Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εδώ θα γίνονται τα αποφάγια μας ζωοτροφή!

Θυμάστε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνονται ζωοτροφή τα αποφάγια των ξενοδοχείων, για το οποίο μάλιστα πήραμε και βραβείο; Ε, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), πρέπει να φτιάξει μια μονάδα ηλιακής ξήρανσης. 

Η μονάδα αυτή κατασκευάζεται ήδη στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, δίπλα στο ΚΔΑΥ του Δήμου (πριν το αμαξοστάσιο, αριστερά). Μαζί με τον εξοπλισμό, αναμένεται να κοστίσει 155.440 ευρώ. Η κατασκευή της, που βρίσκεται σε καλό δρόμο, προβλέπει τη δημιουργία χώρου προδιαλογής, μεταλλικού θερμοκηπίου ξήρανσης και όλων των απαραίτητων συνοδών έργων υποδομής.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται περιληπτικά είναι: Οι τόνοι των φαγητών που περισσεύουν κάθε μέρα από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων δε θα καταλήγουν στα σκουπίδια! Τα υπολείμματα των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων θα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους θα γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στη μονάδα ηλιακής ξήρανσης.

Κεντρικό στοιχείο της όλης διεργασίας του είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Χάρης Μαμουλάκης επισκέφθηκε την υπό κατασκευή μονάδα και ανέφερε: «Ως οφείλουμε, παρακολουθούμε από κοντά κάθε βήμα υλοποίησης της πιλοτικής μονάδας. Προχωράμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, το έργο εξελίσσεται κανονικά και πλησιάζουμε τη στιγμή που θα έχουμε σε λειτουργία ένα από τα πιο πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά προγράμματα κυκλικής οικονομίας. Για μια ακόμα φορά θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες μου, τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τους επιστημονικούς συνεργάτες από τα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για το άριστο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους».

Μακάρι να πάει καλά το πρόγραμμα και να επεκταθεί!

Το πρόγραμμα μέσα από το οποίο γίνονται όλα αυτά λέγεται Food for Feed και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτικά για το πρόγραμμα είχαμε ενημερωθεί από τα "Βολταράκια" το Νοέμβριο του 2017 http://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/1837-tha-kanoun-ta-apofagia-mas-zootrofi

Η διάρκεια όλου του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619 € και η επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227 €. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.life-f4f.gr

Μακάρι να πάει καλά αυτό το πρόγραμμα και να επεκταθεί και στα νοικοκυριά. Είναι αμαρτία να γεμίζουν οι χωματές με οτιδήποτε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. 

www.voltarakia.gr