04-12-2017

Το σπιτάκι της Κατερίνας...

Κάναμε το βολταράκι μας στο "Χριστουγεννιάτικο Κάστρο" και μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον...

03-12-2017

Δύο ώρες νωρίτερα εμφανίστηκαν οι Onirama!

Στις 5 αντί στις 7 το απόγευμα εμφανίστηκαν οι Onirama στο Ηράκλειο...

03-12-2017

Χακάρουν πιστωτικές!

Η ειδησεογραφία και η επικαιρότητα δεν είναι η ειδικότητα της παρούσας ιστοσελίδας...

03-12-2017

Ας μάθουμε, κι αχρείαστο νά 'ναι!

Το σωματείο Πολιτικής Προστασίας «Προτέκτα» και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α...

03-12-2017

Οι νοτιάδες "χάλασαν" δύο εκδηλώσεις

Οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν...

01-12-2017

Κερνούν 1.000.000 λουκουμάδες!

Ένας τόνος αλεύρι, 350 κιλά μέλι, σουσάμι, ξηροί καρποί, κανέλα, μαγιά και...

01-12-2017

Χριστούγεννα στο Ηράκλειο - Έτοιμο το πρόγραμμα!

Το «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο», στολίστηκε, φωτίστηκε και είναι έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και...

01-12-2017

Συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων

Οι μέρες περνούν, αλλά οι πληγέντες της Δυτικής Αττικής εξακολουθούν να έχουν...

30-11-2017

Εκδρομή και ξενάγηση σε Γιούχτα - Αρχάνες

Την ευκαιρία για ένα βολταράκι μοναδικό έχουμε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Το...

30-11-2017

Φτιάχνουμε τηγανίτες για να μη μας τρυπήσουν τα τηγάνια!

30 Νοεμβρίου, σήμερα, του Αγίου Αντρέα, του «Τρυποτηγανά» ή "Τρυποτηγανίτη", και το...

29-11-2017

"Θυμάμαι ένα σπίτι"...

Πριν από 95 χρόνια χρόνια γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του...

29-11-2017

Ο ηθοποιός που μας έδωσε τα... "σαρδάμ"!

Λέμε το όνομά του συνεχώς χωρίς να το ξέρουμε. Τίνος; Του Αχιλλέα...

28-11-2017

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 548 θέσεις!

Ο κύβος ερρίφθη: Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια το ΑΣΕΠ προχωρά σε...

28-11-2017

Δωρεάν σινεμά για τα παιδιά από τον ΕΣΔΑΚ

Την αγαπημένη κινηματογραφική ταινία «Η Εποχή των Παγετώνων – Σε τροχιά σύγκρουσης»...

26-11-2017

Έρχονται τα Χριστούγεννα στην Πλατεία!

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο» σκορπώντας...

26-11-2017

Γιορτάζει το Ροβύθι!

Το ροβύθι - The chickpea έχει έδρα επί της οδού Μεραμβέλου 9...

26-11-2017

Ιδέες και συμμετοχές ως τις 28 Φεβρουαρίου

Ο Δήμος Ηρακλείου και οι Εθελοντές του, με τη στήριξη της Περιφέρειας...

25-11-2017

Κλείνει δρόμος για την ανάπλαση του "σταυρού" του Ηρακλείου

Οι πιο πολυπερπατημένοι δρόμοι από ντόπιους και τουρίστες είναι αυτοί του λεγόμενου...

25-11-2017

Τα φυτά στην Ελληνική Μυθολογία...

Με ποια φυτά συνδέεται ο θεός Διόνυσος;Τι είναι ο θύρσος;Ποιος ήταν ο...

23-11-2017

Εκδρομή και ξενάγηση στην Ανατολική Κρήτη

Με μια εκδρομή και ξενάγηση στην Ανατολική Κρήτη συνεχίζεται το πρόγραμμα των...

22-11-2017

Απογευματινή λειτουργία Βικελαίας!

Τροποποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας του Δανειστικού Τμήματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου...

22-11-2017

Διεθνές βραβείο σε επιχείρηση της Κρήτης!

Με το βραβείο Διακεκριμένης Επιχειρηματικής Αριστείας «Excellence in Business Award 2017» από...

21-11-2017

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα;

Το τελευταίο κουδούνι του 2017 θα χτυπήσει για τους μαθητές όλης της...

21-11-2017

Ο καιρός ευνοεί το λιομάζωμα!

Καιρό καλό για την εποχή, χωρίς βροχές και αέρα, τέτοιο που ευνοεί...

21-11-2017

Τα μάθατε για το Ντουκάν; Ένοχος για θανάτους!

Ένοχος για εκατοντάδες θανάτους κρίθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη ο "γκουρού" της...

21-11-2017

Γιορτή χειροτεχνίας στις Γούβες

Αγαπάς τη χειροτεχνία; Φτιάχνεις χειροποίητα αντικείμενα; Ψάχνεις υλικά χειροτεχνίας για τις δημιουργίες...

20-11-2017

Πάρτυ γενεθλίων μπουγατσατζίδικου!

Οι "φυλλοσοφίες", το γνωστό κατάστημα με τις μπουγάτσες στα Λιοντάρια, κλείνει τα...

20-11-2017

Κλείνει ο μόλος ως τις 20 Δεκεμβρίου

Εργασίες που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του λιμανιού θα στερήσουν...

20-11-2017

Τι χρειάζονται περισσότερο οι πληγέντες...

Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να του συμβεί από...

19-11-2017

Η Κρήτη συγκεντρώνει ρούχα και τρόφιμα

Η καταστροφή στη Δυτική Αττική είναι ολωσδιόλου χωρίς προηγούμενο! Στο πλευρό των...

19-11-2017

Οι άνθρωποι που διαβαζουν... για τους άλλους!

Υπάρχει και στο Ηράκλειο μια οργάνωση που ονομάζεται "Διαβάζω για τους άλλους...

19-11-2017

Τελικά, γιατρευόμαστε από τα βλαστοκύτταρά μας;

Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα πραγματοποιούν από τις 20 ως τις 24...

17-11-2017

Το Ηρώο του Ηρακλείου...

Απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, μέσα στο παλιό λούνα παρκ και...

16-11-2017

Η Ζουμπουλία και τα σκουπίδια μας...

Η δημοφιλής ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδη, γνωστή και ως Ζουμπουλία του "Παρά Πέντε...

15-11-2017

Η μαγική φωνή της Χαράς...

Μια φωνή βαθιά, που σε αγγίζει... Που διαπνέεται από μια νοσταλγία... Μια...

15-11-2017

Πρώτοι ανάμεσα σε 2.800!

Το βιντεάκι που δημιουργήθηκε στο 11ο γυμνάσιο Ηρακλείου και συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό...

15-11-2017

Μόνο στην Κρήτη πάσχουν 60.000 άτομα

Η ασθένεια δεν είναι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό. Και όμως:...

14-11-2017

25 θέσεις εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου

Είκοσι πέντε γυμναστές θα προσληφθούν από το Δημοτικό Οργανισμό Προσχολική Αγωγής Φροντίδας...

13-11-2017

Προβολή ταινίας για την... πρόληψη ασθενιών!

Η ταινία "Forks Over Knives" προβάλλεται το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα...

13-11-2017

Ψάχνουν για επαγγελματίες ηθοποιούς στο Ηράκλειο

Η «Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» και ο σκηνοθέτης θεάτρου Δημήτρης Φοινίτσης αναζητούν άνδρες και...

12-11-2017

Αλήθειες για το εμφιαλωμένο νερό...

Ειδικά οι κάτοικοι του Ηρακλείου, αλλά φυσικά όχι μόνο αυτοί, καταναλώνουν μεγάλες...

12-11-2017

Το παράπονο της Φροσύνης...

Η Φροσύνη έζησε σε εποχές πιο δύσκολες, μα και πιο αγνές από...

11-11-2017

Λικέρ και γρεναδίνη από ρόγδι!

Καμιά φορά μας προσφέρουν σπιτικό λικέρ και εντυπωσιαζόμαστε από τη γεύση και...

10-11-2017

Δωρεάν εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης!

Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο Δημιουργικής...

10-11-2017

Θα κάνουν τα αποφάγια μας, ζωοτροφή!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι γίνονται οι τόνοι των φαγητών που περισσεύουν κάθε...

Συμπληρώστε τις φόρμες

Powered by BreezingForms

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα και κάντε τα πιο όμορφα βολταράκια της ζωής σας: Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Διαφημιστείτε στο “βολταράκια’’ στέλνοντας email στο: info@voltarakia.gr

Επισκεφθείτε μας στο facebook icon

Απαγορεύεται η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

Newsletter "Voltarakia"

© 2017. voltarakia.gr. All rights reserved.
Powered by Logo sm