Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για να φτιάξουν τις φωλιές τους τα χελιδόνια...

Κάθε 1η Μαρτίου, στα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της χώρας φτιάχνονται τα "Μαρτάκια", τα οποία και φορούν στον καρπό τους τα παιδάκια. Πρόκειται για τα γνωστά βραχιολάκια με την άσπρη και κόκκινη κλωστή, τα οποία θεωρείται ότι προστατεύουν τα παιδιά από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης.

Τα απλά "Μαρτάκια" φτιάχνονται είτε όπως μια πλεξούδα, είτε απλά στρουφίζοντας μεταξύ τους τις δύο κλωστές και δένοντάς τις με κόμπο στο χέρι του παιδιού. Έτσι τα έφτιαχναν και οι παλιές γυναίκες στα παιδιά τους. 

Το έθιμο απαιτεί να φοριούνται τα "Μαρτακια" την 1 Μαρτίου προτού βγει το παιδί από το σπίτι. Να μένουν στο χέρι του όλο το μήνα Μάρτιο και να βγαίνουν την 1η Απριλίου. Να αφήνονται πάνω στις τριανταφυλλιές ή στα ελαιόδεντρα για να τα πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν ευκολότερα τις φωλιές τους. 

Σε κάποιες περιοχές οι μαμάδες κρατούν τα "Μαρτάκια" και τα καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Εδώ είναι Βαλκάνια...

Τα Μαρτάκια δεν είναι έθιμο ελληνικό, αλλά βαλκανικό. Πολλοί θεωρούν ότι έχει ρίζες στην αρχαιότητα, πιθανόν και στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Μαρτάκια φορούν επίσης στα παιδιά στα Σκόπια, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Και στις τρεις χώρες η ασπροκόκκινη κλωστή θεωρείται φυλαχτό: Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και το κόκκινο  τον ήλιο ή τη θυσία κατά περίπτωση.

Και... αντικουνουπικό!

Αξιοσημείωτο είναι πως κατά το Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι το "Μαρτάκι" προφυλάσσει από τα κουνούπια και τους ψύλλους και τις αρρώστιες και άλλα δεινά. Φοριόταν, λοιπόν, το ασπροκόκκινο βραχιολάκι απαραιτήτως, καθώς -θυμίζουμε ότι- τότε το κουνούπι είχε ήδη συνδεθεί με την ελονοσία...

Καλό μήνα σε όλους!

www.voltarakia.gr

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, οι τέχνες, η παράδοση, ο πολιτισμός κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.