Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλό Πάσχα, παρέα με τα έθιμα της ημέρας!

Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι το Πάσχα! Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί το γιορτάζουν με υπαίθρια γλέντια που στήνονται απ' άκρη ως άκρη της Κρήτης. Οι οικογένειες σμίγουν, οι αγκαλιές ανοίγουν...

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ετοιμάζονται σούβλες, φούρνοι και ψησταριές για το αρνί που είναι το κυρίως πιάτο της ημέρας. Στην Κρήτη το σούβλισμα του αρνιού έχει καθιερωθεί μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, αφού παλιότερα γινόταν στο φούρνο ή οφτό. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στις προτιμήσεις των Κρητικών και το αντικριστό, το οποίο θεωρείται πιο νόστιμος και υγιεινός τρόπος ψησίματος.

Στο ψημένο αρνί ο νοικοκύρης ψάχνει σημάδια στην ωμοπλάτη και βγάζει μαντεύματα για το σπιτικό του και την πατρίδα. Λένε όμως ότι το αρνί για να δείξει σημάδια πρέπει τουλάχιστον δυο βράδια πριν να έχει... κοιμηθεί μέσα στο σπίτι! Εσείς πάντως και σημάδια να μην ξέρετε να δείτε, το αρνί θα το γευτείτε. Και όχι μόνο το κρέας του, αλλά επίσης εντόσθια και συκώτι, το γνωστό μας "κοκορέτσι".

Εκτός από το αρνί, την τιμητική τους την ημέρα της Λαμπρής έχουν επίσης τα κόκκινα αβγά και τα τσουρέκια. Τα κόκκινα αβγά συμβολίζουν το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης (όταν βρισκόταν στον σταυρό). Το τσουρέκι είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της λαμπροκουλούρας ή του λαμπρόψωμου. Οι Έλληνες το υιοθέτησαν κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Η Δεύτερη Ανάσταση...

Το μεσημέρι ή το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση. Η Αγάπη. Για την αγάπη των ανθρώπων σταυρώθηκε ο Χριστός, γι αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά ή σε δώδεκα γλώσσες, συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών.

Από σήμερα και για σαράντα ημέρες έκφραση «Χριστός ανέστη!» (Ο Χριστός αναστήθηκε!) αποτελεί τον περισσότερο διαδεδομένο χαιρετισμό μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών. Σε ανταπάντηση της έκφρασης αυτής ανταποδίδεται η έκφραση «Αληθώς ανέστη!» (Στ' αλήθεια αναστήθηκε!).

Η έκφραση αυτή που προέρχεται από ευαγγελική ρήση, αποτελεί και την αρχή του γνωστότερου αναστάσιμου τροπαρίου που λέγεται κατά την ίδια περίοδο:

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος...

Και του χρόνου!

www.voltarakia.gr