Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγή με πνευματικά δικαιώματα!

Φιλέτα μπακαλιάρου και σάλτσα κρίταμου έχετε δοκιμάσει; Πρόκειται για μια πρωτότυπη συνταγή που έχει τις ρίζες της στη Μινωϊκή εποχή και η οποία μάλιστα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας!

Τη συνταγή εμπνεύστηκε η κ. Ισμήνη Σπετσωτάκη - Γαλανοπούλου, η οποία την παρουσίασε με μια μικρή παραλλαγή (με ροφό, αντί για μπακαλιάρο) στο 6ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Η κ. Σπετσωτάκη εκπροσώπησε την Περιηγητική Λέσχη Σητείας, με άξια βοηθό την κ. Χρυσάνθη Μηλιδάκη.

Όταν περάσαμε από τον πάγκο τους το φαγάκι δε ήταν έτοιμο για να δοκιμάσουμε. Δοκιμάσαμε, όμως, τη σάλτσα κρίταμου και ήταν πραγματικά πολύ ωραία! Περιείχε πράσινες ελιές, κρίταμο τουρσί και αμύγδαλα ασπρισμένα.

Η υφή και η όψη μας έφεραν στο μυαλό το Ιταλικό πέστο, όμως, η κ. Ισμήνη δεν καταδέχεται τη σύγκριση και μας λέει: "Κατάγομαι από την Μινωϊκή Ζάκρο και πειραματίζομαι πάντα στις γεύσεις Αρχαίων Μινωϊτών".

Η αλήθεια είναι πως η γεύση διαφέρει: Είναι πραγματικά πρωτότυπη και νόστιμη. Αξίζει να τη δοκιμάζουμε!

Όπως επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως η εμπνεύστρια της συνταγής δεν επιτρέπει "την καταχώρηση σε βιβλία σεφ ή λαογράφων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρησιμοποίηση της συνταγής μου, μερικώς ή εξ ολοκλήρου" χωρίς την γραπτή της έγκριση. Νόμος περί προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας [ Ηθικό Δικαίωμα ] άρθρο 1 του ν.2121/1993 [ ΦΕΚ τ.Α 25/4.3.1993 ], μας εξηγεί...

Κρίταμος ο θαυματουργός

Όπως μας λέει η κ. Σπετσωτάκη, ο κρίταμος είναι γνωστός από την αρχαιότητα, από το Διοσκουρίδη, που το περιγράφει "θαμνώδες βoτάνιον" και τον Πλίνιο που το είχε σε μεγάλη εκτίμηση, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με την ίδια: "Από τα χρόνια του Ιπποκράτη χρησιμοποιείται ως διουρητικό, εμμηναγωγό και αποτοξινωτικό. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως Ιώδιο, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα κ.α. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε λιπαρά Ω3. Είναι διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και ευεργετικό για το συκώτι.

Φύεται άφθονος στα παράλια της Κρήτης. Έχει ελαφρώς αρμυρή και ιδιαίτερη γεύση, "μοιάζει με μάραθο".

Ανθίζει Ιούνιο - Οκτώβριο και συγκομίζεται πριν την άνθηση. Η γιαγιά μου το έκανε τουρσί. Τον έβαζε στα μαγειρευτά φαγητά με διάφορα χόρτα, αλλά το τρώγαμε και ωμό στη σαλάτα. Αποξηραμένο το χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα. Από τη μητέρα μου έμαθα να "παντρεύω" πάντα το κρίταμο με ψάρι. Η γεύση του δένει απόλυτα με θαλασσινά, φιλέτα ψαριού, αλλά και με ροφό"!

Ο Κρίταμος αναφέρεται στο "Βασιλιά Ληρ"!

Θέλετε να μάθετε κάτι εξίσου εντυπωσιακό με τα παραπάνω; Ο Κρίταμος δεν είναι μόνο μεσογειακό φαινόμενο. Φύεται στις βόρειες και δυτικές ακτές της Αγγλίας και της Ισλανδίας, καθώς επίσης και στις δυτικές ακτές της Ευρώπης. Μάλιστα, ο Σαίξπηρ, στο έργο του "Ο βασιλιάς Ληρ", με αφορμή το κρίταμο κάνει αναφορά στον αγροτικό κόσμο που κατόρθωνε να ζει μαζεύοντάς το με κίνδυνο της ζωής του από τους πιο απόκρημνους βράχους: "Στα μισά του δρόμου, κατέρρευσε ένας αγρότης που μάζευε κρίταμο. Τρομερή δουλειά", αναφέρει!

www.voltarakia.gr

Ακολουθούν φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery